View Full Version : VST instrumenti
...Da li mislite da sa VST instrumentima sa kojima uradite aranzman i sve to prodje kroz mix, mastering moze da vredi nesto na svetskom trzistu ?
d3houseworks
18-12-2006, 05:26 PM
Dosta (pre) ?iroko pitanje.
Mislim da je idealna kombinacija (ako se ide na total VST) sa nečim vanjskim processingom tipa PoCo, UAD ili Duende.
Ja sam uspio napravit par dobrih mixeva za van samo sa VST konfiguracijom, ali neki, moram priznati, nisu bili na visini.
www.myspace.com/d3houseworks
tu su neke stvari full VST.
Zavisi u kom smislu da "vredi". ako je do para, danas (a i ranije je moglo) svasta moze da zaradi pare, uz ono mnogo bitnije - marketing... ili uz techu vlasnika neke tv stanice.
U principu, mislim da je mnogo bolje da gitaru, recimo, dobar klavijaturista odsvira i provuce kroz Guitar Rig, nego da to isto odsvira prosecan gitarista.
E sad, ako si Vlatko Stefanovski...
Mislim da je mnogo bitnije kako se odradi mastering (pod pretpostavkom da je mix dobro uradjen), jer tu moze da se upropasti savrseno odsvirana pesma, a moze i da izadje perfektna "odsvirana" pesma.
E, a ako se ono "vredi" odnosi na to da te neko prizna kao umetnika na odredjenom instrumentu (ili na vise), onda ne mozes da se pojavis sa kompom pod miskom i da umesto trzalice drzis misa.
Pozz
submaster
18-12-2006, 07:30 PM
Apsolutno je NEbitno s cim radis...
Bitan je samo rezultat....
Ostalo je zabluda...
...Bottom line....
diviner
18-12-2006, 07:55 PM
Tako je submaster. Znanje je to koje cuda cini...Znanje i smisao za muziku.
Evo vam uostalom konkretan dokaz, sta se moze uraditi sa VSTi (Gigastudio je ovdje koristen takodje, ali to ce vam malo bolje objasniti sam autor ;)) :
http://www.broadjam.com/artists/artistindex.asp?artistID=6828
Inace, radi se o nasem supermoderatoru Aniti :da: !
Ovo sto ovdje cujete je gotovo nemoguce izvesti ako nemate sluha, znanja na tone, motiva, osjecaja...
I otkud vam to da je mastering jedan od najbitnijih stvari ? Mastering danas cesto znaci pomodarsko sablonirano pumpanje decibela, uz neizbjezno narusavanje same prirodnosti snimka, a sve zarad "modernog" punog zvuka, kako bi se numere sto glasnije cule na lokalnom radiu. Mastering sve cesce iz onoga sto treba da bude, a to je sredjivanje i peglanje miksa i njegovih nedostataka (i cast izuzetcima koji ovako tretiraju dati posao) sve vise pretvara u fetishizaciju pomodarskog svjetskog zvuka (sto glasnijeg i sto siljatijeg) sto cesto upropasti i zezne prirodnost samo zvuka odnosno miksa...Ako je miks uradjen kako treba, onda masteringa treba samo u dozi onolikoj koliko se isti taj miks ne narusava, a zeli se poseban kolorit zvuka postici, ali ne naustrb integrativnosti same zamisli autora/producenta i toga kako je on zamislio da zvuci. U ovo naravno ne ubrajamo one masteringe koji imaju za cilj totalno izoblicavanj e i uoblicavanje miksa za posebne namjene...
Tako je submaster. Znanje je to koje cuda cini...Znanje i smisao za muziku.
Evo vam uostalom konkretan dokaz, sta se moze uraditi sa VSTi (Gigastudio je ovdje koristen takodje, ali to ce vam malo bolje objasniti sam autor ;)) :
http://www.broadjam.com/artists/artistindex.asp?artistID=6828
Inace, radi se o nasem supermoderatoru Aniti :da: !
Ovo sto ovdje cujete je gotovo nemoguce izvesti ako nemate sluha, znanja na tone, motiva, osjecaja...
I otkud vam to da je mastering jedan od najbitnijih stvari ? Mastering danas cesto znaci pomodarsko sablonirano pumpanje decibela, uz neizbjezno narusavanje same prirodnosti snimka, a sve zarad "modernog" punog zvuka, kako bi se numere sto glasnije cule na lokalnom radiu. Mastering sve cesce iz onoga sto treba da bude, a to je sredjivanje i peglanje miksa i njegovih nedostataka (i cast izuzetcima koji ovako tretiraju dati posao) sve vise pretvara u fetishizaciju pomodarskog svjetskog zvuka (sto glasnijeg i sto siljatijeg) sto cesto upropasti i zezne prirodnost samo zvuka odnosno miksa...Ako je miks uradjen kako treba, onda masteringa treba samo u dozi onolikoj koliko se isti taj miks ne narusava, a zeli se poseban kolorit zvuka postici, ali ne naustrb integrativnosti same zamisli autora/producenta i toga kako je on zamislio da zvuci. U ovo naravno ne ubrajamo one masteringe koji imaju za cilj totalno izoblicavanj e i uoblicavanje miksa za posebne namjene...
Ti si za sve ovo potpuno i 1000% u pravu ali nisi dobro razumeo ni mene (govori se o tome da li vredi koristiti VSTi umesto zivog snimanja, pa sam rekao da je mnogo bitniji mastering (kao i jos mnogo toga naravno) od toga sta koristis (bio je to primer), nikako da je mastering najbitniji) a nisi (necu reci razumeo posto je covek mozda dobro mislio) ni procitao dobro Submaster-a jer je on napisao da je bitan rezultat, a dobar rezultat ne mora obavezno da znaci i neko veliko znanje.
Nego ovo je sve off-topic,
ono sto je topic je odgovor na pitanje da li u svetu nesto vredi kada se radi sa VST instrumentima a bolji primer, da itekako vredi, od Anitinih pesama tesko da postoji, i to u pravcu muzike u kojem je najteze verno reprodukovati zive instrumente.Ona to stvarno radi vrhunski. Mislim da umesto svih ovih nasih postova kao odgovor na thread treba samo da stoji onaj gornji link...bez reci.
Pozz
diviner
18-12-2006, 10:54 PM
OK...mozda sam malo promasio temu, i nisam dobro procitao o cemu si pisao, ali u svakom slucaju sve sto sam rekao stoji (kako si sam rekao 1000%) pa neka citaju oni kojima te informacije trebaju :) ...
A i za link si vjerovatno u pravu...trebao sam samo njega ostaviti, jer ga ovako davim sa viskom teksta...
SUBMASTER sve si reko. Pa zar mislite da za sve pesme koje slusate na satelitu su korisceni zivi instrumenti ?? Mislim da sam negde procitao da i Hans Zimmer koristi Giga Studio. Da skratimo... Sve moze da se uradi ako posle aranzmana dodje dobra produkcija. AMIN
idekius
19-12-2006, 01:41 AM
SUBMASTER sve si reko. Pa zar mislite da za sve pesme koje slusate na satelitu su korisceni zivi instrumenti ?? Mislim da sam negde procitao da i Hans Zimmer koristi Giga Studio. Da skratimo... Sve moze da se uradi ako posle aranzmana dodje dobra produkcija. AMIN
Srce, jel nas ti to malo zezas? :)
Mislim... ima dosta dobrih VST-a... licno sam misljenja da gitare, ukoliko ih ima u pesmi i ukoliko su potrebne, treba snimiti zivo... sto se tice VST-a... naravno da ima dobrih... ali... to bas za Zimmera... hmmm... jeste on koristio Creamware 2, ili bese 3 modular synth (u vreme kad je bio njihov maneken) i nije nista chudno sto koristi i GigaStudio, ali... ovo na slici mi lichi na previse realne VST-e...
alavuk
19-12-2006, 02:05 AM
a gde mu je skafander ? da se previse ne ozraci :]]]]
Rhino
19-12-2006, 09:59 AM
Ljudi.....
Mi svi radimo sa vst jer do toga dolazimo za DZ!
Ne bismo radili da ne "moramo".... Ili bolje reci ja ih ne bih koristio, bar u ovoj mjeri.
Problem kod vst-ja je sto oni u vecini slucajeva na solo zvuce korektno, ali u mixu sve to legne sterilno. Mozda sam pomodar, perfekcionista, mozda dosadan ili me nazovite kako hocete ali sam pod utiskom od prije par dana....
Tako provucem kitove (koji su ok i u nuendu) kroz mpc 3000 roger linn (rnb u pitanju)..... I znate sto se desi..... Brrrrrr, MASNO, MASNO, MASNO. Znaci kao da je recimo kick bio prije toga 2D, a sad je 3D. To sto mu ta sprava napravi, ja ne mogu softverski da odradim, ili ako mogu (a mislim da ne) trebace mi dosta vremena.
Druga stvar... Posle toga sviramo lead na rolandu fantom x, i direktno u njegovom aranzeru josh par harmonija s drugim farbama. U tom njegovom aranzeru stvari "legnu" jedna s drugom da ih poljubish:hyper: ...
Sad da ne bi bilo dalje rasprave, daleko od toga da sad nesto pljujem po vst tehnologiji.
Ali glavno pitanje je bilo da li se samo i iskljucivo sa vst moze odraditi neka "MTV" produkcija? Moj odgovor je.... Ne.
Govorim smo o produkciji, ako pricamo o idejama to je peta prica.....
idekius
19-12-2006, 01:18 PM
Slazem se ja da su neke stvari bolje u hardware-u, narochito analogni sinthesyzeri... mislim, moog je ipak moog, nordlead, hammond, fender rhodes, hartman neuron...
Sa druge strane, kad su u pitanju orkestracije, bubnjevi... karte su na strani VST-a... tu u danasnje vreme hardware-ski sampleri i ne piju bas vodu. Niko nema toliku memoriju da bi mogao da parira npr. BFD-u, DFH Superior-u, Vienni, EW Platinum, raznim velikim klavirima (Ivory, Old Lady...)...
Sve ima svoje :) Naravno da bih voleo da snimim pravog Hammonda (da ga moj Bane ne prodade ovima iz "Amadeus", snimao bih ga :banghead: ), ali niposto ne bih rekao da npr. M1 bolje zvuchi od Korg Legacy (cak obrnuto), a ovakve i onakve jeftine modulchice bih radije zaobishao, to sto su u rack-u mi nije dovoljno dobar razlog...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.