PDA

View Full Version : LAN kablovi u studiju i reziji. Da ili Ne?

djdrale
08-02-2007, 12:35 AM
Postovanje prijatelji.
Pitanje je jednostavno.
Da li se moze "razvuci"/postaviti LAN(Local Area Network)kablaza u studiju i reziji?
Pitam iz prostog razloga jer su se neki "kao zalili" da sami kablovi unose u snimak sum? Koliko je to tacno?
Ako unose, recimo prilikom snimanja offova, kako izolovati kablove da se ne bi desavale pomenute stvari?
Napominjem da ce se kablovi postavljati nize od plafona...

Uskoro se treba raditi studio i rezija pa mislim da bi bilo pametno postaviti kablazu prije same izolacije studija.

Vasa iskustva?

Poz,
Drale

Arthur
08-02-2007, 12:51 PM
prvi put čujem za ovo, i čini mi se kao velika besmislica.. ja imam dve mašine u gigabitnoj mreži vezane lanom i nemam nikakvog šuma.
Ako si skeptičan sa LaNom, možeš probati i sa firewireom, radi isto kao LAN samo brže od standardnog 100mbita

drums
08-02-2007, 01:09 PM
prvi put i ja cujem za tako nesto.znam i ljude koji imaju vise sprava spojenih pa mi se nijesu zalili.stvarno ne znam mozda i postoji tako nesto

Tiki the Boyler
08-02-2007, 01:41 PM
Teško da LAN može na bilo koji način uticati na sprave u studiju...

-> Samo slaži ne sikiraj se! ;)

Rhino
08-02-2007, 03:04 PM
I ja imam 2 kompa povezana na lan preko switchera i nema nikakog shuma. Odakle uopste takva prica? Mislim ako radis na nekim looooow budget kartama onda moze i pokret misa da ti pravi shum bemliga.....

djdrale
09-02-2007, 02:50 AM
Ma i meni je malo cudno. Ne kontam zbog cega osim zbog fazona da LAN kabal malo "zraci".
Neki ljudi sa radija(nekog u RS) su se zalili da im u snimak stalno ulijece sum i da ne mogu skontati od cega je to.
Kasnije im je pukao switch(pa samim tim i mreza) i za to vrijeme je sum nestao. Kako? - Nemam pojma.

Eto nadam se da ce ovaj thread biti nekome od koristi prilikom konstrukcije studija i rezije.

Hvala,
Drale

bole
09-02-2007, 01:46 PM
Ma i meni je malo cudno. Ne kontam zbog cega osim zbog fazona da LAN kabal malo "zraci".
Neki ljudi sa radija(nekog u RS) su se zalili da im u snimak stalno ulijece sum i da ne mogu skontati od cega je to.
Kasnije im je pukao switch(pa samim tim i mreza) i za to vrijeme je sum nestao. Kako? - Nemam pojma.

Eto nadam se da ce ovaj thread biti nekome od koristi prilikom konstrukcije studija i rezije.

Hvala,
Draleprije da je switch bio sa 220 ili koliko vec Volti na vi...pa da im je to unosilo brum......nego da je kabl ~~zracio~...

drums
09-02-2007, 01:51 PM
ma danas sve zraci tako da sto se zracenja tice tu smo naj...li svakako.ali da lan unosi sum to mi je skroz nevjerovatno.
sigurno je bilo nesto drugo u pitanju

drums
09-02-2007, 02:01 PM
ja ne bih razvlacio te mrezne kablove i ostalo u toku gradnje studija,sto se tice bilo kakvih kablova strasno sam skeptican.mozda grijesim

Dexxy
09-02-2007, 02:19 PM
Sto se tice Lan-a, gresis. Apsolutno nema sanse da stvara neki sum u snimku.

boggy
15-02-2007, 08:35 PM
Sto se kablova tice, ako su svi balansirani (a twisted pair ethernet jeste uz to je i galvanski izolovan preko transformatora) medjusobni uticaj je sveden na nekakav minimum koji tehnoologija omogucava...

Sto se tice mrezne opreme (switchevi , hubovi itd),... mislim da im nije mesto u prostorijama gde se radi, niti u rackovima sa ostalim spravama, pogotovo ako imaju ventilatore... a sad ,.... koliko smetnji emituju,... to zavisi i od kvaliteta tih sprava, samim tim se i cena razlikuje... tako da jedino preostaje da se proba, odnosno proveri uticaj doticne opreme na sveopsti sum u sistemu... nema generalnih saveta, osim da ne treba da se stavljaju u rack sa ostalom opremom, cak ni u istu prostoriju... ako se cuje da prave probleme... ako ni to ne pomogne, onda treba mozda naci neku bolju spravu...

pozdrav

bogi