View Full Version : Synth Bass - pitanje !!!
Cadaverous
01-02-2007, 01:19 PM
Ljudi, neka neko napise svoja iskustva koji od starijih modula moze da se koristi kao odlican BAS - jednostavno da utaknes kabl u miksetu, nadjes ili napravis par odlicnih basova i ne menjas ih 5 godina ... ali da je provereno dobar. Masa synthova je vrlo muljava, a o softwerima tipa Trilogy ne bih da diskutujem. Interesuje me samo hardver.
:(
Cadaverous
SHIVA
01-02-2007, 02:09 PM
Bez premca - Roland SH 101 - ako s njime ne mozhesh dobit odlichan bas... onda produkcija nie sport za tebe.
DADDY Z
01-02-2007, 02:22 PM
potvrđujem..ja dodu?e imam MC202 ?to je praktično ista stvar i mogu reći da samo sa njim radim bassline
goasia
01-02-2007, 02:46 PM
Roland sh-09
clusterchord
21-02-2007, 05:45 AM
sto se tice elektronske teh/dance i sl. upbeat glazbe:
sh101/mc202 agresivan, probitacan
sh09/sh2 ogroman, debeo i ubitačan.
pro one - fantastik filter, brz, flexibilan. prstavi synth pop. best of the best.
jedno vrijeme sam imao kombinaciju sh101 i sh2, i najbolje mi je bilo kad bi 101 vozio neku mid-bass liniju u XoX stilu (16tinke), dok bi sh2 ispod njega radio big bass, na kontru ili sto vec. jbn kombinacija. samo jos fali 909. 101 nije bio moj , pa sad to radim s 303. (svidja mi se trenutno twisted house - a on je pun sh2+303 kombinacije). za puno brza tempa 101 je bio bolji za bas jer je ravniji (i juno60 isto). sh-2 bi onda ispao malo pretezak i previse privlacio paznje. Juno60 i 106 su isto super za te hladnije hard baseve. 106 malo agresivniji od 60, ali 60 je brzi. i ima arpegiator. svi ti analogni rolandi od 81 - 84 su danas klasici u elektronskoj glazbi.
od novijih spravica, svidja mi se Future Retro XS. polumodularni sint, vrlo flexibilan. desktop. ima i midi, i zvuk je prilicno na tragu SH serije i takvih fokusiranih sprava. radi odlicno baseve, fx i analog drums.
sto se tice ostalih ne-tehno analog baseva, znaci toplijih, gumastijih za neki funk, lounge, space disco, RnB itd.. jebga nema puno mudrosti: moog micromoog, multimoog, moog source. od novijih: moog LP. studio electronics SE-1 ATC-X ATC-1.
pozdrav svima - nov na ovom forumu. :wave:
za techno, house, dance: sh101, juno 106 (ak nemas drugog :) ). dobar bass synth je i waldorf pulse kojeg nitko dosad nije spomenuo - ima puno karaktera, moze biti soft ili tvrd .pulse je 3 DCO synth i zato zvuk ne pliva kao kod VCO ali svejedno moze imati veoma warm i fat sound. pulse se moze naci za relativno jeftine pare i nije ga tako tesko pronaci...
electro i slicno: yamaha cs-5 ili cs-10 koji so relativno jeftini i vrlo reliable
za "groovy" stilove sa vise "mojo" vibea :guitar: mogu opet preporuciti waldorf pulse i micromoog ili prodigy koje se ako imas srece moze naci jeftino u italiji. prema clusterchrodovom odlicnom sh-2 demotu cini mi se, da je to vrlo odlican bass/lead synth. naravno u ovu grupu bacio bi i sh-09.
a ima i ubitacnih bass sytheva za puno vise para :D :D (odyssey, minimog, source, pro-one...)
DaBear
22-02-2007, 10:58 AM
Ja prosetam kroz Novation Super Bass Station ili MKS70 i uvek nadjem nesto.
A za najbolju simulaciju zivog basa (verovali ili ne) "fingered bass" sa Roland U110 !!? To tako dobro radi da nije normalno...ima nesto u tom samplu sto su koristili..
PS Prodadoh neki dan SH101 za 500 Eura !!!
clusterchord
22-02-2007, 11:24 AM
pozdrav svima - nov na ovom forumu. :wave:
willkommen ;)
..sh-2 demotu cini mi se, da je to vrlo odlican bass/lead synth. naravno u ovu grupu bacio bi i sh-09.da, SH09 i SH2 su u biti potpuno identični, osim sto SH2 ima jos jedan oscillator.
medjutim, najdeblje baseve radi sa jednim vco plus sub osc, a to je de facto kao da je SH09. zato mislim da je SH09 best buy za bass.
pulse je ok za neki tvrdi tehno (gdje je DCO i pozeljan), ali inace mi je prehladan. nisam ljubitelj tog karaktera. Juno su mi puno drazi kao dco bass.
balthazaar
26-02-2007, 10:38 PM
Ljudi, neka neko napise svoja iskustva koji od starijih modula moze da se koristi kao odlican BAS - jednostavno da utaknes kabl u miksetu, nadjes ili napravis par odlicnih basova i ne menjas ih 5 godina ... ali da je provereno dobar. Masa synthova je vrlo muljava, a o softwerima tipa Trilogy ne bih da diskutujem. Interesuje me samo hardver.
:(
Cadaverous
trilogy nije vrijedan diskusije?!
hmmmm
Meni su Trilogy Synth bassovi odlicni...jedino sto ne podnosim njegove el. baseve,ali to je vec druga prica...imas na poslednjem S. Wonder-ovom albumu,stvar se zove "So What The Fuss",synth bass iz trilogy-ja...poslusaj pa proceni da li valja ili ne...
balthazaar
27-02-2007, 11:32 PM
ma trilogy je remek dijelo...automatski posumljam u kompetentnost nekog ko kaze da o trilogiju "ne vrijedi diskutovati"...
clusterchord
27-02-2007, 11:51 PM
mislim da je covjek prilicno jasno pitao za "synth bass", a ne za dobre sampleove bass gitara. tako da ne vidim razloga osjetljivosti.. ako tebi pase koristi ga, ali cemu diskutirati o tudjoj kompetentnosti.. :)
kad smo kod toga, meni su trilogy basevi super, za neke bas gitare, fretless i kontrabass, jedino sto su malo previse pofarbani u snimanju ili masteringu, sto god su radili, low end je toliko nabrijan da zvuci seksi kao solo instrument, da uvijek moram rezati ispod 200 Hz da mi legne u miks. to mi stvara probleme jer mi waves i drugi vsti eq-ovi malo previse stanje zvuk. jos nisam nasao nesto sto radi lo shelving, da zvuk "prezivi" kao sto to radi eq na dobrom analognom pultu. mozda duende..
medjutim, ako trebas synth bass, znaci analogni ili eventualno neki posebni digitalni, onda se slazem da tu trilogy nema sto traziti. opcenito, sampling kao sistem za emulaciju synth basa obicno mi zvuci lose i ne dise. za to je puno bolje imati dediciranu analog ili va spravu koja to sama radi, ima svoj filter, koji mozes mjenjati, a ne da je "snimljen". filter koji se nalazi na cijeloj seriji (atmo, trilogy itd) apsolutno je neupotrebljiv za neku sintezu. plasticno i tanko. drzim ga uvijek na off.
goasia
28-02-2007, 06:01 PM
slicno iskustvo ..kod trilogy-ja je lowend nadrkan do besvesti , smeta pri masteringu finalnog mixa , a vecina pluginova romplera imaju previse polished sound , tj spadaju u kategoriju instant alatki ... ali uvek postoji alternativa ili ti pravis muziku ili muzika tebe ..... zato podrzavam predhodni kometar , za dobar sithbass je potreban odgovarajuci sint koji ti daje bas ono sto ti je potrebno za zanr muzike koju radis ...
btw Roland sh serija (analogni) za trance i brze bas linije iznad 140 bpm
Se - 1 , Moog , Moog klonovi za hip-hop , RnB varijante
Wald Pulse za Jungle , DnB ... ima strasan sine lowend
Nordleadove za techno i tvrde fm basove
Tb i tb klonovi za acid mada mi se cini da vecina tehno producenata upravo ove bassmasine koristi za sve osim za basove :) , naime sh-09 na nekin nacin veoma lici na tb saw sound medjutim mnogo je puniji i gusci i u bas domenu i daje nesto sto na prvo slusanje lici TB - u
balthazaar
28-02-2007, 07:15 PM
sve je to tačno, istina je za trilogijev low end, ali to se, pobogu, može regulisati.Neću da budem partibrejker pa da pretvaram ovaj tred u nesto kao soft vs hard...volim ja i cijenim hardver, ali vrijeme čini svoje.
i kucaća mašina ima svoj šmek, svoje vintage fontove, svoj zvuk i sve ostalo- pa gotovo svi kucaju na kompjuteru!Takodje i jahati konja ima svoj filing i doživljaj, pa se vozimo automobilima.Slična sudbina će da zadesi i te stvari o kojima vi pričate!!!Istina je da tu ima ljepote, ali govoriti da imaju bolji kvalitet zvuka od ovih novih vsti-ova, je apsurd koji proizilazi iz predrasuda!Budućnost je u spravama koje će moći da rade sa softverom, kao što je ovo na primjer http://www.museresearch.com/receptor.php
sve je to tačno, istina je za trilogijev low end, ali to se, pobogu, može regulisati.Kako kad...:) Ako ti je "srz" zvuka u low-end u koji ti treba da iseces sta dobijes...ja sam se zlopatio sa tim trilogyjem i na kraju ga batalio...nisam ga nikako mogao sesti u mix...mislim na el. bass-ove...
SHIVA
28-02-2007, 11:50 PM
vecina pluginova romplera imaju previse polished sound , tj spadaju u kategoriju instant alatki ... ali uvek postoji alternativa ili ti pravis muziku ili muzika tebe ...
Lijepo recheno. Pred dosta vremena smo imali raspravu o motivima iz koje zapravo proizlazi kakvu glazbu radimo. Je li bitan samo konachan rezultat ili je bitan i put do cilja. Ako je bitan samo rezultat trilogy je (mozhda) odlichan, ali ako je bitan i put onda je to chisti gubitak prostora na disku od par Gb.
Neću da budem partibrejker pa da pretvaram ovaj tred u nesto kao soft vs hard...volim ja i cijenim hardver, ali vrijeme čini svoje.
Trilogy nie software synth... to je kolekcija semplova sa strashno ruzhnim interfejsom (manje bitno) i siromashnim kontrolama (esencijalno). Semplove k tome mozhesh koristiti iskljuchivo na tom ruzhnom interfejsu i sa tim loshim kontrolama. Sve da je sound i besprijekoran sve drugo je totalna katastrofa.
Em je chovjek pitao za vintage synth, em mu ti preporuchish kolekciju semplova, em ispadne da je znalac onaj koi prepozna kvalitetu snimljenih semplova i ne jebe sa tweekanjem sprava nego bas odradi skrolanjem po presetima... E pa jebi ga!
Znam da nisi to tako mislio, ali tako ispadne! Kad god tvoje subjektivno odushevljenje (bilo chime) postane nametljivo i proglasish ga "mjerilom" struchnosti... to je siguran znak da si izgubio orjentaciju.
clusterchord
01-03-2007, 05:38 AM
odlican breakdown po stilovima, Goasia
i svidja mi se ovo: "ili ti pravis muziku ili muzika tebe". znam tocno na sto mislis..
Istina je da tu ima ljepote, ali govoriti da imaju bolji kvalitet zvuka od ovih novih vsti-ova, je apsurd koji proizilazi iz predrasuda!
ja se slazem da ce ovi stari nestat, za 15 - 20 godina, zbog dijelova, ali meni za to puca prsluk, zivim ovdje i sada.
s time da ce netko uvijek proizvoditi analogiju. cak za monofone i modulare mozes i sam, ima DIY kitova koliko volis. nece ti to nikad nestati do kraja ..
e ovo o predrasudama ti nije trebalo. pa zar mislis da mi koji imamo analogce ne posjedujemo ili nismo probali VSTi ili analog samplove. pa nitko sretniji od mene, da to stvarno zvuci kako treba. uštedio bi para, i vozio na krakiranom softveru ko sva home techno ekipa. plus total recall i sve ostale prednosti. neznam zasto bi ih inace imao.. pi*ke se bas i ne pale na sinteve.. :rotfl:
analog bass zvuci kako zvuci. tvrditi da je softverska emulacija apsolutno ista, i da se isto ponasa u miksu, znaci ili imati vatu u usima, ili pricati napamet bez pravog iskustva s ovim prvim, ili imati navijacki stav bez obzira na realnost - neznam zasto, valjda iz nesigurnosti. uglavnom se susrecem s jednom od te tri varijante. ljudi koji briju na softvare i svrate do mene, pa malo cuju - uglavnom padnu u nesvjest.
druga stvar, pogresno je gledati iz perspektive home studija, ili ljudi koji se s time povremeno igraju. vec treba vidit sto se zaista nalazi (i cuje) na referentim albumima po cijelom svijetu. gdje god je analog bass od vaznosti.. koristi se pravi u 90% situacija. koji god stil elektronike oces, pa onda RnB, fusion, muzika za film itd itd. pogledaj malo po studijima. ili svi ti producenti i aranzeri imaju "predrasude"..?
balthazaar
01-03-2007, 03:23 PM
Lijepo recheno. Pred dosta vremena smo imali raspravu o motivima iz koje zapravo proizlazi kakvu glazbu radimo. Je li bitan samo konachan rezultat ili je bitan i put do cilja. Ako je bitan samo rezultat trilogy je (mozhda) odlichan, ali ako je bitan i put onda je to chisti gubitak prostora na disku od par Gb.
Trilogy nie software synth... to je kolekcija semplova sa strashno ruzhnim interfejsom (manje bitno) i siromashnim kontrolama (esencijalno). Semplove k tome mozhesh koristiti iskljuchivo na tom ruzhnom interfejsu i sa tim loshim kontrolama. Sve da je sound i besprijekoran sve drugo je totalna katastrofa.
Em je chovjek pitao za vintage synth, em mu ti preporuchish kolekciju semplova, em ispadne da je znalac onaj koi prepozna kvalitetu snimljenih semplova i ne jebe sa tweekanjem sprava nego bas odradi skrolanjem po presetima... E pa jebi ga!
Znam da nisi to tako mislio, ali tako ispadne! Kad god tvoje subjektivno odushevljenje (bilo chime) postane nametljivo i proglasish ga "mjerilom" struchnosti... to je siguran znak da si izgubio orjentaciju.
Apsolutno si u pravu, nema šta...
a to da trilogy nije sinth...bas sam ja imao diskusiju sa nekim na jednom od starijih treadova ko je tvrdio da je trilogy substraktivni sintisajzer, a ja upravo to što si ti sad rekao;)
odlican breakdown po stilovima, Goasia
i svidja mi se ovo: "ili ti pravis muziku ili muzika tebe". znam tocno na sto mislis..
ja se slazem da ce ovi stari nestat, za 15 - 20 godina, zbog dijelova, ali meni za to puca prsluk, zivim ovdje i sada.
s time da ce netko uvijek proizvoditi analogiju. cak za monofone i modulare mozes i sam, ima DIY kitova koliko volis. nece ti to nikad nestati do kraja ..
e ovo o predrasudama ti nije trebalo. pa zar mislis da mi koji imamo analogce ne posjedujemo ili nismo probali VSTi ili analog samplove. pa nitko sretniji od mene, da to stvarno zvuci kako treba. uštedio bi para, i vozio na krakiranom softveru ko sva home techno ekipa. plus total recall i sve ostale prednosti. neznam zasto bi ih inace imao.. pi*ke se bas i ne pale na sinteve.. :rotfl:
analog bass zvuci kako zvuci. tvrditi da je softverska emulacija apsolutno ista, i da se isto ponasa u miksu, znaci ili imati vatu u usima, ili pricati napamet bez pravog iskustva s ovim prvim, ili imati navijacki stav bez obzira na realnost - neznam zasto, valjda iz nesigurnosti. uglavnom se susrecem s jednom od te tri varijante. ljudi koji briju na softvare i svrate do mene, pa malo cuju - uglavnom padnu u nesvjest.
druga stvar, pogresno je gledati iz perspektive home studija, ili ljudi koji se s time povremeno igraju. vec treba vidit sto se zaista nalazi (i cuje) na referentim albumima po cijelom svijetu. gdje god je analog bass od vaznosti.. koristi se pravi u 90% situacija. koji god stil elektronike oces, pa onda RnB, fusion, muzika za film itd itd. pogledaj malo po studijima. ili svi ti producenti i aranzeri imaju "predrasude"..?
znaš kako, da počnem od kraja...kažeš "referenti album"...evo šta je predrasuda u tome...taj neki, ajde da kažem, komercijalni album će onda u 80% slučajeva sluštati ljudi koji uopšte ne znaju šta je vsti niti šta je analogni sintisajzer niti bilo šta od toga, većina će to slušati ne zanimajući se uopšte za to...ovakvi kao mi su apsolutna manjina, ti ćeš sigirno da prepoznaš neku razliku u kvalitetu, možda ću i ja, ali istina je da te razlike uopšte nisu tolike da obični slušalac može da ih prepozna.Eto to je poenta!
odmah ću priznati, ja uopšte nemam iskusta sa "pravim" sintizajzerima, ali valjda mogu da čujem snimke na kojima su korišćeni i da uporedim sa onim što dobijam "igrajući" se sa vsti-ovima!!!Ti ćeš vjerovatno prepoznati razliku, ali opet kažem, većina običnih slušalaca neće, niti će uopšte pomisliti na to!Misliš li da bi novi singl od Beyonce bio nešto manje uspješan ako bi ga odradili sa softverom?Misliš li da bi tinejdžeri rekli "Nećemo to da slušamo kad nisu koristili ovo ili ono"?Pogledaj malo po netu i vidjećeš da je čak i neko kao Herbie Hancock gotovo sasvim prešao na softver!
Ja opet kažem, ja sam zaljubljenik u sintisajztere i ja bih vrlo rado poslušao i pogledao tvoju kolekciju i vjerovatno bi morao da me tjeraš da idem ;) :D jer ne bih mogao da se odvojim od toga!!;) :D Čim budem u mogćnosti ja ću da kupim sebi par analognih "klasika", ali ne iz razloga što imaju bolji zvuk, neko čisto iz ljubavi i, što bi se reklo, gušta!I ovo ne govorim iz nesigurnosti, već si čiste sigurnosti.Iako na jedno uvo slabije čujem:D ;) :p mogu da čujem kako šta zvuči i da ta navodna razlika u kvalitetu i "ponašanju u miksu" ni malo ne opravdava toliku razliku u cijeni hardvera i softvera!!!Ne bih da ovo zvuči kao neko takmičenje i nadjebavanje, nego ajde čisto da se malo zezamo, da se poigramo...pošalji ti meni neki patch što si uradio na nekom od tvojih sintova pa da vidimo koliko ću blizu da dodjem sa softverom!!!Ajde vala mislim da bi to bilo svakom zanimljivo, mogli bi čak i da otvorimo novi tread...znači nista neko takmičenje i nadmudrivanje, nego čisto iz zeze i tako to...
poštovanje
p.s.
izvinjavam se za off topic, ali mislim da " ne može da škodi" :)
DADDY Z
01-03-2007, 06:26 PM
....kad smo kod toga, meni su trilogy basevi super, za neke bas gitare, fretless i kontrabass, jedino sto su malo previse pofarbani u snimanju ili masteringu, sto god su radili, low end je toliko nabrijan da zvuci seksi kao solo instrument, da uvijek moram rezati ispod 200 Hz da mi legne u miks. to mi stvara probleme jer mi waves i drugi vsti eq-ovi malo previse stanje zvuk. jos nisam nasao nesto sto radi lo shelving, da zvuk "prezivi" kao sto to radi eq na dobrom analognom pultu. mozda duende..
kod mene ista priča...probaću sa Pushtec EQ-om ovih dana pošto sam oduševljen kako radi..ako te ne mrzi,testiraj i ti pa da napišemo svako svoju ocenu..važi?
znaš kako, da počnem od kraja...kažeš "referenti album"...evo šta je predrasuda u tome...taj neki, ajde da kažem, komercijalni album će onda u 80% slučajeva sluštati ljudi koji uopšte ne znaju šta je vsti niti šta je analogni sintisajzer niti bilo šta od toga, većina će to slušati ne zanimajući se uopšte za to...ovakvi kao mi su apsolutna manjina, ti ćeš sigirno da prepoznaš neku razliku u kvalitetu, možda ću i ja, ali istina je da te razlike uopšte nisu tolike da obični slušalac može da ih prepozna.Eto to je poenta!
Ne mozes pricati o necemu o cemu ocito,bez uvrede,ne znas...jedno je imati amaterski pristup ovome(kao ti) a drugo je biti u poslu i raditi pomenutu Beyonce ili bilo sta drugo pa znati sta znaci kada je gitara gitara,gitarista gitarista a sint sint...radi se o procesu akumulacije kvaliteta/nekvaliteta.Kada "cackas" tvoj vst sint on ti zvuci ok,nemas zamerke,razlika nije velika (ali ono sto je najbitnije:kolika god da je razlika postoji!).Onda povuces neki pad,koji je opet dobar ali razlika postoji...onda povuces bfd bubanj i snimis ga.dobar je ali nije pravi-sta znaju klinke.Povuces neki sempl gitare...sta znaju ljudi sta je sempl!?I sta si dobio tom logikom???---SRANJE.....e,a sranje ume i najveci laik da prepozna...Pitanje da li bi Beyonce ili 50cent prodali toliko ploca da npr. njihov kick i bass ne dizu hammera 5 cm od zemlje,ne "rade" te u diskoteci,itd.pogledaj malo i videces sta je to sto dize hamera i probaj to da napravis sa softverom...nema sanse...e,tu onda nastupa "obican" korisnik iliti nadrogirana camuga koja pusti tvoju stvar i njegov hammer je na zemlji,pa pusti fiftija i hammer pocinje da skace....sta mislis,da li on zna za razliku izmedju sinta i vst-a...ne,ali njegov hammer skace...tako da ta prica kako su ljudima mozes plasirati bilo sta ne pije vodu...
ako si zaista dobar u snimanju bubnja koji nije bubanj,gitare koja nije gitara,sinta koji nije sint...doguraces do (ne)kvaliteta koji preovladava u ovim nasim krajevima.Ako je to tebi cilj,ja te onda apsolutno razumem...Kompromis je zlo,ali nuzno zlo...i ja cu ako nemam pravog moog-a,uzeti vst,ali sigurno se necu zavaravati da je to to,i da sam ispao pametniji od onih kretena sto su se otvorili za pravi...
Pogledaj malo po netu i vidjećeš da je čak i neko kao Herbie Hancock gotovo sasvim prešao na softver!To je farsa...mozda mu je zgodnije da u spavacoj sobi ima laptop i midi sint i ok zvuk za "po kuci" nego pravi,ali sigurno da ih na kocerte ne nosi...drugo,on bi se za pare slikao bez gaca,postao je maskota za svaku novu "rhodes/wurli" igracku...
clusterchord
02-03-2007, 03:46 AM
Balthaazar, dobro ti je Zmaj rekao.
nisi ulovio poantu. i vadis stvari van konteksta. postoji tzv. kumulativni efekt. kad stavljas govno na govno dobijes hrpu.. govana. kad se radi posteni album, bilo koji, na koji se ljudi pale, koji zvuci dobro isproducirano , koji ima ono nesto, nemas pojma koliki je to trud, i zelja da svaki, bas svaki element zvuci najbolje sto moze, da bi finalni zbroj svega toga bio fenomenalan. potpuno suprotno od nase balkanske filozofije - "daj nakenjaj nesto , pa ko to kuzi". to je totalno pogresno, zato nam i je produkcija u k**cu. nemoguce je miksati sa losim soundovima. ploce radjene doma na VSTi i miksane na tome se odma cuju. nema tu greske.
kuze ljudi itekako. nitko ti nece prepoznat bas taj detalj, jel ovaj bas ili onaj slazem se, ali nemaju ni priliku jer se snima sve vrhunski. ali zato svako cuje razliku izmedju govno producirane i dobro napravljene ploce. to se osjeti.
mislim apsurdno je misliti da svi ti ljudi sto rade albume ne zele da im to zvuci najbolje sto moze , zato jer jedan kamiondzija .. ne cuje razliku. to je nikakav argument, i ucinio bi svu produkciju zadnjih 40 godina apsolutno besmislenom.
balthazaar
02-03-2007, 08:14 AM
Ne mozes pricati o necemu o cemu ocito,bez uvrede,ne znas...jedno je imati amaterski pristup ovome(kao ti)
ako ćemo tako, nemoj ni ti da se uvrijediš, al zašto ti onda ne radiš sa takvima kao što je beyonce kad već "znaš" i imaš tako profesionalan pristup?
....nemoj brate tu priču da mi uvaljuješ...nemoj ti da sudiš šta je znam i šta ja ne znam i kakav mi je pristup, molim te...stručnjače..nemoj mi molim te pričati da DANAS ne može softver da gruva hamera...čovječe, ovo je 2007 godina!Mojne brate, nisam ti ja kriv što ti to ne možeš da komperhend....
..:rolleyes: :cool:
cluster, prije neku noć gledam na tv-jednu emisju o jazzu...znas li ti da su mnogi tada smatrali fender rhodes i hammond običnim električnim smećem i da je bilo problema natjerati ljude da to sviraju!!??Klaviajturista koji se svirao sa Miles Davisom je rekao da mu je bio problem da izabere šta od to dvoje da svira jer nije mogao da odluči šta više mrzi!!!!!A to su sad vintage sprave koje se i te kako poštuju...slično se dešava i sad sa softverom..evo, npr. onaj sajt vintagesynths.com gdje su ljudi probali i isporbali gotovo sve moguće i nemoguće sintove pa su već medju vintage synths uborjili neke softverske sprave.Ne kažem ja da je softver već pretekao hardver, već sam i prije napomenuo da je to na doborm putu da se desi uskoro a desiće se tako što će se praviti sprave koje će moći da barataju pluginovima..!!!Dao bog zdravlja pa ćemo da vidimo, je li blesavi amater baltazar bio u pravu...eno pokazao sam link za Receptor i tamo je bila pozamašna lista imena koja ga koristi i koji su zamjenili masovne rackove njime.Ta priča koju ti pričaš je tačna i ja sve to poštujem, vjeruj mi.Medjutim, jedina mana tvojoj priči je što je zaledjena u vremenu prije jedno 15-20 godina...pa čovječe neptunsi su mjenjali ssl za kontroler!!!
.
a sa tim stavom o svjetskoj produkcji i o amaterskom balkanu i baltazaru i sličnima ne postižete mnogo, jer zašto onda vi sa svojim znanjem i imanjem niste dio te vrhunske svjetske produkcije, nego dolazite u priliku da sa jednim amaterom i neznalcom kao ja tipkate na forumu...daj ljudi, svi smo u sličnoj čorbi...
p.s.
samo da dodam
Ja nemam kompleksa što nisam profesionalac, nemam kompleksa što sam usamljeni entuzijasta:=) To nipoštno ne mora da znači da u ovom slučaju ne znam o čemu pričam.Ja na žalost nisam izmislio softverske sintove tako da proglašavanjem mene za nezalicu nećete umanjiti ovu priču koju sam ovdje ispričao što se tiče soft sintova...
da priča ne bi otišla u nekom smjeru koji ja stvaro ne bih volio, a već je otišla u pozamašni off topic, ja ću se uzdržati od dalje diskusije.
balthazaar
02-03-2007, 12:47 PM
Balthaazar, dobro ti je Zmaj rekao.
nisi ulovio poantu. i vadis stvari van konteksta. postoji tzv. kumulativni efekt. kad stavljas govno na govno dobijes hrpu.. govana. kad se radi posteni album, bilo koji, na koji se ljudi pale, koji zvuci dobro isproducirano , koji ima ono nesto, nemas pojma koliki je to trud, i zelja da svaki, bas svaki element zvuci najbolje sto moze, da bi finalni zbroj svega toga bio fenomenalan. potpuno suprotno od nase balkanske filozofije - "daj nakenjaj nesto , pa ko to kuzi". to je totalno pogresno, zato nam i je produkcija u k**cu. nemoguce je miksati sa losim soundovima. ploce radjene doma na VSTi i miksane na tome se odma cuju. nema tu greske.
kuze ljudi itekako. nitko ti nece prepoznat bas taj detalj, jel ovaj bas ili onaj slazem se, ali nemaju ni priliku jer se snima sve vrhunski. ali zato svako cuje razliku izmedju govno producirane i dobro napravljene ploce. to se osjeti.
mislim apsurdno je misliti da svi ti ljudi sto rade albume ne zele da im to zvuci najbolje sto moze , zato jer jedan kamiondzija .. ne cuje razliku. to je nikakav argument, i ucinio bi svu produkciju zadnjih 40 godina apsolutno besmislenom.
jebiga brate, to malo uvrijedi nas "nesrećnike" koji koristimo softver kad kažeš da je to jedno obično slaganje govana...nije li to malo previše radikalno
clusterchord
02-03-2007, 04:55 PM
opet on vrti istu plocu. sve argumentacija i logika iz djecjeg vrtica.
pa nemoram ja raditi sa gabrielom ili beyonce da znam kako se rade albumi vec godinama. i sto je potrebno da albumi zvuce onako j*beno dobro. pogledaj svjetske studije, i velike i male. producente,aranzere koji koriste hardvare ima tone. sta mislis da oni sve rjesavaju sa par vsti-ja i UAD-om.. hahaha. pogledaj albume koji se snimaju i na cemu se snimaju i .. prije svega slusaj. statistika je kompletno protiv tvoje price. e sad sta ce bit za 20 godina neznam, pitaj Flash Gordona.. pusti mene.. sta ima veze s kim sam ja radio. :rolleyes::rolleyes:
ne treba da se vrijedjas, niti da se indirektno izjednacavas sa ljudima koji rade ploce vani. pa svi mi naravno radimo s onim sto imamo, medjutim to neznaci automatksi da one sprave ili nacin rada, koje nam nisu dostupne ne zvuce bolje, ili da zvuce "isto" da se nebi mi osjecali nesigurno. to je psihologija 101, poseri ono bolje od sebe nebili se osjecao ugodnije u svojoj kozi.
ko sto sam vec prije rekao, trebas u diskusiji o soudnu razlikovati profi i poluprofi odn. home svijet. tu se drasticno mjenja precepcija sto je isto, sto nije i sto je dovoljno dobro a sto nije.
meni sve ploce miksane i radjene iskljucivo ITB (in the box) zvuce kako sam opisao, to nije uvreda ,vec moj ukus i misljenje.
j*biga znao sam da ne trebam da s uplicem u ovo. over n out.
balthazaar
02-03-2007, 07:21 PM
ja se stvarno izvinjavam, nisam želio da ispadne ništa što bi moglo da liči na neki sukob.Očigledno se nismo razumjeli, jer svako priča svoju priču i ne želi da čuje šta ovaj drugi u stvari hoće da kaže.Ja sam kriv što sam otišao u off topic na temi koja je jasno i glasno odredjena!Pošto si moderator ovdje, slobodno možeš da izbrišeš sve od kad sam se ja uključio...
poštovnje
@Balt.
Definitivno se nismo razumeli...ja u klin ti u plocu...nebitno...:) nisam mislio da te uvredim,ali ocito da si se nasao uvredjenim,pa si poterao,malo cinicno,pricu na drugu stranu...furaj ti svoj fazon,ja cu svoj,pa mozda nekom od nas i upali;) U svakom slucaju-nema ljutnje!Pozzz
Rhino
02-03-2007, 08:33 PM
Postoje odredjeni softveri koji su ok. Ne znam, lupam sad... Korg Legacy je po meni dobar vst.
Ali odredjene stvari su josh uvjek nezamnjenjive...
Vjeruj mi balthasar.... Ovo sam vec negdje i rekao.... Znaci "ukucam" beat u mpc2000 roger linn..... Za rnb stvar, nebitno sad..... Puuuuu brate, MEGA.... I to od istih kitova koje mogu da ukucam kroz bilo koji softverski drum machine, ali je razlika ooogromna. Ja sam se do tad pitao "Koji je k.... ovim crnjama?" Koliko oni stavljaju kompresije na kicku? Kako ovakav sub? Ovo je 100% ssl od 150.000 eura..... A oni stari cupkaju po masini koja jednostavno ima svoj smek, i sluzi za to cemu sluzi!
Ne bi Dr. Dre imao 6 uparenih mpc-ova da mu ne trebaju..
A onda odsviram 3 jebena tona na roland phantom x....... I to legne jedno preko drugog kako softverski jednostavno ne moze.
Znaci sa ovom "opremom" koju imamo ja, ti ili vecina ljudi na ovom forumu se ne moze odraditi baaaas ozbiljna produkcija. Mislim produkcija tipa beyonce i slicno......
Svi imamo po komp, poneko recimo uada, par monitora i imamo studio? Nemamo!
balthazaar
03-03-2007, 03:14 AM
pogledajte ovo
http://www.futureproducers.com/forums/showthread.php?t=165230
clusterchord
03-03-2007, 03:49 AM
futureproducers je jedan manji forum, drzi ga jedna moj poznanik preko neta pier (thm). za sinteve i druge stilove i nije bas nesto, medjutim ima najrazvijeniju sekciju bas za RnB i hip hop produkciju, i pored ovih videa, dosta toga se moze procitati u postovima, pogotovo sve o MPC-ima sto ste ikad htjeli i ne htjeli znati ..
http://www.futureproducers.com/forums/forumdisplay.php?f=18
@Balthaazar: ja nikad ne brisem nista ako nije spam ili bas jako uvredljivo ili agresivno.
balthazaar
03-03-2007, 01:27 PM
pa doboro, imaju i sekciju za hard sintove
http://www.futureproducers.com/forums/forumdisplay.php?f=19
a i za sa soft sintove:p ;)
http://www.futureproducers.com/forums/forumdisplay.php?f=22
clusterchord
03-03-2007, 07:06 PM
imaju da. ali je jako slabo posjeceno. i nema clanova koji bas nesto znaju. ako te zanimaju hw sintevi nema bolje od vintagesynth.com, i harmony central KSS foruma , za hw i sw.
silicon science
07-03-2007, 01:11 PM
Iz mog iskustva: Chuo sam kod nekih ljudi,sa ovog foruma, pesme koje su kompletno odradjene VST-om. Verujte mi da je zvuk u rangu svetskih produkcija(naravno ne potpuno, ali vrlo blizu). A opet, kod nekih ljudi, koji imaju hardverske sintove, i to stare vintage, chuo sam smiksane pesme iz cubasea, koje zvuche kao mp3 na 128.
Da se razumemo, ja sam hardverash, i nikada ne bih zamenio mog Nord-a, i Jomoxa i JD-ja sa nekim softom. Ali poenta je, da neki ljudi izvuku takav zvuk iz VST-a da se chovek zapita ko je tu lud.
Poenta je: ili znash ili ne znash
Uostalom, poslusajte SHULMAN-a, ambijen IDM, koji koristi iskljuchivo native inst. Da ne poverujesh...:o
Everbeatz
07-03-2007, 01:42 PM
Mislim da se sve to na kraju svodi kako ce to neko da izmixa. Moze da upropasti zvuk i super sprava ako ne zna...Oprema ima svoju vrednost, ne kosta dzabe toliko, ali ipak treba objediniti toliko elemenata u jednu dobro zvucecu celinu bas zato sto prolazi kroz lanac od sviranja do konacnog proizvoda. Mislim da bas u danasnje vreme ima toliko onih koji prave muziku i imaju super skupu opremu, pa na kraju nista. Svodi se na to da je oprema ipak alat(bio skup ili ne), sad, ili znas da ga upotrebljavas ili ne...
Rhino
07-03-2007, 11:01 PM
Poenta je: ili znash ili ne znash
Definitivno, nema sumnje!:)
Ali kako bi zvucala beyonce (eto kad smo se vec nje dohvatili u predhonim postovima) da je radjena u "nekom" prosjecnom ateljeu clanova rumskog, sa sve istim producentima:p
Dexxy
07-03-2007, 11:04 PM
Ja prosetam kroz Novation Super Bass Station ili MKS70 i uvek nadjem nesto.
A za najbolju simulaciju zivog basa (verovali ili ne) "fingered bass" sa Roland U110 !!? To tako dobro radi da nije normalno...ima nesto u tom samplu sto su koristili..
PS Prodadoh neki dan SH101 za 500 Eura !!!
Zbog tvog posta sam narucio Roland U110, jedva cekam da mi stigne da ga probam :)
alektom
18-03-2007, 11:39 AM
Hajde za trenutak da se vratimo synth bassu....
Da stavimo na stranu stare synthove, sta mislite o kvalitetu basa na novim klavijaturama tipa Roland SH 201, Novation K, Novation X ..... ili nesto slicno
milos
18-03-2007, 05:06 PM
Sto se tice emulacije hardvera-od soft synthova na prvom mestu mi je definitivno Wayoutware Timewarp 2600.
Posle njega sam sve Arturia synthove izbrisao...
G-Media synthovi/sample playeri(M-Tron i uskoro VSM:hyper: :hyper: :hyper: :hyper: ) su na drugom mestu iako u zadnje vreme ne koristim Oddity i Minimonsta :D
Ostalo ne postoji!!!:banghead:
U-he Zebra 2 .Terratec Komplexer.NI Massive,Reaktor 5 su samo neki soft synthovi novije generacije koji su mnogima nezamenjivi:)
SHIVA
20-03-2007, 02:10 PM
Hybrid VST synth novije generacije s odlichnim moguchnostima za programiranje bass patch-eva: Vember Audio - SURGE (ne suditi po presetima)!
Vaz Modular 3 - soft modular iznimnih moguchnosti kad je bas u pitanju, ali zahtjeva i dosta truda.
U-He Zebra 2 je dobar soft synth ali ne bih ga bash svrstao pod preporuke za bas. Mozhe se dobit i odlichan bas ali zahtjeva puuuuno vishe vremena nego gore pomenuti Surge.
G-Media je stvarno OK, ali Minimonster ima neku jebenu falingu na oscilatorima shto se posebno primjeti na bas linijama. Mene je to iznerviralo do besvjesti i na kraju sam odustao.
Arturia syntheve nikad nisam ozbiljno shvatio... ne kuzhim tu disciplinu softverske kopije hardvera. Gotovo "svemoguchim" softverom ljudi kopiraju hardver zajedno sa svim limitima i ogranichenjima koja taj hardver ima. IMO totalno promashena disciplina.
silicon science
25-03-2007, 11:41 PM
Hybrid VST synth novije generacije s odlichnim moguchnostima za programiranje bass patch-eva: Vember Audio - SURGE (ne suditi po presetima)!
Pre neki dan mi doneo drugar. I preseti zvuce super
alavuk
26-03-2007, 11:53 AM
bio mi je zanimljiv jedno vreme ... surge ... dobar je ... ne znam sta shivi fali kod minimonste ??? evo par godina ga koristim nikad da mi dosadi ... vama treba nexus u kombinaciji sa yamaha rm1x ili korg legacy prvo/drugo izdanje ...
Rhino
26-03-2007, 02:11 PM
A jel zbilja, kojim softverom dolazite najbrze do onih napumpanih sinusa koji kako rece neko gore drmaju crnjama hamere? Uvjek ostavim previse vremena na to.:mad:
muris
26-03-2007, 04:46 PM
Sigurno da treba poznavati i iskoristiti spravu....analogija je zakon al treba imat znanja vise za tu oblast...kako usnimiti itd
Vecina Vst-ova je to vec odradila na solidan nacin,tako da su obje opcije ok.
Ko zna nek izvoli...
milos
26-03-2007, 06:36 PM
Minimonsta mozda ima onaj kremasti kvalitet pravog minija(upotrebljiv je za leadove) ali se oseti kako je mekan u bas linijama.Kada ukljucis jedan oscilator i odvrnes filter do kraja ,mozda jos i jako identicno zvuci ali kada ukljucis sva tri oscilatora i igras se sa filterom -nemas onaj efekat masivnog zvuka a i filter vara...
Ali sve u svemu bolje mi i uverljivije zuci od Arturije:banghead:
Arturia je folirantaska firma-ako ih ovi iz soundonsound iskritikuju oni izbace update prema njhovim kritikama ....:banghead: .
Kada ce vec ovaj Virtual String Machine da izadje,ne mogu da se strpim...
Uh ,zamisli kojim cudom da Jim iz Wayoutwarea odradi ARP 2500 :hyper: :hyper: :mrgreen: :cool:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.