View Full Version : Matichna plocha PCI/PCI express problem
HeatMan
23-01-2007, 03:23 PM
evo, reshih da kupim novu konfiguraciju.. e sad, imam jedan mali problem.. :)
dakle, kao i svaki napaljeni muzichar/producent/tehnichar/itd, koji zzivi u srbiji (te ima manje prihode), uzimam dualcore procesor.. intel, naravno.. grafichka ce se naci neka.. x800 mozzda a mozzda i neka slabija, poshto mi nije ni bitna toliko.. e sad tu nastaje problem..
moram da nadjem matichnu koja ima dva PCI slota i shto vishe PCIe slotova.. zashto? jednostavno... pre dve godine (valjda) sam uzeo emu 1820m kog ni za zzivu glavu necu da se ratosiljam.. tako da mi za njega trebaju ta dva pci slota..
sada, uzimam i TC pwrcore MK2 kartu tako da mi za nju treba pciXpress slot.. naravno ubacite i grafichku kartu u celu prichu, i na obichnim matichnim ostaje mi josh jedan slot prazan.. (skoro sve koje sam gledao se prave sa 5 slotova)
e, sad.. to ne bi bio tolki problem, kad ja nebih bio tako ispred svojih mogucnosti, te sam ja sam sebi zacrtao da cu uzeti josh jedan tc pwrcore element, i josh jedan (minimum) UAD..
cale mi je kompjuterski inzzenjer/shef/ u jednoj uglednijoj firmi u bg-u, te se sve stvari naruchuju preko te firme.. gledao sam sa njim, ali jedino smo mogli da nadjemo neke (da kazzem) pristojne ploche sa 5 slotova.. obichno su to bila 2 PCI + 3 PCIe ili 3 + 2 kombinacije..
sada mozzete primetiti da i nisam u tako malom problemu kao shto sam rekao na pochetku priche.. :)
zvincic
23-01-2007, 04:11 PM
tako da mi za njega trebaju ta dva pci slota..
ne trebaju ti dva nego jedan.
sync dodatak ne zauzima pci slot...
diviner
23-01-2007, 08:03 PM
ne trebaju ti dva nego jedan.
sync dodatak ne zauzima pci slot...
Upravo tako...moze se staviti na bilo koji prazan "bracket" na kucistu (koji ne zauzima nista bitno)...
HeatMan
24-01-2007, 03:07 AM
hahhaahahahh.. vidite, pa ja sam zaboravio kako mi izgleda karta.. hahahh.. carski.. :)
nego: :) hocete da kazzete da su mi zzelje puste i ochekivanja pregolema, i da toga necu naci za zzivota? :)
pa mora da postoji neshto.. :) jeste da mi je problem sada sa jedne strane reshen, ali sa druge strane, mozzda bi valjalo imati rezerve jedan slot (ako nabodem sve shto sam naumio)
imam neki chieftec-ov big tower, al mi je i sad prepun.. sam sam stavljao neke kulere i sranja.. to se mora videti.. do 'skoro' su visili na gumicama al smo ih zalepili topljenom plastikom.,. :)
diviner
24-01-2007, 04:00 PM
Tesko ces naci intel maticnu plocu sa novijim cipsetom (945p pa na gore) koja ima vise od 3PCI slota (zapravo ja takvu nisam vidio kod nas). Takodje, gore si neke stvari izmjesao (a mozda i nisi...ako si pod 5 slotova mislio na ukupan broj kada se saberu PCI i PCI-E...ali ti onda svejedno fali PCI-E 16x koji sluzi za graficke karte)...
EMU1820 - 1 PCI slot (sync kartu mozes staviti gdje hoces tako da ne zauzima slot)
Graficka ne zauzima PCI vec PCI-E 16x slot (onaj dugacki).
POCO Mk2 zauzima PCI slot (a ne PCI-E), a Express verzija PCI-E (mozda se i varam, ali tesko)
UAD zauzima 1PCI
Prakticno ostaje ti jos 2 PCI-E slota, a imas na vecini ploca i Firewire (imas POCO i u firewire izvedbi, i cini mi se radi strava...nas admin dr.Ru je skoro uzeo).
Mi baziramo nas ruDAW ONE na ploci Gigabyte m55plus-s3g koja ima 4 PCI slota, 2PCI-E a imas i Firewire. Mislim da ti je to najbolji izbor ako zelis mnogo prosirenja (ubacis neki jaci x2 procesor i bog te veselio).
HeatMan
24-01-2007, 11:15 PM
Tesko ces naci intel maticnu plocu sa novijim cipsetom (945p pa na gore) koja ima vise od 3PCI slota (zapravo ja takvu nisam vidio kod nas). Takodje, gore si neke stvari izmjesao (a mozda i nisi...ako si pod 5 slotova mislio na ukupan broj kada se saberu PCI i PCI-E...ali ti onda svejedno fali PCI-E 16x koji sluzi za graficke karte)...
EMU1820 - 1 PCI slot (sync kartu mozes staviti gdje hoces tako da ne zauzima slot)
Graficka ne zauzima PCI vec PCI-E 16x slot (onaj dugacki).
POCO Mk2 zauzima PCI slot (a ne PCI-E), a Express verzija PCI-E (mozda se i varam, ali tesko)
UAD zauzima 1PCI
Prakticno ostaje ti jos 2 PCI-E slota, a imas na vecini ploca i Firewire (imas POCO i u firewire izvedbi, i cini mi se radi strava...nas admin dr.Ru je skoro uzeo).
Mi baziramo nas ruDAW ONE na ploci Gigabyte m55plus-s3g koja ima 4 PCI slota, 2PCI-E a imas i Firewire. Mislim da ti je to najbolji izbor ako zelis mnogo prosirenja (ubacis neki jaci x2 procesor i bog te veselio).
pa pazi ovako: :)
kao prvo.. rachunao sam sve ukupno slotove..
kao drugo, zajebao sam se.. zaboravio sam an shta mi lichi emu.. :) nisam chistio komp 100 godina, mozze se primetiti.. :)
grafichku sam vec naveo, i ona ce uleteti u jedan od PCIe slotova..
e sad, zashto ja nisam hteo firewire opciju poco-a? zato shto je mnogo sporija od pci verzije.. jebi ga.. neki mogu to da poreknu, ili da kazzu da se ne primecuje.. ali zashto kachiti klavijaturu na usb kad mosh na midi? ionako cesh podesiti neki latency koji ce biti slichan usbovom kashnjenju.. ako me kapirash?
dakle ja hocu da mi sve radi besprekorno.. i treba mi shto vishe slotova.. primetio sam da je ova asusova p5b plocha zzeshce hvaljena.. ne znam da l je to zbog cene il zbog kvaliteta.. nsiam upucen.. :)
meni treba dakle jedan PCI slot za zvuchnu i shto vishe pcie slotova.. :) najbrzzi je vid konekcije ipak.. :)
btw, gde bih mogao da nabavim ono eureka kucishte? i koliko je para otprilike? ja imam neko chieftecovo al bih ga menjao.. sad uzimam napokon i prostor za studio (da ne budem gajbi vishe :) ), pa hocu lepo da sve shljaka kako treba..
diviner
26-01-2007, 10:54 PM
pa pazi ovako: :)
kao prvo.. rachunao sam sve ukupno slotove..
kao drugo, zajebao sam se.. zaboravio sam an shta mi lichi emu.. :) nisam chistio komp 100 godina, mozze se primetiti.. :)
grafichku sam vec naveo, i ona ce uleteti u jedan od PCIe slotova..
e sad, zashto ja nisam hteo firewire opciju poco-a? zato shto je mnogo sporija od pci verzije.. jebi ga.. neki mogu to da poreknu, ili da kazzu da se ne primecuje.. ali zashto kachiti klavijaturu na usb kad mosh na midi? ionako cesh podesiti neki latency koji ce biti slichan usbovom kashnjenju.. ako me kapirash?
dakle ja hocu da mi sve radi besprekorno.. i treba mi shto vishe slotova.. primetio sam da je ova asusova p5b plocha zzeshce hvaljena.. ne znam da l je to zbog cene il zbog kvaliteta.. nsiam upucen.. :)
meni treba dakle jedan PCI slot za zvuchnu i shto vishe pcie slotova.. :) najbrzzi je vid konekcije ipak.. :)
btw, gde bih mogao da nabavim ono eureka kucishte? i koliko je para otprilike? ja imam neko chieftecovo al bih ga menjao.. sad uzimam napokon i prostor za studio (da ne budem gajbi vishe :) ), pa hocu lepo da sve shljaka kako treba..
Gledaj da uzmes P5B Deluxe ili barem P5B-E...P5B moze proci ako ti ne treba RAID (imas ICH8 koji nema podrsku za RAID) i nema Firewire koji moze zatrebati.
Ako ti treba vise od 3PCI slota onda Gigabyte m55plus-s3g.
Eureka pogledaj u HGSpot i MBSoft (mada sumnjam da i jedni i drugi trenutno imaju ista od ozbiljnijih stvari).
HeatMan
26-01-2007, 11:07 PM
aham.. hvala hvala.. :) al opet me nisi skapirao u potpunosti.. :)
meni treba 1 PCI i shto vishe PCIe slotova.. ako mozze vishe od 4 kul.. ako ne mozze opet kul.. sad cu da vidim za ove ploche shto si mi predlozzio..
a eureku sam mislio da naruchujem iz inostranstva.. pa rek'o.. ako neko ima neki kontakt.. pa da naruchim.. :)\
ne znam.. ono.. meni treba shto kvalitetnije.. ne ono "budged ver." nego stvarno da shljaka kako treba.. a ako ima boljih kucishta (to vec placam pa bi voleo da bude neka normalna cena) vi mi preporuchite...
pozdrav
diviner
26-01-2007, 11:43 PM
aham.. hvala hvala.. :) al opet me nisi skapirao u potpunosti.. :)
meni treba 1 PCI i shto vishe PCIe slotova.. ako mozze vishe od 4 kul.. ako ne mozze opet kul.. sad cu da vidim za ove ploche shto si mi predlozzio..
a eureku sam mislio da naruchujem iz inostranstva.. pa rek'o.. ako neko ima neki kontakt.. pa da naruchim.. :)\
ne znam.. ono.. meni treba shto kvalitetnije.. ne ono "budged ver." nego stvarno da shljaka kako treba.. a ako ima boljih kucishta (to vec placam pa bi voleo da bude neka normalna cena) vi mi preporuchite...
pozdrav
P5B Deluxe ima dodatna 2PCI-e slota (pored jednog 16x imas jedan 4x i jedan 1x). Ali zato P5B-E ima dodatna 3PCI-E (sva tri 1x) pored 3PCI cini ukupno 6 slotova za prosirenja.
Sto se kucista tice, nemas pojma koliko si u zabludi da je skuplje i najbolje. Mi smo ocekivali da ce oko Eureke biti manje posla (jer eto kuciste toliko kosta). Pored toga sto su aluminijska kucista nesto losije rjesenja od celicnih (celicna ipak manje rezonuju jer su "masivnija") ispostavilo se da im interna konstrukcija ne dozvoljava stavljanje dovoljno debelog damping sundjera, da im rjesenja za vjesanja diskova nisu bas najbolja (pa smo morali umetati nase sundjeraste improvizovane apsorbere), da im je otvor na bocnoj stranici i suvise veliki (mora se zatvoriti zbog toga sto ti sva buka iznutra tuda pobjegne...ocekivali smo da ce tu biti prozor od pleksiglasa), tako da sve u svemu, s obzirom da kosta skoro 5 puta vise od naseg modifikovanog Duke-a, a da su po trazenim karakteristikama tu negdje (osim sto je Eureka daleko prostranija...ali ruDAW se ionako nece svakodnevno otvarati da bi se mjenjale karte, dodavala memorije, ili mjenjali diskovi) i nije nas nesto odusevilo (ali izgledom zaista pleni, sto jes jes :) ). Znaci, iskreno, ne mogu da ti preporucim nista bolje od naseg modifikovanog Duke-a, jer prosto, nismo jos ni naletili na nista mnogo bolje.
HeatMan
27-01-2007, 01:02 AM
P5B Deluxe ima dodatna 2PCI-e slota (pored jednog 16x imas jedan 4x i jedan 1x). Ali zato P5B-E ima dodatna 3PCI-E (sva tri 1x) pored 3PCI cini ukupno 6 slotova za prosirenja.
Sto se kucista tice, nemas pojma koliko si u zabludi da je skuplje i najbolje. Mi smo ocekivali da ce oko Eureke biti manje posla (jer eto kuciste toliko kosta). Pored toga sto su aluminijska kucista nesto losije rjesenja od celicnih (celicna ipak manje rezonuju jer su "masivnija") ispostavilo se da im interna konstrukcija ne dozvoljava stavljanje dovoljno debelog damping sundjera, da im rjesenja za vjesanja diskova nisu bas najbolja (pa smo morali umetati nase sundjeraste improvizovane apsorbere), da im je otvor na bocnoj stranici i suvise veliki (mora se zatvoriti zbog toga sto ti sva buka iznutra tuda pobjegne...ocekivali smo da ce tu biti prozor od pleksiglasa), tako da sve u svemu, s obzirom da kosta skoro 5 puta vise od naseg modifikovanog Duke-a, a da su po trazenim karakteristikama tu negdje (osim sto je Eureka daleko prostranija...ali ruDAW se ionako nece svakodnevno otvarati da bi se mjenjale karte, dodavala memorije, ili mjenjali diskovi) i nije nas nesto odusevilo (ali izgledom zaista pleni, sto jes jes :) ). Znaci, iskreno, ne mogu da ti preporucim nista bolje od naseg modifikovanog Duke-a, jer prosto, nismo jos ni naletili na nista mnogo bolje.
ma ja ni ne gledam kako izgleda.. sve jedno mi je... :)
znachi vi ste josh u kucishte ugradjivali izolacione materijale? ja sam skapirao da tako stizze kucishte..
ako je tako.. mogu da uzmem opet nekog chiefteca i da ga sam zagluvim.. ili tog duke-a.. shta je to? to nema veze sa eurekom?
ovi na faxu (bk) su uzeli neko "zajebano" kucishte od asusa.. stavili ga u rack i ono se chuje pa ubija.. sad su skoro menjali.. i recimo, Dushan Petrovic je predlozzio da se uzme P5B.. i to obichna varijanta..(?) :)
shatro najmanji put audio signala kroz plochu.. nem pojma.. 5 godina sam u ovome, i tek se sad trudim da sklopim shto bolju konfiguraciju da mi ne bi prshnjavao komp tek tako.. :) ono.. malo se brinem.. :)
diviner
27-01-2007, 02:43 AM
ma ja ni ne gledam kako izgleda.. sve jedno mi je... :)
znachi vi ste josh u kucishte ugradjivali izolacione materijale? ja sam skapirao da tako stizze kucishte..
Da stize takvo, kostalo bi mnogo vise...
ako je tako.. mogu da uzmem opet nekog chiefteca i da ga sam zagluvim.. ili tog duke-a.. shta je to? to nema veze sa eurekom?
Mozes. Duke (http://www.frontier.com.tw/htm/product/09a/DUKE.htm) spada u jeftina kineska kucista, ali svojom funkcionalnoscu prosto odusevljava (jos samo da je malcice prostranije, gdje bi mu bio kraj). Lako se moduje, jos lakse izoluje i akusticki adaptira, funkcionalno je i da nije nesto tanjeg lima i manjeg prostora bio bi savrsen (ali svi znamo da savrsenosti nema u realnom svijetu).
ovi na faxu (bk) su uzeli neko "zajebano" kucishte od asusa.. stavili ga u rack i ono se chuje pa ubija.. sad su skoro menjali.. i recimo, Dushan Petrovic je predlozzio da se uzme P5B.. i to obichna varijanta..(?) :)
Ma uzmi sta ti odgovara...Dushan Petrovic??? Jel to onaj sto reklamira Cilit Bang ? :mrgreen: (izvini, nisam izdrzao, morao sam :) )
shatro najmanji put audio signala kroz plochu.. nem pojma.. 5 godina sam u ovome, i tek se sad trudim da sklopim shto bolju konfiguraciju da mi ne bi prshnjavao komp tek tako.. :) ono.. malo se brinem.. :)
Shatro jeste...
Nego salu na stranu...PC je mnogo vise od pukog slaganja komponenti koje kupis danas u ducanu a za sat sklopis i instaliras win. Prica postaje jos ozbiljnija kada se radi o namjenskim racunarima. Sve zavisi opet od ozbiljnosti koja se zeli postici u odredjenom poslu (ozbiljnost - profesionalnost). Isto kao sto u formuli 1 bolid ne projektuje i odrzava vozac (on s time nema blage veze, zar ne :) ) vec citav strucni tim, tako i namjenske racunare ne moze raditi bas svako. Mislim moze, ali to najcesce nije to.
Zelim ti srecu u kupovini i izradi.
HeatMan
27-01-2007, 03:16 AM
heheh.. hvala.. znam ja da je sklapanje kompa jako zahtevan i zajeban posao.. i ne mozze svako to da radi.. ali ja nekako vishe volim kad sam sklopim neshto.. kakvo god to ispalo na kraju.. ja cu znati shta je u pitanju, i znacu da sam se sam potrudio..
ali to ne znachi da treba da bude govno, zato se i raspitujem.. :) shto se tiche rudawa.. mislim da je super ideja.. i podrzzavam vas u tome skroz.. ako vam neshto znachi moja moralna podrshka.. :) ja da imam pare i da nisam u ovim cale/firma dilovima.. uzeo bih rudu i ne bih razmishljao... :)
a ovo za dushana petrovica? ma, to je onaj shto je prodao sve i napravio bar na plazzi.. :)
pozdrav
diviner
27-01-2007, 05:21 AM
heheh.. hvala.. znam ja da je sklapanje kompa jako zahtevan i zajeban posao.. i ne mozze svako to da radi.. ali ja nekako vishe volim kad sam sklopim neshto.. kakvo god to ispalo na kraju.. ja cu znati shta je u pitanju, i znacu da sam se sam potrudio..
ali to ne znachi da treba da bude govno, zato se i raspitujem.. :) shto se tiche rudawa.. mislim da je super ideja.. i podrzzavam vas u tome skroz.. ako vam neshto znachi moja moralna podrshka.. :) ja da imam pare i da nisam u ovim cale/firma dilovima.. uzeo bih rudu i ne bih razmishljao... :)
a ovo za dushana petrovica? ma, to je onaj shto je prodao sve i napravio bar na plazzi.. :)
pozdrav
Kad malo razmislim, pa je ne bih bio ovdje da nisam kao i ti volio sve sam da probam :). Zato samo naprijed i evo, gdje god zapne, a budem znao da ti pomognem, tu sam/tu smo...
peruzza
27-01-2007, 12:00 PM
Ne bih da shirim prichu oko kucishta, ali mozzda da razmislish o ANTEC kucistima (Antec Sonata recimo). Napajanja su im prva liga, a i kucista su ultra tiha. Mislim da odskora imaju i dealera u BGD-u, potrazzi po netu!
Pozdrav!
diviner
27-01-2007, 02:14 PM
Za antec kontaktirati Kimtec (podruznica Msan-a kod nas) i njegove partnere (dilere).
HeatMan
27-01-2007, 02:38 PM
hvala puno, dobri ljudi.. :)
aj ja cu vam javiti shta sam uradio.. btw, jel to antec bolje od chiefteca.. josh jedna stvar, :) uzimam bigtower.. poshto 'nolko diskova ne mozze da stane u obichno kucishte.. :) tako da ako imate neku preporuku za njega, nije na "izmet".. :)
poz, i hvala josh jednom.. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.