View Full Version : LCD 19" widescreen
Ad Fines
08-12-2006, 11:44 PM
Uzimat cu dva nova za studio, al se ne mogu odluciti dal da uzmem widescreen ili obicni.
Ako netko ima volju za neki savijet......unapred hvala.:)
perun
09-12-2006, 12:04 AM
Uzimat cu dva nova za studio, al se ne mogu odluciti dal da uzmem widescreen ili obicni.
Ako netko ima volju za neki savijet......unapred hvala.:)
Mislim da je bitnije (realno), kakvi god da su, da imaju DVI prikljucke. A 16:9 ili 4:3, stvar je afiniteta i potrebe... Mislim da je ono prvo vaznije!
Pozdrav...
diviner
09-12-2006, 12:21 AM
Mislim da je bitnije (realno), kakvi god da su, da imaju DVI prikljucke. A 16:9 ili 4:3, stvar je afiniteta i potrebe... Mislim da je ono prvo vaznije!
Pozdrav...
Naprotiv...rijetko koja graficka danas (u klasi jeftinijih, a takve svi furamo na svojim daw-ovima) imaju dual DVI, tako da nece moci prikljuciti monitore koji imaju samo DVI ulaze (mada opet vecina monitora dolazi i sa dsub, i sa dvi)...obicno imaju d-sub (VGA) i jedan DVI konektor. Samo skuplje poput 7600GT pa nagore imaju dual DVI konektore. Ako si aludirao na skuplje, odnosno kvalitetnije monitore (jer samo oni i imaju DVI opciju) onda se slazem.
A za ovo drugo si u pravu...koliko ja znam, popularni sikvenceri mogu da se razvlace na koju god rezoluciju hoces, tako da ni one u odnosu 16:9 nece praviti problem. Mislim da je svejedno, jer onoliko koliko ti bude sirok "radni prostor" toliko ce ti biti visok u slucaju 2 x obicni ne-wide monitor). Na kraju se sve svodi na radni prostor (povrsinski) iste velicine.
Dexxy
09-12-2006, 12:28 AM
Ja imam widescreen. Nekako mi lepse. Traka je duza...
Moze se sto stranica potrositi na to sto je bolji monitor i na kojoj rezoluciji je najlakse raditi... ali to nema nikakvog smisla.
POSTOJI PUNO VECI STUDIJSKI PROBLEM S VELIKIM EKRANIMA!!!
Zamisli staviti dva 19" monitora pred sebe. Kad stoje jedan do drugog to ti je skoro metar u sirinu! Gdje ona trebas smjestiti da zvucnike da ti ekrani ne pokriju direktni zvuk??? Trebao bi onda rasiriti malo zvucnike jedan od drugog, a to dovodi da vise zvucno polje nije jednostranicni trokut. Ako pak ipak odlucis zaprijeciti direktni zvuk iz zvucnika sa plasticno/metalno plocom (ili ti LCD monitorom) onda ce se neminovno dogoditi neki comb filtering zvuka. I sad jos zamisli da se to dogadja s widescreen ekranima - jos vise blokiranja putanje zvuka iz zvucnika, jos izrazenij comb filter. Onda ti đaba fini zvucnici (monitori). Uz to, ono sto ti dobivas kao direktni zvuk osim sto je filtrirano, biti ce teoretski i malo tise, a to pak znaci da se odnos "direktnog" i reflektiranog zvuka promijenio u medjusobnom odnosu glasnoca. Razlika se smanjila, sto znaci da u svom slusanju imas vise reflektiranih zvukova, a manje direktnog zvuka iz izvora (zvucnika).
Jedino rjesenje bi bilo staviti zvucnike jako visoko, ili monitor toliko daleko da je prakticki u ravnini s zvucnicima. A onda ti pak postanu slova na ekranu tesko citljiva jer su daleko (sitna su ti za citati), pa ti rad postane tlaka.
GROZNO, ZAR NE???
A da jednostavno zbrojis lovu i kupis onaj neki 20"-22" inch widescreen? Mozda ispadne tu negdje po novcima, a bude taman toliko uzi od dva 19" (ili nedajboze dva 19" widescreena).
Ja imam obicni 19" LCD koji mi "lebdi" na pomicnom stalku iznad pulta i dovoljno je. Nakrca se ekran s prozorima, al ionako bi se nakrcao sve i da imam 3 LCDa. Onda bi vise plugincica ostavio otvorene na ekranu i opet sve pretrpao!
:)
diviner
09-12-2006, 01:50 AM
Hm...zanimljiv pristup Shot. Definitivno na sve to treba obratiti paznju...
Svaka cast.
RokStudio
09-12-2006, 02:05 AM
Moze sve lepo da stane ako se izorganizuje, samo ako uzimas 2 monitora pazi da budu priblizno jednakog kvaliteta, inace ce onaj s losijom slikom da ti izgleda odvratno jer ces stalno da ga poredis s boljim :)
Ad Fines
09-12-2006, 11:46 AM
Meni je samo bitno da vidim, odnosno , da mi netko da savjet dal je prednost widescreena ili da uzmem obicni.
Dva uzimam, to je definitivno.
ridge
09-12-2006, 12:06 PM
Uzmi wide vise prostora za rad je uvek bolje nego manje
RokStudio
09-12-2006, 01:36 PM
Problem s wide monitorima je sto ti od 19'' imaju vertikalnu rezoluciju (900) slabiju od 19'' sa 4*3 aspektom (1024), pa dobijes vise od svake trake po sirini, ali manje traka vidis na ekranu. Resenje su oni 20''-21'' wide monitori sa 1680*1050 rezolucojom, ali ti kostaju (ako su iole dobri) kao 2 "kvadratna" monitora od 19'', sto je ipak daleko bolje resenje ako se gleda ukupan prostor koji time dobijas.
zvincic
09-12-2006, 01:57 PM
Jedino rjesenje bi bilo staviti zvucnike jako visoko, ili monitor toliko daleko da je prakticki u ravnini s zvucnicima. A onda ti pak postanu slova na ekranu tesko citljiva jer su daleko (sitna su ti za citati), pa ti rad postane tlaka.
pogodak u srz problema!
ali ovo gore nisu jedina rjesenja, monitori se mogu sloziti i po vertikali
istina, izgleda malo neobicnije ali ako ne drzite razvucen arranger preko dva monitora vec drugi monitor koristite za pluginove, mikser itd....onda radi bez frke! ;)
RokStudio
10-12-2006, 11:50 AM
Problem je postici da ekran monitora koji je iznad bude bas iznad prvog, a ne 30 cm iza (zbog postolja koje mora da stoji na necemu), nezgodno je ako nisu u istoj ravni jer je onda gornji predaleko a i mora da se menja fokus kad se pogled pomera s jednog na drugi, sto je zamorno za oci.
boggy
10-12-2006, 12:03 PM
A jel' problem da se LCD monitori obore unazad, ostanu na stolu (sopstvenom stalku) i priblize onome koji hoce da gleda u njih... pa ih gleda "odozgo"?
Monitori onda mogu iza, na regularnom rastojanju, a LCD im ne smetaju... to sam, cini mi se, vec negde video.
pozdrav
bogi
A jel' problem da se LCD monitori obore unazad, ostanu na stolu (sopstvenom stalku) i priblize onome koji hoce da gleda u njih... pa ih gleda "odozgo"?
Monitori onda mogu iza, na regularnom rastojanju, a LCD im ne smetaju... to sam, cini mi se, vec negde video.
pozdrav
bogi
To je meni sjajan koncept. Znas kad se monitor ukuca u stol. Onda gledas u monitor odozgo, kao da zas kuhinjskim stolom citas novine. Samo obicno u studiju taj dio stola ima pametniju funkciju. Obicno je tamo mikser. Al to izgleda genijalno. Zamisli stol gdje su u sredni ukucana dva monitora pod kutem 30-40 stupnjeva, onda do njih u nastavku isti takvi rackovi s efektima. Pa tako cijeli stol da izgleda ko konzola od SS Enterprise-a, u obliku slova U. To bi izgledalo ludilo!! Nesto kao mastering room od Bohus studia samo s monitorima ukucanim u rack. :hyper:
boggy
10-12-2006, 12:36 PM
..... Zamisli stol gdje su u sredni ukucana dva monitora....
Ma ja mogu da zamislim i ceo veliki "SSL" "napravljen/nacrtan" samo od LCD monitora... masta moze svasta... :) Nego jel' ovo vama moze da pomogne ili ne? :)
pozdrav
bogi
zvincic
10-12-2006, 02:14 PM
taj koncept ima dvije velike rupe
prva,
lcd-i imaju jedan veliki problem sto se tice kuta gledanja, samo kad gledas ravno u njih vidis normalnu sliku, cim se pomaknes malo u kut stvari se drasticno mijenjaju.
druga,
ovim konceptom bi konstantno gledao prema dolje, sto je JAKO STETNO za vrat!!!
isti hoce jako brzo da zaboli ako glava stalno gleda prema dolje.
idealno je da je gornji rub ekrana u visini ociju
silicon science
10-12-2006, 02:31 PM
taj koncept ima dvije velike rupe
prva,
lcd-i imaju jedan veliki problem sto se tice kuta gledanja, samo kad gledas ravno u njih vidis normalnu sliku, cim se pomaknes malo u kut stvari se drasticno mijenjaju.
druga,
ovim konceptom bi konstantno gledao prema dolje, sto je JAKO STETNO za vrat!!!
idealno je da je gornji rub ekrana u visini ociju
Idealno je da sredina ekrana bude u visini ochiju-tek onda ti je vrat u ispravnom polozaju-sto je jako bitno u vishechasovnom radu.
zvincic
10-12-2006, 02:39 PM
ako ja lazem onda lazu i doktori ;)
boggy
10-12-2006, 03:21 PM
...
E pa sad... oces i jare i pare? :banghead:
:)
pozdrav
bogi
TFT 22" SAMSUNG SyncMaster 225BW, 5ms, 280cd/m2, 700-1,160?/160?, 1680*1050, WIDE, sil/bl, DVI, Pivot
Kosta oko 500e... i resen problem
1154
DaBear
10-12-2006, 06:35 PM
To samo kod jeftinih LCD-a...imao sam jedan stari, kad pogledas sa strane, maltene kao da gledam negativ!!
Ali svi koje sam od tad imao / video su OK..ovde sad biju ko nece da kupi, toliko su jeftini!
milos
10-12-2006, 06:55 PM
Evo ovako,mislim da je najbolje da uzmes dve 19-ice koje su jako tanke po ivicama(13mm) i da ih pripijes jer na taj nacin dobijas rezoluciju od 2560x1024...
Uzmi BenQ FP93G (ili sacekaj novi GS),odlican monitor za manje od 20000 din.
http://www.benq-eu.com/products/LCD/?product=647
zvincic
10-12-2006, 08:55 PM
To samo kod jeftinih LCD-a...imao sam jedan stari, kad pogledas sa strane, maltene kao da gledam negativ!!
Ali svi koje sam od tad imao / video su OK..ovde sad biju ko nece da kupi, toliko su jeftini!
novi imaju vise manje pristojan kut gledanja sa strane, ali gore i dole je jos uvijek lose.
POGOTOVO od gore
Evo ovako,mislim da je najbolje da uzmes dve 19-ice koje su jako tanke po ivicama(13mm) i da ih pripijes jer na taj nacin dobijas rezoluciju od 2560x1024...
Uzmi BenQ FP93G (ili sacekaj novi GS),odlican monitor za manje od 20000 din.
http://www.benq-eu.com/products/LCD/?product=647
Ako odabere kombinaciju sa dva monitora zar nije bolje da doda jos 50e za svaki pa da uzme Samsung 203B, 20"...
http://www.itsvet.com/Samsung-203B/p-comp_comp_monitor-1-329
Mada sad se mi kao gadjamo ciframa a nemamo pojma koliko covek hoce da da para za monitor(e). Licno mislim da je bolje za rad imati jedan veci monitor, ali isto tako mislim da mnogo bolje izgleda (jebitacnije:p ) kada se postave dva jedan do drugog.
Pozz
Ad Fines
11-12-2006, 12:24 PM
Ma ne dolazi u obzir jedan monitor. Moraju biti 2 komada.
Cak razmisljam o ovim monitorima
DELL monitor LCD 2007WFP 20'' TFT UltraSharp Wide
zvincic
11-12-2006, 01:03 PM
Ma ne dolazi u obzir jedan monitor. Moraju biti 2 komada.
Cak razmisljam o ovim monitorima
DELL monitor LCD 2007WFP 20'' TFT UltraSharp Wide
odlican monitor
S-IPS matrica, slika za pet
ali je i cijena za pet :D
dva takva te olaksaju za 1200 eura...
Ad Fines
11-12-2006, 01:41 PM
Postoji neka mogucnost da se pobjegne od pdv-a.....
Moram na kavu ovih dana sa kolegom.
Al bez obzira...dosta je to love, pogotovo danas.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.