PDA

View Full Version : obrada fx kanala

nenad
21-12-2006, 10:09 PM
da li obradjujete dinamicki i(ili) ekvilizacijom fx kanal ?

kejkz
22-12-2006, 12:48 AM
Ako je potrebno, naravno! Kao i kod svega drugog, nema čvrstih pravila...

nenad
22-12-2006, 11:01 PM
maaaaaaa..... nesto sam petljao, malo se spetljao ali vidim a i cujem da zvuci o.k.
Elem, stavio sam kratki room na fx pa ga malo dao po drum grupi. E, a na izlazu fx-a ubacio sam comp. pa se malo sa njim poigrao i razlika u matrici je cujna. Nekako sve izadje svetlije. 'bem ga mozda tripujem ali meni je cujno poooodosta svetlije.

@kejkz > stvarno nema pravila !

Max
27-12-2006, 11:34 AM
To sto si uradio je potpuno normalno ..... cesto se desava da treba da izvadis neku frekvenciju iz reverba , dodas korus , razdvojis faze za veci stereo ili komprimujes .... mozes i da gejtujes ..... sta god ti treba ako postignes bolje nego sto si vec imao ....

Pozdrav

FrankoPanko
06-01-2007, 07:30 PM
Obrada fx kanala narocito kod paralelne kompresije moze itekeko spasit stvar!:)
Recimo, na fx kanal insertiras ssl stereo bus compressor i dobro ga nakurish, pa iza njega recimo max bass. Zatim, otvoris na kanalima kicka (moze i snare-a, overheada...) i bas gitare fx kanal na sendovima i doziras pojedine komponente koliko hoces da budu tretirane u fx kanalu, a fx kanal pazljivo dodajes uz originalni i dobit ces tada mnogo vise bottoma, dok od originalnih kanala bubnja i bas gitare dobivas na definiciji. Stvar je samo u eksperimentiranju koliko cega. Isto tako, na snare-u ako imas premalo reverba (na gotovom semplu) i zelis taj isti reverb samo malo pojacati na identican nacin kompresorom na sendu "izvuces" taj reverb iz snare-a dok originalni sempl miksas sa fx kanalom dok ne dobijes dovoljno definicije i reverba (i masnoce).