PDA

View Full Version : Mixanje Akusticne gitare

Mitjovan
18-02-2007, 10:59 PM
Kako smixati akusticnu gitaru, da li snimati dve razlicite pa panovati levo desno, kako dobiti taj kristalno cisti crispy zvuk a da nemamo gitare od 1000 jura i studije od 100000!:D

Koja su vasa iskustva?
Ja je i usnimim ok (ozvucena u preamp pa u kartu), ali ne mogu da je smixam da zvuci ONAKO!:da:

Dushan_S
19-02-2007, 01:24 PM
Pa sad, nevezano za to kako si je usnimio i kako zvuči u startu, zavisi od aran?mana i ?ta radi u njemu. Pa kad si siguran koja je njena funkcija onda je mo?e? i smestiti. Prilična je razlika kad se radi o stereo iz ramena ?amaranim gitarama koje sviraju akorde i nekom razlaganju u baladi. Sa vecinom zhivih instrumenata moje iskustvo je shit in = shit out, pa za fenomenalan zvuk akustične gitare prva stavka je gitara koja se dobro snima (ne znači automatski da je preskupa) i da je dobro odsvirana i usnimljena. Posle je lako čačnuti malo EQ-om, kompresovati micati po pan-u itd.

zmaj
19-02-2007, 05:08 PM
Kako smixati akusticnu gitaru, da li snimati dve razlicite pa panovati levo desno, kako dobiti taj kristalno cisti crispy zvuk a da nemamo gitare od 1000 jura i studije od 100000!:D

Koja su vasa iskustva?
Ja je i usnimim ok (ozvucena u preamp pa u kartu), ali ne mogu da je smixam da zvuci ONAKO!:da:
Duplexi...samo nemoj se zavaravati da ces taj zvuk dobiti u sobi sa opremom koja vredi koliko jedna bolja gitara...Lanac koji cine dobri gitarista>gitara>mic>preamp ne sme da se narusi ako zelis dobar zvuk,u suprotnom sve je improvizacija ne temu dobrog zvuka...

OFF
19-02-2007, 07:44 PM
Ja nemam dobra iskustva sa snimanjem na kabl, ne znam da li postoje neke gitare gde je taj zvuk upotrebljiv kao glavni kanal?

Mitjovan
19-02-2007, 09:05 PM
Pa sad, nevezano za to kako si je usnimio i kako zvuči u startu, zavisi od aranžmana i šta radi u njemu. Pa kad si siguran koja je njena funkcija onda je možeš i smestiti. Prilična je razlika kad se radi o stereo iz ramena šamaranim gitarama koje sviraju akorde i nekom razlaganju u baladi. Sa vecinom zhivih instrumenata moje iskustvo je shit in = shit out, pa za fenomenalan zvuk akustične gitare prva stavka je gitara koja se dobro snima (ne znači automatski da je preskupa) i da je dobro odsvirana i usnimljena. Posle je lako čačnuti malo EQ-om, kompresovati micati po pan-u itd.

Pa u principu sam mislio na ovo sevanje iz ramena, pa uz neke blago distorzovane gitare, tako nesto

Neki savet za snimanje? Setup, nacin okidanja ili nesto slicno?

Dushan_S
21-02-2007, 01:18 PM
Ja nemam dobra iskustva sa snimanjem na kabl, ne znam da li postoje neke gitare gde je taj zvuk upotrebljiv kao glavni kanal?Pa postoje, naravno, ali se radi o tome kakav je kvalitet ugrađene elektronike, i naravno opet kakav je kvalitet same gitare. Opet, taj zvuk je uvek malo drugačiji (ograđujem se, mo?da neko ko ipak ima ozbiljnu kilometra?u snimanja mo?e da dobije sličan rezultat) od onoga ?to bi dobio ozvučavanjem mikrofonima.

Pa u principu sam mislio na ovo sevanje iz ramena, pa uz neke blago distorzovane gitare, tako nesto

Neki savet za snimanje? Setup, nacin okidanja ili nesto slicno?Pa probaj da ta gitara ima neki pattern koji je jasno povezan sa jo? nekim instrumentom, lupam ako gitare imaju pattern onda sa njima ako pu?taju samo onda sa bas gitarom. Ako su sa distom probaj da ih tretira? kao neku dodatnu perkusiju, daj im neki High pass tako da zveckaju i zvone i malo ih otvori gore. Za te neke stvari 12-erac isto mo?e lepo da radi. Ja sam u par navrata duplirao i električnu koja je dovoljno glasna mikrofonom, to je mnogo dobar trip.

buzUki
06-04-2007, 01:10 PM
Dobra tema...Meni uglavnom zanima kako postici zvuk u finalnom mixu koji recimo podseca na Vinnie Moora u Pesmama tipa Never been to Barcelona i tome slichno...Takodje zanimljiv mu je ton na Albumu iz 2001. na tim acoustic instrumentalima gde je pokusao da malo unese Django shmeka u ceo album,ali mi nikada nece biti jasno da li je to acoustic simulator ili je koristio nekog Ovationa samo za te acoustic pesme???Zvuchi prilichno zdravo!!!