PDA

View Full Version : je li moguce poboljsati kvalitet-bitrate-nekog wav fajla?

-neshapesha-
03-02-2007, 11:20 PM
Nisam ni cheshljo nesto po forumu posto ne verujem da je iko postavio ovako glupo pitanje.U pitanju je ,normalno, shtrokava sobna "produkcija" , mada ne verujem da je moguce chujno poboljsati kvalitet ni u studiju.
Smaram opet normalno sa nekom svojom resmom , posto nemam miXer i nisam jos uvek ni pipnuo neki deo studijske opreme,pa da bar imam nesto u vezi toga da pitam... ali nadam se da cu je pipati od oktobra .
Koristio sam taj neki drum sample losijeg kvaliteta(32 kbps - ne zvuchi bas tol'ko lose kol'ko izgleda) da napravim neki ritam i sad cela pesma ispashta zbog tog shtrokavog sempla zato sto zvuci cela kao da je priblizno istog kvaliteta ,a da ne bi doslo do clippinga moram smanjiti master do neodgovarajuceg nivoa,a ako smanjim ritam onda je,normalno,on dosta tishi u odnosu na ostale zvuke. Ako mu dodam malo visih frekvencija ,posto mu,normalno, to treba , opet se javlja kliping:mad: chak iako je smanjem nivo sempla previse u odnosu na druge zvuke.Plus da ne pricham na one zvuke pucketanja koji se javljaju kad se tako neki losiji sample isecka,ali to sam delimicno reshio nekim podeshavanjima u slicer-u i uz pomoc svetog Compressor-a.

pc
meni je sve normalno /?/

alavuk
03-02-2007, 11:36 PM
ma , promeni ceo drum set , ja sam se pre par godina isto bakcao sa tim , najmanje muke ces imati

Oggy
03-02-2007, 11:43 PM
Pricas o mp3-ju?! :o

Ili sam te pogresno razumeo? :confused:

Jos uvek nisi nista konkretno pitao na sta bi bilo ko od nas mogao da ti da odgovor. Takodje, nisi nista konkretno ni objasnio, jer "tise" i "glasnije" u tvojoj interpretaciji, ne daje nikakvu konkretnu odrednicu. Moras da prvo definises sta ti prvo smeta. Ako koristis mp3, onda ne vredi uopste da pricamo, ako je to wav fajl na 32 khz ("kbps" se uglavnom pominje u kontekstu mp3 kvaliteta tipa "128, 96, 64 pa 32") sampling rate-a, onda vec ima malo vise smisla, ali ne preterano, posto i dalje, taj sempl ne mozes poboljsati u zvucnom smislu, samo deklarativno (da ga napravis da pise da ima 44,1 , ali ce i dalje zvucati isto).

Ajde malo izdefinisi sta ne znas, pa pitaj opet.

-neshapesha-
03-02-2007, 11:45 PM
treba mi bas taj sample , ima zvuke koji mi se svidjaju ,a i dosta sam radio oko ritma, ima dosta patterna-a. Ne mogu sve to shto sam uradio sa ovim ,isto da uradim i sa drugim semplom.
nista onda

-neshapesha-
03-02-2007, 11:49 PM
normalno , sve ja znam to shto si napisao.Pa ne znam , u winampu kad ga pustim pishe 32 kbps 44khz

Oggy
03-02-2007, 11:50 PM
PA koja mu je extenzija?

-neshapesha-
04-02-2007, 12:14 AM
wave file bre

"7"
04-02-2007, 02:24 AM
Sto se tice bitrate-a, tu nista neces uraditi ali ubaci taj sempl u WaveLab ili SoundForge pa sredi malo te pikove i jos stosta (igraj se malo) pa ces mozda dobiti nesto sa cim ces moci raditi. Inace najbolje je da nadjes neke normalne semplove i da to odradis ponovo, ako hoces da to lici na nesto.

Pozz

yechmeny
07-02-2007, 04:19 PM
Digitalni audio je konkretan u vremenu, i kvalitet mu se nikako ne moze poboljshati povecavanjem bitrate-a. Mogu se interpolacijom napakovati dodatni odbirci, tj. semplovi, ali se apsolutno nishta ne dobija. I tu dolazimo do tvog pitanja, na koje odgovor glasi. Nemoguce je poboljshati kvalitet wava, i pored povecavanja bitrate-a. Igranje u Wavelab-u donekle ima smisla, mada vrlo malo. Vrati se brate na pochetak, nadji neki bolji sempl, i zivi rok en rol!!! :)

kVu
16-02-2007, 03:04 AM
Nisam ni cheshljo nesto po forumu posto ne verujem da je iko postavio ovako glupo pitanje.U pitanju je ,normalno, shtrokava sobna "produkcija" , mada ne verujem da je moguce chujno poboljsati kvalitet ni u studiju.
Smaram opet normalno sa nekom svojom resmom , posto nemam miXer i nisam jos uvek ni pipnuo neki deo studijske opreme,pa da bar imam nesto u vezi toga da pitam... ali nadam se da cu je pipati od oktobra .
Koristio sam taj neki drum sample losijeg kvaliteta(32 kbps - ne zvuchi bas tol'ko lose kol'ko izgleda) da napravim neki ritam i sad cela pesma ispashta zbog tog shtrokavog sempla zato sto zvuci cela kao da je priblizno istog kvaliteta ,a da ne bi doslo do clippinga moram smanjiti master do neodgovarajuceg nivoa,a ako smanjim ritam onda je,normalno,on dosta tishi u odnosu na ostale zvuke. Ako mu dodam malo visih frekvencija ,posto mu,normalno, to treba , opet se javlja kliping:mad: chak iako je smanjem nivo sempla previse u odnosu na druge zvuke.Plus da ne pricham na one zvuke pucketanja koji se javljaju kad se tako neki losiji sample isecka,ali to sam delimicno reshio nekim podeshavanjima u slicer-u i uz pomoc svetog Compressor-a.

pc
meni je sve normalno /?/

mene zivo interesuje kako si resio pucketanje uz pomoc kompresora?

hrza
24-02-2007, 11:22 PM
kad se ja nadjem u takvoj situaciji i kad sam napravio vise patterna,na audio traku kao insert ubacim Drumagog vst i zamijenim kick nekim boljim....patterni ostaju,samo je kick drugachiji...malo ga nashtelujesh i to je to....
inache , totalna tlaka chistit kojekakve shatro samplove,kad ih s ovakvim alatima kao sto je Drumagog mozesh totalno zamijeniti,a da ne izgubish smisao u tracku na kojem radish....

Tribal_kg
25-02-2007, 09:56 AM
Ja sam cesto u proslosti radio sa semplovima loseg kvaliteta(zvucnog).Zasto ne iseces deo pesme i okacis da bar ljudi cuju o cemu se radi??
Ja npr. kad koristim neki losiji sempl bubnja,dodam neki koji zvuci bolje da malo popuni praznine i poboljsa zvuk..Mozes i ti da probas da dodas novu drum liniju preko tog sempla..Experimentisi :)

DaBear
25-02-2007, 10:24 AM
pa kakav ti je sampl? jel ima neke muzike ili je samo drum loop? Sta ti je bitnije - zvuk bubnja na njemu ili mizika (ako je ima) ?

Kvalitet mu nemozes poboljsati, ali mozes da ga presviras sa istim zvukovima, i zadrzis sample ispod da mu da boju...i onda je koma.

Samo nije lako i nemoze svako to uradi...

-neshapesha-
26-02-2007, 08:13 AM
ne nema muziku , samo drum loop.
Samo mi je taj drum loop bitan , da bude boljeg kvaliteta...
zato sto cela pesma zbog njega zvuchi kao da je 96 kbps.
Kako udari bilo kick , bilo snare , zajedno sa tim zvukom se chuje pucketaj:)
Ja sam vec zaboravio za ovaj post,posto sam se vec pomirio sa tim da ne moze nishta da se uradi...
Mada mogao bi da okachim taj loop i da jurim nekoga ko se bavi produciranjem
beat-ova , pa da vidim mozda ima neko taj isti sempl samo kvalitetniji...

-neshapesha-
26-02-2007, 09:00 AM
kad se oboji malo kompresorom u sound forge-u i normalizuje , malo je bolje ...
Mada , okachio sam pesmu na myspace, pa ako neko ko ( kao ja ) ima vremena da se malo zamajava , sluchajno poslusha stvar, voleo bih da znam shta bi tu moglo jos da se uradi ,ali ne oko ideje,nego oko "produkcije"...
imajuci u vidu da ne posedujem nishta od opreme sem shtrokavog kompa...

balthazaar
26-02-2007, 09:09 AM
u elektornoskoj muzici ponekad to i nje tako loše, čak imaju i oni plaginovi što prave efekat "slabijeg kvaliteta"...mada ipak mnogo zavisi od toga šta želiš da postigneš i kakav je fazon pjesme...posalji mi loop na pm i ja cu da ti isrogramiram takav..nije problem

DaBear
26-02-2007, 09:24 AM
kad se oboji malo kompresorom u sound forge-u i normalizuje , malo je bolje ...
Mada , okachio sam pesmu na myspace, pa ako neko ko ( kao ja ) ima vremena da se malo zamajava , sluchajno poslusha stvar, voleo bih da znam shta bi tu moglo jos da se uradi ,ali ne oko ideje,nego oko "produkcije"...
imajuci u vidu da ne posedujem nishta od opreme sem shtrokavog kompa...

poslusao pesmu / e....ako je ona prva, sound je 100% cool. Da ga nabudzis da udara, sve bi izgubilo taj fazon i atmosferu.. Ovako ima super retro-kitch fazon. Bas radi.
Samo mnogo su ti "sarene" pesme..jedna udara Drum & Bass, jedna chill out...treca onakva...al nema veze. Vazno je da se radi nesto.

-neshapesha-
26-02-2007, 10:22 AM
jeste , Metro...