View Full Version : Razlike izmedju maticne ploce od 80 i 200 eura?
drzox
07-02-2007, 08:22 AM
Da li ima razlike u performansama izmedju neke skuplje i jeftinije ploce ako se ne planira overclocking i sl?Recimo Asus P5WD2 premium kosta 270 eura,i znam da ima vise mogucnosti od recimo Asus P5GD2-X koja kosta 80 eura ali me interesuje da li ono sto imaju zajednicko obadvije jednako dobro radi i na jednoj i na drugoj.
I jos jedno pitanje
Da li neko zna koja od novijih ploca Core 2 ready ima na sebi MPU 401 port(MIDI PORT)?
Unaprijed hvala
SumAnuT
07-02-2007, 11:52 PM
Mene ovo prvo interesuje takodje :)
davormen
08-02-2007, 11:04 AM
razlika je 120 evra... :D
ne, ozbiljno, razlike u performansama su toliko male (manje od 5%, a i tu sam preterao) da se apsolutno ne mogu primetiti u svakodnevnom radu...
peraZdera
11-02-2007, 12:19 AM
Ako je chipset isti onda razlike u performansama nema. Ta od 200e sigurno ima neko nabudzeno hladjenje chipseta, SLI, firewire i sto nekih sranja koje ti ne trabaju...
milos
11-02-2007, 04:38 PM
Ako je chipset isti onda razlike u performansama nema. Ta od 200e sigurno ima neko nabudzeno hladjenje chipseta, SLI, firewire i sto nekih sranja koje ti ne trabaju...
Ja sam prvo imao Gigabyte 945p-s3 plocu koju sam upgradeovao(nesto sam iskombinovao na rate) na Asus P5b Deluxe wifi AP.
Pored odlicnog signala na wirelessu (imam duplo jaci signal nego moj brat koji ima wifi karticu po G standardu) dobijas odlicne mogucnosti za overklok.
Ako ne planiras da overklokujes,nemoj da uzimas neku bolju plocu.
Znaci ,uzmes procesor koji je u klasi najslabiji npr C2D E 6300,kuler neki Zalmann i klokujes ga na preko 3Ghz:)
diviner
11-02-2007, 06:19 PM
Da li ima razlike u performansama izmedju neke skuplje i jeftinije ploce ako se ne planira overclocking i sl?Recimo Asus P5WD2 premium kosta 270 eura,i znam da ima vise mogucnosti od recimo Asus P5GD2-X koja kosta 80 eura ali me interesuje da li ono sto imaju zajednicko obadvije jednako dobro radi i na jednoj i na drugoj.
I jos jedno pitanje
Da li neko zna koja od novijih ploca Core 2 ready ima na sebi MPU 401 port(MIDI PORT)?
Unaprijed hvala
Nijedna ni druga ploca nisu dobar izbor ako cemo govoriti o konkretno navedenim. Prva ne podrzava Core2 platformu (znaci ogranicen si samo na PentiumD sto se tice dualcore procesora), a druga ne podrzava nista sem obicnih jednojezgarnih procesora, i ja bih je licno izbjegavao (x verzije obicno nisu najstretnije rjesenje za ozbiljne namjene, a i za manje pare moze da se uzme bolja polovna).
Razlika izmedju skuplje i jeftinije maticne ploce se najcesce ogleda u sledecem (navescemo konkretno neke ploce kako bi se jasnije shvatila razlika):
ASUS P5B Deluxe wifi - oko 200 eura
ASUS P5LD2 SE rev2.0 - oko 90 eura
(obe podrzavaju sve tipove procesora ukljucujuci i veoma popularni core 2)
1. Osnovna razlika je podrska za prosirenja i dodatne mogucnosti. Prva ploca moze da ugosti 7-8 harddiskova SATA2, druga samo 4. Prva ima i firewire podrsku za ukupno 2 uredjaja, kao i wifi (wireless karticu), druga nema nijedno ni drugo.
2. Podrska za RAID koji je po meni danas must have za bilo koju ozbiljnu namjenu (jer je poznato da su za danasnje moderne PC sisteme i dalje harddiskovi usko grlo i najsporije komponente u istim...obicno cekate da harddisk odradi nesto, ukoliko ste upravo kliknuli na ovo ili ono). Prva ima podrsku za svakojake RAID modove, druga nema uopste podrsku za RAID
3. Overklok potencijal: prva ima izuzetan overklok potencijal (moze da radi na duplo vecim taktovima od nominalnih (iliti preko 500Mhz), dok druga jedna moze dostici 300Mhz (a da pri tom jeftinije ploce znaju cesto imati proratne OC bagove, poput nepravilnost restarta (coldboot)).
4. Kvalitet izrade...No ovdje ipak treba reci da kvalitet izrade danasnjih maticnih ploca, kako onih jeftinijih, iako razlicit (kod skupljih se, kao, koriste kvalitetniji elektroliti i fet stabilizatori napona, bolji klok generator/votage regulator cipovi, praksa je pokazala da ovo toliko i ne utice na vijek trajanja, i da je prosjecan obicno dosta veci od generacijskog trajanja same platforme (recimo trajanje odlicnih socket478 procesorskih platformi je bilo svega 2-3 godine).
Kada se sve do sada napisano sublimira, sagledaju mogucnosti, vidjecete da duplo skuplja ploca i nije zapravo duplo skuplja: pruza vise nego duplo vise mogucnosti (cak postaje i jeftinija). Pitanje je samo sta od svih tih mogucnosti vama treba.
Prema tome kupovati treba prema potrebi. Kao sto nema mnogo smisla uzeti ekstra skupu masinu pa na njoj igrati pasians (ili igrati se u Reason-u, ako sve transliramo na audio domen), tako nema mnogo smisla ni uzimati masinu koja ce sluziti kao ozbiljan DAW, a bazirati je na najjeftinijim komponentama. Tu negdje cete naci sebe, i prema svojim potrebama srociti sebi najbolju kombinaciju.
milos
11-02-2007, 07:51 PM
Diviner je objasnio:)
P5B deluxe wifi AP moze da gura 500 Mhz FSB??Citao sam negde da su ljudi max uspevali 450 ,cesce samo 400:(
milos
11-02-2007, 07:52 PM
Zaboravio si u razlikama da navedes odlican wireless koji po meni sam vredi 30,40 EUR
diviner
11-02-2007, 07:55 PM
Nisam....imas u prvoj tacci :)
milos
11-02-2007, 07:57 PM
Joj izvini ,nisam detaljno procitao
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.