PDA

View Full Version : Kartica za ReValver2, Guitar Rig 2 i slican softver

Audiosoul
23-01-2007, 02:35 AM
Pozdravljam vas

Evo mog prvog posta na ovom forumu. OVde sam jer planiram kupovinu nove zvucne kartice, a vasa pomoc ce mi dobro doci pri donosenju odluke.
Pa, evo da izlozim o cemu se radi:

Mada imam Laney pojacalo, kod kuce sviram gitaru kroz ReValver 2 i nameravam da sebi stvorim uslove u kojim bi sviranje kroz softversko/hardverske guitar amp simulatore doveo do nekog maksimuma. Dakle, ne zanima me Cubase snimanje, protools i mnoshtvo in/out kanala. Samo zelim da ostvarim ideju da kad god zelim mogu kod kuce da zasviram na sto kvalitetnijem setupu.

Ono sto meni treba je zvucna kartica koja ce imati balansirane ulaze i izlaze (da bih eliminisao potrebu za DI box-om) , zelim da to zvuci sto je moguce kvalitetnije i da radi besprekorno sa programima koje sam naveo. Na ostalim frontovima kartica moze da bude prepuna mana, ne marim.

Koliko sam uspeo da pohvatam, mislim da je M-Audio Audiophile 192 odlicna karta za moje potrebe, ali nazalost nisam imao priliku da se sa njom sretnem uzivo, ne znam ni ko ih kod nas prodaje.

Sto se EMU-a tice, (kojeg mogu da nabavim povoljno) izgleda da EMU karte nemaju balansirane in/out konektore. Da li gresim? Ako je tako, morao bih kupovati DI box, a imam utisak da je sigurnije i kvalitetnije imati kartu na kojoj su ulazi balansirani. Dozivljavam DI box kao jos jednog potencijalnog "lopova" signala, pri cemu sasvim moguce i gresim, zato i pokrecem ovaj thread, da bih konacno razumeo materiju. Takodje ne znam ni koji bih DI box u tom slucaju kupio, ovde se nude behringeri u ciji kvalitet sumnjam, a opet nisam siguran da mi treba kvalitetniji.

O necem trecem nisam razmisljao, ali mogao bih, ako je adekvatnije od ovoga sto sam ja zasada primetio. Eto, ako neko od vas moze da mi predlozi karticu kojom bih resio najvise svojih problema, a i da mi malo pojasni DIbox/balansiran ulaz problematiku, bio bih veoma zahvalan.
Hardverski zahtevi nisu problem, imam solidnu Core2Duo mashinu, a za kartu bih se teglio do 200e jer verujem da se za taj novac moze pronaci nesto sasvim pristojno.

Hvala vam unapred na svakom savetu povodom ovog pitanja, jedva cekam da to zavrsim.

Pozdrav :)

MD
23-01-2007, 01:23 PM
Emu1820m ima i balansirane izlaze i ulaze, ima i pretpojačala u koja možeš direktno uštekati i gitaru.:)

Kupi ti toneport od Line6, to ti je kompletno riješenje u smislu kartice (gitar in. MIC in/ in, /2 out) a uz to dobijes i odlican početni softver za direkt recording, jedino ga ne mozes korisititi ko VST plugin, nego snimas direkt iz njega u cubase.

Možeš ga koristiti i s guitar rigom, amplitubeom i s čim hoćeš kao karticu/di box. Dođe oko 130 eur (ux1)i nije uopće (ta kartica) toliko loša pa da ne može služiti ko osnovna kartica za nekakav kućni rad.

Dushan_S
23-01-2007, 06:32 PM
+1 za Toneport kao ok re?enje za tvoj problem,

Inače mislim da brka? DI i Balansiran ulaz i ?ta je ?ta. Ne mora? uop?te da ima? balansiran ulaz da bi u?ao sa gitarom u komp već ili DI+mikrofonski preamp ili karticu koja ima namenske input-e za instrumente koji vr?e istu funkciju

Audiosoul
23-01-2007, 08:36 PM
Hvala momci. Vraticu se malo kasnije na vase predloge :)

Inače mislim da brkaš DI i Balansiran ulaz i šta je šta. Ne moraš uopšte da imaš balansiran ulaz da bi ušao sa gitarom u komp već ili DI+mikrofonski preamp ili karticu koja ima namenske input-e za instrumente koji vrše istu funkciju
U pravu si, brkam ih. Tacnije, ja sam mislio da DI box balansira ulaze tamo gde oni nisu balansirani i sada mi nista nije jasno. Da li Audiophile 192 i EMU 12 i 18 imaju namensko gitarske ulaze?

Sto se Toneport-a tice, jako zanimljiv predlog. Ali nije mi jasno kako on salje signal posle procesovanja i u kojoj meri je zavistan od PCI Zvucne kartice u racunaru na koji se kaci.

1.Da li se signal obradi hardverski u njemu pa se USB-om transportuje do procesora i zvucne kartice u PC-u?

2. Da li je sam Toneport ujedno i zvucna kartica, sto bi znacilo da potpuno bajpasuje z.karticu u PC-u?

3. Ako je tako, da li on ima line out ili izlaze za direktno povezivanje na zvucne kutije? (Uz ovo planiram i kupovinu aktivnih monitora.)

Uf. Pokusavam da izvucem sustinu, zanima me kakva je razlika u kvalitetu signala koji izlazi iz Toneporta i recimo EMU1820m koju mi je covek takodje preporucio. Razmisljam, softverski AMP emulatori ce verovatno svake godine biti sve kvalitetniji i verniji, pa ako je procesovani signal bilo koje od kvalitetnih PCI kartica ipak verniji od Toneportovog, logicnije mi je da se oslonim na vrhunsku PCI kartu koja ce moci da prozvace i sledece generacije modelera sa stilom, nego da se zakopam u Toneport koji ce brze postati istorija u toj trci.

Znam, pricam kao da gledam u pasulj, a ustvari me samo zanima da li Toneport moze na zvucni mejdan necemu kao sto je recimo Audiophile 192?

MD
23-01-2007, 08:46 PM
[quote=Audiosoul]Hvala momci. Vraticu se malo kasnije na vase predloge :)

U pravu si, brkam ih. Tacnije, ja sam mislio da DI box balansira ulaze tamo gde oni nisu balansirani i sada mi nista nije jasno. DA li Audiophile 192 i EMU 12 i 18 imaju namensko gitarske ulaze?

Emu 1212 nema, emu 1282(m) imaju mic preampove, koji mogu i gitaru primiti .

Sto se Toneport-a tice, jako zanimljiv predlog. Ali nije mi jasno kako on salje signal posle procesovanja i u kojoj meri je zavistan od PCI Zvucne kartice u racunaru na koji se kaci.

On se ne kači ne karticu, on jest kompletna kartica. Samo bez MIDI ulaza.
Uz njega ti ne treba nikakva druga kartica na kompu.

Fora je ?to uz tu karticu dobijes line 6 softver, koji je strava.

No, ne mozes ga koristiti kao plug in po kanalima (to je dodatna opcija koju mo?e? nadograditi), već ga pokrene? ko standalone softver da stoji upaljen u isto vrijeme ko i cubase.

Toneport ima direct monitoring, nema nikakve latencije dok svira? itd.

1.Da li se signal obradi hardverski u njemu pa se USB-om transportuje do procesora i zvucne kartice u PC-u?

Ne, on slu?i samo kao DI box-kartica i sigurnosni čip (zato ga i ne mogu krekirati).
Sound se obrađuje unutar kompa, preko procesora od kompa.

2. Da li je sam Toneport ujedno i zvucna kartica, sto bi znacilo da potpuno bajpasuje z.karticu u PC-u?

Da.

3. Ako je tako, da li on ima line out ili izlaze za direktno povezivanje na zvucne kutije? (Uz ovo planiram i kupovinu aktivnih monitora.)

Da.

Uf. Pokusavam da izvucem sustinu, zanima me kakva je razlika u kvalitetu signala koji izlazi iz Toneporta i recimo EMU1820m koju mi je covek takodje preporucio.

Emu 1820m je ipak ozbiljnija sprava i 4 puta skuplja.

Razmisljam, softverski AMP emulatori ce verovatno svake godine biti sve kvalitetniji i verniji, pa ako je procesovani signal bilo koje od kvalitetnih PCI kartica ipak verniji od Toneportovog, logicnije mi je da se oslonim na vrhunsku PCI kartu koja ce moci da prozvace i sledece generacije modelera sa stilom, nego da se zakopam u Toneport koji ce brze postati istorija u toj trci.

Vidi u čemu je stvar. Ti mo?e? toneport nadogradjivati kako hoće?.
Mo?e? ga nadograditi dodatnim buducim paketima, mozes ga nadograditi na plug in funkciju, kada ti uopće ne treba prolaz signala kroz toneport, već kroz tvoju samostalnu karticu koju će? s vremenom kupiti.
Uz to ka?em, ima direct monitoring, ?to je jako korisno.

Također, toneport ima i MIC ulaz. Kao i simulacije mic preampova, bas pojačala itd.
Mo?e? i vokale snimati.:D

Znam, pricam kao da gledam u pasulj, a ustvari me samo zanima da li Toneport moze na zvucni mejdan necemu kao sto je recimo Audiophile 192?

Toneport je prije svega platforma za line 6 softver, sigurnosna kao i DI box.
Slu?i kao i samostalna kartica, ali to mu nije prvotna namjena pa ga ne treba uspoređivati s zvučnim karticama kojima je to prvotna svrha.
Ali ovdje dobijas generalno najbolji guitar softver na tr?i?tu i karticu, za bagatelu.:)

?to se tiče usnimavanja, ne vjerujem da će? vidjeti razliku, jer bi ionako morao prvo kroz neki DI pa onda u karticu tu. Tu je faktor kabela itd.

Ovdje je sve u istoj kutiji i konverteri nisu ba? lo?i.:)

Audiosoul
23-01-2007, 09:39 PM
E bas ti puno hvala na ovako temeljnom odgovoru.

Sada nemam vise nijedno pitanje, a 99,9% kupujem Toneport..argumenti pobedjuju ;)
Ako zagusti mozda opet nesto priupitam, sada mi je sve mnogo jasnije, hvala jos jednom.

Pozdrav ;)

MD
23-01-2007, 09:46 PM
E bas ti puno hvala na ovako temeljnom odgovoru.

Sada nemam vise nijedno pitanje, a 99,9% kupujem Toneport..argumenti pobedjuju ;)
Ako zagusti mozda opet nesto priupitam, sada mi je sve mnogo jasnije, hvala jos jednom.

Pozdrav ;)

Nema na čemu. Samo ti pitaj ako ti još što nije jasno detaljnije, da se ne zahebeš pri kupnji.:D

Ej i nešto važno!
Prvo bi bilo dobro da odeš na www.line6.com i tamo poslušaš neke samplove njihovog softvera.

Ako smatraš da su ti bolji Guitar rig 2, revalver 2 ili amplitube 2 po zvuku (može se lako desiti i to) te želiš ići u tom smjeru, onda bi ti za tu paru radije nešto drugo preporučio, nekakvu ozbiljniju karticu od toneporta.

Kažem, toneport u slučaju da želiš imati line 6 simulacije za gitaru (općenito ih smatraju najboljima) i karticu u jednome.

Ako su ti bolji ovi drugi simulatori, onda je možda bolje da kupiš kvalitetniju karticu, mozda neki jeftiniji e-mu za te novce plus neki di/pretpojačalo ili nešto slično.
Ali to će te u svakom slučaju doći nešto skuplje.

shigumicu
23-01-2007, 10:53 PM
Samo ti pazari Toneport. Ako izuzmes da je to skroz zaokruzeno resenje (hardver+softver 120e u Artistu)), on ti je ujedno i prilicno kvalitetan DI za druge Amp simulatore (GR2, AT2, Revalver ...), a bogami nije los ni kao zvucna kartica.
Garantovano najbolje resenje za tvoje potrebe. ;)

Audiosoul
24-01-2007, 09:45 PM
Hvala svima. Idem ove nedelje do artista da overim to sokocalo.

Zanima me, da li je neko probao da ga ubaci u effects chain ili ispred pojacala?
Ne kapiram kakve tacno ima izlaze?

Audiosoul
26-01-2007, 12:14 AM
Gotovo, kupio sam ga.

Samo hocu da javim da sam za start jako zadovoljan pazarom, Softverska emulacija, a sasvim pristojan, gust i mastan ton i to sa dobrano spustenim humovima. Sve deluje nekako, cisto i stabilno :) Za po kuci, stvarno idealno.

Dowloadujem gearbox 3.0, sutra cu se malo vise poigrati. Hvala vam na hintovima, odlicna preporuka ;)