PDA

View Full Version : Sundjeri

kok
09-12-2006, 02:18 PM
Cao :)

Uradio sam pregradni zid, to jest montirao sam josh jedan preko vec starog postojeceg neefikasnog tankog gipsanog zida. Napravi sam rostilj, stavio ploce kamene vune, i zatvorio gips plocama. Vuna je odmah uz gips plochu, i ima vazdusni prostor 7 cm koji razdvaja vunu od onog prvog, starog zida. Nisam nazalost mogao da nadjem fotoaparat da slikam kada se to pravilo tako da sam se smorio mnogo:(

Ali sve to mozda i nema veze sa pitanjem koje hocu da postavim, samo sam usput rekao kako idu radovi.
Zanima me sledece.... - Kada bi se stavljali sundjeri (piramidalni) unutar sobe... da li bi trebali da se stave direktno na zid. ili bi bilo bolje da budu par satimetara odvojeni od zida, to jest da se napravi ram ili nesto da ih drzi, a da opet budu odvojeni od povrsine zida. Posto sam cuo nekoliko puta kada su u pitanju bili drugi materijali( azmafon, mineralna vuna.. itd) da se ovakav nacin postavljanja koristi zanima me da li je bolje i sa sundjerima tako. ali nisam nigde cuo da je se tako radi sa sundjerima pa zato pitam.

fala unapred
pozdrav

boggy
09-12-2006, 02:25 PM
Zdravo kok,

Predpostavljam da govoris o piramidalnim sundjerima koje bi nabavio iz neke "sundjerane", i koji ce biti najverovatnije tipa onog za namestaj, koji NIJE dobar za akustiku, te ti ga NE preporucujem (licno moje misljenje).

Ako vec zelis da postavis sirokopojasne apsorbere na zidove, onda je bolje da to uradis od azmafona presvucenog nekom tkaninom u dekorativne svrhe, direktno na gipsane ploce.... i to mozes uraditi samo na povrsinama gde ocekujes ozbiljne refleksije (ako je rezija u pitanju).

Bilo bi bolje to uraditi difuzorima, ali to je mnogo skuplje...

Mozda je najbolje da ove sirokopojasne apsorbere koje ti predlazem, napravis na sperploci, i da ih kacis kao "slike" po sobi, pa time mozes da ih najoptimalnije postavis.

Nadam se da sam pomogao

pozdrav

bogi

kok
09-12-2006, 06:51 PM
cao bogi

u pravu si, nameravao sam da uzmem one za namestaj ( jer za druge nemam para)
koliko su u stvari oni beskorisni? mislim... verovatno imaju neku moc absopcije, pogotovo neki sa vecom gustinom.

da, da, i ja sam to hteo da uradim sa azmafon-om i to mi je bio najveci favorit, ali naspisao sam ranije u jednom topic-u da imam "problema" sa njim. izneo sam ga da se izluftira i cini mi se da je sada mnogo bolje... videcemo.

ali ono sto me je najvise zanimalo da cujem tvoje misljenje je... da li kada se stavljaju "SUNDJERI" je bolje da budu odmaknuti od zida. pitam za sundjere generalno, da ne ulazimo sada u tacne karakteristike nekih, recimo da pricam o onim "profi" Aurelex, Primacoustics.. nadam se da sam pogodio imena :D
ako budem stavljao azmafon sigurno cu ga odmaknuti od zida, kada bih stavljao "absorbere" od vune( uramljene) i njih bi stavljao odmaknute. Ali ne secam se da sam video negde takve postupke sa sundjerima pa zato i pitam da li neko mozda zna.

boggy
09-12-2006, 07:36 PM
Zdravo kok,

u pravu si, nameravao sam da uzmem one za namestaj ( jer za druge nemam para)
koliko su u stvari oni beskorisni? mislim... verovatno imaju neku moc absopcije, pogotovo neki sa vecom gustinom.
Nemoj generalizovati pojam gustine apsorpcionog (u akustickom smislu) materijala, ako on NIJE POROZAN, ili nije dovoljno porozan...
Tapetarski sundjer, stiropor, stirodur, poliuretanska pena (pur-pen),... su odlicni termoizolacioni materijali, jer sadrze u sebi ZATVORENE mehurove VAZDUHA, i ne dozvoljavaju strujanje istog, i time razmenu toplote.
Za akustiku je bitno da materijal bude porozan (ako se zeli apsorpcija), da bi vazduh sto bolje strujao i time trosio energiju koju je dobio od tvojih zvucnika, ili bilo kog zvucnog izvora, i to je poenta akusticke apsorpcije... trosenje energije.

Znaci, ako zaustavis vazduh i njegovo kretanje, rizikujes da ti se isti vrati nazad u vecoj meri u nekom "ko zna kakvom" obliku, i obicnim sundjerom, makar i sa "piramidicama" NE MOZES dobiti frekventno iole ravan apsorber...
Razbacaj to po svim zidovima, i dobices "potpis" koji ti neadekvatan materijal napravi u celoj sobi... to ces cuti, i na to ces morati da se navikavas posebno... daleko od toga da je samo "shelving filter" za visoke, nego ima i notcheve i svasta nesto... doduse u maloj meri, ali mnogobrojne... doprinose neprijatnom karakteru sobe.

da, da, i ja sam to hteo da uradim sa azmafon-om i to mi je bio najveci favorit, ali naspisao sam ranije u jednom topic-u da imam "problema" sa njim. izneo sam ga da se izluftira i cini mi se da je sada mnogo bolje... videcemo.
Ok, sad se secam... pricali smo vec.

ali ono sto me je najvise zanimalo da cujem tvoje misljenje je... da li kada se stavljaju "SUNDJERI" je bolje da budu odmaknuti od zida. pitam za sundjere generalno, da ne ulazimo sada u tacne karakteristike nekih, recimo da pricam o onim "profi" Aurelex, Primacoustics.. nadam se da sam pogodio imena :D
pa generalno su efikasniji na nizim frekvencijama (govorim o mid range) ako ih odmaknes, ali posto ti vec imas nekakve slojeve, pitanje je da li ti to preterano komplikuje zivot. Ako ti nije tesko... i ako mozes... odmakni ih... sta drugo da ti kazem :)

ako budem stavljao azmafon sigurno cu ga odmaknuti od zida, kada bih stavljao "absorbere" od vune( uramljene) i njih bi stavljao odmaknute. Ali ne secam se da sam video negde takve postupke sa sundjerima pa zato i pitam da li neko mozda zna.
Znam, nisi ih video jer bi onda Primacoustic i Auralex bili prekomplikovani za instalaciju, ovako dobijes tubu lepka, i sundjere, i udri!

Generalno je uvek dobro ispod svakog "tretmana" ostaviti vazduh... jer njega tretiras, a ne zidove, gips, i sta vec...

pozdrav

bogi

kok
10-12-2006, 01:11 AM
hvala na objasnjenju

i ja sam procitao negde da je bitna razlika ( u absorpciji zvuka) izmedju pene sa zatvorenim mehurima i otvorenim... to jest da otvoreni pustaju zvuk a zatvoreni odbijaju... ali sumnjam da ce tamo gde ( i ako) budem kupovao znati koja je ta pena koju oni prodaju
ja cu da probam da dunem kroz nju pa mozda izvalim koja je

a ovo sto kazesh za primacoustics zvuci kao najlogicnije i najjednostavnije objasnjenje... sad me blam jer ja to nisam skapirao odma:banghead:

hvala puno

p.s. stvarno cu se potruditi da fotkam dok budem pravio i namestao sve te stvari
ali samo ako obecate da se necete smejati kad vidite slike:D

salim se

pozdrav

boggy
10-12-2006, 09:51 AM
....
ja cu da probam da dunem kroz nju pa mozda izvalim koja je

....

Ne savetujem :)
(iz higijenskih razloga...)

Svejedno, zatvoreni mehurovi, sa vazduhom, daju tapetarskom sundjeru dodatnu elasticnost koja je kod namestaja POZELJNA karakteristika... tako da ne ocekuj da ces naci takav sundjer, osim ako prodavac/distributer ZNA da je to bas sundjer sa otvorenim "porama"... a ja nisam sreo ni jednog takvog... mozda nisam dovoljno trazio...

Inace, da se razumemo, tapetarski sundjer je izuzetno rasprostranjen po domacim studijima, ne zato sto je dobar, nego zato sto je dostupan i veoma jeftin. S obzirom da akustika studija ne predstavlja zastitu od buke neke stamparije ili kovacnice, ne mogu da kazem da je upotreba tapetarskog sundjera u studiju opravdana, jer ne sluzi svrsi na neki prihvatljiv nacin.

Azmafon je daleko bolja alternativa.

pozdrav

bogi

boggy
10-12-2006, 10:31 AM
.....

p.s. stvarno cu se potruditi da fotkam dok budem pravio i namestao sve te stvari
ali samo ako obecate da se necete smejati kad vidite slike:D
.....

Na forumu stvarno fali dobrih "korak po korak" slika... dok Ivan (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15864) nije postavio svoje, realno ih nije bilo uopste.

Evo... ja obecavam da se necu smejati :cool:

pozdrav

bogi

kok
10-12-2006, 01:32 PM
Na forumu stvarno fali dobrih "korak po korak" slika... dok Ivan (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15864) nije postavio svoje, realno ih nije bilo uopste.

bogi

ok

zao mi je sto nisam slikao ovaj montazni zid sa vunom unutra ali nikako nisam mogao aparat da dobavim

verujem da cu ovo sledece slikati
mada ne znam koliko ce to biti DOBRE "korak po korak" slike

radovi pocinju cim skupim pare za materijal

p.s. jer zna neko gde u beogradu ima sundjerana ili gde da nadjem sundjere

boggy
10-12-2006, 01:38 PM
.....

p.s. jer zna neko gde u beogradu ima sundjerana ili gde da nadjem sundjere

DjUKA POL D.O.O.
Fabrika sundjera
11000 BEOGRAD, Zemun, Batajnicki drum 294
direktor: Djukanovic Aleksandar
Godina osnivanja: 1996 / Broj zaposlenih: 20

Tamo imaju samo tapetarski sundjer, ali su zbog velikog interesovanja :banghead: krenuli da seku i "piramidice", sundjer je uvozni, cini mi se iz Madjarske...

pozdrav

bogi

kok
10-12-2006, 04:32 PM
ali su zbog velikog interesovanja :banghead:

bogi
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

fala brate

asprilla
21-12-2006, 03:02 PM
pa, dal kupovati par tabli tog sundjera kod djuke, kao privremenu varijantu, hoce li pomoci makar malo ako se rasporede po sobi.

boggy
21-12-2006, 06:32 PM
Ako pod "pomoc" podrazumevas da ti potencijalni klijenti vide da imas nekakav "akusticki tretman" onda ok... bolji je od postera i slika. Ista prica kao i ideja da se kupi neki polovni, stari ali "pravi" mikser samo radi "utiska"... a inace miksati u PC.

Ako zelis da napravis realni akusticki tretman onda ne.

pozdrav

bogi

kok
27-12-2006, 04:23 PM
jer zna mozda neko gde ima da se uzme neki sundjer ( u Beogradu ) koliko toliko "ozbiljnijeg" kvaliteta od ovog gore pomenutog tapetarskog

ne mislim na ove profi najskuplje posto za te nemam para nikako, vec nesto na sredii ako postoji

cekaj bre

jer postoji bilo sta uopste:confused:

fala

boggy
27-12-2006, 06:03 PM
.....
cekaj bre

jer postoji bilo sta uopste:confused:
....

Koliko ja znam, ne postoji nista bolje od tapetarskog a da je u rangu cene azmafona (i da je sundjer!)... zapreminski gledano... sve sto smo do sada nasli kod nas da odgovara nameni, je bilo deset i vise puta skuplje od azmafona za istu zapreminu... (zapreminu dajem kao neku meru odnosa... nije bas dobra mera, ali nemam bolju)
Tako da eventualni prihvatljiv odgovor na ovo pitanje SVAKOGA zanima :)

pozdrav

bogi

kok
27-12-2006, 07:18 PM
toga sam se i plasio:(

boggy

jer znas mozda koliko se krecu cene tog sundjera za koji si mi dao adresu ranije

boggy
27-12-2006, 07:27 PM
.....
boggy

jer znas mozda koliko se krecu cene tog sundjera za koji si mi dao adresu ranije

Ne znam... pokusaj da pitas telefonom...

pozdrav

bogi