View Full Version : snimak akusticne gitare?
Danny Lou
04-02-2007, 07:27 PM
trebao bih da snimam akusticnu gitaru (solo) van studia (zbog video snimka - info). nije potrebno da je ekstra kvaliteta ali je pozeljno da zvuci zdravo. od opreme mislim da ce biti laptop, presonus firepod i rode ntk.
e sad bih vas zamolio da mi kazete gdje je najbolje i kako da postavim mikrofon da bih uslikao?
da li mi je potrebno vise mikrofona?
da li da snimam mono ili stereo?
najvjerovatnije da ce biti pozoriste (koje je skoro gluvo) ali je u opticaju i muzej (visoki stropovi) i galerija. za sta se odluciti? i zbog cega?
hvala vam puno na odgovorima!
yechmeny
07-02-2007, 04:00 PM
Dosta je diskutabilnih stvari oko toga, neke si chak i ti izgovorio (mono-stereo, izbor prostora, pozorishte gluvo...). :) Informishi se iz literature kad budesh imao vremena, a evo ti i savet od mene. Savet je da probash sa postavkom mikrofona oko kobile, i dvanaestog praga. Da ponesesh josh jedan dobar mikrofon, C414, C451... i da oko te dve pozicije pronadjesh shto bolji zvuk.
Danny Lou
07-02-2007, 09:38 PM
thnx na savjetima!
sikter
10-02-2007, 06:56 PM
A da li je aktuelno da audio ipak snimis u studiju te ga naknadno ubacis u video?
trebao bih da snimam akusticnu gitaru (solo) van studia (zbog video snimka - info). nije potrebno da je ekstra kvaliteta ali je pozeljno da zvuci zdravo. od opreme mislim da ce biti laptop, presonus firepod i rode ntk.
e sad bih vas zamolio da mi kazete gdje je najbolje i kako da postavim mikrofon da bih uslikao?
da li mi je potrebno vise mikrofona?
da li da snimam mono ili stereo?
najvjerovatnije da ce biti pozoriste (koje je skoro gluvo) ali je u opticaju i muzej (visoki stropovi) i galerija. za sta se odluciti? i zbog cega?
hvala vam puno na odgovorima!
mono, 10-20ak santima od 12-og praga, mada mozes da svrljas malo i levo-desno... zavisi kakav zvuk hoces... a od prostora sta da biras, neam pojma, al mi izgleda da ce ti svaki napraviti sranje... uradi neki low cut na 150hz
Color
11-02-2007, 08:09 AM
mono, 10-20ak santima od 12-og praga, mada mozes da svrljas malo i levo-desno... zavisi kakav zvuk hoces... a od prostora sta da biras, neam pojma, al mi izgleda da ce ti svaki napraviti sranje... uradi neki low cut na 150hz
Zbog cega ce prostor svakako napraviti sranje?
Po meni prostor moze vrlo lepo da se iskoristi... Odnos direktnog zvuka i "prostora" ce podesiti razdaljinom mikrofona od gitare...
Lou, nije mi bas najjasnije u koje se to svrhe snima... U svakom slucaju, ako je to materijal koji treba posle jos da se zvucno obradjuje, video da se montira sa jos nekim kadrovima koji nisu vezani direktno za taj prostor u kojem se snimalo, mozda je bolji suvlji snimak.. A ako je to materijal koji treba da pokaze nekoga kako svira, u nekom lepom prostoru (predpostavljam da je zato u opticaju muzej ili galerija), ne treba da se opterecujes visokim zidovima i prostorom... Zamisli uostalom snimak nekoga ko svira u muzeju, gde ocekujes da ce biti dosta "prostora" a ono cujes suvi studijski zvuk gitare! Malo je bez veze...
Ajde malo nam pojasni sta je tacno u pitanju....puno zavisi od toga....
Nemoj, lo cut na 150, sta ce ti ostati od gitare?!
U stvari, zavisi od matrice i od uloge gitare. Ako je matrica gusta,ozes akustaru seci na 100 hz (ali ne na usnimku), a to gde ces je snimiti, ne mora neophodno da igra znacajnu ulogu. Moja gluva soba je mala i koncipirana bazicno kao vocal booth, ali akustare izlaze extra u njoj. Da bi izbegao eventualno brum, stavis mikrofon oko 12. praga, i blago ga, za koji stepen okrenes prema glavi gitare, tek toliko da ne bi bio skroz direkt na udaru vazduha iz rezonatorskog otvora. Naravno, samu razdaljinu podesavas tako dok covek svira, a ti trazis zvuk, mada kada je ja snimam, ujedno je i sviram, pa sve uvek postavim otprilike :)
Kad je sve OK, ni sama pozicija, nije tako strasno bitna (pricam o 10% +/-, da me ne shvatis pogresno :) )
Zbog cega ce prostor svakako napraviti sranje?
Po meni prostor moze vrlo lepo da se iskoristi... Odnos direktnog zvuka i "prostora" ce podesiti razdaljinom mikrofona od gitare...
Lou, nije mi bas najjasnije u koje se to svrhe snima... U svakom slucaju, ako je to materijal koji treba posle jos da se zvucno obradjuje, video da se montira sa jos nekim kadrovima koji nisu vezani direktno za taj prostor u kojem se snimalo, mozda je bolji suvlji snimak.. A ako je to materijal koji treba da pokaze nekoga kako svira, u nekom lepom prostoru (predpostavljam da je zato u opticaju muzej ili galerija), ne treba da se opterecujes visokim zidovima i prostorom... Zamisli uostalom snimak nekoga ko svira u muzeju, gde ocekujes da ce biti dosta "prostora" a ono cujes suvi studijski zvuk gitare! Malo je bez veze...
Ajde malo nam pojasni sta je tacno u pitanju....puno zavisi od toga....
nisam mislio sranje, nego upravo to sto ti napisa ispod :)
@oggy
pa i mislio sam zbog matrice.. aj nek ne bude 150, al sta ce mu bilo sta ispod 100hz?
pa i mislio sam zbog matrice.. aj nek ne bude 150, al sta ce mu bilo sta ispod 100hz?
Zato sto je 6. zica ton "E" napr. :)
Evo, pokusaj da snimis dobru akustaru sa dobrim mikrofonom, pa joj stavi lo cut na 90hz. Onda probaj da ukljucujes i iskljucujes EQ, cuces bitnu razliku. Naravno, ovo vazi ako je akustara dominantna u snimku ili je solo instrument. U nekoj guscoj matrici gde simulira hi hat sa leve strane, mozes da je rezes i vise. Zavisi to sve od manira i vrste svirke...
Danny Lou
16-02-2007, 09:14 PM
materijal koji treba da pokaze nekoga kako svira, u nekom lepom prostoru (predpostavljam da je zato u opticaju muzej ili galerija), ne treba da se opterecujes visokim zidovima i prostorom...
to je!
u pitanju je promo materijal za jednu prijateljicu koji treba da posalje na akademiju u inostranstvu. hvala na odgovorima sto se tice snimanja i pozicioniranja a sto se tice prostora zanimala su me vasa misljenja da li ovamo ili onamo tj. sta bi bilo bolje. ne zelim da zvuci kao da izmisljam i idem u neke dubine (kao shiva;)) ali me zanimalo... :D
pozdrav!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.