PDA

View Full Version : Dokle vise sa plagijatima...

kVu
24-12-2006, 06:52 AM
evo slusam Ogijev album (ne od naseg uvazenog moderatora :mrgreen: ), dodje jedna pesma na red i vidim ja nesto mi poznato, poslusam opet i .. a-ha.. bonus track (ili sta je vec)od george michael-ovog "songs from the last century"... ne cela pesma, al skinut uvod..

stvarno mi vise nije jasno cemu sve to? bar od o. radivojevica sam ocekivao neku svezinu i nesto potpuno originalno i dobro.. sto i jeste, al ovim je totalno "uflekao" moje generalno misljenje o celom albumu.. ko zna, mozda postoji i jos neki "plagijat"... :confused:

u prilogu:

1.mp3 - originalni fajl sa GM albuma (ili sam jedan od retkih koji ima taj bonus instrumental)
2.mp3 - o. radivojevic (pocetak pesme "ne dam nikom da te dira")

prosudite i procenite sami

DaBear
24-12-2006, 01:30 PM
[/quote]

Pa sta se cudis, zar nije imao najboljeg ucitelja za "pozajmljivanje" - Bregu?:rotfl:

stigma
24-12-2006, 02:23 PM
Preslikano... Mozda je cover:mrgreen:

skippy
26-12-2006, 11:34 AM
Jer moze neko da mi objasni kako je moguce da Bregovic uzme rumunski instrumental poznat kao Seva, napise neki nebuloza tekst na njega, prekrsti ga (bez popa) u Kalasnjikov i prijavi ga kao svoju kompoziciju. Cak je potpisan kao autor u filmu Borat gde ima cak 5 ili 6 numera ukljucujuci Sevu (Kalasnjikov). Kako da niko iz SOKOJ-a ne reaguje? Ili sta je sa Rumunima? On je dva puta prodao tudju kompoziciju, prvi put u Underground i sada u Borat-u.
s.:confused:

lesha
26-12-2006, 11:58 AM
Jer moze neko da mi objasni kako je moguce da Bregovic uzme rumunski instrumental poznat kao Seva, napise neki nebuloza tekst na njega, prekrsti ga (bez popa) u Kalasnjikov i prijavi ga kao svoju kompoziciju. Cak je potpisan kao autor u filmu Borat gde ima cak 5 ili 6 numera ukljucujuci Sevu (Kalasnjikov). Kako da niko iz SOKOJ-a ne reaguje? Ili sta je sa Rumunima? On je dva puta prodao tudju kompoziciju, prvi put u Underground i sada u Borat-u.
s.:confused:
ne znam zasto se cudis, ovo mu nije ni prvi ni poslednji put..

LACKY
27-12-2006, 02:46 AM
Jedna elementarna stvar! Morate da shvatite razliku izmedju Autor Muzike i Kompozitor.
Ajde Vrach!

DaBear
27-12-2006, 01:19 PM
Jedna elementarna stvar! Morate da shvatite razliku izmedju Autor Muzike i Kompozitor.
Ajde Vrach!

:confused: :confused: Ajde ti! Ja nemam pojma kakva je razlika? Ako je ima uopste??:( :confused:

PS sto ne spavas u 5 ujutro?? e Lacky?

LACKY
27-12-2006, 04:20 PM
Naprimer radis muziku za film. Pa ti Rock bend odsvira Turski mars, jer ti radi i jos neke stvari napabircis cak i gotove i uradis mozda sam neke atmosfere.
E pa burazeru zna se ko je kompozitor a ti si autor muzike.

Max
27-12-2006, 04:23 PM
Naprimer radis muziku za film. Pa ti Rock bend odsvira Turski mars, jer ti radi i jos neke stvari napabircis cak i gotove i uradis mozda sam neke atmosfere.
E pa burazeru zna se ko je kompozitor a ti si autor muzike.

.... sad si i mene uspeo da zbunis ...

ajd' malo detaljnije objasni ....

Pozdrav

DaBear
27-12-2006, 05:31 PM
.... sad si i mene uspeo da zbunis ...

ajd' malo detaljnije objasni ....

Pozdrav

bas vala! ? :( :confused: a ko je pricao o muzici za film?

LACKY
28-12-2006, 12:48 AM
Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.
Ono nesto malo sto sam ja naucio, sasvim slucajno, od verovatno jedinog coveka ( nazalost sad pokojnog Marjana Mitrovica, cija je publishing agencija Clasik Yu ustvari bila Holandska agencija. Covek je inace stitio prava u inostranstvu svih vodecih kompozitora bivse Yugoslavije) koji se ozbiljno kod nas bavio tim mogao bi da napisem post od 5 strana.
Tako da nema smisla da preterano improvizujem po secanju.
Nego predlazem Vracu da u momentima dokolice prosvrlja malo po sajtu IFPA, napravi jednu kratku retrospektivu o autorskim pravima uopste i da se to okaci na forum.
Da bi svi stekli elementarnu (ajde da kazem) informisanost o pravima!

DaBear
28-12-2006, 08:58 AM
Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.

Ajde bas cu da pogledam..u svakom slucaju (ukoliko nesto nije "tradicionalno / narodno") ako si preradio neciju pesmu, UVEK mora da se potpise originalni kompozitor!
U nekim slucajevima (cak vrlo cesto!) tesko da ce publisher da dozvoli da se ubacuje neko novi i da deli autorske tantijeme. Nekad ljudi urade novi tekst, novi refren itd oko necijeg rifa, teme itd...a publisher i dalje uzme 100% za originalnog kompozitora!

Bas cu da pogledam....

alavuk
28-12-2006, 10:21 AM
a sta cemo sa reggae-om koji na recimo jedan riddim(instrumental) njih 20 napravi svoj text i otpeva mozda bolje nego originalni izvodjac na taj instrumental (riddim)?

"7"
28-12-2006, 01:25 PM
... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...
Ne znam nista o ovome pa ne zamerite ako sam postavio glupo pitanje.

Pozz

Dushan_S
29-12-2006, 01:37 PM
... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...
Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu :D Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio :da: :mrgreen:

"7"
29-12-2006, 02:23 PM
Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu :D Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio :da: :mrgreen:

A, pa to znaci da svaki put kad neko hoce da koristi nasu narodnu pesmu, svi moramo na referendum da izglasamo da li da mu dozvolimo :mrgreen: :da: i za koju lovu :rotfl: !!! Pa super je to, ionako su se nesto proredili izbori i referendumi, bas nam fale :D .

Ogi
12-01-2007, 11:36 AM
Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju:)
Da, isti je - toliko mi se dopao da nisam mogao da odolim:banghead:
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav

Manley
12-01-2007, 12:20 PM
Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju:)
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav

nemoj samo george da te nagazi negde :D znas da voli muskarce, pa da ne bude u naturi:rotfl:

MHz
12-01-2007, 12:23 PM

daj molim te..

da si kasnije uvideo slichnost pa ajde..ali kao: nisam mogao da odolim.. stvarno bezveze..

bash si faca, kada svesno ''uzmesh'' tudju muziku i plasirash je kao svoju.. :banghead:

idekius
12-01-2007, 12:55 PM
Iskreno cenim sto covek barem kaze istinu i nikoga ne zavlaci... drugi se obicno prave ludi...

DaBear
12-01-2007, 12:57 PM
daj molim te..

da si kasnije uvideo slichnost pa ajde..ali kao: nisam mogao da odolim.. stvarno bezveze..

bash si faca, kada svesno ''uzmesh'' tudju muziku i plasirash je kao svoju.. :banghead:

nase trziste je jos uvek ultra minijaturno, da bi se neko uzbudjivao zbog sitnih kradja! Ja znam ljude u Beogradu koji su ladno uzimali instrumentale sa gotovih CD-a (kad ima negde remix, pa instrumental itd..), lepili jos par "nasih" linija odozgo, urade melodiju i napisu tekst i prodavali kao svoje pesme !!?? I niko nije jos u zatvoru..sitno je to.

Ali dobro je, moze da se igra kao igrica: "pogodite odakle je ukradeno?"
:rotfl: ta ta ta raaaa!!

Color
12-01-2007, 04:00 PM

Pozdrav

A koji je to maximum ako nije tajna?

Bolje proveri jos jednom jer koliko ja znam, fama o nekoliko taktova ili sekundi koje mozes da koristis je u potpunosti ne realna i nije pravno zasnovana! Po toj logici bi bilo ko mogao da uzme motiv bilo kojeg svetskog hita i da ga iskoristi za svoju stvar.... Svako preuzimanje intelektualne svojine je kaznjivo!!!

A sto se tice Bregovica i obrada narodne muzike, ako ne postoji ili se ne zna ko je kompozitor, ne moze niko da prisvaja prava, pa tako ni izdavacka kuca! U tom slucaju prava postoje na sam snimak i aranzman, u ovom slucaju Bregovic jer je snimio i aranzirao po svome melodiju ili pesmu koja ne pripada nikome kao intelektualna svojina...Takvih pesama ima mali milion... On se samo lepo dosetio.. Uzmi i ti snimi Sevu u svojoj obradi pa prodaj, nece niko da te juri...eventualno taj kome treba ;-)

master29
08-03-2008, 02:43 PM
!

A sto se tice Bregovica i obrada narodne muzike, ako ne postoji ili se ne zna ko je kompozitor, ne moze niko da prisvaja prava, pa tako ni izdavacka kuca! U tom slucaju prava postoje na sam snimak i aranzman, u ovom slucaju Bregovic jer je snimio i aranzirao po svome melodiju ili pesmu koja ne pripada nikome kao intelektualna svojina...Takvih pesama ima mali milion... On se samo lepo dosetio.. Uzmi i ti snimi Sevu u svojoj obradi pa prodaj, nece niko da te juri...eventualno taj kome treba ;-)

Isitnito da boli,al je istnito.

sRce
08-03-2008, 03:37 PM
Ako uzmem Picasso-vu poznatu sliku, promenim boje, promenim ram, docrtam jos jednu liniju i potpisem se... jesam li ja stvaralac (kompozitor) tog umetnickog dela ??

p.s. Metnem na cvetka tog "kompozitora" koji se potpisuje na tudja dela.

uhhhhhh nisam izdrzao..... :mad: :mad: :mad::mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

fischek
08-03-2008, 03:48 PM
p.s. Metnem na cvetka tog "kompozitora" koji se potpisuje na tudja dela.

uhhhhhh nisam izdrzao..... :mad: :mad: :mad::mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

ja ti oprastam decko :)

SHIVA
08-03-2008, 09:15 PM
Iskreno cenim sto covek barem kaze istinu i nikoga ne zavlaci... drugi se obicno prave ludi...

Rechi istinu bi bilo ne potpisati se kao autor. Jednom kad te ulove s prstima u marmeladi to se zove priznanje, a ne iskrenost :wink:

boom.trass
09-03-2008, 02:27 AM
nase trziste je jos uvek ultra minijaturno, da bi se neko uzbudjivao zbog sitnih kradja! Ja znam ljude u Beogradu koji su ladno uzimali instrumentale sa gotovih CD-a (kad ima negde remix, pa instrumental itd..), lepili jos par "nasih" linija odozgo, urade melodiju i napisu tekst i prodavali kao svoje pesme !!?? I niko nije jos u zatvoru..sitno je to.

Ali dobro je, moze da se igra kao igrica: "pogodite odakle je ukradeno?"
:rotfl: ta ta ta raaaa!!

Evo, da se ukljucim u igru, da pogadjam.

Viktorija-Rat i Mir - instrumental od gtr. Marty Friedman-a

cAAc
09-03-2008, 01:18 PM
a sta cemo sa reggae-om koji na recimo jedan riddim(instrumental) njih 20 napravi svoj text i otpeva mozda bolje nego originalni izvodjac na taj instrumental (riddim)?
Mislim da nije isto jer taj riddim moze da kupi ko hoce i da ga koristi ili izda na albumu ,ima cak i gomila riddima koji su free za koriscenje ,tako da tu u sustini nema orginalnog izvodjaca taj riddim i dalje pripada coveku koji ga je uradio ,kao neko rentiranje ..

Takodje ima toga i u drugim zanrovima ,npr hiphopu gde razliciti bendovi koji izdaju za istu kucu ne retko koriste sl pozadine ili npr ista bas linija se pojavi na na tri razlicita albuma itd

cAAc
09-03-2008, 02:28 PM
Verovatno je slican fazon sa ovim grcko turskim riddimima kojih ima ko pleve kod nas ,a i u zemljama u okruzenju.

PS Sta je pleva?

Milosh84
13-03-2008, 06:47 PM
a ko je od koga uzeo "Hej Sloveni" i malo je preradio,mi od Poljaka ili oni od nas?

master29
13-03-2008, 06:51 PM
a ko je od koga uzeo "Hej Sloveni" i malo je preradio,mi od Poljaka ili oni od nas?

Zamisli "Hej Poljaci la la la la" Sta je to u odnosu sta su Poljaci uzeli od Nemaca:D

lesha
13-03-2008, 07:29 PM

ni jedno ni drugo, isti kompozitor je u pitanju.

master29
13-03-2008, 08:02 PM

Samuel Tomasik 1834.god. Poznati Ceski pesnik...........Melodija poljske himne pripisivana je jednom manje poznatom Poljaku..Nakon podrobnijih istrazivanja to nije dokazano, pa je veca verovatnoca da je potekla iz naroda od anonimnog pevaca.Godine 1937. ?Hej Sloveni?, ulazi na nase prostore. Prvi prevod na srpski jezik datira iz 1839. godine. Pri prevodu na jugoslovenske jezike, bilo je manjih izmena i doterivanja, ali je u narodu zdusno prihvacena. Pevala se u vremenu izmedju dva svetska rata kao druga patriotska pesma. Dok je drzavna himna bila prva rodoljubiva pesma ?Hej Sloveni? je bila sokolska himna.

Milosh84
13-03-2008, 08:13 PM
taj isti ko Brega,prodaje istu pesmu na 2 mesta :)

ProkDu
14-07-2013, 12:21 AM
Carica je... gola?!?!!

AR uredno potpisana za tekst i muziku (9.)!!!
http://www.discogs.com/Aleksandra-Radovi%C4%87-Jo%C5%A1-Danas/release/3215468

I ne, nije hejt, nego eto iz ?irija se smejemo... :rolleyes: ... ma to je samo 'citiranje'!!! ... i vi?e mi se sviđa upgrade-ovana verzija.

(2003)
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/47GWC8Feuws?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

(2001)
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/gJPcABsojlU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

P.S. Izvinjavam se na izvlačenju teme iz naftalina, ali bila je odmah ispod teme gde PGS ?iri ismeja onog dečka od 16 godina.

HeatMan
16-07-2013, 01:11 PM
više mi aleksandra liči (zbog melodije) na:
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/SvPZo52X5vo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ali je očigledan plagijat obe

Znak
16-07-2013, 05:55 PM
Carica je... gola?!?!!

Koja carica?

I mnogi pravi carevi su goli, pa ništa:

Zenico, mrzim svaki korak tvoj...
San Quentin i hate every inch of you...

Vuk Karadžić ima lepo ime za te stvari: isto to, samo malo drukčije. Narodno stvaralaštvo, s kolena na koleno.

Inače, melodija u strofi Ain't Nobody je magična. Ima neki jedinstven gruv i mnogo mi je bolja od refrena, koji je, s druge strane, prepoznatljiv mnogo većem broju ljudi. U svakom slučaju, odličan izbor za "inspiraciju".

HeatMan
16-07-2013, 11:46 PM
aint nobody je definitivno jedna od najboljih stvari ikad napisanih.

DzoniPFC
17-07-2013, 08:58 AM
aint nobody je definitivno jedna od najboljih stvari ikad napisanih.

Yes! I sad moram u off-topic jer mi je Aint NO Body jedna od najomiljenijih stvari ikad...

Od kad sam ozbiljno zakoracio u svet muzike, i kako sam ucio sve o produkciji (tehnicki deo) i kompanovanje (stvaranje muzike), mnoge pesme su izgubile sjaj jer ih slusam "tehnicki".
Slicno poredjenje bi bilo sa video snimcima "behind the scenes" nekog filma, pa kasnije kada gledas gotov film ne izgleda tako fascinantno...Dok zaista dobri filmovi uvek ostaju "fresh".
Kao i sa muzikom, postoji nekoliko izuzetnih pesama koje znam iz detinjstva da cak i danas zvuce kao sto je napisao Znak - MAGICNO! I neprevazidjeno... "Aint No Body" se nalazi na toj listi, ali na prvom mestu Chic - Le Freak. Zbog veoma posebne energije, ili mozda je samo nostalgija u pitanju ali...Taj gruv! Kako ritam sekcija zvuci je sex klasican :)

HeatMan
17-07-2013, 01:04 PM
apsolutno, ja imam isti momenat oduševljenosti i dalje sa skoro svim stvarima produciranim od strane quincy jones-a (pa čak i michael jackson albume) i grupe toto (koji su i svirali na trilleru i još par albuma). nešto je uvek fresh i to je to.

ProkDu
19-07-2013, 02:28 AM
Gruv.