Log in

View Full Version : Gudači (strings)

Arthur
25-12-2006, 03:05 PM
Eto ?elim preporuku za neku ozbiljniju banku za gudače generalno, mada bi i ostatak simfonije dobrodo?ao.. za sada sam koristio samo najobičniji edirol orkestral, tako da sam totalni laik za novije akcije. Znam da većina najvi?e ceni Viennu i East-west, al sam čuo da ih bez raid veze hard diskova ne vredi ni poku?avati koristiti.. kako te banke inače funckiončiu? preko Gigasemplera sve ili ima klasičnih vsti-a...po?to nemam iskustva sa gigastudiom.. Osnovna namena mi je popunjavanje aran?mana gitarske produkcije, ali da zvuči oozbiljno, mada neretko radim i neke TV reklame, pa mi jako treba zamena edirolu... IMam kompjuter vi?ka koji vezujem LANom pa bih njemu dodelio tu ulogu.. ne znam da li je dovoljna ma?ina sa IDE hardom i 1Gb RAM-a (2.5ghz CPU)...

Rhino
25-12-2006, 03:23 PM
Probaj ih na tom PC-u, ja imam slican i rade mi potpuno ok.....

Oggy
25-12-2006, 05:13 PM
To kako ce neki gudaci leci u matricu ne zavisi samo od samog kvaliteta sempla. Nekada mnogo jeftinije varijante prodju mnogo bolje jer je ne bore svojom komplexnoscu sa ostatkom muzike.
Kvalitet sempla je bitan onog momenta kada ih ostavljas same ili radis muziku u orkestarskom maniru, pa je sama boja bitna.
Ja East west nisam ni jednom uspeo uspesno da upotrebim jer mi snimak ucine potpuno mono nekompatibilnim i nestanu u guscem aranzmanu.
Ko kaze da Viena moze samo sa raid-om?
Jedino sto za Giga studio moras da imas GSIF kompatibilnu kartu. Ja recimo nemam, pa zato vucem Vienu u Kontaktu.

Max
25-12-2006, 05:22 PM
To kako ce neki gudaci leci u matricu ne zavisi samo od samog kvaliteta sempla. Nekada mnogo jeftinije varijante prodju mnogo bolje jer je ne bore svojom komplexnoscu sa ostatkom muzike......

Samo cu da dodam .... zavisi i od aranzmana ......

Predlazem ti Ensemble sa kontakta ........ i dodas sedlaceka da zaprlja malo preko sa jednom linijom ........ to je najuspesnija " brzinska " kombinacija koju sam probao ..... Viena je ( meni , mada , mozda ne znam da radim sa njom ) neupotrebljiva jer ne razvija ton sa vibratom .... kao sto bi gudaci svirali .....

@ Oggy ..... eeee , a koji gudacki semplovi mogu da idu u mono kompatibilni snimak ?? Probao sto nacina .... i nijedan put nisam uspeo da zazvuce iole ok .....

Pozdrav

Oggy
25-12-2006, 05:43 PM
Pa Viena je najkorektnija. Nisu losi u monu ni oni Sonic Implant sto sam ti dao, ali ih ti ne volis, pa onda dzabe... :)

E sad... Viena ima gomilu tih banki i ja svaki put iznova trazim, posto ih ne koristim preterano cesto, a imam onu ogromnu verziju, pa ne znam tacno koja banka, ali uglavnom se nadje dobrih.
Neretko iskoristim i one gudace iz Kompakta, ali oni znaju da bdu malo spori, pa ako treba nesto egzaktinje da se svira, onda nisu najbolje resenje. Ovo su neka moja iskustva, ali mislim da je ova tema, tj. odgovor vise za Anitu ili Slowstara.

puRe
25-12-2006, 07:32 PM
Viena je ( meni , mada , mozda ne znam da radim sa njom ) neupotrebljiva jer ne razvija ton sa vibratom .... kao sto bi gudaci svirali .....

da, stvarno......kako te sluzi ta Viena... :hyper: :)

Max
25-12-2006, 07:34 PM
auuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :banghead:

...znaci duzan sam ti dve plavuse , najbolji viski i onaj motel na Palicu sto ga Perun pominje :banghead:

hoces da svratim do tebe ili bi ti mogao malo do mene ..... da si ispustamo svasta sto smo radili ....

Pozdrav

OFF
25-12-2006, 07:43 PM
Meni su uvek u aranzmanima koji nisu orkestarskog tipa bolje 'legli' gudaci sa klavijatura. Istina, nemam ni EW ni Viennu, ali u odnosu na sve sto sam probao, cak i Triton ( a Motif bi tek......) super legne u neke pop-rock-gitarske pesmice......

ANITA
25-12-2006, 07:50 PM
EW je najbolja stvar. :) Mono-nekompatibilna točno, ali imas FAR STAGE I CLOSE... pa ako uzmes CLOSE i pomaknes malo vise prema sredini onda nema problema. Ali tada je zvuk takoder sličan nenabrijanoj vrlo mono-kompatibilnoj vienni koja izmedju hrpe artikulacija ima i vrlo dobrih, čak i odličnih. Ja kombiniram pa sve to zazvuči ok.

Ali kao podloga mislim da se može odraditi i sa sonic implatnsima također ili nekom drugom manjom/jeftinijiom kolekcijom.

Treba znati napisati note, onda zvuči i najsintetičkija violinčica ok. Ako je za podlogu.

OFF
25-12-2006, 09:31 PM
Anita, kako ti EW lezi u neorkestarskoj muzici?

ANITA
25-12-2006, 10:08 PM
Anita, kako ti EW lezi u neorkestarskoj muzici?

Pa lijepo prosiri sve.... :D ma ja obozavam EW...:da:

Rhino
25-12-2006, 10:10 PM
EW, je super. Lezi potpuno ok. Mada sam ga iskoristio samo za hiphop, da zazvuci onako surovo i sirovo, legao je na jedan..... Zvuci masno.
Znaci nikakve koplikovane harmonije, ali opet legao je kako treba.

alavuk
25-12-2006, 11:52 PM
a onaj ultra analog string studio tako nesto ... ?

ANITA
25-12-2006, 11:54 PM
a onaj ultra analog string studio tako nesto ... ?

Ja pojma nemam sto je to. Ja kad nadjem sto mi je dobro, dalje ne trazim, tako da mi vjerojatno promice puno toga.

balthazaar
27-12-2006, 12:09 AM
garritan personal orchestra

Tomislav
27-12-2006, 12:16 PM
garritan personal orchestra

Ovo čudo mrzim iz dna du?e. Oprosti ali zbilja nevolim taj zvuk... Mo?da jednom probam EW. :sanja:

markoff
27-12-2006, 01:42 PM
U oktobarskom broju Future Music-a postoji jako dobar članak na jedno 5 strana o gudačima.
Autor teksta izdvojio je 6 prikaza gudačkih instrumenata.Platinum Award dobio je Vienna Symphonic Library,dok je Value Award dobio Garritan Personal Orchestra.
Pored njih postoje prikazi i ocene za IK Multimedia : Miroslav Philharmonik , EW Quantum Leap Symphony Orchestra , Peter Siedlaczecks Strings Essentials i Motu Symphonic Instrument koji je i primio najslabije ocene.

Arthur
28-12-2006, 11:18 AM
a da se osvrnemo malo na hardwerske zahteve za tim bankama? IDE? SATA? RAID? CPU?RAM?

ANITA
28-12-2006, 12:20 PM
RAMA nikad dosta! CPU vazan, ali manje bitan od rama, ako mu se ne nabriju efekti. Sata i obični funkcionirali su isto. Sad mijenjam komp, pa cemo vidjeti kako i koliko na rad utjecu neke promjene.

Dean Milenkovic
28-12-2006, 03:04 PM
Shto se tice samo kvaliteta ja bih ishao sa East West ili mozda Vienna. Miroslav je k, medjutim ja najvishe volim moju kombinaiju.

Sibelius sa GPO ili Finale sa GPO. Ali GPO nije kvalitet tako da je sve demo dok se ne dodje do filharmonije...

atmajian
20-01-2007, 12:03 PM
Stvarno zavisi za što su vam potrebne orkestralne knjižnice. Ono što mogu izvući iz svega što čitam po raznim forumima gje se kreću kompozitori i orkestratori orkestralne glazbe, EW sve više gubi bitku sa svim drugim proizvođačima, po pitanju svih sekcija, s iznimkom Symphonic Choirsa. Tu su neprikosnoveni. Što se tiče, baš samih gudača, većina ih za orkestralnu glazbu ne mogu smislit, pogotovo violine, i navodno se čuje čak i nekakav programirani chorus. Iz iskustva mogu reći da nekad takve stvari namjerno programeri znaju napravit kako bi dobili na ekspresivnosti, što s EW jest slučaj, ali je Bože sačuvaj ako to čuješ. što se tiče mic pozicija, samo Platinum verzija ima sve tri pozicije, Gold im samo par demo mic pozicija, da te na rajcaju na kupnju Platinuma. Stage mi će većina najviše koristiti, iako se s kombiniranjem close i far micova može postići super efekt.

Od svih gudača orkestratori najviše hvale Sonic Implants. Međutim, zanimljivo je da skladatelji, producenti i aranžeri neorkestralne glazbe sve više hvale Philharmonik. Ja osobno njihove gudače ne mogu smislit. Međutim, sve su više hvaljeni i korišteni među produkcijom zabavne glazbe, barem kolko čujem i čitam.

Što se tiče najbolje kombinacije za orkestralnu glazbu, prosjek preporuka koje se mogu pročitati je na kraju ovaj:

Sonic Implants i KHSO Emerald - gudači
Project Sam i Epic Horns - brass
Westgate i Philharmonik - woodwinds
True Strike 1 & 2 - perkusije

Kod zabavne glazbe je, naravno, sasvim druga priča i stereo samplove je teško blendati, pa me zato još više čudi što se Philharmonik toliko hvali, pogotovo zato što su njegovi soundovi svi u true spatial positioningu i ako ih čak i probaš panoramirati, samo radiš cutoff, a mono samplova ima vrlo mali broj, zanemariv.

Očito vole toplinu Philharmonika, što se i meni kod njega posebno sviđa.

A ono s čime uskoro izlazi Audio Impressions je priča za sebe.

Oggy
20-01-2007, 05:03 PM
Od svih gudača orkestratori najvi?e hvale Sonic Implants.

Drago mi je da nisam jedini koji to misli, mada iskreno, prvi put cujem da jos neko misli nesto dobro o Sonic implants gudacima.
Proveo sam dosta vremena u sinfonijskom orkestru i mada zvucno, (kao ni ostali) nije "to", ipak ima taj neki trip koji me najvise podseca na prave orkestralne gudace.

atmajian
20-01-2007, 05:10 PM
Drago mi je da nisam jedini koji to misli, mada iskreno, prvi put cujem da jos neko misli nesto dobro o Sonic implants gudacima.
Proveo sam dosta vremena u sinfonijskom orkestru i mada zvucno, (kao ni ostali) nije "to", ipak ima taj neki trip koji me najvise podseca na prave orkestralne gudace.
Pa stvarno ne znam za?to si jedini koji to misli ... Ja sam na netu toliko pohvala pročitao na njihov račun da ne znam za?to ti ni od kog nisi čuo lijepu riječ ... Jesi ti objasnili za?to im se ne sviđaju? Koji im se gudači sviđaju?

Ja ih tek moram probati, pa ne mogu ni?ta konkretno reći, ali prema svemu ?to sam pročitao (i u kritikama i u sfecifikacijama) čine mi se najbli?e upravo tom "tripu" o kojem priča?, a tako mi i zvuče u demosima.

Philharmonikove violine, s druge strane, su mi toliko nepodno?ljivo lo?e da sam potpuno odustao od njih.

ANITA
20-01-2007, 09:02 PM
I meni su sonic implants odlični! Posebno volim hrpu artikulacija koje EW ni nema... col legno npr.... nisu loše uopće!
Sonic implants su prvi library koji sam pozeljela kad sam usla u svijet samplova. 1000$ su bili tad (ne znam koliko su sad)...
Sto se woodwinds-a tiče nisam zadovoljna s EW uopce. Oboa, english horn su mi preeeekrasni od vitousa! F.Horns od Sam Horns-a su zakon i uvijek ih koristim!

Aha.. ovo je tema o gudačima? ok... stala sam.

Arthur
22-01-2007, 01:35 PM
a koji je od njih najbolji za solo violine i cella?

Oggy
22-01-2007, 01:46 PM
Neki violinista i celista koga poznajes.
Ovo je sve golo sranje

Arthur
22-01-2007, 01:48 PM
jes još u wc-u da ga snimam

Max
22-01-2007, 01:57 PM
Snimaj ga u sobi ...... nije neki problem .....

Ne kapiram zasto ljudi beze od zivih gudaca ..... to nije tesko snimiti , ljudi su jeftini , a daje super zivost .....

Ispod toga se podmetne wienna ili sl ..... i dobijes vrhunske rezultate ......

Svrati da ti pustim jedan aranzman ..... da cujes , pa da se i sam uveris da je stvar prilicno prosta

Samo zive violine ..... tanko , ali definitivno zivo ..... Wiena ... debelo , kontrabasi cela viole i poneka violina ...... super , ali bezivotno .... ali zajedno :rolleyes:

Pozdrav

Arthur
22-01-2007, 02:06 PM
svratićeš ti do mene definitivno, po više osnova, da čuješ 8ice, doneseš armiju gudača i sve u tom stilu.. a.s.a.p :D

ANITA
22-01-2007, 04:54 PM
Moze se sa samplovima solo instrumenata takoder napraviti dobra stvar. Ako se kombinira hrpu artikulacija i na liniju od 10 sec potrosi cca 2 h na to. :/ Tamo gdje sam tako radila, cesto su komentari.."aha.. sve su ono samplovi, ali solo cello ili vln su snimani uživo!"....

Ipak... slazem se s Maxom. Jeftinije je i bolje pozvati nekoga da to odsvira kako treba! Iako, uhodani traženi glazbenici znaju biti i preskupi, a neuhodani su teži za rad od samplova.
Ja sam za jednu flautisticu (znam govorimo o gudačima,ali primjera radi) platila 40E po pjesmi! To je dosta skupo sto se mene tiče, ali nije mi zao.

DaBear
22-01-2007, 05:24 PM
Ja sam neki dan snimao (solo violinu prvi put u zivotu!!) Tip (Italijan) je razvalio...bas mi bilo lepo dok je svirao...
A kosta ?250 (450E!!) po pesmi (sto je jos uvek jeftinije nego zvanicna cena ovde!!!!)

alavuk
22-01-2007, 07:41 PM
ja sam sa ovim zadovoljan Syntheway.Strings.2.0.VSTi , malo kasnije cu da opletem po trans europa express pa da izrenderujem pa da cujete jel valjaju preseti ... :]]]]]]]]]]]]]

atmajian
22-01-2007, 09:39 PM
Moja je skromno mi?ljenje da su preduvjet za uvjerljivi solo up bow i down bow samplovi. A ako imate npr. ?esnaestinke to je stvarno puno posla, iako se mo?e skratiti ako se u sequenceru channel stavi na "ANY" i svakoj noti dodijeli drugi kanal.

Oggy
22-01-2007, 09:46 PM
DA, ali je veliki problem sa svim semplovima kada se sviraju solo instrumenti taj da sa njima ne mozes recimo da sviras brzi detache. Ti kada sviras pravi gudacki instrument, mozes samom brziinom promene gudala da kompenzujes potencijalno kasnjenje i onda to zvuci povezano, a egzaktno. Ovde postoji ili stacatto i spicatto ili neki legato, a retko koji martele bude bas onakav, kakav se inace svira, a o raznim markatima i duzim egzaktim notama nema ni govora. Upravo je zato tesko ili nemoguce uraditi pravu artikulaciju sa semplovima.

Zato i kazem, dok je orkestar u pitanju ili grupa instrumenata, to moze da prodje. onog momenta kada zelis solo gudacki instrument, ne postoji nacin da ga dobijes semplom, a da zvuci dobro. Ko svira, taj zna.

alavuk
22-01-2007, 11:36 PM
evo syntheway strings vstI nije kraftwerk al' sam se setio jedne lepe pesme koja ima chelo (ne deo glave) :) (http://balavuk.users.sbb.co.yu/Stringz/elektrik%20dreams.mp3)

HeatMan
25-01-2007, 02:02 PM
Ja sam neki dan snimao (solo violinu prvi put u zivotu!!) Tip (Italijan) je razvalio...bas mi bilo lepo dok je svirao...
A kosta ?250 (450E!!) po pesmi (sto je jos uvek jeftinije nego zvanicna cena ovde!!!!)

ehh.. shta se radi u evropi.. vidite vi ovo? ja bacam istu violinu iz edirol orkestrala u mix kad mi treba violina.. pa moram da je zamastim ostalim instrumentima..

btw, imao sam prilike da snimam violinu.. dodushe, nije mogla bez tamburasha :) (gitara) i morali su zajedno da snimaju.. (?!) da bi joj on davao takt.. jebeni tezgaroshi.. elem, riba je zvuchala taaaakoooo loshe, da ja nisam mogao da verujem da snimam to.. dodushe, radilo se za neku shkolsku predstavu, tako da se i nije primecivalo raspadanje.. a i moglo se shvatiti kao "fazon".. kao dete da je sviralo..

sad u mom studiju, i da hocu, ne mogu da pozovem ortakinju sa chelom.. nema gde da se zabode.. a treba mi malo zzivosti.. :)

poz

belu
28-01-2007, 11:02 PM
jeste li za solo violinu probali garritan stradivari violinu meni to zvuci super.[u odnosu prema srednjeg ili loseg violinista]

(http://www.garritan.com/stradivari.html)

idekius
29-01-2007, 12:33 AM
Sve je to kita! :D
Nista bez hardwerskih gudacha u racku (analognih) :da:
Vienna? EW? Nikako! :o

Obavezno valja naci neki vintage akai sampler, od pre Hrista, koji uchitava boju ( sa diskete :D ) 6 i po godina ( da bi je temeljno uchitao :da: ), a ram mu je toliki da ne samo da ne moze da uchita cetvrtinicu Vienninog sempla, vec ne moze da uchita ni crknutu macku... ali... ipak je hardware hardware i imace vise "mesa" :mrgreen: To sto je semplic 666... ups... 667 puta manji od onog za Viennu, EW, or tako nesto... nema to veze :D Mali, ali zgusnut :D

Zezanje na stranu... Sto se tihe Giga Studo 3, verujem da je dobar, ali... nisam mu se bas previshe naradovao :rolleyes:... tj. i ja koristim Kontakt 2 i bas sam zadovoljan sa njim... mali, ali jebitachan :da:... DFD mu super radi, instalacija ne pravi nikakvo pitanje... skroz o.k....

Giga Studio 3 sam "probao", posto mi je nekada onaj Giga Studio 1.6 bio omiljeni sampler... ali, avaj, kad, medjutim!!! :)...
Trojka cita DirectX i VST plugove... zamisao im i nije tako losa... da Giga Studi moze da procesira direktno, pre nego sto traka bude snimljena u wav, koristeci npr. UA-Neve 1073, Altiverb, Waves SSL... meni se tu i desavao problem prilikom instalacije :( (davno bese, mozda su to ispravili)... da prilikom starta Giga Studa neki plug, koji inace O.K. radi, jednostavno zakuca mashinu i onda je to kraj dobrog, starog Shirkana... sledi reset...:( i to nema veze sa GSIF driverom, posto ja imam GSIF driver...

Svi koje poznajem, a koriste Giga Studio, koriste ga na odvojenom rachunaru, na kojem je samo Giga Studio, pa obicno taj comp vezu preko system link-a (Steinberg V-Stack)...
Moguce da nekome radi i na rachunaru na kojem su i programi, plug-ovi, ali ja to jos nisam video... ako ima nekoga na forumu da mu sve to funkcionise na normalnom DAW PC-u, neka se javi i objasni kako je to uradio... bilo bi mi od koristi, posto prakticno i realno Giga Studio 3 nisam ni mogao da probam... zbog navedenog problema...

Max
29-01-2007, 11:39 AM
Svi koje poznajem, a koriste Giga Studio, koriste ga na odvojenom rachunaru, na kojem je samo Giga Studio, pa obicno taj comp vezu preko system link-a (Steinberg V-Stack)...
Moguce da nekome radi i na rachunaru na kojem su i programi, plug-ovi, ali ja to jos nisam video... ako ima nekoga na forumu da mu sve to funkcionise na normalnom DAW PC-u, neka se javi i objasni kako je to uradio... bilo bi mi od koristi, posto prakticno i realno Giga Studio 3 nisam ni mogao da probam... zbog navedenog problema...

Milsim da je Giga studio i zamisljen kao " hardverski " i kad mu vidis koncepciju onoga sto se vidi na ekranu , prilicno zauzima ceo ekran i nekako se oseca da je pravljen da bude glavni u racunaru tj , da lepo uzmes neku masinu koju napravis da bude sempler , nakrcas je onime sto je bitno ( ram , hardovi ) i palis je kad ti trebaju neke straobalno ogromne banke ili sl ....

Za ove poslove u racunaru ( kao instrument ) stvarno je kontakt super .... a zauzima i daleko manje resursa ( bar kod mene )

Pozdrav

idekius
29-01-2007, 11:50 AM
Za ove poslove u racunaru ( kao instrument ) stvarno je kontakt super .... a zauzima i daleko manje resursa ( bar kod mene )

Radi Kontakt 2 super... Ma radio je meni i Giga Studio 1.6 kako treba (tad je jos uvek bio Nemesis, a ne Tascam), a velichina prozora mi ne predstavlja nikakav problem... sad, da postavljam jos jedan comp samo zbog Giga Studia... ne dolazi u obzir, posto mi je i Kontakt 2 sasvim o.k., a i Pulsarovi STS sampleri za Akai, ma da za Akai samplovima sve redje imam potrebu...

Zanimljivo je da je starija verzija "mogla da se dogovori" sa klasicnim DAW PC-jem, a trojka izgleda da ne moze... instaliracu vecheras poslednju verziju (3.21.2390), pa cu da vidim da li ce da proradi...

Ako se pre toga javi neko ko je uspesno instalirao Giga Studio 3 ( i koristi ga ) na klasichan DAW na kojem snima, mixa, asranzira, neka se javi, da se ne bih zezao bez veze... do duse, sve je to u experimentalne svrhe, posto sam Kontakt-om 2 stvarno prezadovoljan, a i STS samplerima za Akai...

ANITA
29-01-2007, 12:16 PM
Idekius.. zaboravio si da ja koristim Giga Studio uspješno na jednoj mašini. Doduše, ne trojku, nego 2.6. verziju. Znači i Luna i UAD i GS i Cubase (nekad bio i Sonar)... sve radi normalno i super.

Ako te baš zanima za GS 3... mogu pokušati.

idekius
29-01-2007, 12:21 PM
Ako te ba? zanima za GS 3... mogu poku?ati.

Ako neko treba da ruinira (urinira :) ) system, bolje da to budem ja ;):) , posto nisam bas nesto siguran u tu trojku... videcemo... mozda i proradi...

zmaj
29-01-2007, 11:11 PM
Ma covece ne zajebavaj se s tim cudom...ja stvarno ne znam nikog da radi na istoj masini sve,gs3 obavezno sjebe nesto pre ili kasnije...kada radi uporedo sa npr.cubaseom i tim cudima strasno je "trom" i pravi gluposti,ali zato je stvarno dobitna kombinacija kada je na kompjuteru koji sluzi samo kao sempler...

OFF
29-01-2007, 11:13 PM
Koji je min. RAMa za normalan rad GS3 na posebnoj makini?

idekius
29-01-2007, 11:23 PM
Ma covece ne zajebavaj se s tim cudom...ja stvarno ne znam nikog da radi na istoj masini sve,gs3 obavezno sjebe nesto pre ili kasnije...kada radi uporedo sa npr.cubaseom i tim cudima strasno je "trom" i pravi gluposti,ali zato je stvarno dobitna kombinacija kada je na kompjuteru koji sluzi samo kao sempler...

Heh... odustajem od te test instalacije... da ne bih pravio sebi suvisan posao...

ANITA
29-01-2007, 11:28 PM
Još od svog učlanjenja na ovaj forum svi su mrzili GS... i predrasuda se širi i širi i nema joj kraja. A šteta za one koji bi rado radili vlastite instrumente i koješta smišljali što se ne može u smiješnom malom kontaktu.

VladaB
20-05-2007, 07:56 PM
Pozdrav svima,
Cini mi se da svi ovi instrumenti zvuce dobro u rukama prave osobe. Ipak, neznam zasto ali nemogu se odupreti utisku da Vienna zaista zvuci bolje u odnosu na ostale istrumenate. Mozda gresim ali nekako mi se cini da tu ima vise dinamike kada je u pitanju svaki instrument za sebe sto u nekom konacnom ishodu moze biti odlucujuce. Kada smo vec kod toga zna li neko da koristi VSL Performance Tool?