View Full Version : -= Modus =-
ProkDu
07-01-2007, 06:34 PM
Kako pročitah na drugoj temi neke veoma duboke stvari, a vezane za muziku, dodjoh na ideju da se mo?da defini?e sama dubina iste, njen uticaj na ?ivot oko nas, poruka koju nosi, ... ... ... ... ... ... , a mo?da i krajnji cilj, ako je uop?te moguće definisati tako ne?to. Znam da će sad mnogi pomisliti kako je to nemoguće, ali zdrav razum mi ka?e da je itekako moguće dopreti do same su?tine muzike kao i poruke koju ona nosi. Ako pođemo od bilo čega, ako uzmemo bilo ?ta kao osnovu za to na?e razmi?ljanje, ako smo svesni svih stvari koje se de?avaju oko nas, ako barem za trenutak bacimo sve kompromise koje ne moramo da pravimo, ako je muzika ta koja prati čoveka od kad zna za sebe, ako ga je ta ista muzika inspirisala, vodila, saosećala sa njim, budila nova osećanja, ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
... onda mo?da mo?emo shvatiti ?ta je to ustvari muzika i koji pravac bi trebalo da zauzme u vremenima koje stoje ispred Nas.
Mislite da je to suvi?e duboko? Ne bih rekao. Pre bih rekao da je to razmi?ljanje i dovelo do ovako plitke 'muzike'.
Ako pođemo od bilo čega (bilo čega (bilo čega (bilo čega))), na primer:
MUZIKA = Zdrav Razum + Kreativnost
... mo?da mo?emo barem za kratko da shvatimo koju te?inu odnosno lakoću sama muzika nosi.
Dakle, pitanje glasi:
Koji modus najvi?e voli? da koristi? i zbog čega?
bassystem
08-01-2007, 10:24 PM
hm, moram priznati da me malo zbunio uvod u pitanje, koje mi je opet neočekivano poslije takvog uvoda. Jesi mislio na moduse diatonske skale, moduse durske skale??
ako jesi, najvi?e naravno koristim ionski, miksolidijski i eolski modus, jer su najupotrebljiviji u ovoj na?oj modernoj muzici...ako sviram jazz, onda umjesto eolskog sviram dorski, jer se u jazzu uglavnom svira mol7...jo? mnogo volim da sviram frigijski modus, jer vrlo interesantno i egzotično zvuči...ostale moduse i njihove varijante sviram u skladu sa predefinisanim akordima u pjesmi.
ako nisi mislio na te moduse (jer mi je uvod zvučao vi?e filzofski, nego muz.teoretski) malo mi pojasni na ?ta si ciljao:)
ProkDu
08-01-2007, 11:53 PM
ako nisi mislio na te moduse ...
Upravo na te moduse sam i mislio. :)
Izvini ako sam te zbunio uvodom, nije mi bila namera, čitao sam neka razmi?ljanja na drugoj temi pa se nisam oteo dubini razmi?ljanja koje je ispoljilo par članova foruma.
Da li postoji neko ime za eolski modus sa sni?enim petim stepenom (b5)? Da li bi osećanja tipa bes, mr?nja, napetost, haos, nelagodnost mogli da se izraze kroz ovaj modus?
Da li bi mogao da da? primer Miksolidijskog modusa u nekoj pesmi Đoleta Bala?evića tj. konkretan deo u pesmi odn. konkretnu melodijsku liniju?
:D
bassystem
09-01-2007, 01:22 PM
Da li postoji neko ime za eolski modus sa sni?enim petim stepenom (b5)? Da li bi osećanja tipa bes, mr?nja, napetost, haos, nelagodnost mogli da se izraze kroz ovaj modus?
ako postoji ja ne znam, ali mogu da ti ka?em da se skale sa sni?enim petim obično zovu diminished odn. half diminished, ili diminished#2 i one se dosta upotrebljavaju (oznaka im je dim, o, 7-5, 7b5, dim7.....). Half diminished je u stvari lokrijski modus (7mi modus durske skale)...recimo, c half dim je kao da svira? cis dur od tona c (c lokrijski)...
ili ako tvojoj skali (eolskoj, b5) snizi? i ?esti stepen, dobija? najpoznatiju, čuvenu blues skalu, itditditditditd
taj interval (c-ges, ili c-fis se u jazzu zove tritonus i dosta se koristi) stvarno mo?e da izrazi osjećanje napetosti, bijesa i mr?nje...recimo, hendriks ga je dosta koristio (recimo čuveni uvod u PURPLE HAZE)....
mada ja jo? ne shvatam pravu prirodu tvog pitanja, tj.poentu
Da li bi mogao da da? primer Miksolidijskog modusa u nekoj pesmi Đoleta Bala?evića tj. konkretan deo u pesmi odn. konkretnu melodijsku liniju?
naravno...u svakoj pjesmi Đ.B. postoji primjer mixolyd.modusa, jer u svakoj njegovoj pjesmi (kao i u svakoj pop-rock pjesmi) postoji domonantni akord, tj. čuvena sedmica...
recimo u "aco braco"(a-), u drugom stihu ima G7 "ti i ja smo dr?ava u dr?avi"...to je ?kolski primjer g mixolyd. odnosno G7 (g, a, h, c, d, e, f, g, a, f, eeeee)...itditd
ako ovom neko pomogne...
ProkDu
10-01-2007, 07:39 PM
mada ja jo? ne shvatam pravu prirodu tvog pitanja, tj.poentu
Učim.
ako ovom neko pomogne...
Meni je pomoglo. :)
bassystem
11-01-2007, 11:21 AM
hehe, ajd, ba? mi je drago ako si ne?to novo naučio:)
ako te zanima ova teorija, mogu da ti preporučim par dobrih e knjiga
exotic
11-01-2007, 01:20 PM
hehe, ajd, ba? mi je drago ako si ne?to novo naučio:)
Mene zanima ova teorija :)
ProkDu
11-01-2007, 10:05 PM
hehe, ajd, ba? mi je drago ako si ne?to novo naučio
hehe, učim, učim. :)
?teta ?to slabo 'skidam' u poslednje vreme, a odlična je stvar za analizu pesama. Npr. pesma Pleme (VanGogh), pre par godina kad sam skidao onu uvodnu melodiju i analizirao je do?ao sam do toga da je frigijsko-hromatska pentatonika, međutim danas ponovo skinuo na brzinu i do?ao do F#m tonaliteta i melodije koja je C harmonski mol :confused: . Ne?to sam opasno pobrkao ili mi nije jasno. :banghead: Ne vidim vezu između F#m i C harmonskog mola (C, D, Dis, F, G, Gis, H, C). Naravno ako pođem od pretpostavke da je to ?to sam 'skinuo' tačno. Obe melodije na početku počinju od tona H.
Evo gledam, ovaj C harmonski mol je isto ?to i C frigijski sa povi?enim drugim i sedmim stepenom. Doooooaaaah Ili eolski sa povi?enim sedmim stepenom, jo? bolje. :banghead:
Uvek :)
balthazaar
11-01-2007, 10:23 PM
Kako pročitah na drugoj temi neke veoma duboke stvari, a vezane za muziku, dodjoh na ideju da se možda definiše sama dubina iste, njen uticaj na život oko nas, poruka koju nosi, ... ... ... ... ... ... , a možda i krajnji cilj, ako je uopšte moguće definisati tako nešto. Znam da će sad mnogi pomisliti kako je to nemoguće, ali zdrav razum mi kaže da je itekako moguće dopreti do same suštine muzike kao i poruke koju ona nosi. Ako pođemo od bilo čega, ako uzmemo bilo šta kao osnovu za to naše razmišljanje, ako smo svesni svih stvari koje se dešavaju oko nas, ako barem za trenutak bacimo sve kompromise koje ne moramo da pravimo, ako je muzika ta koja prati čoveka od kad zna za sebe, ako ga je ta ista muzika inspirisala, vodila, saosećala sa njim, budila nova osećanja, ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
... onda možda možemo shvatiti šta je to ustvari muzika i koji pravac bi trebalo da zauzme u vremenima koje stoje ispred Nas.
Mislite da je to suviše duboko? Ne bih rekao. Pre bih rekao da je to razmišljanje i dovelo do ovako plitke 'muzike'.
Ako pođemo od bilo čega (bilo čega (bilo čega (bilo čega))), na primer:
MUZIKA = Zdrav Razum + Kreativnost
... možda možemo barem za kratko da shvatimo koju težinu odnosno lakoću sama muzika nosi.
Dakle, pitanje glasi:
Koji modus najviše voliš da koristiš i zbog čega?
čemu, molim te, čitava ta priča prije pitanja o modusima?
očigledno je da se služiš nekom vrstom sarkazma i ironije i da se sprdaš sa "nekim" pričama...al..zašto to nisi napisao u treadu dje je to pričano nego, počinješ novi tred i to da pitaš ni manje ni više nego o modusima
ProkDu
11-01-2007, 10:56 PM
čemu, molim te, čitava ta priča prije pitanja o modusima?
očigledno je da se slu?i? nekom vrstom sarkazma i ironije i da se sprda? sa "nekim" pričama...al..za?to to nisi napisao u treadu dje je to pričano nego, počinje? novi tred i to da pita? ni manje ni vi?e nego o modusima
Ovo ?to upravo radi? je ?ESTOKI OFFTOPIC, DIREKTO PROZIVANJE ČLANA FORUMA i SPAM, i molim moderatore da uklone ovaj i prethodni 'post', izreknu opomenu zbog DIREKTNOG KR?ENJA ČLANA 2. I 3. PRAVILNIKA FORUMA, a baltazare, ako ti ne?to nije jasno vrlo rado ću ti razjasniti u privatnoj poruci ili se mo?e? isto tako direktno obratiti moderatorima koji će ti takođe razjasniti stvar. Ili mo?e? sačekati, pa će ti se samo kazati.
Opet ponavljam, sve ?to ti nije jasno u uvodu koji sam napravio postavljajući pitanje, sa zadovoljstvom ću ti ra?članiti i objasniti do detalja, ali u privatnoj poruci (ostala 164 'pregleda' ove teme nisu imali problema sa razumevanjem).
balthazaar
11-01-2007, 11:02 PM
nema potrebe ništa da mi objašnjavaš u privatnoj poruci, sve mi je jasno...
neka brišu, neka kidaju, nek me strijeljaju!
izvinjavamo se, mlogo se izvinjavamo gospon Prok
bassystem
12-01-2007, 12:17 AM
dajte ljudi malo manje napetosti....
nego, koga zanima knjiga, neka mi se javi na pp, jer zbog autorskih prava ne mogu to javno da okačim (valjda??)
poz
jer zbog autorskih prava ne mogu to javno da okačim (valjda??)
poz
Mozes, ako su knjige free za download. Svakako mozes da napises njihovo ime, a ja za pocetak preporucujem "bukvar" teorije muzike Marka Tajcevica "Osnova teorije muzike". Ima da se kupi po svim knjizarama i predstavlja idealan pocetak ucenja teorije. Od svega ima po malo i esencijalno, barem za neko vreme. Tacnije, u nasem obrazovnom programu, to je propisani udzbenik za srednju skolu, a sve preko toga spada u domen fakultetskog obrazovanja i podrazumeva dodatna znanja kontrapunkta, istorije muzike, harmonije, te strukturalne ii harmonske analize muzickog dela. Tu se izdvajaju skripte Dejana Despica, kao obavezan udzbenik na akademiji iz analize muzickog dela i jos par knjiga, kojima necete naci prakticnu primenu.
Mozes, ako su knjige free za download. Svakako mozes da napises njihovo ime, a ja za pocetak preporucujem "bukvar" teorije muzike Marka Tajcevica "Osnova teorije muzike". Ima da se kupi po svim knjizarama i predstavlja idealan pocetak ucenja teorije. Od svega ima po malo i esencijalno, barem za neko vreme. Tacnije, u nasem obrazovnom programu, to je propisani udzbenik za srednju skolu, a sve preko toga spada u domen fakultetskog obrazovanja i podrazumeva dodatna znanja kontrapunkta, istorije muzike, harmonije, te strukturalne ii harmonske analize muzickog dela. Tu se izdvajaju skripte Dejana Despica, kao obavezan udzbenik na akademiji iz analize muzickog dela i jos par knjiga, kojima necete naci prakticnu primenu.
Mala ispravka, čisto da ne bude zabune.
Knjigu za predmet Analiza muzičkog dela nije napisao Dejan Despić već V. Peričić/D.Skovran (Nauka o muzičkim oblicima).
Osnovi teorije muzike Marka Tajčevića je, po mom mišljenju, vrlo nepregledna knjiga, sa mnogo nepotrebnih stvari, a važne stvari su dosta loše objašnjenje. Iako tu knjigu svi koriste za početak, mislim da nije najbolji izbor (verovatno u nedostatku boljeg).
Bolji uvod u teoriju muzike i u osnovnu muzičku pismenost se nalazi u knjizi Zija Kučukalića Osnivi muzičkog obrazovanja. To je staro izdanje namenjeno prvom razredu gimnazije.
Vrlo pregledno a iscrpno se o modusima govori u prvih pet poglavlja knjige Kontrapunkt Franje Lučića. Takođe staro izdanje.
Nažalost, ne postoji neki noviji, savremeniji udžbenik, sa boljim pristupom toj materiji, bar ja ne znam za njega.
Poz.
bassystem
12-01-2007, 12:39 PM
ok, mo?e i to, ali ja sam vi?e za jazzy pristup modusima, teoriji, skalama, voisinzima itd, jer mislim da ima interesantniju primjenu u savremenoj muzici...
knjiga koju svima preporučujem je "The Jazz Piano Book", od Mark Levine-a, kao i "Jazz Theory Book", od istog autora. Ja ne mogu da se sjetim kako sam je ja dobio (dal' sam je skinuo ili mi je neko dao) ali u svakom slučaju, to je pdf format, skenirana knjiga i mislim da je nema slobodno na netu (osim po torentima). Zato, koga god zanima----> pm
Mala ispravka, čisto da ne bude zabune.
Knjigu za predmet Analiza muzičkog dela nije napisao Dejan Despić već V. Peričić/D.Skovran (Nauka o muzičkim oblicima).
Ti ces Milane da dobijes otkaz sa akademije... :rotfl:
Nisam se zabunio, samo nisam napisao pun naziv knjige, a mislio sam na "Harmoniju i harmonsku analizu" od Dejana Despica, koja je izasla u dva dela i koja nam je bila glavna na analizi (jer je, kako i sam znas, Anica "kragnica" Sabo svrsavala na Despica :D ). Takodje, dobro si rekao za Skovrana /Pericica sto je jako koristan udzbenik za oblike
bassystem
21-01-2007, 12:27 PM
hm, niko ne komentari?e knjigu, da li vam se dopala ili ne, da li mislite da vam mo?e pomoći??
balthazaar
21-01-2007, 02:23 PM
ja mislim da je knjiga super i da ce mi baš biti od pomoći, al nisam komentarisao jer nisam još počeo detaljno da je izučavam, nego sam je za sad samo prelistao...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.