View Full Version : Savet za Marshall
dawid
20-12-2006, 04:24 AM
Vec duze pokusavam da zamenim bassmana 70 iz 81' za marshalla (uz doplatu naravno) ali nema marshalla ni od korova. Ovih dana sam naleteo na jedan. U pitanju je JMP (tremolo 50 m848 mu je oznaka) i kabinet sa dve celestion 12ice. Samo ima jedan problem. Lampe treba menjati (manji problem), a trafo je popravljan pre desetak godina i sada posle petnaestak minuta jacina signala pada za 15,20%. Da li se trafo moze popravljati (koliko to utice na zvuk) ili kupiti (da li je isplativo)? I da li moze biti da signal opada zbog lampi pa se gazda zaje**o i povezao to sa popravljanim trafoom? Inace pojacalo je 73. godiste i trazi 400 ojra za njega. Hitno mu je potreban odgovor, sto znaci da je i meni :mrgreen:
da li vredi zaleteti se pa sredjivati natenane i da li su trafoi bas toliki problem i koliko uticu na zvuk?
ps. nedavno sam ga koristio na jednoj svirci i zvucao je skroz ok i imao je onajkarakteristican marshall zvuk, ali nisam mogao detaljnije da ga prostudiram zbog sve one frke koja biva na takvim desavanjima.
stigma
20-12-2006, 10:08 AM
Posalji mejl "dr. Tube", imenom Xavier ili sl. (http://www.drtube.com/). Pisao sam mu prije neki dan isto nesto u vezi Marshalla i ubrzo dobio odgovor...
Gud lak
Rocket Roll
20-12-2006, 12:07 PM
Ukratko, trafoi jesu problem - trebaju ti dva uparena, precizno viklovana za tog Maršala i to znači - novac... Od trafoa (prilično) zavisi i zvuk na kraju, tako da ne bi trebalo da ti ih zameni baš bilo ko.
Ali ne znam što ti je toliko stalo da se što pre rešiš tog Bassmana? Prvo, lampe su mu 6*6, što je u startu "veći" zvuk od Maršalovih EL***. Drugo, rani Maršali su upravo kopija Bassmana - ista shema, druge lampe - tako da Bassman sa dobrom pedalom može dobro da prži. Kurt Kobejn u studiju? Bassman, vro često. Treće, proveri mu cene na Ebayju, da ne ispade kako u bescenje daješ vintage opremu!
dawid
20-12-2006, 01:05 PM
pa ne bih ga dao u bescenje. Na Notinom siteu sam video da je takav,samo stariji par godina, prodan za 500 eura. Ja bih najradije ostavio i bassmana, a ovo mi je prilika da ga zadrzim i uzmem i marshalla. Basman mi je taman malo. Koristim uz njega i epiphone LP Studio i onda mozes misliti kako to zvuci. Doduse ne znam kako bi zvucao sa desetkama jer ja koristim kabinet sa dve 12ice. A jel imate mozda neki kontakt nekoga ko se bavi popravkom marshalla ovde kod nas pa da ja lepo nazovem ili odnesem glavu coveku i iz prve ruke saznam o cemu je rec?
dawid
20-12-2006, 02:40 PM
najnovija vest je da mi daje glavu za 150 eura. Trebaju mu hitno pare za rodjendansku zurku :banghead:
ja sam na milimetar da ga kupim. Mislim da se isplati sada pa makar i novi trafo kupio :mrgreen: , ako toga uopste jos ima. Ako znate nekog majstora, javljajte, ruke vam se pozlatile ;)
Rocket Roll
20-12-2006, 06:28 PM
Pa poku?aj sa Petrom Filipovićem - PiK Audio. On je jedini sa kojim sam lično bio u kontaktu i znam da zna znanje. Evo ovako:
Izrada cevnih HI-FI i gitarskih pojacala po porudzbini.
Ime: Petar
Tel: 063/230-503 063/230-503 (posle 17:00)
pikaudio@eunet.yu
Pik Audio
Servisiranje razglasa i razglasnih pojačala.
063/230-503; 011/610-452 (posle 17:00).
---------------------
Attila Audio
Izrada pojačala sa lampama i izrada kompresionih zvučnika
TRENUTNA PONUDA za 2005-2006 god.: POJACALO 25 W , ZVUCNICI 70 W kompresioni. Komplet 650EUR
www.attila.a11.net
attilabgd@yahoo.com
11070 Novi Beograd
+381 64 11 777 14
dawid
24-12-2006, 11:12 PM
Pazario. A neki majstor/serviser u NSu ili okolini? BG mi je daleko, ali ako nema u NSu svakako cu otici do BGa. Hvala na kontaktima.
Rocket Roll
25-12-2006, 12:44 AM
U Novom Sadu znam samo za Boba Većkalova, on bi trebalo da može da te uputi kod stručnih (koliko sam bio u kontaktu sa njim, stekao sam utisak da ume i zna). On je mene upućivao na Loop Servis u Novom Sadu, jako ih je hvalio, pa ti evo oba kontakta, nadam se da će biti od koristi (prvo Bob, onda Loop):
STUDIO BERAR
Kosovska 33
21000 Novi Sad
www.studioberar.com
Slobodan Bob Većkalov
Phone: +381 21 4720 556
Fax: +381 21 4720 556
------------------------
Loop Servis u Novom Sadu
Lazar Drecun Mob: +381 63 593369, fixni: +381 21 6331 700, adresa: Bul. oslobodjenja 30A; 21000 Novi Sad; Srbija i Crna Gora; email:
loopservis@ns.sbb.co.yu
dawid
25-12-2006, 04:27 AM
Hvala!!!!
dawid
01-01-2007, 06:47 PM
Da ne otvaram novu temu....Da li je neko narucivao nesto od kabastije opreme sa e-baya ili uvozio iz inostranastva? Da li mi to mozemo uopste? Video sam polovne i povoljne dual rectifiere na e-bayu, ali nemam pojma da li je to nama dostupno i da li se isplati placati postarinu za nesto tako veliko i tesko. Ako je neko uradio nesto slicno dobro bi mi dosao savet i objasnjenje kakva je procedura u pitanju.
Rocket Roll
01-01-2007, 09:03 PM
Pa ima par threadova o tome na drugim našim forumima... Ne pratim tematiku već neko vreme, ali mislim da još uvek ne ide PayPal iz Srbije, a kartice - ne znam... Onda, problem nastaje i na našoj carini - da li plaćaš PDV (18 posto) ne znam, ali plaćaš uvoz (sve takse su dodatnih 33 posto, dakle trećina onoga što si kupio) plus aerodromske takse (ležarina robe i procena vrednosti). O tome imaš dugačak tekst na našem E-dućanu (šta se sve plaća na aerodromu, i tako dalje). Najbolje rešenje je bilo - dati nekom rođaku u, recimo, Nemačkoj ili Sloveniji da ti kupi robu, pa onda da je prenese (ako želi da malo rizikuje - Slovence proveravaju kada se vraćaju, gledaju da li ponovo unose ono što iznesu). E-dućan, na primer, može da ti kupi nešto sa E-bayja ali su njihove provizije... hm. Prilične.
Ono što može da bude dodatni problem je - hoće li kupac da šalje za Srbiju ili neće. Ne našom krivicom, bilo je dosta prevara i to baš za muzičku opremu (neki klinci iz Beograda, na primer, sa Ceraka, naručili su brdo nekih vintage gitara i probali da ih utope Mariću iz Marićevog muzičkog servisa - pohapsili su ih, Marić se izvukao, bruka pukla i preko ostala).
Naravno, ovo je samo ono što ja znam - ne mora da bude sto posto tako...
dawid
02-01-2007, 12:22 AM
Poprilicno obeshrabrujuce. A o novom mogu da sanjam. Pogledacu jos mada sam pomalo pesimist sto se toga tice.
Sto se tice muvanja,jedan moj drugar je tako kucni studio sebi napravio
:mrgreen:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.