View Full Version : HDD pitanje
SHIVA
04-01-2007, 12:24 PM
Dakle babo natale mi je donio novi SATA HDD i UPS (hvala mu)!
Pitanje je sljedeche: u kompu vech imam 3 IDE HDD i DVD na napajanju od 400 W. Smijem li na to spojiti josh i SATA HDD ili bi bilo mudro izvaditi jedan od IDE diskova?
Drugo pitanje je vishe reda radi ali nie na izmet informirati se:
Obzirom da je SATA disk drastichno brzhi od IDE diskova vjerojatno bi bio pun pogodak da na njega instaliram sistem (XP+Cbase) a IDE diskove koristim za snimanje podataka i arhivu semplova? Ili vam se chini da bi neka druga kombinacija bila bolja?
tnx!
zvincic
04-01-2007, 12:59 PM
Dakle babo natale mi je donio novi SATA HDD i UPS (hvala mu)!
Pitanje je sljedeche: u kompu vech imam 3 IDE HDD i DVD na napajanju od 400 W. Smijem li na to spojiti josh i SATA HDD ili bi bilo mudro izvaditi jedan od IDE diskova?
ja sam u jednom trenutku imao 4 hdd-a i 4 dvd rw uredjaja na 350w fortron napajanju...pod uvjetom da je to 400 w napajanje iole pristojno, nemas problema.
ako imas JNC ili kakvo slicno govno....onda nisam siguran...
Drugo pitanje je vishe reda radi ali nie na izmet informirati se:
Obzirom da je SATA disk drastichno brzhi od IDE diskova vjerojatno bi bio pun pogodak da na njega instaliram sistem (XP+Cbase) a IDE diskove koristim za snimanje podataka i arhivu semplova? Ili vam se chini da bi neka druga kombinacija bila bolja?
moderni sata disk nije nista brzi od modernog ata diska.....sucelje nije usko grlo...nazalost
diviner
04-01-2007, 01:03 PM
Pretece me zvina...Sve je dobro odgovorio. Javi nam koje je marke napajanje. Ako je neko kinesko, i ako je starije od godinu dana, mjenjaj podhitno.
E i da...SATA disk jedva da je nesto primjetno brzi (5%) kada posmatras iste generacije. Npr Seagate 320GB 7200.10 ATA i SATA se minimalno razlikuju u brzini rada. SATA diskovi prednjace u RAID sistemima, i u kombinaciji sa Intelovim Matrix Storage kontrolerima mnogo brze (drasticno) rade nego stariji ATA RAID sistemi, kada, koristeci se zvininom "terminologijom" sucelje postaje usko grlo (ali samo tada).
zvincic
04-01-2007, 01:13 PM
SATA diskovi prednjace u RAID sistemima, i u kombinaciji sa Intelovim Matrix Storage kontrolerima mnogo brze (drasticno) rade nego stariji ATA RAID sistemi, kada, koristeci se zvininom "terminologijom" sucelje postaje usko grlo (ali samo tada).
cak ni tada samo sucelje od diska prema kontroleru nije usko grlo posto svaki sata kanal ima i vise nego dovoljnu propusnost za disk koji je na njemu...u velikim sistemima usko grlo postaje sabirnica...i to samo u zbilja velikim sistemima sa desecima diskova...
diviner
04-01-2007, 01:29 PM
cak ni tada samo sucelje od diska prema kontroleru nije usko grlo posto svaki sata kanal ima i vise nego dovoljnu propusnost za disk koji je na njemu...u velikim sistemima usko grlo postaje sabirnica...i to samo u zbilja velikim sistemima sa desecima diskova...
Slazem se...Ali vec u sistemima sa 3-4 diska SATA je malcice do mnogo bolji u odnosu na stariji PATA interfejs.
SHIVA
04-01-2007, 03:07 PM
hmmm... na zhalost na napajanju nema imena proizvodjacha. Uzeo sam ga zajedno s kuchishtem koje se prodaje pod krajnje inventivnim imenom "multimedia computer system" :)
obzirom da brzina diskova ostaje gotovo ista onda mislim da nema smisla reinstalirat sistem ili ghost-at na novi disk.
hvala na pomochi ;)
diviner
04-01-2007, 03:25 PM
hmmm... na zhalost na napajanju nema imena proizvodjacha. Uzeo sam ga zajedno s kuchishtem koje se prodaje pod krajnje inventivnim imenom "multimedia computer system" :)
obzirom da brzina diskova ostaje gotovo ista onda mislim da nema smisla reinstalirat sistem ili ghost-at na novi disk.
hvala na pomochi ;)
Ako pise bas tako "multimedia computer system" onda je to vjerovatno Frontier (a na napajanju vjerovatno pise BSP...mora nesto da pise). Svakako, imas jeftino kinesko napajanje kojeg se valja otarasiti sto prije ako je starije od godinu dana (toliko jos povuci potegni moze posluziti, ali poslije toga ti je rizik poprilican za spaljivanje svega u kucistu, ako probije).
SHIVA
04-01-2007, 07:24 PM
opa :) taman mu je cca godinu dana... hvala!
LAMPASH
05-01-2007, 02:48 PM
Ja sam imao isto govance od napajanja i nije trajalo ni godinu dana(elektroliti su mu djubre),tako da sam sad pazario CoolerMaster extremepower 380W i mogu ti reci da je zakon,bar shto se tiche odnosa cena/kvalitet.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.