PDA

View Full Version : Bolji, Gori, Najbolji, Ubica...

idekius
30-12-2006, 01:43 PM
Evo... da pokrenemo malo tu temu i voleo bih da me Bassystem ispravi ako gresim... i kaze svoje misljenje naravno...

Cesto slusam na forumu o "dobrim i losim" producentima, "dobrim i losim muzicharima", kome je koliki, ko je faca, a ko blage veze nema...

Ja mislim da je muzika puna lepih nepravilnosti, kreacije i da je takva pravila nemoguce formirati...

Banalan primer... za sebe smatram da posedujem vecu tehniku nego Roger Waters iz Pink Floyd... Jesam li ja bolji nego Roger Waters??? Ne bih rekao... Floyd je nakon raskola sa Watersom doveo nekog takticko-tehnickog ubicu... i... ????? Sta se dobilo???? Reklo bi se da je Waters najbolji moguci bassista na svetu za grupu Pink Floyd...

Moze li neko da zamisli Stonse ukoliko bi recimo izbacili Kit Richardsa i uzeli umesto njega Satriania, ili nekog drugog tehnickog ubicu? Jel' bi na taj nacin unapredili band? Ja bih pre rekao da bi ga unistili... Richards jeste gitarista za njih, neko "bolji" nije... po meni...

Jel' mozda Eric Clapton lose svira zato sto svira sporo, bluzerski, troprstaski??? Ja bih rekao da to sto svira svira odlicno, a takodje i peva odlicno, jer... da je drugacije, to ne bi bilo to...

Fenomen zvani Bob Dylan... Jel' ima raspon glasa celu oktavu? :) Nezna da peva? Mozda i nezna, ali... on je Bob Dylan i sa svojim pevanjem je usao u legendu...

Zanima me Draganovo misljenje, posto sam misljenja da se radi o nasem vrhunskom instrumentalisti, coveku koji je odsvirao na mnogo albuma, a koji se iskazuje i kao kreator u muzici... po meni, jedan od rekih koje nije "ubila tezga"...

Ko sto rekoh, redovno se srecem sa dogmatskim stavovima, koji su po meni nebulozni, a potpora mom misljenju su i nebulozni rezultati koje takav pristup radu daje...

Mali Jovica hoce da snimi CD, pa ide i kupi pesme od Laze koji je "do jaja" kompozitor, pa mu Laza preporuchi Prdomira, koji je loodilo aranzer, pa Prdomir angazuje Miku, Tiku i Ziku, koji OPASNO sviraju, pa onda to isproducira Joel the Zverina u studiu na Marsu...

I??? Obicno se dobije CD kojem ne mozes da nadjes neku neznam kakvu zamerku, tehnicki o.k., ali... ujedno i CD bez muzike... placenicki i sterilan album... pretpostavljam da se zna na sta mislim... totalni promasaj za velike pare, profesionalci srecni i zadovoljni, posto ima od cega da se plati kirija, racun za struju... mislim... to je otprilike moje vidjenje toga.

Rekao bih da ideja, neciji pechat, karakter... daju vise... da daju nesto sto vredi i ostane... sve se ovako, ili onako komercijalizuje, to je normalno i to je o.k., ali, poenta price je bolji vs. gori...

Tj. postoji li "muzichar za sve", a da se to uklopi u prichu i bude deo nje? Mislim da sam naveo dobre primere u prvom delu posta... jesu to retki pojedinci, ali... da nisu, to bi bila hiperprodukcija i ne bi imalo smisla...

bassystem
30-12-2006, 06:37 PM
Tema je vrlo interesantna i inspirativna, čak sam ja po malo htio to dotaći u onoj nesretnoj temi o muzici za pare...

Danas je u muzici mnogo vi?e zastupljen biznis nego umjetnost, zato se i de?avaju takve stvari, da ljudi prosto po inerciji prave muziku samo zbog zarade...zato je i sve manje ljudi poput Dilana, Ričardsa, koji su iskreno vjerovali u to ?to pjevaju, sviraju i ?ivjeli rock and roll...naravno da ?to se tiče rolingstinsa, nije muzika presudna za njihov uspjeh, nego stav, uvjerenje, imid? i sve ?to to nosi sa sobom....zato njima i nebi dobro do?ao neki virtuoz, nego čovjek koji vjeruje u poruku koju ta muzika nosi, kao i čovjek koji odsvira rif ne razmi?ljajući o intonaciji, harmoniji, zvuku...nego zato jer se dobro osjeća dok ga svira...tako ja to vidim

I Pink Floyd je takođe fenomen koji mi je danas potpuno nevjerovatan. Mo?da su oni imali sreće da kreiraju muziku u interesantnije vrijeme, ali je sigurno da to nisu radili da bi zaradili pare nego iz ljubavi prema muzici...naravno da tu dolazi do izra?aja njihova individualnost kao i sposobnost da izvuku najbolje jedan od drugoga...roger waters je bitan za pink floyd vi?e kao kompozitor nego kao basista...jer čovjek koji napravi projekat kao ?to je "The Wall" za mene je genije...I dobro je pričati o tome jer mnogi ljude pomije?aju pojmove: svaki muzičar (producent, snimatelj...) mora kao po defaultu prvo naučiti tehniku i teoriju, ali najbitnija je individualnost i kreacija...naravno da je tehnika bitna, ali ljudi obično pomisle da je dovoljno navje?bati skale ili skidati druge muzičare da bi se bio dobar...a upravo je obrnuto: ?ta će meni gitarista koji svira kao metini, lukater ili satrijani...to je potpuno bezlično i dosadno, naslu?ao sam se originala dovoljno da mi ne treba kopija...bolje da svira 3 tona, ali kad ih odsvira da osjetim da je to njegovo...

mo?e o tome dosta da se priča, evo, neka ka?e jo? neko...

alavuk
30-12-2006, 07:11 PM
mislim da je sve receno ... od domacih mogu spomenuti samo rasku ramireza koji je bio tekstualni oslonac i attakman-a produkcijski za grupu sunshine , cuo i video skoro "novi" sunshine na engleskom , totalni promasaj ...

DaBear
30-12-2006, 07:56 PM
nemoguce je porediti stare svirace, grupe itd.
U danasnje vreme Pink Floyd, Clapton i ko vec - ne bi nikada dobili record deal! 100% garantujem!
Kao sto se sve menja - kompjuteri, (setite se ne tako davno Commodore 64 ili ZX..)
pa tako se i muzika i ukusi i lkjudi menjaju.

Ono sto je neko brljao na Woodstoku, danas bi bilo nedopustivo, ali tad je bilo ULTRA NOVO, NEOTKRIVENO, MAGICNO...toga vose nema.

A i jace droge se koriste danas....:(

ANITA
30-12-2006, 07:58 PM
IDEKIUS...
ovako jebeno dobar post nisi napisao već dugo! Bravo!

idekius
30-12-2006, 08:43 PM
U danasnje vreme Pink Floyd, Clapton i ko vec - ne bi nikada dobili record deal! 100% garantujem!
Kao sto se sve menja - kompjuteri, (setite se ne tako davno Commodore 64 ili ZX..)

Ono sto je neko brljao na Woodstoku, danas bi bilo nedopustivo, ali tad je bilo ULTRA NOVO, NEOTKRIVENO, MAGICNO...toga vose nema.

Eh... ja ne bih rekao da je u pitanju vremenska distanca... pa i danas se rade dobre stvari, ali... vreme ce pokazati... rade se uvek i inspiritivne i kreativne stvari, ali... i ono... znamo znamo vec svi sta...
Vreme tu vise dodje kao sudija, posto stvari za brzu upotrebu uvek zavrse u zaboravu.
Seca li se neko Lambade? Seca li se neko Macarene? Uvek je toga bilo i bice... Pamti li iko danas "Suada"-Plavi orkestar, "Dilija nemoj dizat graju, para ima hadzija i za sitnu raju..."... ili kako vec bese :) , grupu "Ruz" i jos gomilu "velikih hitova", naravno da ne... ali, npr. pesmu "Tajna veza" radio stanice emituju i danas... s' pravom... vreme je presudilo ;)

Glupo je i porediti npr. "Shine on you crazy diamond" i "Lambada" :) , a velike pesme se itekako vracaju i obradjuju... Jednom dobra pesma, uvek dobra pesma...
Ne radi se tu o vremenu, vec pravih dela ima malo, a ponekad vreme samo iskristalise stvari... nije dzaba ostao i dan danas Peter Green i njegov Albatros... Svi znaju sta je to, samo neki neznaju da znaju :) Ostao je, jer je kompozicija velika i charobno odsvirana... Tesko da neko nikad nije cuo "Birthland" grupe Weather Report...

Ali rekao bih da je to muzika koju je neko malo iskrenije i nadahnutije pravio... da nije dosao Laza da plati Ziku, koji razvaljuje koliko je dobar, a nije skup, a Zika, posto zna sta radi, nabacio tezgu Miki i Tiki, pa kupili textove od Zivorada koje uradio "Bitnije, Mile bitnije" i tako oni napravili tezAgu, pa uradili dojajan CD... :)

@ Anita - Tahnk you ;)

ANITA
30-12-2006, 09:04 PM
Ali rekao bih da je to muzika koju je neko malo iskrenije i nadahnutije pravio... da nije dosao Laza da plati Ziku, koji razvaljuje koliko je dobar, a nije skup, a Zika, posto zna sta radi, nabacio tezgu Miki i Tiki, pa kupili textove od Zivorada koje uradio "Bitnije, Mile bitnije" i tako oni napravili tezAgu, pa uradili dojajan CD... :)

Upravo tako!

Bas si nadahnut Deky.. pisi, pisi..!!! Napisi jedan clanak o tome!

idekius
30-12-2006, 09:49 PM
Upravo tako!

Bas si nadahnut Deky.. pisi, pisi..!!! Napisi jedan clanak o tome!

Pa nova godina je :) , pa je red da se malo razmislja pozitivno :) ;)

bassystem
31-12-2006, 01:11 AM

ne sla?em se...muzika se mijenja ali pristup ne. A oni su tada imali vrlo ozbiljan pristup pravljenju muzike...na kraju krajeva, da sad snime "dark side..." ili "the wall" mislim da bi se ljudima to mnogo dopalo...da ne govorim koliko i dan danas moćno zvuče one njihove sint linije na prvobitnim sekvencerima...na?alost po nas, bolje nego većina general midi, digitalnih i default sintova...nekad je sve bilo masivno, danas je kratkotrajna plastika:(

a ja jo? uvjek i?čekujem da se nesi neki novi woodstock....da se neko pojavi sa svje?om i originalnom energijom, a ne samo prozvodi nekih izdavačkih kuća i menad?erskih plitkih ideja

eh kad bi neko izmislio neku novu distorziju ili novi moog:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

LACKY
31-12-2006, 01:15 AM
He, ali u nslovu si nabrojao sve oblike kvaliteta sem ono najcesceg: Najgori!

DaBear
31-12-2006, 08:47 AM
ne sla?em se...muzika se mijenja ali pristup ne. A oni su tada imali vrlo ozbiljan pristup pravljenju muzike...na kraju krajeva, da sad snime "dark side..." ili "the wall" mislim da bi se ljudima to mnogo dopalo...da ne govorim koliko i dan danas moćno zvuče one njihove sint linije na prvobitnim sekvencerima...na?alost po nas, bolje nego većina general midi, digitalnih i default sintova...nekad je sve bilo masivno, danas je kratkotrajna plastika:(

a ja jo? uvjek i?čekujem da se nesi neki novi woodstock....da se neko pojavi sa svje?om i originalnom energijom, a ne samo prozvodi nekih izdavačkih kuća i menad?erskih plitkih ideja

u stara vremena nije bilo ovoliko mnogo ljudi koji su se bavili muzikom ko danas (prvo)...drugo - grupama je bilo dozvoljeno da izdaju po dva tri albuma dok ne pronadju sebe i svoj stil. Koliko njih je "pocepalo" tek sa drugim ili trecim albumom?
To se danas ne bi desilo, jer to niko u disko kucama ne bi dopustio!

Ja ne kazem da ljudi ne prilaze ozbiljno muzici ni danas, samo je mnogo grupa i muzikanata prisutno oko nas i nema mesta za sve..
Iako danas ima vrlo malo ljudi koju ustvari, znaju da sviraju dobro - to im ne garantuje ama bas nista! A bogami i za neki novi stil u muzici..bice vrlo tesko...:(

zoolander
31-12-2006, 11:29 AM
Moze li neko da zamisli Stonse ukoliko bi recimo izbacili Kit Richardsa i uzeli umesto njega Satriania, ili nekog drugog tehnickog ubicu? Jel' bi na taj nacin unapredili band? Ja bih pre rekao da bi ga unistili... Richards jeste gitarista za njih, neko "bolji" nije... po meni...

Jel' mozda Eric Clapton lose svira zato sto svira sporo, bluzerski, troprstaski??? Ja bih rekao da to sto svira svira odlicno, a takodje i peva odlicno, jer... da je drugacije, to ne bi bilo to...

Lagani offtopic,Satriani bi se prilagodil il ne bi sviral,zna čovek,nit je blesav nit nije da nema ukusa.
Eric je dobar gitarista i ne percipiram ga ko troprstog i sporog,jedina zamjerka njemu jest da godinama pili po pentatonici,mogel je to malo začinit.

bassystem
31-12-2006, 01:06 PM
u stara vremena nije bilo ovoliko mnogo ljudi koji su se bavili muzikom ko danas (prvo)...drugo - grupama je bilo dozvoljeno da izdaju po dva tri albuma dok ne pronadju sebe i svoj stil. Koliko njih je "pocepalo" tek sa drugim ili trecim albumom?
To se danas ne bi desilo, jer to niko u disko kucama ne bi dopustio!

Ja ne kazem da ljudi ne prilaze ozbiljno muzici ni danas, samo je mnogo grupa i muzikanata prisutno oko nas i nema mesta za sve..
Iako danas ima vrlo malo ljudi koju ustvari, znaju da sviraju dobro - to im ne garantuje ama bas nista! A bogami i za neki novi stil u muzici..bice vrlo tesko...:(

pa zar onda nebi trebalo da je dana?nja muzika bolja zbog toga ?to je mnogo veća konkurencjia

ja mislim da je osnovni problem ?to se muzika danas mnogo vi?e vrednuje kroz broj prodatih ploča, nego kroz neki objektivni kvalitet. Dakle danas mo?e? snimiti i totalno sranje (skini mi se bona sa mog telefona!!!!!, seksi robot, ....ili recimo "lambada" ili "kethup song") i ako to neko slu?a, mo?e da prođe...ja to ne mogu da shvatim, sve se radi samo da bi se zaradile pare....zato se i srozala muzika na taj nivo. Postala je potpuno mediokritetska zabava, jer tako obuhvata najvi?e ljudi i najvi?e publike=para...

off: zato ja mislim da je demokratija potpuno licemjeran oblik vladavine...jer većina ljudi je neobrazovana i laganom manipulacijom osvaja? najveći broj glasova...i to sve te kampanje se baziraju na reakciji najneobrazovanijih i najpovodljivijih (gledajući ove reklame za izbore samo to mogu da zaključim)...i ?to je najgore, glas jednog doktora koji ti kopa po organima vrijedi isto kao i nekog degenerika koji pije pivo ispred dragstora i nema veze s mozgom..mene to u?asno nervira, ali tako je. Valjda kad ima? mnogo para, takav sistem ti odgovara. Ne mora? da razmi?lja? mnogo...da? malo penzije, da? malo nacionalizma, da? malo obećanja i eto ti. Hehe, ja bih uveo senat, grci nisu bili ludi:D

on: vrač, nemoj se vrijeđa? zbog ove kečap song, namjerno sam je naveo jer si ti bio umije?an u kreiranju tog planetarnog hita, ali meni to nikako nije jasno: ja nikad nisam mnogo vrednovao te tralalala pjesme, tipa modern talking ili ovi na?i Flamingosi!!! Pa taj fenomen mi nije jasan, meni je to muzika za dječije vrtiće...Jeb*ga, imali su koncert u Kotoru i pitali me ljudi kad imaju koncert da vode djecu (od 5 navi?e god), a oni svirali kasno u diskoteci...pa bolje da su napravili matine imali bi mnogo vi?e publike...ali ajde ti nekome reci da je to bezvrijedna muzika koju niko vi?e neće slu?ati kad pink pređe na nove "talenete"...Najveći hit po vrtićima i osnovnim ?kolama je "romali-romale".....ja bih se malo zamislio:confused:

mislim, stvar je jasna: i globalna muzička industrija se podređuje tinejd?erima i osnovcima koji su najveći konzumenti, pa zato sve i zvuči neozbiljno...ko je lud da pravi ne?to "o?troumno" kad je unapred osuđen na slabo slu?anje...svi će mu reci da mu je muzika bezveze jer je niko ne slu?a, po koncertima ima malo publike...onda će on da gleda bendove koji prave dobar posao i prilagoditi se....tako to valjda ide...

mandrak
31-12-2006, 01:14 PM
Lagani offtopic,Satriani bi se prilagodil il ne bi sviral,zna čovek,nit je blesav nit nije da nema ukusa.
Eric je dobar gitarista i ne percipiram ga ko troprstog i sporog,jedina zamjerka njemu jest da godinama pili po pentatonici,mogel je to malo začinit.

Znam ja pun kufer gitarista pentatoničara koji moraju jo? dugo svladavat tu vrstu pentatonike koju svira Clapton mo?da im fali feelinga, mo?da ?ivotnog iskustva ...tko zna, opet s druge strane znam puno njih koji razvaljuju i harmoniju i skale al opet im fali osobnosti i tako u krug.

Dushan_S
31-12-2006, 01:24 PM
Eric je dobar gitarista i ne percipiram ga ko troprstog i sporog,jedina zamjerka njemu jest da godinama pili po pentatonici,mogel je to malo začinit.Inače ?to je zanimljivo takav "muzički brak" se već desio jer je Satriani bio u početku poznat i kao "Onaj ?to je svirao sa Mick Jagger-om", i gledao sam "foxy lady" sa neke svirke, bio je čovek veoma na mestu. :)

Inače ljudi, ja se bojim da se ne sla?em sa nikim od vas... Dapače čak mislim da je vreme i muzika na neki način bolja. Ono ?to je očajno, gde nema mesta i kreativnosti je Mainstream, ali kad čujem neke bendove koji imaju neki svoj mali krug poklonika i funkcioni?u, takvi bendovi 70-ih i 80-ih ne bi imali ?ta da tra?e, jer biti van mainstream-a, ili mainstream-a nekog ?anra je značilo ne postojati na mapi, nemati nikakav pristup medijima, mogućnost za prezentaciju itd. To ?to smo u eri komunikacija je učinilo da konačno svako moće da radi neku svoju muziku i ako je to kvalitetno to će imati neke svoje fanove. Da li je sad lo?e za muziku u celosti ?to je mainstream u stvari donekle napu?ten i ostavljen sam sebi i ljudima koji veze sa muzikom nemaju je druga priča. Publika je postala definisanija po ?anrovima, pa bendovi postju manje poznati van svog ?anra. Tako da nije nemoguće da se ponovi jedan Pink Floyd, nego je stvar u tome da neki tamo "Pink Floyd-ovi" postoje, ali da nikad neće izaći van svojih okvira, u mainstream. To opet ne sprečava nekog da pripali explorer (ili ne?to drugo, jel) i krene u potragu za dobrom muzikom. Ako su punk i new wave bili neka vrsta sviračkog komunizma gde je bilo samo bitno da neko ima ?ta da ka?e i da ?eli da uzme instrument u ruke, pa i da ne zna da svira ni?ta specijalno, to je sad ponovo tu ali u mnogo totalnijem obliku, jer je moguće i snimiti, i izdati i distribuirati svoja izdanja samostalno. Ja se definitivno recimo ne bih menjao za 80-e koje su tek bile nacizam u kom se tačno znalo ?ta mo?e da prođe a ?ta ne od muzike. Sva sada?nja naricanja "Tad je bilo bolje" se u stvari svode na to da je ono ?to je bilo na TV-u i ?to je bilo dostupno bilo bolje, a ono ?to je danas ra?ireno i u medijima nije dobro, ali koga to briga, kao da morate konzumirati muziku koja je u glavnim medijima?

U svakom slučaju, mislim da se u ?ivotu ne bih menjao za neke sedamdesete ili osamdesete, i da definitivno ima mnogo prednosti baviti se muzikom i ?iveti u ovom vremenu. Vrednosti se jesu promenile, situacija se jeste promenila, ali koliko u nekim stvarima na gore, toliko u nekim drugim stvarima nabolje!

DaBear
31-12-2006, 01:52 PM
on: vrač, nemoj se vrijeđaš zbog ove kečap song, namjerno sam je naveo jer si ti bio umiješan u kreiranju tog planetarnog hita, ali meni to nikako nije jasno: ja nikad nisam mnogo vrednovao te tralalala pjesme, tipa modern talking ili ovi naši Flamingosi!!! Pa taj fenomen mi nije jasan, meni je to muzika za dječije vrtiće...Jeb*ga, imali su koncert u Kotoru i pitali me ljudi kad imaju koncert da vode djecu (od 5 naviše god), a oni svirali kasno u diskoteci...pa bolje da su napravili matine imali bi mnogo više publike...ali ajde ti nekome reci da je to bezvrijedna muzika koju niko više neće slušati kad pink pređe na nove "talenete"...Najveći hit po vrtićima i osnovnim školama je "romali-romale".....ja bih se malo zamislio:confused:

mislim, stvar je jasna: i globalna muzička industrija se podređuje tinejdžerima i osnovcima koji su najveći konzumenti, pa zato sve i zvuči neozbiljno...ko je lud da pravi nešto "oštroumno" kad je unapred osuđen na slabo slušanje...svi će mu reci da mu je muzika bezveze jer je niko ne sluša, po koncertima ima malo publike...onda će on da gleda bendove koji prave dobar posao i prilagoditi se....tako to valjda ide...

eto vidis, ja sam doradjivao Romale i miksao ga takodje (na albumu ima bolji miks od onog sa Beovizije!!) Znaci - muziku za vrtice i obdanista radimo non stop!:rotfl:

Ked rece Las Ketchup - taj projekat bas nije radjen zbog para. To su oni tamo u Spaniji uradili iz zezanja, i one zenske nikad nisu htele da bude pevaljke! Sve tri sestre rade neke poslove i muzika ih ne zanima. Svi su bili iznenadjeni kako je razbila pesma..oni cak i nisu hteli da idu nesto da je promovisu. A posto su totalni amateri bili, Sony je preuzeo management i izvukao maximum za godinu dana.

Od milionskog reklamnog deal-a za Heinz ketchup-om, do reklama za TV. Pa na albumu ima samo 6 pesama i 5 remiksa prvog singla! Nisu imali ni vremena da naprave pesme...
Ali toliki tiraz (7 miliona !!!!) pokazuje da se to ljudima zbog necega svidelo. Da li su zbarili zensku na moru uz tu pesmu ili su se deca igrala na pesku uz to..vazno je da su svi, kad su se vratili sa mora - kupili plocu! Pesma ih je povezala sa nekim lepim secanjem ili sta vec! I to je glavno...

A sto se tice publike danas - oni stariji preko 30 godina imaju pare i kupuju _mega hi hi, surround sisteme, pa onda kupuju Pink Floyd opet remiksovan u 5.1 itd...klinci skidaju mp3 za dzabe, tako da nisu najveca publika.

Ali "bottom line" - koliko to moze da se proda!

zoolander
31-12-2006, 03:20 PM
Ked rece Las Ketchup - taj projekat bas nije radjen zbog para. To su oni tamo u Spaniji uradili iz zezanja, i one zenske nikad nisu htele da bude pevaljke! Sve tri sestre rade neke poslove i muzika ih ne zanima. Svi su bili iznenadjeni kako je razbila pesma..oni cak i nisu hteli da idu nesto da je promovisu. A posto su totalni amateri bili, Sony je preuzeo management i izvukao maximum za godinu dana.

Siguran si da cure muzika ne zanima,navodno(ne neavodno nego sigurno) im je otac neki u ?panjolskoj super poznati,popularni i cijenjeni flamingo gitarista,mora tu neka familijarna crta biti,a cure su mi ba? ok.

DaBear
31-12-2006, 04:04 PM
Siguran si da cure muzika ne zanima,navodno(ne neavodno nego sigurno) im je otac neki u ?panjolskoj super poznati,popularni i cijenjeni flamingo gitarista,mora tu neka familijarna crta biti,a cure su mi ba? ok.

Tocno, otac im je poznati Spanski flamenco gitarista El Tomate (!!) pa odtuda se one zovu Las Ketchup ..(kao njegova krv..fora!!)
A njih stvarno to nije zanimalo, jedna je kelnerica, druga radi u knjizari itd. Moj dobar prijatelj iz Columbia Records se brinuo o projektu i kaze da su ih jedva iskupili za video da urade!? Intervjue nisu htele da daju..itd.
To su verovatno neki tezgarosi uradili, nadajuci se da ce biti mali hit u Spaniji za jedno leto...devojke se verovatno slucajno nasle tu , itako dalje..

Eto..e odoh da proverim kako izgleda pechenje u rerni!!

idekius
31-12-2006, 05:39 PM
Eto..e odoh da proverim kako izgleda pechenje u rerni!!

A svi mi dobro znamo da ni Ketchup ne moze Bog zna sta da poboljsa stvari, ako gica zagori :mrgreen:

"7"
31-12-2006, 06:18 PM
Pitanje je da li nekog vrednujemo po komercijalnosti ili kvalitetu. Ako ga gledamo po komercijalnosti onda i ne mora nista posebno da zna da svira, ali ako ga vrednujemo po njegovom kvalitetu sviranja ili pevanja onda gledamo procenat ljudi (muzicara) koji mogu isto sto i on, kao i Mensa (IQ broj se odredjuje prema tome koliki je procenat ljudi resio test sa isto bodova kao i vi), to je najmerodavnije (da li volite njega ili tu vrstu muzike ili stil, to je ovde nebitno).

Pozz

Arthur
01-01-2007, 07:33 PM
mala ispravka, skoro sam negde pročitao kako je u UK znatno porastao broj kupaca muzike starijih od 50 godina, te se određeni deo tržišta prilagođava i toj situaciji.. meni se čini da je u tome i problem, jer rokenrol onda kada je nastajao nisu furali matorci, niti matori producenti niti matori muzičari niti matori urednici.. a sada kod nas, a i kontam da ni napolje nije drugačije, samo sede brade sede i odlučuju iz svog nekog ugla.. ako ubodu hit za decu, ubodu, ali gomila mladih i inspirisanih muzičara ne može da se izbori sa nerazumevanjem starije generacije.. ja bi ih lepo penzionisao, i prepustio ceo deal mlađima..

"7"
02-01-2007, 01:29 AM
mala ispravka, skoro sam negde pročitao kako je u UK znatno porastao broj kupaca muzike starijih od 50 godina, te se određeni deo tr?i?ta prilagođava i toj situaciji.. meni se čini da je u tome i problem, jer rokenrol onda kada je nastajao nisu furali matorci, niti matori producenti niti matori muzičari niti matori urednici.. a sada kod nas, a i kontam da ni napolje nije drugačije, samo sede brade sede i odlučuju iz svog nekog ugla.. ako ubodu hit za decu, ubodu, ali gomila mladih i inspirisanih muzičara ne mo?e da se izbori sa nerazumevanjem starije generacije.. ja bi ih lepo penzionisao, i prepustio ceo deal mlađima..

Pa ako je tako... onda mi nije jasno sta se desilo sa tim ljudima (matorcima)... sto nam pustaju ove gluposti (uglavnom)... verovatno su u nedostatku pravog nadahnuca i prave ideje dosli na ideju da spoje sve zanrove koje poznaju u jedno i tako stvore jedan turbo folk i sl., a to se radi i dan danas. Vecina popularnih narodnih pesama kad izuzmes glas uopste nisu narodne vec rok, dens ili nesto trece. Koja je poenta u tome??? Ako nemas dobru ideju sta treba da radis onda bi trebalo da pustis nekog drugog ko ima da radi, ali to tako ne ide kod nas. Kod nas izgleda ljudi ne znaju za ono: "bolje cuti i pusti druge da misle da si glup, nego da progovoris i otklonis svaku sumnju". Jos devedesete su trebali da prepuste mladjima mesto, sad je malo kasno, vec su napravili stetu, ali bolje ikad nego nikad. Mada i to "ikad" pitanje da li ce doci sve dok je vrednovanje muzike u rukama necijih ljubavnica, devojaka, prijatelja, politicki "podobnih" itd, i pogotovo onih sa dubokim dzepom (jer ranije si mogao da imas para koliko hoces, ako imas krs od pesme, nista ti ne vredi, nece niko da stavi ime iza neke gluposti) jer danas se sve kupuje.
Mada, mozda to i nema veze sa starijima i mladjima, generalno je nemastina, pa je princip - bilo sta za brzu lovu, nadjacao osnovnu ideju da se prave dobre i kvalitetne stvari i da se prepoznaje talenat i originalnost ali mozda bez love (prepoznajete li analogiju sa politikom?).

Pozz

Arthur
02-01-2007, 01:42 AM
NE.
Jasno i iskreno mislim da je određena količina ljudi u datom momentu sinhrono zajebala stvar, i desilo se šta se desilo. Sada je još teže to oprati i ispraviti jer su se oni sami sakrili, ili nabacili maske nekih šatro revolucionara i ljudi iz naroda. Mogli su, samo da su imali muda, da stvari postave drugačije i da furaju drugačiji kulturni model, nego nisu umeli i išli su na siguricu, gazeći po generacijama dobro vaspitanih muzičara, autora i producenata.. Još par generacija da prođu, i možda se stvari krenu vraćati u normalu..

DaBear
02-01-2007, 11:17 AM
NE.
Jasno i iskreno mislim da je određena količina ljudi u datom momentu sinhrono zajebala stvar, i desilo se ?ta se desilo. Sada je jo? te?e to oprati i ispraviti jer su se oni sami sakrili, ili nabacili maske nekih ?atro revolucionara i ljudi iz naroda. Mogli su, samo da su imali muda, da stvari postave drugačije i da furaju drugačiji kulturni model, nego nisu umeli i i?li su na siguricu, gazeći po generacijama dobro vaspitanih muzičara, autora i producenata.. Jo? par generacija da prođu, i mo?da se stvari krenu vraćati u normalu..

Ma nee! To se zove mutacija! Pojavljuju se nove muzike (techno , trance itd) nekome se to svidelo pa zalepio narodnjak odozgo! A narod (glupi) popushio kao "novi zvuk".
Skoro sam cuo neke Turske "artiste" i to je isti koncept - Turbo Techno Narodnjak..zanci, opet su se nasi "kompozitori" inspirisali. Naravno, to sto sam ja cuo I DALJE BOLJE ZVUCI OD NASIH TURBASA!!
Samo, nije bio nikakav konspiracy! To je mnogo tesko da se organizuje.

A sto se tice disko, dance matrica...to je lako iskopirati - ali kod nas znaju da prave SAMO NARODNJACKE LINIJE ZA PEVANJE (cast malim izuzetcima!!)

Arthur
02-01-2007, 06:38 PM
nisam mislio sinhrono kao conspiracy, već u jednom datom kratkom periodu je cela ekipa odgovornih zakazala...
a u međuvremenu se jeste rodilo mnogo novih i kvalitetnih pravaca u muzici, koji su nas mahom svi zaobišli.. osim njihovih ispranih i mutiranih verzija upotrebljenih u turbofolk matricama....

tom
04-01-2007, 11:22 AM
Vrach,Ana Nikolic je sranje nevidjeno!:ninja:

Pjeva kao da sere.:banghead:

Tu niko ne moze da napravi nesto vrhunski!
(Sta je u ex-yu vrhunski,majke ti!?)

Zasto se stalno hvalis tim!?:o:o:o

Svako od nas bi joj rado maznuo pare. Mozda nam svima vadis mast s tim? :mad:

Izgleda odlicno :pali od onog seljakluka i gluposti u njoj libido brzo pada.:(

I ja s vremena na vrijeme radim lose pjevace(i pjesme) i da,uglavnom spasim stvar,ali mi to ne znaci bas nista...(sem para,kao i tebi).:rolleyes:

Sve mi se vise cini da ako neko ne moze muzicki da dobaci kako treba pomoci mu nema...

...a ostaje samo medjusobni intelektualni peting "neshvacenih" muzicara(bar tamo gdje ja zivim).:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgree n::mrgreen:.............

balthazaar
04-01-2007, 01:22 PM
e, ljudi necete moci da vjerujete kad vam kazem ovo:

Čitao sam jednu zbirku tekstova kineske filozofije, ti tekstovi su prilično stariji od grčke, znači, prije gotovo 3000 godina...e, u tim tekstovima sam našao poglavlje "O muzici" i odma sam pohrlio da vidim šta oni o tome kažu.To su tekstovi Kong-Fu-Ce-a
-Konfučija(po naški) i njegovih učenika i, verovali ili ne, tu se vodi slična priča o muzici "sada" i muzici "nekada", dakle oni su TADA pričali neke slične priče i vodili diskusije o vrijednosti muzike i svrsi muzike.Ne bih sada dužio puno priču o tome, ali to bi ste MORALI da pročitate i ja bih MOGAO da vam to dam pošto ga i nije tako lako naći, pa ko voli nek izvoli pa nek traži i ja ću mu poslati na mail...

Muzika je, kažu oni, oličenje jednog društva i jednog ili više naroda, dakle, ljudi svjesno ili nesvjesno kroz muziku koju prave ili slusaju oslikavaju sebe i svoje duševno stanje...nemojte se sad sprdati na ovo i shvatati ga banalno, malo razmislite o tome i vidjecete da je stvarno tako.Popularna muzika stvarno oslikava puno toga što se na prvi pogled ne vidi.Dakle, ni ta sranja nisu bez poruke, naprotiv nose jednu težu poruku nego npr. "Pink Flojd":cool: ;) ako me kontate...a ta poruka je "mi smo dosadni, balzirani ljudi, jebe nam se za sve.Mi oćemo pare. Umjetost je mrtva. Narod je glup. Vi ste stoka.Dupe je muzika. Dupe je danas najvažniji instrument jebeš SSL miksere ili gitare Fendere..."tako dalje ti "kodovi" mogu da se tumače do beskonačnoti...slobodno primjenite ovu drevnu vještinu i tumačite ih, oni su puni skrvenih značenja koja čekaju na TEBE da ih otkriješ i kad ih provališ osjećaćeš se kao da nisi mogao da se popišaš dva sata i onda se onako ekstatično olakšaš, znači KEFAJA

DaBear
04-01-2007, 01:55 PM
Vrach,Ana Nikolic je sranje nevidjeno!:ninja:

Pjeva kao da sere.:banghead:

Tu niko ne moze da napravi nesto vrhunski!
(Sta je u ex-yu vrhunski,majke ti!?)

Zasto se stalno hvalis tim!?:o:o:o

Svako od nas bi joj rado maznuo pare. Mozda nam svima vadis mast s tim? :mad:

Izgleda odlicno :pali od onog seljakluka i gluposti u njoj libido brzo pada.:(

I ja s vremena na vrijeme radim lose pjevace(i pjesme) i da,uglavnom spasim stvar,ali mi to ne znaci bas nista...(sem para,kao i tebi).:rolleyes:

Sve mi se vise cini da ako neko ne moze muzicki da dobaci kako treba pomoci mu nema...
...a ostaje samo medjusobni intelektualni peting "neshvacenih" muzicara(bar tamo gdje ja zivim).:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgree n::mrgreen:.............

Pa ko je rekao da je mega? ko je rekao da dobro peva? ko kome vadi mast?? Ja sam pricao o vadjenju miksa iz g***na!! Ja nisam pravio pesme (ni aranzmane), ni snimao pevanje itd..
Ne moram da volim nesto da bi radio na tome, i mogu da popravim nesto da zvuci bolje, bez obzira da li mi se svidja ili ne!
Kratko i jasno..

zmaj
05-01-2007, 12:21 AM
e, ljudi necete moci da vjerujete kad vam kazem ovo:

Čitao sam jednu zbirku tekstova kineske filozofije, ti tekstovi su prilično stariji od grčke, znači, prije gotovo 3000 godina...e, u tim tekstovima sam našao poglavlje "O muzici" i odma sam pohrlio da vidim šta oni o tome kažu.To su tekstovi Kong-Fu-Ce-a
-Konfučija(po naški) i njegovih učenika i, verovali ili ne, tu se vodi slična priča o muzici "sada" i muzici "nekada", dakle oni su TADA pričali neke slične priče i vodili diskusije o vrijednosti muzike i svrsi muzike.Ne bih sada dužio puno priču o tome, ali to bi ste MORALI da pročitate i ja bih MOGAO da vam to dam pošto ga i nije tako lako naći, pa ko voli nek izvoli pa nek traži i ja ću mu poslati na mail...

Muzika je, kažu oni, oličenje jednog društva i jednog ili više naroda, dakle, ljudi svjesno ili nesvjesno kroz muziku koju prave ili slusaju oslikavaju sebe i svoje duševno stanje...nemojte se sad sprdati na ovo i shvatati ga banalno, malo razmislite o tome i vidjecete da je stvarno tako.Popularna muzika stvarno oslikava puno toga što se na prvi pogled ne vidi.Dakle, ni ta sranja nisu bez poruke, naprotiv nose jednu težu poruku nego npr. "Pink Flojd":cool: ;) ako me kontate...a ta poruka je "mi smo dosadni, balzirani ljudi, jebe nam se za sve.Mi oćemo pare. Umjetost je mrtva. Narod je glup. Vi ste stoka.Dupe je muzika. Dupe je danas najvažniji instrument jebeš SSL miksere ili gitare Fendere..."tako dalje ti "kodovi" mogu da se tumače do beskonačnoti...slobodno primjenite ovu drevnu vještinu i tumačite ih, oni su puni skrvenih značenja koja čekaju na TEBE da ih otkriješ i kad ih provališ osjećaćeš se kao da nisi mogao da se popišaš dva sata i onda se onako ekstatično olakšaš, znači KEFAJAPa znas sta...ne treba ti Konfucije da bi shvatio vrlo jednostavnu stvar...globalno mi smo stoka od naroda,takva nam je i muzika...da se ne lazemo,nema tu mnogo filozofije...ona stara "kakav narod takva vlast" moze da se preformulise i u "kakav narod takva muzika"...

zmaj
05-01-2007, 12:27 AM
Ne moram da volim nesto da bi radio na tome, i mogu da popravim nesto da zvuci bolje, bez obzira da li mi se svidja ili ne!
Kratko i jasno.....zato si ti profesionalac i zivis od toga,a velika vecina,mozda i daleko talentovanijih od tebe,nece izaci dalje od svoje sobe ili garaze...uvek bilo i bice,ljudi to jednostavno ne shvataju...
Ovaj tvoj citat bi mnogi trebalo da iztetoviraju sebi na dlan i svak dan gledaju u to...

idekius
05-01-2007, 05:35 AM
He, he... Razumem te potpuno Zmaj... kod nas muzika jeste takva (ukljucujuci i pomenutu Anu Njivkovic ;) ) da coveku na kraju ostaje ( ako vec ne moze da prihvati da se bavi reciklazama smeca ) da tvrdoglavo radi to sto radi, dokle god moze, sa onim sto ima i koliko ume, ili da pravi kompromise. Kompromisi su uvek losa resenja... u svemu!
Pare jesu neophodne, ali nisu merilo i mnogo je bolje manje para, ali srecnije srce i cist obraz. Jeste nenormalno vreme, merila vrednosti su okrenuta naopacke, muziku radi ko stigne, a ono sto na nesto zalichi, tesko da donese novac i obicno ima kultnu publiku. Ne puni to Beogradske arene, ne vrti TV Pink ( narocito ne do te mere da preraste u ispiranje mozga ), pa samim tim i ne placa racune za struju onome ko to radi, ne kupuje opremu... itd...

Samo, nije za to kriv Vrach! Nemam nameru da Vracha branim, ali... ni lekar ne lechi samo onoga ko mu se svidja. Na njemu je da ga lechi i da da sve od sebe, a to da li se ovaj kupa, da li smrdi, ili ne, sta je po nacionalnosti... to nije njegov posao, niti sme da bira... ako je lekar...

Mislim da je svako od nas koji ovde kuckamo nekad po nesto snimio, mixao, aranzirao... tako da je svakome jasno sta je posao producenta, mix majstora, aranzera i od cega se pita ne pravi... a ko je tu pitu umesio, ja ne znam... verovatno razni direktori televizija, dobrim delom i politicari, opste prisutno rasulo u svim porama drustva ( a bilo je i gore ), ali, svakako ne ljudi iz zanata.

Svakom normalnom coveku je draze da radi ono sto je ceo zivot ucio na najlepsi nacin, ali... cesto nema izbora. Jedino sto nije jasno treba li sve odjebati, poslati u kitu i otvoriti npr. Buffet, a muziku ostaviti tim "talentovanim" kompozitorima, tekstopiscima i zvezdama koje neznaju da beknu, a kamo li da pevaju, ili, tupiti se i dalje, raditi i doziveti sebe kao lekara, advokata... , a ne kao ucesnika kreativnog procesa, a jos manje umetnika...

LACKY
05-01-2007, 06:42 AM
Dok sam letimice pretrcavao po ovoj temi, pomislih na momenat da je ovo sajt matoraca! Kao danas nista nevalja a nekada su se radile prave stvari.
Pa ja sam odrastao na Pink Floyd, Cepelinima pa posle Polce, U2, Bili Idol,Tomas Dolby (nije onaj sto je izmislio Dolby redukciju suma) itd.
I dans veoma obradujem kada to ponekada cujem negde, ali da budem iskren nemam sad neku preteranu zelju da to konzumiram non-stop. Muzika moje mladosti, nesto sto sam pobrojalo ostalo je i do danas ali ima dosta toga sto sam tada slusao a sto je potpuno zaboravljeno.
Nemoj te da se lazemo i tada je bilo dosta jako tirazne muzike koju niste hteli slusati tada a bogami ni danas a koja je prosla ispit zuba vremena i ostala do danas. Na primer ABBA ili Bony M u to vreme su imali tretma limunada za najsiru masu pa ostase kao evergrin danas'
Ja tu staru muziku kao sto rekoh mogu da konzumiram vrlo umereno ali najvise slusam ono sta proberem od ovovremene produkcije.
Ono sto danasnje vreme nosi, a gde ste upravu, je da imate enormno veliku prdukciju pa covek nemoze sve da isprati sta se desava, tako da mu cesto promakne dosta stvari.
Ali da nema kvalitene muzike niste upravu, ima je poprilicno!

DaBear
05-01-2007, 12:40 PM
Dok sam letimice pretrcavao po ovoj temi, pomislih na momenat da je ovo sajt matoraca! Kao danas nista nevalja a nekada su se radile prave stvari.
Pa ja sam odrastao na Pink Floyd, Cepelinima pa posle Polce, U2, Bili Idol,Tomas Dolby (nije onaj sto je izmislio Dolby redukciju suma) itd.
I dans veoma obradujem kada to ponekada cujem negde, ali da budem iskren nemam sad neku preteranu zelju da to konzumiram non-stop. Muzika moje mladosti, nesto sto sam pobrojalo ostalo je i do danas ali ima dosta toga sto sam tada slusao a sto je potpuno zaboravljeno.
Nemoj te da se lazemo i tada je bilo dosta jako tirazne muzike koju niste hteli slusati tada a bogami ni danas a koja je prosla ispit zuba vremena i ostala do danas. Na primer ABBA ili Bony M u to vreme su imali tretma limunada za najsiru masu pa ostase kao evergrin danas'
Ja tu staru muziku kao sto rekoh mogu da konzumiram vrlo umereno ali najvise slusam ono sta proberem od ovovremene produkcije.
Ono sto danasnje vreme nosi, a gde ste upravu, je da imate enormno veliku prdukciju pa covek nemoze sve da isprati sta se desava, tako da mu cesto promakne dosta stvari.
Ali da nema kvalitene muzike niste upravu, ima je poprilicno!

Sve je tacno. Ja sam pre 20-tak godina otkidao na RUSH. (Kanadski simfo rock) sa ludackim muzicarima..tad sam svirao bubanj i provodio dane skudajuci Niel Peart-a i njegove ludacke , neparne ritmove..sve je bilo toliko komplikovano, ali sam se lozio bas zbog tog nekog tehnicko/svirackog dela. Sad kad pustim - ?? ! Ne znam, vise ama bas nista ne pobudjuje u meni...tako i sa drugim sviracima. Pink Floyd je bio otkrice, ali danas slabo. Preslusao sam Dark Side..na surround sistemu kuci jednom, i to je to...idemo dalje!! 2007..bring it on.

DaBear
05-01-2007, 12:47 PM
He, he... Razumem te potpuno Zmaj... kod nas muzika jeste takva (ukljucujuci i pomenutu Anu Njivkovic ;) ) da coveku na kraju ostaje ( ako vec ne moze da prihvati da se bavi reciklazama smeca ) da tvrdoglavo radi to sto radi, dokle god moze, sa onim sto ima i koliko ume, ili da pravi kompromise. Kompromisi su uvek losa resenja... u svemu!
Pare jesu neophodne, ali nisu merilo i mnogo je bolje manje para, ali srecnije srce i cist obraz. Jeste nenormalno vreme, merila vrednosti su okrenuta naopacke, muziku radi ko stigne, a ono sto na nesto zalichi, tesko da donese novac i obicno ima kultnu publiku. Ne puni to Beogradske arene, ne vrti TV Pink ( narocito ne do te mere da preraste u ispiranje mozga ), pa samim tim i ne placa racune za struju onome ko to radi, ne kupuje opremu... itd...

Samo, nije za to kriv Vrach! Nemam nameru da Vracha branim, ali... ni lekar ne lechi samo onoga ko mu se svidja. Na njemu je da ga lechi i da da sve od sebe, a to da li se ovaj kupa, da li smrdi, ili ne, sta je po nacionalnosti... to nije njegov posao, niti sme da bira... ako je lekar...

Mislim da je svako od nas koji ovde kuckamo nekad po nesto snimio, mixao, aranzirao... tako da je svakome jasno sta je posao producenta, mix majstora, aranzera i od cega se pita ne pravi... a ko je tu pitu umesio, ja ne znam... verovatno razni direktori televizija, dobrim delom i politicari, opste prisutno rasulo u svim porama drustva ( a bilo je i gore ), ali, svakako ne ljudi iz zanata.

Svakom normalnom coveku je draze da radi ono sto je ceo zivot ucio na najlepsi nacin, ali... cesto nema izbora. Jedino sto nije jasno treba li sve odjebati, poslati u kitu i otvoriti npr. Buffet, a muziku ostaviti tim "talentovanim" kompozitorima, tekstopiscima i zvezdama koje neznaju da beknu, a kamo li da pevaju, ili, tupiti se i dalje, raditi i doziveti sebe kao lekara, advokata... , a ne kao ucesnika kreativnog procesa, a jos manje umetnika...

Svemu treba prici profesionalno. Samo se ne slazem da je bolje sa malo para!? Moj moto je da ako nesto ne mogu da popravim, ja ga ne radim - bas zbog toga da se ne bi osecao usrano posle! (I zbog tog razloga na Aninoj ploci ima 2 pesme za koje sam rekao da ih ne bi dirao - a one ispadose glavne pesme - hitovi! "Chokolada" i "..Verna Do Kolena").
Nikad ne znas sta ce da radi gde..??:(

A sto se tice buffeta / kafane / cevabdzinice / kioska, sta vec...sve je bolje! A muzika kao hobi - idealno. Neko drugi naravno, da radi tamo za tebe...

Dushan_S
06-01-2007, 02:56 AM
...zato si ti profesionalac i zivis od toga,a velika vecina,mozda i daleko talentovanijih od tebe,nece izaci dalje od svoje sobe ili garaze...uvek bilo i bice,ljudi to jednostavno ne shvataju...
Ovaj tvoj citat bi mnogi trebalo da iztetoviraju sebi na dlan i svak dan gledaju u to...Pa u čemu je zaista tu problem? Biti uspe?an je potpuno odvojena kategorija za koju je potrebno mnogo osobina koje ne spadaju u muzički talenat i znanje. To ?to ljudi sa jako razvijenom socijalnom inteligencijom u većini slučajeva bolje prolaze od onih sa extra visokim IQ-om i izuzetnim talentima u nekoj oblasti je normalno i logično. Komentari?em jer imam utisak da ljudi to tretiraju kao da se radi o ne znam kakvoj nepravdi a to je logično i prirodno, jer kad merimo "uspeh" mi upravo i mislimo na vrstu uspeha koja zavisi od socijalnog elementa, a ne na uspeh u individualnom smislu tipa "uspeo je jer je postao sjajan muzičar". Dokazivanje u dru?tvu i dru?tveni uspeh tra?e iste takve sposobnosti.

alavuk
06-01-2007, 09:18 AM
e svaka cast za ovim , odlicno si definisano i konacno neko "razdvojio" 2 razlicite stvari koje su opet jedna uz drugu, ja mislim da "komercijalna" muzika tera "underground" aj da kazem umetnicku muziku da ide jos napred da se razvija jos vise , ionako mainsteram tj komercijalna muzika/trziste , kasni za underground-om jedno 5 do 10 godina u exploatisanju... izvinjavam se za off al' mislim da je "korisno" da i ovo dodam

DaBear
06-01-2007, 11:17 AM
e svaka cast za ovim , odlicno si definisano i konacno neko "razdvojio" 2 razlicite stvari koje su opet jedna uz drugu, ja mislim da "komercijalna" muzika tera "underground" aj da kazem umetnicku muziku da ide jos napred da se razvija jos vise , ionako mainsteram tj komercijalna muzika/trziste , kasni za underground-om jedno 5 do 10 godina u exploatisanju... izvinjavam se za off al' mislim da je "korisno" da i ovo dodam

Slazem se sa zadnja dva posta...samo je ne zalazim toliko u filozofiju i krupne reci.
A sto se tice da mainstream (komerc muzika) kasni 5-10 godina za undergroundom, to nije tacno. Sav danasnji komerc vuce najbolje elemente undergrounda (zvukovi, gruvovi, atmosfere itd) i spaja ih sa melodicnim i pamtljivim vokalima i rifovima.
KAd preteraju, onda underground ispliva, smori sve i postane ljiga. To se desilo sa svojevremeno sa House-om (jedno vreme car na top listama), pa onda 2 Step (razbio na top listama - i onda preko noci ispario!), pa sa trance-om isto...
5 ili 10 godina je strasno veliki period...mozda kasni godinu , pa cak ni to jer sad na listama imas projekata koji se jos vrte po undergr. klubovima, i ima pesama koje koriste sounds koji trenutno "in" na dance sceni...

zoolander
06-01-2007, 11:46 AM
Sav danasnji komerc vuce najbolje elemente undergrounda (zvukovi, gruvovi, atmosfere itd) i spaja ih sa melodicnim i pamtljivim vokalima i rifovima.

Ovo je definitivno moje viđenje stvari.

alavuk
06-01-2007, 12:14 PM
Slazem se sa zadnja dva posta...samo je ne zalazim toliko u filozofiju i krupne reci.
A sto se tice da mainstream (komerc muzika) kasni 5-10 godina za undergroundom, to nije tacno. Sav danasnji komerc vuce najbolje elemente undergrounda (zvukovi, gruvovi, atmosfere itd) i spaja ih sa melodicnim i pamtljivim vokalima i rifovima.
KAd preteraju, onda underground ispliva, smori sve i postane ljiga. To se desilo sa svojevremeno sa House-om (jedno vreme car na top listama), pa onda 2 Step (razbio na top listama - i onda preko noci ispario!), pa sa trance-om isto...
5 ili 10 godina je strasno veliki period...mozda kasni godinu , pa cak ni to jer sad na listama imas projekata koji se jos vrte po undergr. klubovima, i ima pesama koje koriste sounds koji trenutno "in" na dance sceni...

jeste slazem se sa tim , eto mozemo sad da uguramo i elektro tj elektro house u tu pricu , kad mi neko kaze da slusa elektro samo prevrnem ocima znajuci da misli na komercijalni(ako tako nesto moze da se kaze) elektro tj elektro haus (cirez d tj eric prydz braca dahlback tiefschwarc i slicni) , ako se nastavi ovakav "trend" one druge strane (umetnosti tj undergraunda) nece ni biti sve ce biti jedno i bice mnogo dosadno tj postacemo masine na neki nacin ... najbolji dokaz za to jeste massive VSTi pa njegova techno/electro banka :) preseti su da ih samo koristis i tipa udri eto hita

Arthur
06-01-2007, 07:47 PM
živio t.raumschmier (ako se tako piše!)

Danny Lou
06-01-2007, 08:45 PM
ljudi meni ne ide u glavu kako neko moze da "do tona" kopira nesto i dici se sa tim!!??!?!?!??! da ne navodim sad jer iskreno i ne znam.... ali mislim da je to nesto sto izlazi iz muzike i zalazi u neke druge sfere. zato nam je muzicka scena u k*cu

alavuk
06-01-2007, 10:16 PM
?ivio t.raumschmier (ako se tako pi?e!)

kazi smajeser i razumecemo se :]]]

bassystem
09-01-2007, 12:13 AM
slažem se s baltazarom (tj. kinezima) da je muzika ogledalo stanja svijesti (i obrazovanosti)...

kod nas je nastao turbo folk kad je krenuo rat i loša vlast, besparica....dajte narodu malo više para, niko više neće kukati, malo će se više putovati, ljudima neće biti glavna misao kako pregurati do prvog nego na koji će sledeći koncert, u koju će sledeću državu putovati...

lako bi se podigla kulturna svijest naroda....ali kome to odgovara. Ne nalaze se lako (diplomirani) robovi koji rade i subotom za 400e...niko nam nije kriv, sami biramo vlast. Meni je to neshvatljivo, isti ljudi već deceniju ipo seru po televiziji istu stvar, nikako da se pojavi neko da promijeni ovu našu debilnu političku atmosveru. To me stvarno deprimira, a od politike sve kreće....i ekonomija i kultura zavise od toga...naravno da nisam rekao ništa novo, ali ne treba se čuditi zašto nam je muzika ovako glupa. Prosto me čudi kako je bar slika u redu. Moglo bi se reći da su nam kolege koje rade video produkciju ipak otišle klasu ispred, jer bogami kod nas se može vidjeti i par dobrih spotova...šteta što se najbolje doživljavaju sa MUTE. Jes da je lakše slikat polugolu guzicu, ali ipak...:rolleyes:

ProkDu
09-01-2007, 02:09 AM
... nikako da se pojavi neko da promijeni ovu na?u debilnu političku atmosveru.

?abana Bajramovića za Ministra Kulture :D

Citat: 'Ja mislim da bi Brega trebao jednog dana da razmisli na moje 60 i pet kompozicije - to govorim javno jer ja ne mogu da mu to ka?em, evo sad imam priliku. Dao sam mu 60 i pet pesama, za njih mi jo? nije rekao ni hvala. Neka malo promisli, pa da donese odluku koliko to ko?ta! I da me lepo zove i da mi to isplati. Ni?ta drugo. Kao prijatelji smo, kao drugari, ovamo, ni?ta ...' :da: :cool:

Ako nekome do sada nije jasno koliko su povezane kultura i politika, neka mu bude jasno da su lopovi i u jednoj, i u drugoj.

Muzika je stanje svesti.

I jo? jednom, haj'mo svi:

?abana Bajramovića za Ministra Kulture :D

ProkDu
09-01-2007, 02:57 AM
"Ono ?to se u nas uobičajno smatra narodnom muzikom, naročito novokomponovanom ili turbofolkerskom, jeste često, gotovo uvek, skarabud?is poku?aj da se zvuci navodne narodne tradicije prilagode ukusima svetske đubre-kulture putem transplatacije disko ritmova. Ovo nije predstavljalo smetnju da se, čak i u okviru takvih propozicija, etabliraju velikani tipa Lepe, Tozovca ili Miroslava Ilića. No, ukoliko je Cune Gojković simbol izvorne narodne pesme, odnosno onoga ?to se pod tim podrazumeva, protagonisti trenda world music odlaze jo? korak dalje, do samog korena tradicije. Istovremeno se otkrilo da je na? izvorni melos, kao i svaki drugi, autentična umetnička forma, da ne ka?em narodno blago, kao i to da je on tradicionalno bio zloupotrebljavan iz vulgarno-komercijalnih razloga ili, za?to da ne, političkih razloga. Trebalo je da na scenu stupe pravi zastupnici etna poput Bobana Markovića, Bilje Krstić, braće Teofilovića ili ?abana Bajramovića kako bi se sastrugala oblanda kiča i gastarbajterske nostalgije, to jest tradicija ponovo postane sredstvo (medium in the message (medijum u poruci(медијум у поруци))) za ispoljavanje novog senzibiliteta. Tu nije kraj operacije: budući zbilja izvorna, ova je muzika autentično multikulturalna, to jest, ona je kao stvorena za integraciona povezivanja sa drugim i drugačijim tradicijama. "

Bogdan Tirnanić

http://home.drenik.net/kovlad/tirnanic.jpg

http://www.aerospaceweb.org/aircraft/jetliner/b767/b767_02.jpg

Danny Lou
16-01-2007, 03:41 PM
peti prozor sa lijeva, ne vidim se bas od kofera... :)