Log in

View Full Version : Kvalitet mog novog demo songa?

djnick
14-01-2007, 05:21 AM
Greets,

upravo sam postavio moj novi demo song ready to download and comment na sledecoj adresi:

http://www.djnick.dodgyrecordings.com/djnick-a.boy.lived.in.the.woods-demo.mp3

ili kraci link:
http://tinyurl.com/slqtc

(8.955kb, 145bpm; 128kbit; pravac: dark electro)

Semplovao sam horror priche [ploche iz '60ih] i kreirao song od [za sad] 10 minuta. Song je gotov ~96%, ostalo je josh malo tweakovanja [sad chujem par sitnih disharmonichnih bagova u vst instrumentu violina, al nema veze...]

Ono shto me interesuje je -> vashe mishljenje shto se tiche postprodukcije. Zapravo toga ovde i nema jer sam na master Renoise-a [u kom produciram muziku] stavio 2 VST-a: Waves Equalizer [x2] i Waves L2 compressor. Ono shto chujete je obichan render songa to wav. Mislim da je jachina ok [u odnosu na ostale songove koje sam preslushavao satima ne bih li dobio priblizhan zvuk?]. Kuci nemam kvalitetne monitore [za sad] tako da mi je prilichno teshko da chujem sve kako treba ali sam probao da vidim kako ce ovo da zvuchi.

Svaka sugestija je dobrodoshla :)

ShoX
14-01-2007, 06:31 AM
Očekivao sam vi?e barem ?to se varijacije i efekata tiče. Nedostaje ti materijala za stvar koja traje skoro 10 minuta. Sve je odprilike rečeno u prvih 4 minuta. Nakon toga je sve ponavljanje uz neke minimalne izmene sa po kojim novim lead-om tu i tamo. Neki delovi su dosta prazni ako se izuzme vokal koji lukavo upotpunjava tu prazninu. Prelazi su dobri. Violine su skroz disharmonične. Takoće mi se ne sviđa promena note bassline-a. I te promene daju neki disharmonic feel.

Jačina finalnog mix-a nije najbitnija stvar da bi se dobio dobar zvuk.
Te?ko je oceniti kvalitet zvuka na 96 kbps. Sve je nekako muljavo. I u čemu je fora sa povremenim fadeout-ima ??

kejkz
14-01-2007, 12:43 PM
Waves Equalizer [x2] i Waves L2 compressor.

preskoci ovaj eq, da me kazem skloni ga, zadrzi L2 na kraju lanca. Posto ne znam kako zvuci sirov miks, pokusaj sa waves C1 ili C4 kompresorom u sredini, i sa nekim drugim Eq-om na pocetku lanca i mozda sa jednim posle kompresora, zavisi kako ispadne. L2 koristi samo za dithering ili mali limiting, do 3dB.

Kuci nemam kvalitetne monitore

Nemoj onda da trosis vreme na miks i master, samo ces izgubiti vreme i zivce, radi pesme, gradi njihovu strukturu i posveti paznju malim detaljima, a miks ostavi za trenutak kada uzmes monitore.

djnick
14-01-2007, 02:51 PM
Očekivao sam više barem što se varijacije i efekata tiče. Nedostaje ti materijala za stvar koja traje skoro 10 minuta. Sve je odprilike rečeno u prvih 4 minuta. Nakon toga je sve ponavljanje uz neke minimalne izmene sa po kojim novim lead-om tu i tamo. Neki delovi su dosta prazni ako se izuzme vokal koji lukavo upotpunjava tu prazninu. Prelazi su dobri. Violine su skroz disharmonične. Takoće mi se ne sviđa promena note bassline-a. I te promene daju neki disharmonic feel.

Jačina finalnog mix-a nije najbitnija stvar da bi se dobio dobar zvuk.
Teško je oceniti kvalitet zvuka na 96 kbps. Sve je nekako muljavo. I u čemu je fora sa povremenim fadeout-ima ??

Tnx for the comments.
Nisam zeleo da ubacujem mnogo efekata, hteo sam da napravim nesto drugacije od onoga sto sam do sada cuo, znaci minimal dark psy, recimo.
Evo sad sam ispravio violins [nisam stopirao ton na par mesta, sad je ok] i reuploadovao fajl [~9mb] i stavio ga na 128kbps. Fadeouts su neka vrsta CopyRighta (: dok ne zavrshim stvar. Pravio sam poredjenja radi one prve songove - moram da priznam da mnogo loshe zvuche [previshe basa i visokih, sad sam pocheo da obracam paznju na finalan zvuk], i ono sto sam da kazem naucio jeste da mi sada peaks ne idu "u crveno", sto nikada ranije nisam ni primecivao... Eh, svaki dan je novi dan :)

djnick
14-01-2007, 09:07 PM
preskoci ovaj eq, da me kazem skloni ga, zadrzi L2 na kraju lanca. Posto ne znam kako zvuci sirov miks, pokusaj sa waves C1 ili C4 kompresorom u sredini, i sa nekim drugim Eq-om na pocetku lanca i mozda sa jednim posle kompresora, zavisi kako ispadne. L2 koristi samo za dithering ili mali limiting, do 3dB.

Nemoj onda da trosis vreme na miks i master, samo ces izgubiti vreme i zivce, radi pesme, gradi njihovu strukturu i posveti paznju malim detaljima, a miks ostavi za trenutak kada uzmes monitore.

Sirov Mix bi, rekao bih, trebalo da zvuchi [makar po mom ozvuchenju ovde] flat... bez mnogo visokih i basova. Na master sam potom stavio EQ [Waves Q8-Paragraphic EQ] jednom pa isti EQ jos jednom [pojacao sam u globalu basove i visoke] i na kraju stavio L2 kompressor [dopalo mi se kako zvuci default L2?]

Probacu C1 i C4, tnx for your comments :)

kejkz
14-01-2007, 10:02 PM
Na master sam potom stavio EQ [Waves Q8-Paragraphic EQ] jednom pa isti EQ jos jednom [pojacao sam u globalu basove i visoke

hm, ne znam zasto si to uradio, dva eq-a su nepotreban luksuz, ako ne mozes da postignes ono sto ti treba sa jednim eqom od osam tacaka, onda je to problem. Ako je miks vec ravan, nema potrebe da pojacavas visoke i bas na ovaj nacin. Jacinu basa je najbolje postici kompresijom, zbog njegove nestasne prirode :), i to prvo na samom treku, potom mozda u kombinaciji na grupi sa basem i na kraju u master lancu. Ja za visoke tonove koristim nekada kombinaciju ekspanzije i kompresije kod ovakve muzike. Generalno izbegavaj da previse istaknes same visoke, jer trekovi onda pocinju da zvuce suvire zamorno, a posebnu paznju obrati na srednji spektar, od 200-300hz do 3-4 khz, jer je to pojas koji presudno odredjuje opazeni kvalitet pesme...

Delault L2, koliko se ja secam, je blagi limiting, bas kakav treba za vec dovoljno glasnu stvar, to je sigurno dobro. Samo vidi koji je dithering engine podesen, posto ti parametri uticu na kvalitet eksporta presudno... pogotovo kad eksportujes u 16 bita, za audio cd ili mp3.

DaBear
15-01-2007, 09:21 AM
evo sad mi je bas bio drug (poznati mladi DJ, bas vrti ovaka fazon)..i podelili smo misljenje. Miks je OK (sonicno)..samo STRUKTURA nema veze sa zivotom! Nema flow, ne razvija se lepo ne nadgradjuse kako treba..pocne stane..pa onda ONA PROMENA U HARMONIJI...ne radi!

Zvukovi su super, linije super, bubanj..ima malo previse efekata (smaraju) a i vokal na momente ide duze nego stro treba...opet zbog toga sto matrica nije (struktura pesme) kako treba..

nemoj da gubis vreme na EQ/ compresore itd...sve je to dobro. Da bi ti neko pustao pesmu, mora da radi besprekorno!!

SHIVA
15-01-2007, 02:58 PM
Soooolidan darkpsy track. Bas je mogao bit malo enegrichniji (poruchuje cjela ekipa kod mene). Tema je ok iako je to prilichno standardizirano, jel'. Mene osobno malo smeta ona vesela melodijica koja se pojavi tu i tamo. Mozhda mrvicu previshe tih kratkih, hi-pass brejkova i mrvicu previshe vokodiranog vokala. Extra mi ide na zhivce ona rejv dizalica prije brejka na 5:10. Takodjer mi ne lezhi Astrix brejk nakon mrachnog pochetka stvari. No sve u svemu... mislim da bi ovakva stvar proshla na flooru bez problema.

Sama produkcija je malo grezo. Perkusije su skroz flat i bez groove-a. Doboshi i hatovi su tek da jesu. To je ujedno i moja najvecha zamjerka. Acid morning lead na kraju mi je fakat malo besmislen i izlizan. Fade out-in je iz ochitih piratskih razloga, ali mislim da se nepotrebno opterechujesh. Ovakve stvari bash i nisu meta lopova kod nas ;)

djnick
15-01-2007, 03:40 PM
evo sad mi je bas bio drug (poznati mladi DJ, bas vrti ovaka fazon)..i podelili smo misljenje. Miks je OK (sonicno)..samo STRUKTURA nema veze sa zivotom! Nema flow, ne razvija se lepo ne nadgradjuse kako treba..pocne stane..pa onda ONA PROMENA U HARMONIJI...ne radi!

Zvukovi su super, linije super, bubanj..ima malo previse efekata (smaraju) a i vokal na momente ide duze nego stro treba...opet zbog toga sto matrica nije (struktura pesme) kako treba..

nemoj da gubis vreme na EQ/ compresore itd...sve je to dobro. Da bi ti neko pustao pesmu, mora da radi besprekorno!!

Hvala na komentarima :) Naravno, ono shto sam chuo generalno kod vecine ljudi je sledece: prebrzi prelazi & previshe vocoder efekta na glasu. Ono shto planiram da sredim je da napravim kracu verziju [od 3-4 min] da "ne smara" previshe i long-mix [kao shto sam krenuo]. Uskoro cu da to da ispravim i nadam se da ce nesto ispasti od svega ovoga. Samo shaljite kometare, sve mi mnogo znachi :) Naravno uporedno radim i Progressive, ali i BreakBeat, Electro i D'n'B stuff... E da, postavicu demo jos jednog dark-a gde sam semplovao Sam Neila i BBC-jevu emisiju Space. Pozz!

djnick
15-01-2007, 03:48 PM
Soooolidan darkpsy track. Bas je mogao bit malo enegrichniji (poruchuje cjela ekipa kod mene). Tema je ok iako je to prilichno standardizirano, jel'. Mene osobno malo smeta ona vesela melodijica koja se pojavi tu i tamo. Mozhda mrvicu previshe tih kratkih, hi-pass brejkova i mrvicu previshe vokodiranog vokala. Extra mi ide na zhivce ona rejv dizalica prije brejka na 5:10. Takodjer mi ne lezhi Astrix brejk nakon mrachnog pochetka stvari. No sve u svemu... mislim da bi ovakva stvar proshla na flooru bez problema.

Sama produkcija je malo grezo. Perkusije su skroz flat i bez groove-a. Doboshi i hatovi su tek da jesu. To je ujedno i moja najvecha zamjerka. Acid morning lead na kraju mi je fakat malo besmislen i izlizan. Fade out-in je iz ochitih piratskih razloga, ali mislim da se nepotrebno opterechujesh. Ovakve stvari bash i nisu meta lopova kod nas ;)

Hvala puno na komentarima. Sredicu to soon, a dodacu jos par trackova, napravicu ritam masivnijim. Ideja mi je bila da napravim nesto sto josh nisam chuo, tipa mix between minimal & dark... Bice ispravki.

Btw, kad smo kod "Rave" dizalice... Shta mi preporuchujesh da stavim umesto toga?

kVu
15-01-2007, 03:50 PM
Hvala na komentarima :) Naravno, ono shto sam chuo generalno kod vecine ljudi je sledece: prebrzi prelazi & previshe vocoder efekta na glasu. Ono shto planiram da sredim je da napravim kracu verziju [od 3-4 min] da "ne smara" previshe i long-mix [kao shto sam krenuo]. Uskoro cu da to da ispravim i nadam se da ce nesto ispasti od svega ovoga. Samo shaljite kometare, sve mi mnogo znachi :) Naravno uporedno radim i Progressive, ali i BreakBeat, Electro i D'n'B stuff... E da, postavicu demo jos jednog dark-a gde sam semplovao Sam Neila i BBC-jevu emisiju Space. Pozz!

Uh, moja omiljena emisija :da:

Salji!

SHIVA
16-01-2007, 12:34 AM
Hvala puno na komentarima.

Nema na chemu.

Btw, kad smo kod "Rave" dizalice... Shta mi preporuchujesh da stavim umesto toga?

Pa ne znam... zar mora bash bit neki "dizalica" efekt? Mislim, to je stvar ukusa, ali ja osobno nastoim izbjegavat te ukalupljene fore... radije vratim groove iz brejka kad nitko ne ochekuje i radim kratke brejkove... tek toliko da "mitraljez" udahne malo :mrgreen:

djnick
31-01-2007, 03:58 PM
Nema na chemu.

Pa ne znam... zar mora bash bit neki "dizalica" efekt? Mislim, to je stvar ukusa, ali ja osobno nastoim izbjegavat te ukalupljene fore... radije vratim groove iz brejka kad nitko ne ochekuje i radim kratke brejkove... tek toliko da "mitraljez" udahne malo :mrgreen:

Evo postavio sam final song sinoc direktno na myspace, tj na www.myspace.com/djnykk

Sinoc sam uspeo definitivno da napravim jos bolji zvuk, za 30% [po meni]... Ekvilajzerom sam smanjio bass za jos nesto malo & sredio visoke. Nadam se da je sada bolje (:

SHIVA
31-01-2007, 10:46 PM
iskreno ne sjecham se kako je tochno zvuchao prvi fajl da bih mogao po sjechanju procjeniti da li ovaj zvuchi bolje ili ne.

Dizalica je vidim ostala... toliko me sjechanje sluzhi :)

djnick
31-01-2007, 11:30 PM
iskreno ne sjecham se kako je tochno zvuchao prvi fajl da bih mogao po sjechanju procjeniti da li ovaj zvuchi bolje ili ne.

Dizalica je vidim ostala... toliko me sjechanje sluzhi :)

ahh da (: pa da, ostavih [za sad] dizalitzu, poshto hocu da finishiram josh 4-5 songova koji mi se vuku negde po kompu. moram da priznam da Waves [vst] rulz... na bolje pluginove skoro nisam "naleteo" :mrgreen:

kVu
31-01-2007, 11:34 PM
daj taj space bre! volim space tripove :D

djnick
01-02-2007, 11:47 PM
daj taj space bre! volim space tripove :D

eee da znash. i ja i ja ooo (: hehe! soon!

anyway, prebukiran sam poslovima, radim po 4 sajta mesechno pored redovnog posla, flash animse & zvuk i muziku za 2 computer igre [evo jednog linka za download, DEMO je song, industrial s gitarama, ingame music + sfx...
->
http://www.djnick.dodgyrecordings.com/djnick-maintheme(wip).mp3

a ovo su skrinshotovi, da vidite o chemu se radi...
http://www.technetiumgames.com/products.htm

pa onda neke interkativne flash animacije sa muzikom i zvukom, pa a/v reklame...]

eto zashto meni treba komp koji "sve mozhe" he he (:

uskoro cu da postujem mnogo toga, samo da me malo "puste" svi ovi poslici... :mrgreen: [sorry, izreklamirah se bespotrebno] (: