View Full Version : Koristite li lo-pass ?
U nekom promo filmu jednog proizvodjaca DSP karti videh demonstraciju skidanja svega preko 3k na bass bubnju i preko 4k na bass gitari.... pa se zbunih. Do sada sam retko koristio lo-pass, osim, gotovo obavezno na dist gitarama (sve preko, 4k, 5k, sam skidao), a na bass bubnju sam najcesce radio i blagi shelfing na cak 10k........
A vi?
Ja u principu imam problem sa skidanjem visokih .... zapravo , kad stavim neki strani reference u projekat , uvek moram da dodajem velike kolicine visokih ( pricam cak i o semplovanim instrumentima , da ne bude zabune da je stvar u usnimcima ) tako da cak i ako stavim pass na 16 Khz , to i te kako cujem ( u negativnom kontestu ) tako da je moje iskustvo da se ne skida ama bas nista ( osim ako ne postoji neki evidentni sum )
.... a kao i ti sam u dosta knjiga / saveta / primera ...... procitao istu stvar i probao i nije mi se uopste dopalo ....
Pozdrav
Manley
21-01-2007, 02:17 PM
ja gitaru rezem na 650hz.....gore nema nista
bas bubanj po potrebi, ali uvek hi-cut
LAMPASH
21-01-2007, 02:59 PM
Ja samo rezem distort gitare,mada bi recimo mogao da sechesh i reverb na recimo chinelama kako se ne bi muljao sa reverbom vokala koji je ipak u prvom planu i slichno.Znachi ako je rech o pesmi prioritet je vokal.
dobro, reveb naravno, ili skidam sve ili blago zatvaram visoke, zavisi
hm
nikad nisam razmisljao o tome sta secem i koliko secem... nema pravila, tek kad naidjem na nesto sto mi smeta... sve te hi/lo passove uglavnom izregulisem jos kod sourca.. isto mislim ko i Max...
Ja u principu imam problem sa skidanjem visokih .... zapravo , kad stavim neki strani reference u projekat , uvek moram da dodajem velike kolicine visokih ( pricam cak i o semplovanim instrumentima , da ne bude zabune da je stvar u usnimcima ) tako da cak i ako stavim pass na 16 Khz , to i te kako cujem ( u negativnom kontestu ) tako da je moje iskustvo da se ne skida ama bas nista ( osim ako ne postoji neki evidentni sum )
Pozdrav
Ista stvar!
Juce sam ceo dan mixao pesmu da bih uvece pustio snimak (kojim sam bio zadovoljan) pored par referenci i skenjao se! Sve vreme sam bio u panici da ga ne preostrim, a ono ispade manjka visokih. JA uopste ne znam sta se to desava, ali imam utisak da je sve polako otislo u kurac, sudeci po onome sto znam koliko visokih sam vec dodao na skoro sve kanale i jos uvek mi fali... To se granici sa nemogucim. Ili sa neukusom...
Ista stvar!
Juce sam ceo dan mixao pesmu da bih uvece pustio snimak (kojim sam bio zadovoljan) pored par referenci i skenjao se! Sve vreme sam bio u panici da ga ne preostrim, a ono ispade manjka visokih. JA uopste ne znam sta se to desava, ali imam utisak da je sve polako otislo u kurac, sudeci po onome sto znam koliko visokih sam vec dodao na skoro sve kanale i jos uvek mi fali... To se granici sa nemogucim. Ili sa neukusom...
Potpuno se slazem ..... toliko mi se to puta desilo da sada odmah u projektu pokusavam da nadjem referentnu pesmu ..... hajde kad ti sam nesto snimis .... pa kao , zeznuo sam se , mozda je mic , mozda preamp ( i te paranoje :) ) , ali onda uzmes npr trilogy ili tako nesto i dodas 1000000 db izmedju 2 - 8 Khz .... :o , prosto se zapitam da nisam lud ponekad .....
Pozdrav
Arthur
21-01-2007, 04:25 PM
ja sam stekao naviku da u mixu po potrebi lo'passuje sve i svašta, jerbo se najčešće živim instrumentima bavim.. ponekad čak i vokal, kad ima razloga.. a što se referenci tiče uglavnom na masteru postignem ono što želim, ponekad i u samom procesu mixa pripalim neki fulltec da vidim šta se dešava..
Hm, ja takodje imam problema s tim.... pogotovo u postavci bubanj, bass, dist gitare....... tesko je tu i izvuci neke visoke visoke (osim chinela)..... i uvek se skenjam kad pusnim neke NY, LA, London budalashe
Hm, ja takodje imam problema s tim.... pogotovo u postavci bubanj, bass, dist gitare....... tesko je tu i izvuci neke visoke visoke (osim chinela)..... i uvek se skenjam kad pusnim neke NY, LA, London budalashe
Bas sam to i mixao juce!
Mada ima tu i po koji synth i sve mi je OK dok ne pustim nesto "nalik tome".
Cak sam na usnimavanju svesno isao na malo otvoreniji zvuk, ali opet mi manjka visokih...
Aj' okaci 10 sekundi, da cujemo........
Zezas?! :o
Gde smem da okacim pesmu pred konkurs? :)
Pa da postanem Dorijan?! :rotfl::rotfl::rotfl:
Miha Blaze
01-02-2007, 10:58 PM
Uradi 'reverse' proces:D
samo pazi da nema satanistickih poruka :mihihihihihi: :)))
meni uvek fali visokih... :(
SHIVA
01-02-2007, 11:20 PM
Ja u principu imam problem sa skidanjem visokih .... zapravo , kad stavim neki strani reference u projekat , uvek moram da dodajem velike kolicine visokih...
I ja sam primjetio da dosta novijih izdanja ima obilje visokih tonova, chesto i preko slope-a od 6 dB. Ipak, meni to vechinom i ne smeta... dapache. "Visoke" nikad ne dodajem EQ-om jer to doista ispadne na granici neukusa vech se radije pozabavim tranzientima.
PSP Mix Treble izuzetno jednostavno i uchinkovito kombinira noise reduction alla hi shelving, stereo tranzient amplifier (s moguchnoshchu spread-a) i izvrstan band pass saturator koi mozhe vrlo precizno dodavati harmonike u "plitke i sterilne" semplove ili materijal "udavljen" kompresijom. Maltene sam zaljubljen u tu spravu :D
Rhino
01-02-2007, 11:31 PM
Maltene sam zaljubljen u tu spravu :D
Takodje;)
Dushan_S
02-02-2007, 12:07 PM
Potpuno se slazem ..... toliko mi se to puta desilo da sada odmah u projektu pokusavam da nadjem referentnu pesmu ..... hajde kad ti sam nesto snimis .... pa kao , zeznuo sam se , mozda je mic , mozda preamp ( i te paranoje :) ) , ali onda uzmes npr trilogy ili tako nesto i dodas 1000000 db izmedju 2 - 8 Khz .... :o , prosto se zapitam da nisam lud ponekad .....
PozdravTrilogy je tako snimljen...Nema ničega gore u freekvencijama, pa da bi dodao "ćang" mora? da ?ilji? kao nesvet. Mislim da smo nekad pričali o tome na nekoj temi. Ja sam ga odavno deinstalirao, radio se neki festivalski programming, i trebao mi ?iv bas... Stavio neke semplove sa samo dva layer-a od lika sa KVR-a i bolje radili od Trilogy-ja. Odma' uninstall.
SHIVA
02-02-2007, 12:51 PM
Josh samo da se Stylusa rjeshish... :D
Dushan_S
02-02-2007, 01:02 PM
Hihihi... Istina! Mada to im je realno najbolja sprava koju su napravili, ovaj RMX naravno.
SHIVA
03-02-2007, 04:04 AM
gledano sistemom od tri zla manje... potpuno si u pravu ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.