View Full Version : UAD X-Pander
STUDIOTON
20-01-2007, 08:39 AM
http://www.uaudio.com/products/uad/xpander/index.html
http://www.uaudio.com/namm07graphics/UAD_xpander-main.gif
kejkz
20-01-2007, 09:15 AM
Odlicna torba, pogotovo za kratak izlet na pijacu ili do prodavnice :D
pa kad babe u'vate da te propituju: je li sinko, kaki ti 'e to hraider?
steta sto je opet isti DSP, mozda su mogli nesto da iskombinuju...
idekius
20-01-2007, 11:32 AM
Odlicna torba, pogotovo za kratak izlet na pijacu ili do prodavnice :D
pa kad babe u'vate da te propituju: je li sinko, kaki ti 'e to hraider?
steta sto je opet isti DSP, mozda su mogli nesto da iskombinuju...
Kad sam ja kupovao U'D, to bese kraj 2004., ili pocetak 2005., svi su mi govorili "Nemoj, samo sto nije izasao U'D 2, sa jacim DSP-om..".... eto, jos uvek ga nema, a prodjose godine...
Dexxy
22-01-2007, 09:43 PM
Kad sam ja kupovao U'D, to bese kraj 2004., ili pocetak 2005., svi su mi govorili "Nemoj, samo sto nije izasao U'D 2, sa jacim DSP-om..".... eto, jos uvek ga nema, a prodjose godine...
Razmisljaju koju ce sada graficku kartu da upotrebe za UAD 2 :D
STUDIOTON
22-01-2007, 09:54 PM
Mislim da se UAD2 nece ni pojaviti .. sve dok im prodaja kartica ide odlicno a sigurno je i vise od ocekivanja .. sada se firma bogati kupovinom pluginova od strane korisnika kojih je sve vise
Plugovi su sve zahtevniji i jednostavno korisnike teraju time da dokupljuju kartice kao dodatni DSP ..
Sada je sasvim normalno imati 4 uada u kompu i koristiti sve ove plugove sasvim komotno .. zasto bi pravili uad2 .. dokupi karticu i eto ti dsp snage ..
Za nase uslove 2 uada je sasvim dovoljno,ja imam tu kombinaciju i retko mi zafali ..
e sad .. posto znamo kako je vecina dosla do kartica(i ja u pocetku) nista drugo ne preostaje nego freeze :)
Evo, ja ne frizujem, a imam sasvim dovoljno i samo sa jednom kartom.
Istina, nemam 1073 i onaj kompresor, ali mogu vam reci da je taj bus kompresor uzas jedan!
Isprobao sam demo od 14 dana i moji utiisci su da za 1081 ja nisam nasao primenuu, bus kompresor je zali Boze novca, a 1073 je prilicno dobar, ali kao karakter eq. Za shelvinge je dusu dao, samo se ne sme preterati sa visokima.
Mada, ja Pultec pro nikada ne bih menjao ni za jedan od ovih eq-a.
STUDIOTON
22-01-2007, 10:07 PM
Evo, ja ne frizujem, a imam sasvim dovoljno i samo sa jednom kartom.
Istina, nemam 1073 i onaj kompresor, ali mogu vam reci da je taj bus kompresor uzas jedan!
Isprobao sam demo od 14 dana i moji utiisci su da za 1081 ja nisam nasao primenuu, bus kompresor je zali Boze novca, a 1073 je prilicno dobar, ali kao karakter eq. Za shelvinge je dusu dao, samo se ne sme preterati sa visokima.
Mada, ja Pultec pro nikada ne bih menjao ni za jedan od ovih eq-a.
ja nemam taj bus i nemam 1081 .. ali imam 1073 i bio sam jako zadovoljan i dalje sam .. ali ne znam zasto ga nisam nijednom upotrebio od kako se pojavio waves ssl:mrgreen:
JA sebe sve cesce uhvatim da ostavim na kraju onaj skrnavi Nuendov Eq, sto sam se "kao" zezao na pocetku, pa mi se svidi zvuk i ostane. Par puta se desilo ono: "Daj da upalim neki bolji", pa na kraju nisam bio zadovoljan sa zvukom, tako da sada kad mi se svidi, ja ostavim tacno to sto mi se svidja :)
Ne secam se kad sam koristio 1073 za atenuaciju, samo booooosttt, za to je stvoren. A kad se pretera i ma i shum, too volim
Da, onda zvuci "analognije" :banghead:
:)
A kroz neko vreme, pocnu i potovi da mu krce... :rotfl:
idekius
22-01-2007, 10:45 PM
DSP sa UAD-a je za mene i dalje misterija... :banghead:
Sa jedne strane, znam da u specifikacijama ne sme da se laze... sa druge... chip koji radi na 1 GHz, sa onolickim pasivnim hladnjachicem :o ???? Malo teze...
Analog Devices je nedavno izbacio 400 MHz DSP chip koji se ugradjuje u Duende, CreamWare ASB i mnoge druge nove sprave... to je ujedno, koliko znam, njihov najjachi DSP chip, a Analog Devices je jedna vrlo ozbiljna firma za DSP chipove... pored Texas Instruments, Motorole...
Dakle, oni tek nedavno na 400 MHz bez aktivnog hladnjaka, a, eto, UAD-1 vec godinama cepa na 1GHz sa malim pasivnim hladnjakom... nesto tu smrdi... Da je neka firma napravila takav DSP, vec bi se pohvalila, a Universal Audio ne pravi DSP chipove, da bi to mogla da bude njihova tajna...
Nesto tu zaudara na laz u specifikacijama, ili tako neku prevaru...
Klokovani GPU? Neznam, ima ovde strucnijih ljudi po tom pitanju od mene, ali... neka ga je neko i svirno sa npr. 300 MHz na 1 GHz... ali... avaj :)... MORA NECIM DA GA HLADI...
Cudi me da niko na nekom matorom vrisnulom UAD-u nije skinuo hladnjak, fotografisao i zakacio fotku na net. Ja to nisam uspeo da nadjem, ali... cak i da je neko to uradio, sigurno se i dalje ne bi znalo koji je to tacno chip, jer mi neki glasovi u glavi :) govore da je ne obelezen, ali, svakako bi se mogli izvuci neki zakljuchci... Cak ni fotografija graficke kartice koja je prebudzena u U'D-a ne kaze nista... kaze da su karte vizuelno slichne... sta je ispod hladnjaka, to se ne vidi, tako da mozda na UAD-u jeste isti chip kao na toj grafickoj, a mozda i nije... neznamo...
U svakom slucaju, na osnovu hladnjaka i podataka koje znam o tome na koliko rade drugi DSP chipovi, na osnovu toga koliko je UAD stara karta itd. rekao bih da se, sto se tice clocka, radi o nekoj prevari... Sad, zbunjujuce je to kako smeju da navedu lazan podatak u specifikaciji...:confused:
.... i onaj kompresor, ali mogu vam reci da je taj bus kompresor uzas jedan!
Nisi u pravu ...... doduse treba nauciti da se radi sa njim ..... ja sam napokon , posle par meseci igre poceo da dobijam prve prave rezultate , i veruj mi , ne mozes prici tom zvuuku ni sa jednim vst kompresorom koji imam .
On je spor i nije za nesto sto ima jake atacke , ali dobio sam tako dobre klavire sa njim , guste i pune , da se svaki put iznova iznenadim ......
Super kompresor , mada sam kao i ti imao misljenje da je potpuno neupotrebljiva sprava ....
Pozdrav
idekius
23-01-2007, 09:23 AM
Jes' vala veliki greh reci za UA-Neve 33609 da je uzas... :o
Oggy, verujem da se nisi dovoljno poigrao sa njim... nema drugog objasnjenja...
Ja ga ne koristim u masteru... koristim ga za kompresovanje pojedinih grupa... kako kad, zavisno od pesme... zadnji put sam ga upotrebio za kompresiju grupe stringsa (u pesmi koju trenutno radim)... kompresor je vrlo o.k....
Mene je chudilo sto ga jedan nas vidjeniji producent (glupo je pominjati po imenu coveka koji nije prisutan, jer ne moze da kaze nista u koliko neka pametnica oplete po njemu...) hvali za mastering. Ja ga u masteringu ne koristim. Do nedavno sam u masteringu koristio Waves SSL, a sad sam se bacio na kombinaciju sa laganim Fairchildom, equalizacijom i na kraju Precision MultiBand-om, po modelu koji pokazuje Michael Romanowski... mislim, jos izuchavam takav pristup i cini mi se da nije los, cak bih rekao da je skroz O.K... Elem... poenta je da pomenuti lik upravo sa 33609 radi odlicne mastere... a taman posla da za drugo ne zna... nego... to je kompresor koji treba odlicno poznavati i onda da i odlican rezultat...
Svce sto je uslo u njega, izaslo je gore nego sto je uslo. CAk i sa minimalnom kompresijom, tj. njegovim radom.
Ako je u pitanju bus kompresor, logicno bi bilo da kroz njega sunes ceo snimak. To sam i uradio. Mislio sam da mi se nesto pokvarilo. Onda sam isao na akustare, pa ni to nije radilo. E, cini mi se da jedino klavir nisam probao, tako da za klavir ne smem da tvrdim.
.... i sa akustarama mozes postici fenomenalne rezultate , samo je jako bitno sa kolikim gainom ulazis u kompresor i sta zapravo od njega hoces .
Nije za italo pop sigurno .... ali ako hoces da dobijes neki D' Angelo zvuk , onda je to jedini kompresor koji meni uspeva da izvuce tu boju .
Verovatno si ga koristio za pogresan zadatak , sto ne znaci da je kompresor los . Isto tako ako hoces svetao i svilenkast klavir ( gitare ) ovo je takodje pogresan kompresor ..... jednostavno je za odredjene stvari a u tim stvarima je ( po meni ) jedini u kategoriji )
Pozdrav
Dushan_S
23-01-2007, 06:30 PM
Sad, zbunjujuce je to kako smeju da navedu lazan podatak u specifikaciji...:confused:Nije la?an podatak, kako je la?an? Podatak je o kloku, ako fabrički napuca? procesor da radi na 1Ghz onda mu je to takt, i to je to ?to pi?e. Ti i inače kod procesora ima? jednu te istu arhitekturu za celu seriju procesora, nije lupam XP64 3000 iznutra drugačiji od XP64 3200 (pod uslovom da je iznutra jezgro isto tj ista serija). Da nije tako i da procesor ne mo?e da radi na različitom kloku, ne bi ni ti mogao sam da overklokuje? procesor. Znači ako oni iz UAD-a uzmu čip od 300 ili koliko već i naguraju ga na 1Ghz i to tako radi i ne kvari se onda je to njihova stvar, ti plaća? funkcionalnost. Čak i kad bi oni stavljali pravi proc koji je na 1 Ghz pa isto onda bi se mogao buniti ?to njega ne overklokuju na 3 Ghz pa da mo?e? vi?e plug-ova :D
Mislim da je pre recimo bezobrazluk ?to ne omoguće ljudima da kupe neku Giga karticu koja ima snage kao nekoliko standardnih UAD-a i logično ko?ta vi?e ali da se ne drndaju ljudi sa vi?e kartica.
idekius
23-01-2007, 07:22 PM
Ma stos je sto mislim da fabricki, ili overklokovani procesor (GPU, CPU, ili DSP) ne moze da radi na 1GHz bez aktivnog hladnjaka... pogotovu mislim da je tako nesto bilo moguce napraviti u vreme kada je UAD-1 karta nastala...
alavuk
27-01-2007, 01:41 PM
mozda je to 1ghz sklop vise cipova koji rade na 250/330 ... ko ce ga znati ...
Rhino
27-01-2007, 01:58 PM
Bilo kako bilo sprava radi dobar posao, zar ne?
idekius
27-01-2007, 03:37 PM
Bilo kako bilo sprava radi dobar posao, zar ne?
Naravno... ne radi se o tome da li je sprava losa, ili dobra, vec... sta je pogoni... kao kad se pricha o klipu automobila, bio on dobar, ili los...
Svakako da DSP platformu ne chini samo chip, ali... eto, interesuje me, a pouzdan podatak je izgleda nemoguce naci... Ostaje da verujemo navodu proizvodjaca... da je to misteriozni singl DSP chip od 1 GHz :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.