Log in

View Full Version : Aktivni monitori - uklj-isklj.

Gulanfer
06-02-2007, 10:45 AM
Glup naslov ali nemam vremena da smisljam bolji...

Imam Event project studio PS 8 aktivne monitore ( vec 3 godine ) i rade ok , nego mi nije jasno sledece: kad ih uklucujem i i skljucujem , cuje se ( nekad jaci nekad slabiji ) "klik" . Ponekad je toliko jak ( taj klik ) , narocito pri iskljucivanju, da mislim da ce da mi razvali zvucnik. Posto sam isto cuo kod ortaka na mackie HR824 mislio sam da to tako ide kod aktivnih monitora ali sad me stvarno plasi. Ponekad "pukne" vrlo jako i posle se cuje shum koji se polako utisa . Neznam u cemu je stvar i ne bih bas voleo da mi riknu zbog neke gluposti koju sam prevideo. Da napomenem , da pri ukljucivanju i iskljucivanju volume kontrolu na zvucnoj ( lexicon Omega ) drzim na nuli ( smanjeno do kraja ).
Ima li jos neko slican problem ili ideju sta se desava ? :(

Manley
06-02-2007, 10:46 AM

Imam Event project studio PS 8 aktivne monitore ( vec 3 godine ) i rade ok , nego mi nije jasno sledece: kad ih uklucujem i i skljucujem , cuje se ( nekad jaci nekad slabiji ) "klik" . Ponekad je toliko jak ( taj klik ) , narocito pri iskljucivanju, da mislim da ce da mi razvali zvucnik. Posto sam isto cuo kod ortaka na mackie HR824 mislio sam da to tako ide kod aktivnih monitora ali sad me stvarno plasi. Ponekad "pukne" vrlo jako i posle se cuje shum koji se polako utisa . Neznam u cemu je stvar i ne bih bas voleo da mi riknu zbog neke gluposti koju sam prevideo. Da napomenem , da pri ukljucivanju i iskljucivanju volume kontrolu na zvucnoj ( lexicon Omega ) drzim na nuli ( smanjeno do kraja ).

meni to lici na praznjenje elektrolita....odnesi kod majstora da vidi da se nisu osusili

Max
06-02-2007, 10:55 AM

Imam Hr 824 .... ponekad pri jakim volumenima kad iskljucim se cuje slican zvuk ali ni priiiblizno pucanju ....vrlo je tih i jedva cujan , ali u 99 % slucajeva se nista ne cuje , a pri ukljucivanju se nikad nista ne cuje ......

Pozdrav

Arthur
06-02-2007, 11:08 AM
meni se na 824 puckanje čuje samo kad resetujem ili gasim. Čak ih više ne gasim na dugmad nego sam ih vezao na jedan produžni kabl koji gasim na dugme.. i ništa pod milim bogom se ne čuje

boggy
06-02-2007, 11:32 AM

Moze se to izbeci pogodnom konstrukcijom pojacala u monitorima (rele odspoji zvucnike, dok se prelazni procesi u pojacalu ne zavrse, bilo to ukljucivanje ili iskljucivanje)

Jedno od mozda mogucih resenja za smanjenje tih problema (doduse neprakticno) je da utisas gain na samim monitorima pre gasenja... sto opet ne mora da znaci da ce ti raditi posao, jer zavisi (opet) od konstrukcije pojacala unutra i njegovog napajanja... a i ti potovi pozadi ce se habati (obicno nisu neki kvalitetniji).

Ako su ti se monitori tako oduvek ponasali, i kada su bili novi, onda je najverovatnije do konstrukcije samih monitora (usteda proizvodjaca!?)

Da li ce to zvucnici izdrzati... to ti niko ne moze reci.

Jedno od resenja moze biti i da ih ne palis/gasis previse cesto

pozdrav

bogi

Gulanfer
06-02-2007, 12:04 PM
Znaci normalno to ne bi trebalo da se cuje.
I da , oduvek su se tako gasili , nekad sa jacom "pucnjavom" a nekad slabijom. Pa onda nista, posto oni i dalje lepo rade , koristicu ih dok ne vrisnu a onda ... neki drugi monitori...

A da li bi bilo bolje da ih nikad ne gasim ? Da li bi im tako produzio zivot ?

boggy
06-02-2007, 12:14 PM
....

A da li bi bilo bolje da ih nikad ne gasim ? Da li bi im tako produzio zivot ?

Ne znam koliko su pouzdano dizajnirani (iskreno, ako "pucaju" oduvek, onda je u pitanju ili stednja ili nemar ili nekompetentnost, ili sve pomalo)

Ali ako ti se preterano ne greju mozda nije lose resenje (mada obicno samo sprave koje su dovoljno pedantno napravljene da ne "pucaju", mogu raditi godinama da se ne gase... na to mislim... kada sam "rezervisan")

Definitivno, za svaku spravu koja radi na struju je ukljucenje ili iskljucenje shok... koji treba izdrzati... tako da ispravno razmisljas, ali ne smem da ti to savetujem, jer ne znam koliko su realno jos STEDELI proizvodjaci u tvom slucaju...

Imaj u vidu da je "trik" koji najvise vole montaza hladnjaka na mestu "usta" bass reflex cevi, i time smanjivanje velicine hladnjaka zbog "protoka" vazduha... sto je mozda i ok (ajde da ne "lajem" preko mere!), ali sta cemo ako zvucnik ne svira ili mu neko (pride) zapusi bass reflex cev (mnogi se tako "spasavaju" neartikulisanog bassa u sobi)...

Odluci sam.

pozdrav

bogi

ANITA
06-02-2007, 12:18 PM
Hm. A ja imam takoder čudan problem koji ne znam detektirati. Znači, prvo moram upaliti Big knoba i onda monitore i sve je u redu. Ali kad upalim klavijaturu nakon toga - baš jako "pukne" u monitorima!!!! O čemu se tu radi!?

Dexxy
06-02-2007, 12:23 PM
Upalite prvo sve sto imate, pa onda na kraju monitore :D

boggy
06-02-2007, 12:29 PM

TACNO!!!!!!

Ako iole postoji neki soft-start (retkost ovih dana :banghead: ) onda postoji na (nekim) pojacalima... ostale sprave TEK to nemaju... a reseta PC se samo mozete plasiti :o ... tu pomoci nema... (doduse moj Lynx L22 ne "puca"... :da: )

pozdrav

bogi

ANITA
06-02-2007, 01:58 PM

Pa to i radim.... osim kad ne. :D

Gulanfer
06-02-2007, 04:29 PM
meni to lici na praznjenje elektrolita....odnesi kod majstora da vidi da se nisu osusili

He , he Manley ja zivim na ostrvu zapadne afrike. Majstori ? Pa jos za monitore ? Mnogo tesko. Uglavnom popricao sam sa jednim elektro inzenjerom i on mi rece da bi u slucaju koji ti pominjes prvo poceo zvucnik da distorzira, sto kod mene nije slucaj, mada se ogradio da slabo poznaje materiju.

Uglavnom , hvala svima a Event cu u sledecoj kupovini probati da zaobidjem ( mada ne zvuce uopste lose ) . :banghead:

Rhino
06-02-2007, 07:48 PM
Meni bas nista ne puca:da:

Arthur
07-02-2007, 11:00 AM
ja da živim na ostrvu zapadne afrike.. ih.. ;) ne bi me monitori sekirali :D

Gulanfer
07-02-2007, 12:24 PM
Pa i ne sekiraju me, Chekicaju me ravno u mozak kad ih gasim. Ponekad je samo "klik" a cesce je "duum" , pa ponekad posle tog "duum" dodje pffffff koje polako ode u fade out. Missim..... :zbunjen: