View Full Version : Cubase SX pitanje
Nesto sam uradio na jednom delu trake!? i desava se sledece: kad se ukljuci loop, pusti taj deo trake i dodje do kraja, loop krene iz pocetka i odradi pitch za jedan polustepen nanize. Zaustavim, pustim opet i ide normalno dok opet ne krene od pocetka i opet ga pitch-uje:da: .
Da li sam nesto uradio ili je to Cubase povileneo?
Nesto sam uradio na jednom delu trake!? i desava se sledece: kad se ukljuci loop, pusti taj deo trake i dodje do kraja, loop krene iz pocetka i odradi pitch za jedan polustepen nanize. Zaustavim, pustim opet i ide normalno dok opet ne krene od pocetka i opet ga pitch-uje:da: .
Da li sam nesto uradio ili je to Cubase povileneo?
na kolko radis? 48 ili 44.1? mozda ti ispada iz sync-a pa tripujes da je polustepen nanize.. meni se to cesto dogadjalo sa RME-om, samo radikalnije :)
Gmile
12-01-2007, 10:24 PM
Je li se to desavca u MIDI traci u kojoj je "nasnimljen" pitch? Ako jeste, edituj (nacrtaj) pitch kontroler tako da njegova vrijednost bude jednaka nuli prije kraja loopa. Ovako se MIDI poruka za pitch prenosi na pocetak loopa...
Je li se to desavca u MIDI traci u kojoj je "nasnimljen" pitch? Ako jeste, edituj (nacrtaj) pitch kontroler tako da njegova vrijednost bude jednaka nuli prije kraja loopa. Ovako se MIDI poruka za pitch prenosi na pocetak loopa...
Ha, znaci to je*e nase koke a nije petao. Tacno sam radio pitch na kraju tog dela MIDI trake i to do samog kraja. Cim sam zadnji pitch vratio na nulu prestao je da zeza.
Hvala na informaciji, ovo nisam znao niti bi mi palo na pamet za sto godina... a i nije mi jasno, jel' to neki bug ili to tako treba?
Pozz
LAMPASH
13-01-2007, 01:31 AM
To tako treba.
To tako treba.
Ajde onda da pitam kada je to korisno? posto mi nista ne pada na pamet... mada to i nije neko merilo :mrgreen: .
Ajde onda da pitam kada je to korisno? posto mi nista ne pada na pamet... mada to i nije neko merilo :mrgreen: .
pa nije bug. Jednostavno je upamtio poslednji parametar automatizacije koji si mu zadao.
Jeste, ali, to je loop, on bi prosto trebao da pusti taj deo takav kakav je vise puta i po logici stvari, on ne bi trebao da primenjuje pitch sa kraja loop-a na pocetak sledeceg... nije mi logicno... ali ako je tako, verovatno je to napravljeno namerno i sa nekom poentom, e sad mene interesuje ta poenta, dakle, kada i zasto je to upotrebljivo... ako neko zna?
Tomislav
13-01-2007, 02:49 PM
On jednostavno šalje sve MIDI poruke u instrument. Ako on tu naleti na taj pitch change, onda je to to.
Hm... Ali bilo bi zgodno da se može uključiti opcija da ne radi tako nego da šalje nakakav MIDI message da resetira parametre koji variraju tokom pjesme.
kejkz
13-01-2007, 03:00 PM
Slazem se, bolje bi bilo da se ponasa kao sto se ponasa pravi midi pitchbend na klavijaturi, da se vrati na neutralnu poziciju kada se ne salje pitchbend poruka. Ali koliko se secam, nijedan softver nema ovu opciju. Ili mozda gresim?
Loop bi prosto trebao da ponavlja ono sto mu zadas, i ako mu pise da treba da odsvira ton C bez pitch-a on bi to trebao i da uradi a ne da primenjuje neki pitch sa kraja loop-a.
Mislim da je ovo Bug ali potpuno minoran i nebitan da niko nece da trosi vreme na ispravljanje
Ne znam, ima gomila midi komandi koja nemaju 'razresenje' po defaultu. Ima situacija i gde je potrebno da ti pitch ostane (ne od bendera, vec sa nekog drugog kontrolora)........ tako da nije to do SXa, vec do samog principa rada midija
kejkz
13-01-2007, 03:34 PM
Ne znam, ima gomila midi komandi koja nemaju 'razresenje' po defaultu. Ima situacija i gde je potrebno da ti pitch ostane (ne od bendera, vec sa nekog drugog kontrolora)........ tako da nije to do SXa, vec do samog principa rada midija
Tacno, to je vise problem midija i nema veze sa Cubaseom, tako da je jedino resenje koje sam ja nasao da uvek crtam pocetak i kraj pitchbenda...
Evo jos jednog pitanja:
importujem midi track, recimo bubnja, i kazem mu da koristi neki od Native drums iz Hypersonic-a, ali on u trenutku kad treba da pocne promeni sam na neki bas ili sl. i jedino resenje mi je da otvorim editor i da iskopiram same note i paste-ujem u novu midi traku. Ako kopiram track bez ulaska u editor isto se desava da promeni instrument.
?????
Pozz
Gmile
13-01-2007, 06:14 PM
Otvori traku u list editoru i izbrisi nepotrebne MIDI kontrole (Bank change, program change i ostale koje ne trebaju a mijenjaju ti zvuk). Ako je bubanj u pitanju a zelis ga kontrolisati iz Inspector-a u MIDI meniju Cubasea imas naredbu Delete all controlers koja u oznacenoj traci brise sve midi kontrole ukljucujuci i one koje se odnose na pitch, velocity, pan, efekte itd...). To su one vertikalne crtice koje vidis u traci u main window-u...
Eto, ugrubo....
kejkz
19-01-2007, 09:55 PM
RTFM :)
Nasao sam konacno resenje prvog problema! a bilo mi je ispred nosa sve vreme:
file->preferences->midi->tri opcije:
insert reset events after record: posle snimanja salje reset poruku
reset on part end-> salje reset poruku na kraju svakog midi eventa
reset on stop-> ;)
podesite po svojoj volji
sada mogu da bacim olovku:mrgreen:
Bravo kralju, to je to, ali izvini sto si se izmaltretirao zbog ove gluposti, stvar nije bila nesto bitna ali dobro je da se zna.
Pozz
kejkz
19-01-2007, 11:06 PM
Ma nema problema, uopste se nisam maltretirao, nego mi je bilo cudno kako nisu mislili na to, a i nerviralo me sto, kada imam duge padove, kad pustim da svira nota od sredine midi eventa, ona ne svira, nego svira sledeca nota ili akord, sto mi je skroz bilo nelogicno. I tako sam nasao sve sto me zanimalo u starom dobro manuelu. A posto vec duze vreme nisam radio sa midijem, morao sam malo da obnovim gradivo :)
Ako nekog zanima ukljucenje ove opcije, nek ide na preferences->midi->chase events i nek izabere note. Mislim da sve ovo radi i u Nintendu.
Ah taj Manual, toliko korisna stvar a opet... Ranije sam citao od pocetka do kraja a sad nemam zivaca, radije sam kopam po programu ili pitam nekog.
Kejkz, stize ti p.m. za par min.
atmajian
20-01-2007, 10:39 AM
Meni se isto nešto slično događalo sa stupnjevima u Cubaseu jednom, i nisam siguran da to u mom slučaju nije bilo vezano uz Cubase. Išao sam s dva sintića preko dvije zvučne (svaki u jednu) i secondary mi je uvijek bio čini mi se za poluton viši od zadanih midi poruka. Iskreno, nisam se ni trudio to riješiti jer mi nije bilo bitno, al je bilo nevjerojatno.
Isto tako, naišao sam na bug u SX1 (bar mislim da je bug i ako se dobro sjećam, pročitao sam i na netu još par ljudi koji su to prijavili), kod korištenja virtual instrumentsa kao sound plug-inova, main volume u controller laneu ne radi. Bez obzira je li inspektor za taj track na off ili ne. Umjesto promjene voluma dobiješ flutter i nekakav distorzirani sound. Kod korištenja eksternih samplera, tog problema nema. Sve ostale kontrole u controlleru mi rade normalno i VI normalno odgovara, međutim main volume ne. Tako da mi preostaje jedino ili preko automationa ili preko modwheela i swella u sampleru, na primijer.
Isto tako, nai?ao sam na bug u SX1 (bar mislim da je bug i ako se dobro sjećam, pročitao sam i na netu jo? par ljudi koji su to prijavili), kod kori?tenja virtual instrumentsa kao sound plug-inova, main volume u controller laneu ne radi. Bez obzira je li inspektor za taj track na off ili ne. Umjesto promjene voluma dobije? flutter i nekakav distorzirani sound. Kod kori?tenja eksternih samplera, tog problema nema. Sve ostale kontrole u controlleru mi rade normalno i VI normalno odgovara, međutim main volume ne. Tako da mi preostaje jedino ili preko automationa ili preko modwheela i swella u sampleru, na primijer.
Ne znam sta da ti kazem. Ja sam do skoro radio na SX1 i koristio VI a nisam nikad imao takav problem. Mozda Cubase ne prica lepo sa odredjenim karticama, ko zna. Svejedno, presao sam na SX3 i potpuno sam zadovoljan (posto sam sa SX1 imao neke druge sitne problemcice koji su me nervirali). Mozda bi trebao i ti da probas sa SX3 ili Nintendom pa da vidis da li ti se isto desava.
atmajian
20-01-2007, 04:33 PM
Ne znam sta da ti kazem. Ja sam do skoro radio na SX1 i koristio VI a nisam nikad imao takav problem. Mozda Cubase ne prica lepo sa odredjenim karticama, ko zna. Svejedno, presao sam na SX3 i potpuno sam zadovoljan (posto sam sa SX1 imao neke druge sitne problemcice koji su me nervirali). Mozda bi trebao i ti da probas sa SX3 ili Nintendom pa da vidis da li ti se isto desava.
Hehe, ne bih Nintendom, radije Play Stationom. :wink: Al kad ne igram igrice ... :)
Ma da, znam da SX1 ima par bugova. Mislim da je ovaj moj jedan od tih, iako me čudi jer mi je kartica iznimno dobra.
Koje si ti bugove s njim imao?
Hehe, ne bih Nintendom, radije Play Stationom. :wink: Al kad ne igram igrice ... :)
Ma da, znam da SX1 ima par bugova. Mislim da je ovaj moj jedan od tih, iako me čudi jer mi je kartica iznimno dobra.
Koje si ti bugove s njim imao?
Pa svakakve, ali najbitnije - nije hteo da radi sa nekim VSTi i sa nekim DX plagovima, pa je iz cistog mira krckao, puckao, zaledjivao se itd. SX3 mi za sada nista od toga nije priredio i nadam se i da nece.
A to sto ti je kartica dobra nema nikakve veze ako Cubase ima bug ili ako ne saradjuje lepo sa njom. U principu sam rekao da moze da bude slucaj da sa odredjenim karticama ne radi lepo na osnovu iskustva sa nekim drugim hardverom gde po pravilu nije bilo bitno koliko je kvalitetan hardver vec da li lepo saradjuju ili ne.
Prvi macici se u vodu bacaju (SX1), tako da, probaj ti ipak SX3.
atmajian
21-01-2007, 10:01 PM
Pa svakakve, ali najbitnije - nije hteo da radi sa nekim VSTi i sa nekim DX plagovima, pa je iz cistog mira krckao, puckao, zaledjivao se itd. SX3 mi za sada nista od toga nije priredio i nadam se i da nece.
A to sto ti je kartica dobra nema nikakve veze ako Cubase ima bug ili ako ne saradjuje lepo sa njom. U principu sam rekao da moze da bude slucaj da sa odredjenim karticama ne radi lepo na osnovu iskustva sa nekim drugim hardverom gde po pravilu nije bilo bitno koliko je kvalitetan hardver vec da li lepo saradjuju ili ne.
Prvi macici se u vodu bacaju (SX1), tako da, probaj ti ipak SX3.
Da, probat ću svakako, jedva čekam, već godinama radim na jedinici. Thanx! :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.