View Full Version : Lap-top na zivim svirkama! Da ili ne?
acapupovac
12-01-2007, 06:49 PM
Sta mislite o koriscenju lap-topova i VST instrumenata na zivim svirkama?
Hteo bih da koristim klavir, el. klavire i hemond orgulje sa lap-topa pa me interesuje da li je neko vec to radio i kako se to pokazalo u praksi. Da li komp pravi probleme?
Bez ikakve dileme - DA !
Vazno je da imas audio interfejs sa ASIO drajverima - PCMCIA, FW ili USB...
Integrisani out je nemoguce koristiti, zbog ogromnog kasnjenja.
acapupovac
13-01-2007, 12:24 PM
Hvala na odgovoru mada imam jos nekih pitanja. Sta ces, ne razumem se puno u sve to. Koje VST-ove koristis najcesce? Mozes li mi reci nesto blize o njima? I postoji li neki noviji VST koji ima kompletnu GM banku boja, tj. koji ima ulogu obicnog hardverskog modula?
diviner
13-01-2007, 12:48 PM
Probaj Asio4all drajvere. U nekim slucajevima i oni zavrsavaju posao (mada svakako ostaje preporuka za nekim kvalitetnijim audio interfejsom).
acapupovac
13-01-2007, 01:24 PM
OK, to da treba da imam bolju karticu sam razumeo ali me interesuje da li mogu na svirci lap top u potpunosti da koristim kao modul za recimo dve master klavijature. Razmisljam o kombinaciji gde bih koristio laptop umesto recimo Korga TR ili Extrema i gde bih vukao sve boje sa kompa, znaci bez ijedne druge klavijature ili modula. Znam da postoje dobri VST-ovi kad je u pitanju klavir, hemond orgulje i el. klavir ali da li postoje VST-ovi koji imaju komplet GM banku i u kojima mogu da se prave kombinacije tih boja tj. da se one spajaju? I postoji li neki VST koji moze da bude sempler, da mogu u njemu da koristim multisemplove koje vec imam?
Zaboravi na to da sviras samo lap-top. Zamisli koliko vremena, koliko iznzenjera sa kolikim iskustvom pravi, programira jedan Triton Extreme.......
Mozes ga koristiti uz klavijaturu, ali osloniti se samo na laptop...... treba ti gomila boja, pa da sredis layere, split...... a da ne pricam oozbiljnijim programiranjima sintisajzera. Drugo, cak i klavijatura sa semplerom (nesrecni triton LE npr.) moze na svirci da te izda kao niko. MEni se desilo na trgu u UE za proslu NG da nestane struje na 10 sekundi i ja sam 2 pesme bio van stroja dok Korg ne ucita.........
Klavijatura je klavijatura, jos uvek
LAMPASH
13-01-2007, 02:19 PM
OK, to da treba da imam bolju karticu sam razumeo ali me interesuje da li mogu na svirci lap top u potpunosti da koristim kao modul za recimo dve master klavijature. Razmisljam o kombinaciji gde bih koristio laptop umesto recimo Korga TR ili Extrema i gde bih vukao sve boje sa kompa, znaci bez ijedne druge klavijature ili modula. Znam da postoje dobri VST-ovi kad je u pitanju klavir, hemond orgulje i el. klavir ali da li postoje VST-ovi koji imaju komplet GM banku i u kojima mogu da se prave kombinacije tih boja tj. da se one spajaju? I postoji li neki VST koji moze da bude sempler, da mogu u njemu da koristim multisemplove koje vec imam?
Za GM imash hypercanvas i popularni hypersonic2 a za sampler imash recimo halion.
pozdrav!
Hyprercanvas zvuci gore od Roland e16, koji je oko 100e u oglasima (slican SC55 engine).....
Hypersonic je druga prica, ali.........
Za kombinaciju sa dve klavijature bi morao malo da se pomucis...
U takvoj varijanti bi trebalo da imas i neki midi interfejs.Dalje, za VST instrumente koji "vuku" semplove direktno sa HD-a ti treba i externi hard disk (jer su interni diskovi u lap topovima spori - uglavnom)...
Mislim da dosta ljudi koristi Steinberg-ov "V-stack" za to sto tebi treba - ja sam sebi napravio set-up u Logic-u.
Mislim da nemas puno izbora ako su ti neophodne GM banke - uglavnom se time bavi Edirol (Hypercanvas, Superquartet, Orchestral...), ali SVE zvuce prilicno bedno...
Sto se struje i ucitavanja tice - jedini problem tu pravi taj externi HD, lap top radi i na bateriju...;)
acapupovac
13-01-2007, 08:17 PM
Znas kako nemam ja mnogo potrebe za semplerom posto sviram pop-rok ali u nekim pesmama mi zafale poneki semplovani efekti koje imam, sax, negde i neke boje harmonike. Ako ne vuces mnogo boja sa internog harda, da li to olaksava stvar? I jel` mogu u tom Helionu da se naprave preseti za 5-6 boja, posto mi vise i ne treba?
LAMPASH
13-01-2007, 10:04 PM
Znas kako nemam ja mnogo potrebe za semplerom posto sviram pop-rok ali u nekim pesmama mi zafale poneki semplovani efekti koje imam, sax, negde i neke boje harmonike. Ako ne vuces mnogo boja sa internog harda, da li to olaksava stvar? I jel` mogu u tom Helionu da se naprave preseti za 5-6 boja, posto mi vise i ne treba?
U halionu mozesh naravno da napravish programe i razvrstash ih po kanalima.
Ali za ovo shto si naveo posao ti zavrshava steinberg Hypersonic2,koji ima sasvim solidan GM.U njemu pored GM imash i posebne grupe sa saxovima,gitarama,organama,
bubnjevima,synthovima,gudachima itd.koji su nezavisni od GM grupe i zvuche za danashnje standarde odlichno.
acapupovac
14-01-2007, 02:12 PM
Hvala ti na informacijama, to me je interesovalo!:hyper:
Pozdrav!:)
U hypersonicu ima korisnih stvari (cak i klavir je ok), ali su akusticni solo instrumenti dosta losiji od onih u ozbiljnijim klavijaturama
acapupovac
14-01-2007, 06:45 PM
OFF, kakvi su mu saxofoni, brassovi, stringsovi i eventualno leadovi?
Zavisi sa cim poredis, i za koju namenu. Brass sekcije mogu da prodju, ali solo duvaci (i drveni i limeni) meni ne rade posao, mozda samo semplovi flaute su ok. Lead boje nisu lose iz one expanzije, ali sam hypersonic, nije previse programabilan. Takodje gudaci - za neka razmazivanja mogu proci, ali solo sekcije, ili solo instrumenti.... meni je sve dosta iza npr tritona
acapupovac
14-01-2007, 09:49 PM
A te expanzije, kakve su za upotrebu? Odnosno, mogu li se jednostavno povuci sa master klavijaturom? Mozda ovo pitanje tebi zvuci banalno ali ja stvarno ne znam mnogo o tome.:(
Tribal_kg
14-01-2007, 10:35 PM
split...... a
Kad smo vec kod toga,kako da napravim keyboard split???Da li je moguce uraditi u Reasonu posto ja iz njega vucem boje kad svirkam..Inace,ne sviram ni na kakvim zurkama,svadbama,sahranama vec cisto za svoju dusu..
Hvala VI unapred!
Ne znam za Reason, nisam se nekoliko godina sa njim druzio, u hypersonicu je lako, napravis kombinaciju, kao na klavijaturi
Tribal_kg
15-01-2007, 05:05 PM
Ok..Videcu da nadjem neki tutorial ili da konacno nabavim taj vst pa da probam...
marestudio
15-01-2007, 10:04 PM
Tu sam VAS cekao:) !!! Salim se!!! Zasto lap to? Prvo za te pare koje ces da bacis na lap top mozes da uzmes mnogo jacu desk top konfiguraciju! Ja koristim komp na svirci malo vise od godinu dana! Nosim samo kuciste, u registi bazi sam podesi sve tako da kada pritisnem taster POWER na kucistu, projekat se sam podize i sve boje i instrumente ucitava! Od klavijatura imam Roland G-600, Fatar Studio Logic WMK-88 (to je midi klavijatura), i Triton Extrim sa 76 dirki. E sada sta ja radim sa compom? Iz G-600 ide jedan midi cabal u Lunu II (imam Creamware Lunu II zvucnu) i vucem iz kompa FM7 plug-in koji podrzava boje sa svih Yamahinih DX klavijatura koje koristim za narodnjacke boje (fm syteza), vucem NordLead koji ima stvarno opasne farbe, vucem B4 za hemond, egokiler za Casio CZ klavijature (tj Phasedistor... syntezu) i jos neke programcice, takodje bubanj vucem iz kompa,koristim Batry, akit sam izvukao iz Artist drums-a set Mell Geynor sa Kick-om Denisa Chembersa, perverzija kako izlazi na HK Actor,na kome inace sviramo. IzFatar-a mi ide drugi Midi cabal koji ide na USB u kompjuteru i to je onaj M-audio interfejs Midi to USB, sporiji je dosta od Lune, ima vecu latencu ali se to u svirci ne primecuje, primecuje se samo kada snimam nesto preko njega! Sa Fatarom vucem Loops koje pravim i programiram u Intakt-u, onda boje iz Colossus-a, Hypersonyc-a, Albino, koristim i SaxLab i TPS-modul jos puno toga!!!! Program u kome sve to radim zove se V-stack :mrgreen:, planiram kompletan aranger da prebacim da ide iz compa, za bas cu koristiti Harcorebass ili Trilgy bass, videcemo, za gitare moze virtual guitarist, stim sto cu morati da menjam gitare na svim stylovima jer virtual guita..,ima gotove fraze... Mogucnosti su neogranicene, sada trenutno sedjujem Extrim, ima puno posla ne znam sta cu pre,Gde stavise ovoliko boja na Extrim ne mogu da ih preslusam samo sve, i sve su masne i dobre!!!!sve mi se svidja sto izvicem iz toga i sve mogu da upotrebim negde a za to treba puno vremena i zivaca :banghead: !!! A sami znate da devojka prijatelji... nemaju bas razumevanja:mrgreen: a vreme leti:o!
marestudio
15-01-2007, 10:06 PM
A zaboravio sam ovo, kada te ljudi vide sa monitorom i misem na bini odmah misle da pustas fajlove.... ovako kucesti po mogucstvu crno:) , gurnes negde iza miksera, i problem resen niti ko vidi niti ko zna, a mnogi se cude odakle:D !
LAMPASH
17-01-2007, 08:20 PM
A zaboravio sam ovo, kada te ljudi vide sa monitorom i misem na bini odmah misle da pustas fajlove.... ovako kucesti po mogucstvu crno:) , gurnes negde iza miksera, i problem resen niti ko vidi niti ko zna, a mnogi se cude odakle:D !
Ua DJ izdajice:D:D:D:D:D
marestudio
18-01-2007, 10:22 PM
Pozdrav KIRK! I ja to kazem, a i dodajem UAAAA ONI STO PUSTAJU FAJLOVE:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D na svirkama!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.