PDA

View Full Version : Staklena vuna i zdravlje?!!

ANITA
04-01-2007, 09:42 PM
Moje nedoumice su jasne.

Ljudi znaju oduvijek da staklena vuna nije "zdrava" i pri tom stavu nisu čak uključivali mogućnosti da ta kancerogena staklena vlakna budu prekrivena samo slojem tankog materijala! Znaci stetna je izmedju zidova i zagipsana... a sto tek "radi" na ovaj način? :rolleyes:
Ne mogu reći da me to ne zabrinjava.

Gledali smo i proračunali varijantu konoplje i to je toliko puno skuplje od staklene vune da se tako teško odlučujem za to, radije bi si kupila neki komad opreme nego to nekako. A opet, brine me ta štetnost vune jer studio mi je u kući, u njemu sam cijeli dan, u njemu su moja djeca. Ne znam.

Za prvu ruku smo se bacili na izgradnju bas trapa i kupili smo URSA staklenu vunu. Sve sto mogu reci da smo se nazalost morali voziti s njom u autu jer nije stala u prtljaznik i unatoc tome sto smo je pokrili najlonom, sve me pika i peče me u nosu, a nisam tip sklon alergijama.

Ipak, prostor mi ne moze ostati ovako skomiran pa cemo krenuti sa time, ali cemo staklenu vunu staviti u najlonske vrece i zasilikonirati. ?ebe mi se hoce li se koja srednja ili visoka frekvencija odbiti od tog najlona, ako radi za duboke, stvar je ok, a zdravlje (valjda) sačuvano. I uštedih u odnosu na konoplju.

Što vi mislite o svemu tome? Ja ustvari ne znam puno o tome zašto je ona kancerogena i štetna... zato sam vjerojatno u nedoumici. I ne zanimaju me dozvoljene granice sranja koje čovjek može "bez posljedica" prihvatiti. Jer čim za nešto postoji granica, to znači da nije dobro i gotovo.

Predlazem da ovdje stavljamo linkove o istraživanjima ovih materijala, pa da vidimo što tko kaže, misli itd.... TAkoder, ako je netko smislio jos pametnih rjesenja da eliminiramo stetnost a i dalje proizvedemo "kvalitetan akustični proizvod"... super!

Mogli
04-01-2007, 10:01 PM
Potpuno si u pravu sto si zabrinuta, ali ako se podje od stanovista da je staklena vuna opasna po zdravlje, kako onda objasniti da ljudi masovno po kucama imaju termo peci u kojima se nalaze dobri komadi iste te staklene vune, koja se cesto od starosti i raspada, a onda leti svuda po sobi kad je pokrene ventilator na tim pecima?? Kad pomislim na to onda mi staklena vuna izmedju gipsanih zidova deluje kao decija igra...:rolleyes:

ANITA
04-01-2007, 10:36 PM
Potpuno si u pravu sto si zabrinuta, ali ako se podje od stanovista da je staklena vuna opasna po zdravlje, kako onda objasniti da ljudi masovno po kucama imaju termo peci u kojima se nalaze dobri komadi iste te staklene vune, koja se cesto od starosti i raspada, a onda leti svuda po sobi kad je pokrene ventilator na tim pecima?? Kad pomislim na to onda mi staklena vuna izmedju gipsanih zidova deluje kao decija igra...:rolleyes:

Je, ovo je koma.

Ali bas trapovi su oblozeni samo materijalom npr. mikrofiberom! Sad imam trapove od gipsa, ali puno bolje "rade" ovi s mikrofibrom.

Iako, jos uvijek me peče u nosu. :mad:

Oggy
04-01-2007, 10:40 PM
I da si udisala prasinu ili piljevinu, ne bi ti bilo prijatno. Probaj je dirati rukama. Ako te posle nje ne budu svrbele, to je OK. Ja sam isto kupovao URSU i sve je bilo dobro.

ANITA
04-01-2007, 11:10 PM
Ma kuzim Oggy to s piljevinom, ali vjeruj mi obozavam setati ducanima s drvom i ovo u nosu mi se nije dogodilo. Ovako me peklo kad sam lakirala brodski pod s nekim ultra jakim lakom za čamce.

Ok. Čekat ću da prodje ta reakcija. Filip ce u garazi napraviti te trapove i donijeti ih vec "zapakirane" pa cu onda znati da li opet "reagiram" ili ne...

Ali jbg... sto s dugorocnim reakcijama? Ma ne moze nista preci kroz najlon, jel da? Jooj, kako se volim uvjeravati u ono sto mi pase. :/

"7"
04-01-2007, 11:19 PM
Gledali smo i proračunali varijantu konoplje i to je toliko puno skuplje od staklene vune da se tako te?ko odlučujem za to, radije bi si kupila neki komad opreme nego to nekako. A opet, brine me ta ?tetnost vune jer studio mi je u kući, u njemu sam cijeli dan, u njemu su moja djeca. Ne znam.

Ne mogu da razumem da ti ove dve recenice stoje jedna pored druge. Ako ove dve recenice "saberes" dobices da ti je bitniji neki komad opreme od svog zdravlja i zdravlja tvoje dece??? Ja bih cak i prodao neki komad opreme da ne bih trovao i sebe i decu. Ja bih na tvom mestu sacekao da skupim lovu (sto i radim) pa lepo kupio ono sto je dobro a nije kancerogeno. Dzabe odmah dobra akustika ako ce da ti utice na zdravlje (i ne samo tebi posto radis u kuci).
Za neke stvari u zivotu ne treba zaliti lovu.

Pozz

ANITA
04-01-2007, 11:24 PM
Mrkizoni... hm, znam.. muči me to staaaalno i ne znam ?to da radim. Svaki dan o tome razglabamo. Ali zar zamatanje u najlon ne spriječava da te čestice izlaze van?!

K vragu. Ima? pravo. :banghead:

Opet sam nigdje. :(

"7"
04-01-2007, 11:44 PM
Mrkizoni... hm, znam.. muči me to staaaalno i ne znam ?to da radim. Svaki dan o tome razglabamo. Ali zar zamatanje u najlon ne spriječava da te čestice izlaze van?!

(mozda glupo pitanje) Ne raumem se najbolje, ali ako najlon nije propustljiv materijal, kako ce onda imati funkciju da ne odbije zvuk nazad u sobu?
(i jos jedno mozda glupo pitanje) Zasto ne uzmes Azmafon? Ili onu vunu o kojoj je bilo price... ako ti je vec frka da nesto promenis...

Opet sam nigdje. :(

Pored zdravlja ni sive celije se ne regenerisu, zato nemoj da se nerviras, doci ce sve na svoje, samo polako. Do sada te nista nije sprecavalo da pravis dobru muziku, plus da zaradjujes i zivis od toga. Nista te nece kostati da sacekas jos malo, skupis lovu, i kupis tu konoplju.

Pozz

perun
04-01-2007, 11:49 PM
Ma ljudi... Ako pricate o ISOVER-u, on nije kancerogen. Ispunjava sve standarde i nema veze sa onim matorim vunama koje su se pravile pre 25 godina.

Nema brige za ISOVER, ja sam isto dizao frku pre 5 godina, ali nije kancerogen!!!

ANITA
04-01-2007, 11:54 PM
Mrkizoni.... evo na netu linkova.... mislim da će biti kako kazes. :(

Cijeeeeeeeli site posvecen stetnosti staklene vune:
http://www.sustainableenterprises.com/fin/
I ostali...
http://consumerlawpage.com/article/fiber.shtml

Citati:
The International Agency for Research on Cancer (IARC), of the World Health Organization, listed fiber glass as a "probable [human] carcinogen" in 1987. In 1990, the members of the U.S. National Toxicology Program (NTP)-representatives of 10 federal health agencies-concluded unanimously that fiber glass "may reasonably be anticipated to be a carcinogen" in humans.

ANITA
04-01-2007, 11:58 PM
Ma ljudi... Ako pricate o ISOVER-u, on nije kancerogen. Ispunjava sve standarde i nema veze sa onim matorim vunama koje su se pravile pre 25 godina.

Nema brige za ISOVER, ja sam isto dizao frku pre 5 godina, ali nije kancerogen!!!

Ali kako to sa sigurno?ću mozes znati? Standardi se mijenjaju, granice pomiču samo da se sve to dalje proda.

Isover, ursa ili bilo koji vec drugi... sve su to ipak čestice stakla vezane s tim formaldehidima...

Voljela bi da si u pravu i da si mogu za relativno male novce srediti studio. No, da steknem sigurnost tako da pročitam reklamu proizvodača staklene vune?

No ti slobodno demantiraj, argumentiraj svoju gornju izjavu i olaksaj mi zivot! :)

Shot
05-01-2007, 12:00 AM
Ne zamataj u najlon!! Ne!!
Meni se na jednom apsorberu u studiju dogodilo da sam vunu zamotao u najlon i sad kad snimamo git. pojacalo na nekim frekvencijama taj najlon vibrira tako da se cuje zujanje. Ne ulazi mi u snimku, ali me nevjerovatno nervira!!

ANITA
05-01-2007, 12:05 AM
Jooj Shot.. razmisljali smo i o tome. Ma strasno je kako smo pametni ali zelimo "izbjeci" ocigledno (i skupo = konoplju). :/

Oggy, kako je kod tebe?! Imas kakvih takvih problema?

lesha
05-01-2007, 12:10 AM
Jooj Shot.. razmisljali smo i o tome. Ma strasno je kako smo pametni ali zelimo "izbjeci" ocigledno (i skupo = konoplju). :/
a sto je ne bi sami proizveli? :D
i lepo i korisno :D :D :D

ANITA
05-01-2007, 12:12 AM
a sto je ne bi sami proizveli? :D
i lepo i korisno :D :D :D

Hehe, daaaaavno sam ja sadila konoplju. Čak smo joj i pjevali. :rotfl:

Oggy
05-01-2007, 12:44 AM
Oggy, kako je kod tebe?! Imas kakvih takvih problema?

Naravno da ne. Ne bih ti savetovao da imam. Ja sam kupovao presovanu mineralnu vunu u tablama. Svaki komad u kesu za djubre, pa zatvorim selotejpom, pa jos u jednu kesu, pa zatvorim selotejpom, pa u trecu kesu, pa najbolje zatvorim selotejpom. Malo je duze trajalo, ali mi je skroz OK jer ne moram ni da razmisljam "stetno ili ne".

"7"
05-01-2007, 01:22 AM
Ajde i ja da ponovim pitanje jer mi stvarno nije jasno.

Slazemo se da materijal koji se koristi treba da bude propustljiv, tj. da propusta zvuk da se isti ne bi odbijao i vracao u prostoriju. E, sad mene interesuje kako se uklapa toliki najlon u tu pricu? Da li to znaci da se zvuk ni malo ne odbija od najlona?

zvincic
05-01-2007, 01:25 AM
Ajde i ja da ponovim pitanje jer mi stvarno nije jasno.

Slazemo se da materijal koji se koristi treba da bude propustljiv, tj. da propusta zvuk da se isti ne bi odbijao i vracao u prostoriju. E, sad mene interesuje kako se uklapa toliki najlon u tu pricu? Da li to znaci da se zvuk ni malo ne odbija od najlona?

za bas trapove nije bitno, najlon nije nikakva prepreka...

za hi mid/high absorber je vec druga prica

ANITA
05-01-2007, 02:25 AM
Naravno da ne. Ne bih ti savetovao da imam. Ja sam kupovao presovanu mineralnu vunu u tablama. Svaki komad u kesu za djubre, pa zatvorim selotejpom, pa jos u jednu kesu, pa zatvorim selotejpom, pa u trecu kesu, pa najbolje zatvorim selotejpom. Malo je duze trajalo, ali mi je skroz OK jer ne moram ni da razmisljam "stetno ili ne".

U 3 vrece si zamatao vunu!? :rotfl:

Oggy
05-01-2007, 03:51 AM
Pa ja sam stari paranoik... :D

Covek od koga sam kupovao kese me je na kraju jako cudno gledao, posto su u pitanju bile verovatno kese koje on proda inace za mesec dana... :rotfl:

ANITA
05-01-2007, 10:44 AM
Pa ja sam stari paranoik... :D

Covek od koga sam kupovao kese me je na kraju jako cudno gledao, posto su u pitanju bile verovatno kese koje on proda inace za mesec dana... :rotfl:

:) A sto kazes na ovo sto shot kaze? Imas li ti takvih problema? Da na ikoji nacin zamjecujes da ti te vrece smetaju?

A kad ces ti poslikati svoj studio da ga vidimo?!!

Oggy
05-01-2007, 01:41 PM
A kad ces ti poslikati svoj studio da ga vidimo?!!

Mene pitas? :)

Pa to je stroga tajna, ali cu tebe licno povesti u obilazak :D

:rotfl::rotfl::rotfl:

Salim se! :)

Nemam foto aparat osim onaj na telefonu, ali cim nabavim, slikacu :)

clusterchord
05-01-2007, 10:58 PM
srednji i basevi se odbijaju od plastike. definitivno. imao sam prije par godina vokal booth od drveta, kompletni u staklenoj vuni pokrivenoj plastikom i onda platnom. za baseve je radilo vrlo fino, nije bilo dumljenja. mozda sam paranoik, ali ja sam uvijek "osjecao" to sranje u svojoj sobi, sve dok ga nisam raspilip i bacio.

e sad, gledano postotno i jednoj sobi, i nije dobro da sve pokrijes sa broadband absorberima, jer uvijek treba veca povrsina da radi za baseve nego sto to treba za visoke i srednje (za koje je najvazniji RFZ - zona prve refleksije - L R gore iza ispred zv. i tebe).

daklem ako jedan dio , recimo 30% od absorbera napravis sa plastikom, i ne stavljas ih u RFZ zonu, to bi bio ok, pod uvjetom da imas barem jos toliko, ili duplo, absorbera koji rade sirokopojasno na RFZ pozicijama, a i dalje.

znaci, dobro mjesto za te urse u plastici (sto tanjoj to boljoj) bi bili kutevi , sto vertikalni, sto horizontalni (gdje se spaja strop i zid).

over druge treba napraviti pokrivene materijalom koji propusta i visoke i srednje. znaci kad ga uzmes pred usta, i puhnes da to ide bez nekih velikih problema. odnos dobre izolacije, da ti ne lete komadici materijala po sobi, i ovog prije navedenog uvjeta propusnosti je mikrofibra. na straznju stranu moze i deblja zutica - ona je nesto jeftinija.

neko srednje rijesenje bi mozda bilo - panel URSA FDP3 (30kg/m3) recimo 10+5=15cm, a ispred nje sloj azmafona 2cm, i zamotano u mikrofibru. azmafon ploca je 2cm, i to bi prilicno sprijecilo prolaz cestica vune natrag u sobu. znaci, "i ovce i novce" - na toj debljini azma dobro gasi visoke i nesto srednjih, nema plastike da se odbija, a vuna iza ti daje potrebnu debljinu da stvar radi i na nizim srednjim i basevima. kao sendvic. tako nesto ja stavljam u svoj RFZ - azma sloj na panel od konoplje.

ANITA
05-01-2007, 11:04 PM
Ma odustali smo od staklene vune u potpunosti.

Otkrili smo cijeli hemp world i mnoge luđake koji grade kuće
i šivaju odjeću i jedu hranu od konoplje! Neki super ljudi. :) Sad smo ih kontaktirali i rade i oni, pa tko zna.. mozda bude povoljnije, mozda ne bude. U svakom slucaju, kancerogena staklena vuna nece u nas dom.

Vidi...
Slovenci - izolacija od konolje i kokosa
http://www.tus-kosi.si/index_eng.html

dacko
09-11-2009, 10:07 PM
Zna li neko kako se na kraju završila ova priča?

I gde može da se nabavi ovaj izolacioni materijal od kokosa ili konoplje ili čega god već? :confused:

NLP
10-11-2009, 05:57 PM
http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/347314-comparative-safety-rockwool-fiberglass-organic-fibers-review.html