View Full Version : ?to kada kreativnost zapne?
ANITA
30-12-2006, 11:52 PM
Sto radite kad nema inspiracije i to vas počinje lagano zabrinjavati?
Kad je dugo, dugo nema? Godinu dana i vise? :rolleyes:
Ne govorim o inspiraciji za odraditi posao, to se uvijek moze (jer se mora), nego o onoj pravoj inspiraciji koja hrani svaku stanicu na?eg tijela.... svatko je vjerojatno do?ivljava drugačije, ali tko je do?ivio, zna na ?to mislim.
Koliko dugo mislite da je "normalno" ne stvoriti ni?ta ?to vas odu?evljava?
Ono ?to me najvi?e brine jest to da od kad sam jako, jako sretna, od trudnoće s Liamom pa do danas - ja nemam ?to za reći, ?to za dati putem glazbe! Nema vi?e praznina koje je nekad punila glazba. Popunio ih je on...:(
"So strange how speechless I am when every puzzle fills its place."
Dogodi se!
Zato je super raditi u timu ljudi (konkretno bendu).
Kad jedan pada drugi ga dize.
alavuk
31-12-2006, 01:40 PM
pa imam vise nacina ili "zaboravim" na neko vreme (sto se retko desava) ili "piskaram" ovde ili silim :] koliko mogu ... slusam ono sto nisam stigao da cujem , ima nekog nacina , ali prsnem kad nemam "inspiraciju" ili uzmem da zavrsavam nesto sto je ostalo u loop-u ili nekom zaguljenom "aranzmanu" ...
Danny Lou
03-01-2007, 07:22 PM
jako dobro pitanje... stvarno se i dan danas cudim i razgovaram sa nekim ljudima o tome koliko su ideje (inspiracija) nestalne i totalno random. thnx God postoje danas razni nacini da se sacuvaju (mob telefoni, cubase i sil.)jer rijetko kad da ce se neka vratiti :) ali kad pricamo o inspiraciji i njenom pojavljivanju, trajanju i odlasku mislim da je nemoguce... ne kaze se bez veze "nadji inspiraciju". Nadji neki nacin da se napunis jer je nedostatak vjerovatno uzrokovan nekim opterecenjem, sikiracijom, stresom i sl. godinu dana je malo velik period ali uzimajuci u obzir razliku u god i stanje (bracno) to i mene mozda ceka :)
eh da, mozda je nadjes i u nekom radu sto si vec napravila... :)
lesha
03-01-2007, 07:34 PM
ako ostanes bez ikakvih ideja, probaj sa eksperimentisanjem.
kod mene uvek upali..
ANITA
03-01-2007, 07:46 PM
eh da, mozda je nadjes i u nekom radu sto si vec napravila...
Upravo radim na tome, hvatam se za slamku.... vidjet ćemo ?to će iz toga ispasti.;)
kejkz
03-01-2007, 09:25 PM
To mi se stvarno tesko desava, cim pomislim da nemam inspiraciju, pocnem da radim i shvati da je tu, samo je nisam osetio :)
Inspiracija se moze dobiti na mnogo razlicitih nacina, u situacijama kada ne radite nista vezano za muziku (ili kada tako mislite). Meni se najcesce desi dok idem gradom ili radim nesto deseto, ne vezano za muziku, da mi se samo stvori ideja, naizgled niodcega... u pitanju je samo bio period inkubacije, kada se spolja ili svesno nije nista radilo, ali je podsvest stvorila nesto novo, na osnovu svih onih informacija od ranije: hiljade preslusanih albuma, slucajnih ideja, pokupljenih recenica i zvukova prolaznika i stalnih licnosti u zivotu, i pesama koje nisam zeleo cuti. Sve se to u covekovom umu i dusi slozi kao velika slagalica njegove licnosti...
Ne ocajavajte kada nemate trenutno ideje, posto ste imali lep period u zivotu, on ce sigurno biti krunisan jednim delom koje ce na Vas nacin predstavljati sva lepa osecanja i emocije koje ste doziveli u periodu iza vas... pa makar to trajalo godinama, jer one za pravu kreaciju nisu bitne. Uzivajte u zivotu i ne mislite na stvaranje, ono ce doci samo... jer je deo svih nas
pozdrav
Rhino
04-01-2007, 04:47 AM
To mi se stvarno tesko desava, cim pomislim da nemam inspiraciju, pocnem da radim i shvati da je tu, samo je nisam osetio :)
Inspiracija se moze dobiti na mnogo razlicitih nacina, u situacijama kada ne radite nista vezano za muziku (ili kada tako mislite). Meni se najcesce desi dok idem gradom ili radim nesto deseto, ne vezano za muziku, da mi se samo stvori ideja, naizgled niodcega... u pitanju je samo bio period inkubacije, kada se spolja ili svesno nije nista radilo, ali je podsvest stvorila nesto novo, na osnovu svih onih informacija od ranije: hiljade preslusanih albuma, slucajnih ideja, pokupljenih recenica i zvukova prolaznika i stalnih licnosti u zivotu, i pesama koje nisam zeleo cuti. Sve se to u covekovom umu i dusi slozi kao velika slagalica njegove licnosti...
Ne ocajavajte kada nemate trenutno ideje, posto ste imali lep period u zivotu, on ce sigurno biti krunisan jednim delom koje ce na Vas nacin predstavljati sva lepa osecanja i emocije koje ste doziveli u periodu iza vas... pa makar to trajalo godinama, jer one za pravu kreaciju nisu bitne. Uzivajte u zivotu i ne mislite na stvaranje, ono ce doci samo... jer je deo svih nas
pozdrav
BUKVALNO ISTO!!!:) I ako se ne razumijem u horoskop prva misao posle citanja posta je bila - Mozda smo isti znak i poznak:rolleyes:
kejkz
04-01-2007, 02:10 PM
Iako mislim da sve ovo nema neke veze sa znakom, ja sam ovan, a nekad i ovca ;)
ANITA
04-01-2007, 03:42 PM
Kejkz, jako lijepo! :)
Rhino
04-01-2007, 05:34 PM
Mala sala za znak, ali stvarno, kako sam citao post tako sam se slozio 100% na jedan.;)
SHIVA
04-01-2007, 09:57 PM
Kreativnost je jedan od "dubljih" slojeva u nama. Ako je svijest "povrshina" ispod nje su emocije, ispod emocija podsvjest i tek ispod svega toga nalazi se kreativnost. Jednako kao shto ne mozhemo uvijek biti veseli, ljubomorni ili ljuti, tako ne mozhemo uvijek biti ni kreativni. Kao shto klinci nauche vladati emocijama slichno je i s kreativnim radom. S druge strane potiskivanje emocija potiskuje i kreativne procese. Emocije treba razumjeti. Emocije su alat a danas ljudi emocije dozhivljavaju kao odjechu i pokushavaju stalno biti lijepo odjeveni. Na zhalost to rade tako da ignoriraju one loshe emocije i pune vrechu podsvijesti svime shto im se ne svidja. Ta vrecha podsvjesti poprilichno smeta kada zhelimo biti kreativni jer racionalni um ne mozhe biti kreativan... kreativnost dolazi iz iracionalnog i nesavrshenog u nama. Mnogi ljudi se danas boje "zaviriti" ispod povrshine i ja vjerujem da je to jedan od primarnih razloga sve vechem broju plagijata i shablonskog izrazhavanja. Ne samo u glazbi vech i u svim drugim oblicima umjetnosti.
ANITA
04-01-2007, 10:41 PM
Kreativnost je jedan od "dubljih" slojeva u nama. Ako je svijest "povrshina" ispod nje su emocije, ispod emocija podsvjest i tek ispod svega toga nalazi se kreativnost. Jednako kao shto ne mozhemo uvijek biti veseli, ljubomorni ili ljuti, tako ne mozhemo uvijek biti ni kreativni. Kao shto klinci nauche vladati emocijama slichno je i s kreativnim radom. S druge strane potiskivanje emocija potiskuje i kreativne procese. Emocije treba razumjeti. Emocije su alat a danas ljudi emocije dozhivljavaju kao odjechu i pokushavaju stalno biti lijepo odjeveni. Na zhalost to rade tako da ignoriraju one loshe emocije i pune vrechu podsvijesti svime shto im se ne svidja. Ta vrecha podsvjesti poprilichno smeta kada zhelimo biti kreativni jer racionalni um ne mozhe biti kreativan... kreativnost dolazi iz iracionalnog i nesavrshenog u nama. Mnogi ljudi se danas boje "zaviriti" ispod povrshine i ja vjerujem da je to jedan od primarnih razloga sve vechem broju plagijata i shablonskog izrazhavanja. Ne samo u glazbi vech i u svim drugim oblicima umjetnosti.
Točno, sla?em se! Super rečeno.
Kod mene osobno, inspiracija je često znala "izaći" iz dubljih slojeva neke vrste tuge koju svjesno ne nosim, nego tu i tamo znam zaroniti u nju.
No, s rodenjem mojeg sincica, k vragu, toliko sam sretna, da nema vise te tuge, a sa time niti stvaranja. Zato sam zabrinuta, sto ako sam izgubila "ono nesto".... ta praznina koju sam uuuuuuvijek osjecala u sebi, sada je ispunjena!
Koji ja blesav problem imam. :D
lesha
04-01-2007, 10:56 PM
Točno, slažem se! Super rečeno.
Kod mene osobno, inspiracija je često znala "izaći" iz dubljih slojeva neke vrste tuge koju svjesno ne nosim, nego tu i tamo znam zaroniti u nju.
No, s rodenjem mojeg sincica, k vragu, toliko sam sretna, da nema vise te tuge, a sa time niti stvaranja. Zato sam zabrinuta, sto ako sam izgubila "ono nesto".... ta praznina koju sam uuuuuuvijek osjecala u sebi, sada je ispunjena!
zasto tuga mora biti inspiracija? zar sreca nije vrhunska inspiracija?
ANITA
04-01-2007, 11:03 PM
zasto tuga mora biti inspiracija? zar sreca nije vrhunska inspiracija?
Ma ne mora, ali jebiga kod mene je tako. Ustvari, ne tuga.. nego ta neka udubljenost koja nije bas neka sreca. Znala sam ja skladati i iz srece ("All for you")... ali to je recimo bilo nakon sexa koji je bio nakon tuge, znaci opet je tuga u igri. :D
Ma slazem se. da. Mozda sam u nekom novom periodu, mozda moram drugacije ispoljavati emocije, mozda se i moze napraviit vrijedno sretno djelo! Hm. Ma moze, moze. Samo je pitanje mogu li ja?:rolleyes:
idekius
05-01-2007, 12:08 AM
Ehhh... sto se mene tice, ako jednom vise ne bude bilo kreativnosti, a samim tim i entuzijazma i sve preraste u puku fiziku, bavicu se nekim drugim poslom... Otvoricu dragstor, trafiku, tako nesto... a mozda pokusam da se realizujem i u nekim stvarima koje sam jos odavno sanjao...
Pokusacu da postanem:
1. Komunisticki diktator, ili barem zena komunistickog predsednika koja mu se mesa u posao :mrgreen::da:
2. Matador! :da: Da mi zanosne Spanjolke bacaju ruze i klichu svojim buckastim usnama moje ime... a i odeca mi se svidja... onako kitinjasta (ko za tezgu :mrgreen: ) i sa onim truglastim sheshirom... :)
3. James Bond! :da: Divno zanimanje... Pijes whiskey, vozis Aston Martin, brchkas se sa lepoticama po tropskim morima, posecujes skupe kockarnice... i povremeno smaknes nekok odmetnutog i zlog Ruskog ambasadora, agenta i sl. u nekoj preskupoj ambasadi, ski centru na Alpima itd... :cool:
Mislim, eto par ideja sta valja chiniti kad se muzika pozdravi sa svojim robom ;)
alavuk
05-01-2007, 12:29 AM
2. Matador! :da: Da mi zanosne Spanjolke bacaju ruze i klichu svojim buckastim usnama moje ime... a i odeca mi se svidja... onako kitinjasta (ko za tezgu :mrgreen: ) i sa onim truglastim sheshirom... :)
sa sve brcicima , zene naravno ... :P
SHIVA
05-01-2007, 02:04 PM
sto ako sam izgubila "ono nesto".... ta praznina koju sam uuuuuuvijek osjecala u sebi, sada je ispunjena!
Evolucija ima svoje nachine da se brine o potomcima. Suzhavanje svijesti i njen fokus na podmladak je jedan od boljih trikova u arsenalu. Buklavno dio tebe se netremice fokusira na klinca i to che tako ostati josh dugi niz godina. Sigurno znash da mame chesto osjete kad ih klinci trebaju chak i kad nisu u istoj prostoriji i kad nie uobichajeno vrijeme hranjenja. Mama jednostavno zna da neshto nie u redu. Ta telepatska veza je i znanstveno dokazana (Rupert Sheldrake je radio dosta eksperimenata na tu temu) i ono shto morash razumjeti jest da trenutno raspolazhesh s manje "resursa" nego prije. Ipak to ne bi trebala biti zapreka za dosezanje kreativnih slojeva... znachi stvar je vjezhbe.
@ lesha: srecha ili zadovoljstvo su osjechaji najblizhi savrshenstvu. Odluchish razmjestiti namjeshtaj po stanu i ispadne super. Zadovoljan sjednesh i nastoish nichime ne poremetiti raspored koi te chini sretnim. No ako ti nie uspjelo razmjeshtanje i neshto josh uvijek strshi iz minute u minutu ti na pamet padaju nove ideje kako bi mogao rjeshiti problem "strshanja". Ako malo razmislish vrlo je logichno... kreativnost uvijek dolazi iz nesklada, nesavrshenosti i nepotpunosti. Osobe koje potiskuju taj spektar emocija (a danas to mnogi rade) potiskuju i kreativnost.
ANITA
05-01-2007, 05:46 PM
Evolucija ima svoje nachine da se brine o potomcima. Suzhavanje svijesti i njen fokus na podmladak je jedan od boljih trikova u arsenalu.
Nikako se ne bih slozila da dolazi do SUZAVANJA svijesti! Doslovce ti nista u zivotu ne moze pomoci da se otvoris i srcano i mentalno koliko to čine djeca! Ona upravo potiču PRO?IRENJE svijesti, zato i je tako te?ko nekad s njima. :D
Ta telepatska veza je i znanstveno dokazana (Rupert Sheldrake je radio dosta eksperimenata na tu temu) i ono shto morash razumjeti jest da trenutno raspolazhesh s manje "resursa" nego prije. Ipak to ne bi trebala biti zapreka za dosezanje kreativnih slojeva... znachi stvar je vjezhbe.
To je sigurna stvar. I gnostički dokazana kod mene. :)
No, ja vec imam jedno djete i ovo mi se nije dogodilo sa njom. Skladala sam od njenih 4 mjeseci bez problema i to jaaako puno. Ocekivala sam tako nesto opet, kad ono... nista. :rolleyes:
ono shto morash razumjeti jest da trenutno raspolazhesh s manje "resursa" nego prije. Ipak to ne bi trebala biti zapreka za dosezanje kreativnih slojeva... znachi stvar je vjezhbe.
Mozda radi nespavanja.. moguce. Jooj, kako je tesko priznati da nisi svemoguc. :banghead:
Vjezbice za kreativnost su super stvar, ali ona prava bozanska inspiracija mi je uvijek dolazila spontano. TO je ono sto mi uuuuuuzasno fali. Ove druge "male" kreativnosti su za slatko malo punjenje baterija, ali nije to ONO. S time da sam svjesna da me vjerojatno vise od pola ljudi ne kuzi sto se toga tiče. :D
SHIVA
05-01-2007, 07:39 PM
Kazhu da nishta ne nastaje ni iz chega... tj. da bi tvoje dijete imalo svoju svijest roditelji se moraju odrechi djela svoje svijesti. Uzmesh li u obzir da ionako koristimo (navodno) jedva 10% resursa i nie neka frka :mrgreen:
Tvoja svijest se proshiri vezano uz klinca i sve one aspekte zhivota koje bez klinaca ne mozhesh dozhivjeti... no sve ostalo uglavnom pati od deficita. Tako da govorimo o istom fenomenu, samo ti iz jedne a ja iz druge perspektive.
Teshko je biti duboko kreativan kad svakih X sati klinac zahtjeva tvoju pazhnju, a i u medjuvremenu ti svako toliko na pamet padne i osjetish potrebu provjeriti je li sve ok. Fokus na jedno otezhava fokusiranje na druge stvari. Nespavanje (barem po mom iskustvu) ne bi trebalo biti problem. Dapache, nespavanjem iscrpljen organizam rezultira vrlo lucidnim mentalnim stanjima. Jedna od najstarijih shamanskih ili meditativnih tehnika je upravo fizichko iscrpljivanje i dehidracija. Sistem koi radi na minimumu resursa odbacuje sve polovichne i sumljive ideje jer nema snage za polovichne pokushaje. No odrzhati fokus kad si neispavan... to i nie bash lako.
Inache... kad god se ljudi masovno slozhe s tobom, znaj da si u krivu :mrgreen: Dok te vechina ne razumije sve je u redu. Ipak na ovom forumu ima dosta ljudi koi pripadaju manjini iako se ponekad ne chini tako. Mene je osobno iznenadio ovaj thread i stav nekih ljudi prema kreativnosti... ugodno dakako :)
ANITA
05-01-2007, 07:57 PM
Tvoja svijest se proshiri vezano uz klinca i sve one aspekte zhivota koje bez klinaca ne mozhesh dozhivjeti... no sve ostalo uglavnom pati od deficita.
Djelomično da i to samo radi gubitka energije i manjka vremena. Ali u principu, ne ne. Ovo izboldano je samo dio. Čovjek se apsolutno promjeni i pro?iri sa djetetom u razlicitim vidovima zivota. Postajes netko drugi, a naravno da kao takav drugačije percipira? i ostatak ?ivota, svijeta itd itd.... Ali to zaista treba iskusiti. Te?ko je to opisati. Kao recimo da ti netko tvrdi da se nikad neće sexati jer to su?ava pogled na sve drugo, a ti mu poku?ava? objasniti koliko je sexualna energija jaka i kreativna i ne prestaje sa orgazmom (bar ne kod ?ena...). Ma.. ne znam sa čime bi usporedila.:rolleyes:
Teshko je biti duboko kreativan kad svakih X sati klinac zahtjeva tvoju pazhnju, a i u medjuvremenu ti svako toliko na pamet padne i osjetish potrebu provjeriti je li sve ok. Fokus na jedno otezhava fokusiranje na druge stvari.
Lijepo me opravdavas. Pokusat cu to reci samoj sebi i opustiti se. HVala ti! :D
SHIVA
05-01-2007, 08:56 PM
Čovjek se apsolutno promjeni i pro?iri sa djetetom u razlicitim vidovima zivota. Postajes netko drugi, a naravno da kao takav drugačije percipira? i ostatak ?ivota, svijeta itd itd.... Ali to zaista treba iskusiti. Te?ko je to opisati. Kao recimo da ti netko tvrdi da se nikad neće sexati jer to su?ava pogled na sve drugo.
Sa svim je to tako, ne samo sa klincima. Tko nikad nie imao psihodelichno iskustvo tokom zhivota propustio je jednako koliko i onaj koi nie iskusio sex ili imao klince. Ili da netko umre bez da chuje glazbu... sve su to vrlo vrijedni aspekti zhivota i nezamjenjiva iskustva. Zhivot je prolazan i postoji samo radi iskustva. Iza nas ostaju samo nasha djela... i dobra i losha.
Nova iskustva daju nove perspektive. Neka iskustva trajno mjenjaju nash pogled a neka samo privremeno. Neka iskustva konzumiraju vishe vremena neka manje. Klinci konzumiraju puno vremena... samim time imash manje vremena za sve drugo, ali jedino tako i ima smisla imati klince. Mogu se ja praviti da razumijem kako je to imati klince ali chinjenica je da ne razumijem. I da ih imam opet ne bi imao tvoju perspektivu. Mame to dozhivljavaju bitno drugachije. No s druge strane mehanizam je isti. Pred godinu dana glazba mi je bila SVE na svijetu. Pred 9 mjeseci sam osvjestio velik komad podsvjesti i automatski je sve drugo pomalo izgubilo sjaj. Glazba mi je i dalje najvecha ljubav zhivota ali lista prioriteta se promjenila i povratka vishe nema. Dio svijesti je nepovratno dodjeljen novom prioritetu. Ostaje samo da se nauchimo nositi s time i reduciramo sve one aktivnosti bez koih mozhemo kako se balans ne bi pretjerano narushio.
Iskreno jedino shto meni pomazhe je tishina... ne eksterna tishina nego tishina u glavi. Kad um shuti sve shto radim bude brzhe i kvalitetnije odradjeno. Kad ne razmishljam jel ovaj synth zvuchi jeftino, hoche li se svidjet ekipi na forumu, ne bih li trebao josh malo potrazhiti, nema li XY vech slichan synth, jel se to uklapa u XY zhanr glazbe, oche li to itko kupiti ili izdati, a mozhda da kupim UAD pa bi sve zvuchalo bolje, pa ne bih li trebao prilagoditi sound ovome ili onome... I tako bez kraja i konca. Play - stop, play - stop... ili josh gore loop od 1.00 do 9.00. Chim pochne dijalog u glavi duuuuboko udahnem i ponovim mu mantru: "shut the fuck up jebote" Kad jednom stignesh do tishine sve shto napravish bit che upravo savrsheno. Vjerujem da je to "ono" o chemu si pisala par postova unazad :)
Hvala tebi na interesantnoj diskusiji ;)
ANITA
05-01-2007, 09:03 PM
Shiva, u super si periodu zivota! Posvecen sebi i samo-istrazivanju, samo-razvoju, zar ne? Geeenijalne se stvari dogadaju kad se usmjeris prema unutra. Ja sam imala takoder takav period dugi niz godina (kuziim te po mnogim izjavama da smo crpili stvari iz slicnih domena) i jako me oblikovao. Tada mi muzika nije bila tako zustro bitna. Ustvari, tada mi nista nije bilo tako jako bitno, a bila sam nekako posebno zadovoljna. Bez uvjeta postavljenog samoj sebi. Ne znam sto se u meduvremenu dogodilo. Doslovno sam se "spustila na zemlju"... izgubila puno onog s oblaka, ali sam na zemlji neke stvarčice napokon realizirala i evo sad sam u zemljanoj fazi, jedino me ljubav prema djeci dize visoko.
Jedva cekam ponovno biti u onoj "duhovnoj"... kad uzivas u vlastitom miru, tisini... di?e? i kao da te hrani sve oko tebe. To je divno. :) U???ivaj! I ja uskoro dolazim! :da:
DaBear
05-01-2007, 09:30 PM
Pred 9 mjeseci sam osvjestio velik komad podsvjesti i automatski je sve drugo pomalo izgubilo sjaj. Glazba mi je i dalje najvecha ljubav zhivota ali lista prioriteta se promjenila i povratka vishe nema. Dio svijesti je nepovratno dodjeljen novom prioritetu.
[/quote]
jel mozemo da znamo sta je novi prioritet koji je nadjacao glazbu?:hyper:
ANITA
05-01-2007, 09:42 PM
Vjerojatno se radi o teleportaciji, levitaciji i takvim stvarima. :mrgreen:
SHIVA
05-01-2007, 10:31 PM
Naravno. Uvijek sam vjerovao da je glazba poziv mog zhivota. Zapravo ona i je poziv mog zhivota ali ne i razlog zbog kojeg zhivim. Zhivot ti uvijek sugerira zashto si tu, ali ako ga zhelish chuti morash stvoriti tishinu u glavi. Unutarnji glas me cjeli zhivot davio tezama, moguchnostima, slikama buduchnosti, strahovima, ambicijama... Od silnih "vizija" i "razmishljanja" nisam stigao zhivjeti. Stoga... tishina je bitnija od glazbe! Istina je tishina izmedju misli, sve ostalo je samo vozhnja u lunaparku ;)
@ anita: drago mi je da znash o chemu je rijech, jer nekome tko to nie dozhivio ne mozhe se opisati. Zato vjerujem i da je roditeljstvo jednako neopisivo. Na zhalost teleportacija i levitacija mi i dalje izgledaju jednako SF kao i prije. Jedino shto se doista promjenilo je to shto sam sada svjestan da sve shto me smeta na svijetu dolazi iz mene samoga... a svijet je jednostavno takav kakav je. Naizgled mala, ali zapravo ogromna promjena.
alavuk
05-01-2007, 10:32 PM
anita probaj jednom da skladas noci kad ti je mirna kuca i nocu je (slucajno ili ne naucno dokazano) da je veca percepcija i koncetracija ... barem imas nekakav prividan mir (sad ces a mi kazes kako skladas nocu :) )
ANITA
05-01-2007, 11:00 PM
(sad ces a mi kazes kako skladas nocu :) )
Pa naravno! Davno su prosli dani kad sam pokusala po danu skladati. Nema sanse! Dan je za matematičke računice, mixanje, produciranje... ali za skladanje ne (meni). Inspiracija dolazi negdje poslije 1 ujutro. :D
alavuk
05-01-2007, 11:24 PM
hvala ti za "ono" :] ladno je otisao u spam mail ...
Ja sam ponajmanje kompozitor, mada sam radio i te stvari, ali ako mi zatreba tema od nule, cesto je dobijem posle duge i naporne svirke (10 sati tezgarenja, npr:( ). tad u glavi imam sve melodije ovog sveta, i lako nesto izadje vani. Takodje nije lose svirati neke gluposti preko postojecih pesama. Ne skidati odredjene linije iz pesme , nego svirati uz pesmu, neceg cega nema na snimku. Treca varijanta - band in box, ili aranzeska kalavijatura - korisne alatke za inspiraciju
kejkz
06-01-2007, 12:45 AM
Jedino shto se doista promjenilo je to shto sam sada svjestan da sve shto me smeta na svijetu dolazi iz mene samoga....
to je toliko tacno da boli :) ...
Dushan_S
06-01-2007, 03:12 AM
Pred 9 mjeseci sam osvjestio velik komad podsvjesti i automatski je sve drugo pomalo izgubilo sjaj. Glazba mi je i dalje najvecha ljubav zhivota ali lista prioriteta se promjenila i povratka vishe nema. Dio svijesti je nepovratno dodjeljen novom prioritetu.
jel mozemo da znamo sta je novi prioritet koji je nadjacao glazbu?:hyper:naravno, rasprave kolosalnih razmera o spiritualnosti i muzici na Rumski forumu, zar nisi primetio do sada? :D
Žena je u specifičnoj situaciji kao biće (ne pričam šovinistički), dok muškarac može stvarati samo spoljnim delanjem, i njegova deca su posredna, čak i fizička, žena je rođena sa darom kreacije, vrhunskim, i on je integralni deo nje i biološki i psihološki. Koliko su žene toga svesne i koliko razumeju tu drugu stranu čina rađanja, to je već druga priča naravno, ali za ženu to može biti vrhunsko iskustvo stvaranja u odnosu na koja su ostala bleda. I ne samo to, odgajanje deteta sa ljubavlju je neprekidni kreativan čin gde mi oblikujemo stvarno biće a ne nešto neopipljivo kao što je muzika. Kada je potreba za stvaranjem zadovoljena, nije čudno da žena koja je bila kreativna u spoljnom svetu prestane naizgled biti kreativna. E sad ako je situacija da to treba "lečiti"... Kreativnost je i dalje tu kao sila, ali ne "previre" tj ne postoji potreba da bude zadovoljena, više je kao da se nešto gricka na sit stomak radi ukusa, nego kao kad je neko gladan pa jede da bi zadovoljio potrebu. Znači Anita, ako komponuješ verovatno ćeš to morati da radiš opušteno i bez velike tenzije i potrebe, više kao da se igraš sa muzikom, što naravno ne znači da će rezultati biti manje vredni. Talenat ne nestaje, samo se mora malo na volju ići.
ANITA
06-01-2007, 08:01 AM
Ja sam ponajmanje kompozitor, mada sam radio i te stvari, ali ako mi zatreba tema od nule, cesto je dobijem posle duge i naporne svirke (10 sati tezgarenja, npr:( ). tad u glavi imam sve melodije ovog sveta, i lako nesto izadje vani. Takodje nije lose svirati neke gluposti preko postojecih pesama. Ne skidati odredjene linije iz pesme , nego svirati uz pesmu, neceg cega nema na snimku. Treca varijanta - band in box, ili aranzeska kalavijatura - korisne alatke za inspiraciju
Ma za posao odraditi, smislim u danu i 5 tema bez problema. Inače ne bi bilo posla za mene. :D Ja govorim o orgazmičkoj inspiraciji koja me eto, napustila... ali ne brinem se više. Ovaj razgovor s vama mi je bio od velike koristi (plus jos neki "terapijski" alati...:p ).
Shiva me samim svojim pisanjem inspirirao da se malo vratim k sebi, unutra, opustim, pustim očekivanja, shvatim da ustvari ništa ne moram da bi zadovoljila vlastite kriterije (to ne znači da ništa neću).
Dushan me ponovno podsjetio kako je skladanje (kod svih nas pretpostavljam) i započelo. Igrom! To je ključ.
Uostalom, možda ni ne trebam ključ, jer već sam u kući. :da: To što u kući ništa ne radim, nema veze. :D
Hvala vam!
lesha
06-01-2007, 08:04 AM
anita, da sam na tvom mestu, oslusnuo bih sebe i prepustio se tom novom osecanju, sto dushan rece, samo lagano i opushteno..
DaBear
06-01-2007, 11:23 AM
[quote=Dushan_S]naravno, rasprave kolosalnih razmera o spiritualnosti i muzici na Rumski forumu, zar nisi primetio do sada? :D
ufff...cim se pomene kosmos, spiritualnost, itd...ja bezim. !!!
Danny Lou
06-01-2007, 02:14 PM
me to! svemir je velik i to je tako. :)
volim rasprave ali shiva me baci brate do andromede...
SHIVA
06-01-2007, 02:34 PM
Chudno... ljudima je teshko sjest 10 minuta dnevno i jednostavno bit sami sa sobom... bez slika i unutarnjeg dijaloga. Stvarno bih preporuchio svakome da si posveti tih 10 minuta. Nisu potrebne nikakve tehnike, nikakvi polozhaji, nikakva uvjerenja... samo 10 minuta tishine. Ovdje se svi bave glazbom i to je odlichna okolnost jer glazbenicima tishina zvuchi drugachije :)
DaBear
06-01-2007, 07:32 PM
Chudno... ljudima je teshko sjest 10 minuta dnevno i jednostavno bit sami sa sobom... bez slika i unutarnjeg dijaloga. Stvarno bih preporuchio svakome da si posveti tih 10 minuta. Nisu potrebne nikakve tehnike, nikakvi polozhaji, nikakva uvjerenja... samo 10 minuta tishine. Ovdje se svi bave glazbom i to je odlichna okolnost jer glazbenicima tishina zvuchi drugachije :)
pa meni je tishina najbolja muzika, vec godinama! I niko me ne razume...dodjem u studio, okruzen brdom sprava za proizvodnju zvuka i buke - i sedim u tisini bar sat!
E sad, sta radim taj sat, to je vec drugo...
alavuk
13-01-2007, 06:47 PM
pedofilu ! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: samo nagadjam , ne bi me čudilo , u londonu op?ta zbrka sa godi?tima ... ako sefe ako ... valja se
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.