PDA

View Full Version : Sonar iskustva?

SHIVA
07-12-2006, 11:32 PM
Dobio sam Sonar 6 i mami me da ga isprobam. Ima li kakva vecha "kvaka" sa Sonarom ili je samo stvar navike i ukusa? Pretrazhio sam starije threadove ali nigdje ne nalazim nikakvu usporedbu Sonar - Steinber... samo gomila predrasuda. Ima netko iskustva sa obje platforme?

kejkz
08-12-2006, 12:25 AM
Radim s vremena na vreme u njemu, nije los program, ima kreativni potencijal, moze se lepo miksati i programirati, ali meni licno tu nesto fali. Pre svega, stabilnost zvuka, ne samog programa, u radu je krajnje diskutabilna, jer nekada dolazi do bespotrebnog seckanja kada se otvaraju neke osnovne funkcije i prozori, a procesor uopste nije opterecen, sto moze da nervira. Sam program ima po meni previse prozora i dijaloga, sa hiljade malih podesavanja, koja treba citati i citati da bi nasao ono sto ti treba. Ima problema sa nekim VST instrumentima, ali generalno oni nisu toliko strasni. Probao sam novu x64 verziju, koja je prilicno stabilna. Uz njega se dobijaju instrumenti i neki efekti, ali nista spektakularno, samo cisto da se moze poceti. Imam neki osecaj da nekako preterano koristi procesor, vise od Cubase-a sa istim instrumentima i brojem audio traka, ali to je mozda samo moja uobrazilja.

Ima on i svojih prednosti: svidja mi se kako je uradjeno seckanje audio fajlova, odnosno slicing, mogu se lako dobiti varijacije na ovaj nacin, editor za midi je pregledan i precizan, bilo matrix, list ili notni, mikser
je vizuelno dopadljiv i generalno pregledniji nego npr nuendov, koji je nekad meni licno zamoran. Trekovi imaju ikonice kao u Logic-u, sto je nekad dobro kod trazenja, kada ih ima dosta, a obicno ih ima:).

Ima tu naravno jos mnogo toga, ali malo je mesta, tako da je najbolje da ga probas sam, ako mozes, i vidis da li ti se svidja, mozda vise odgovara tvom nacinu rada. Sto se kreativne i strane tice, mozes dobiti mnogo, sto se svuka tice, isto tako, kvalitet je tu, on cak mislim da ima i 64bit mixing engine, sto teorijski znaci prednost u odnosu na Cubase i Nuendo, ali je moj generalni stav da je Cubendo robusniji i stabilniji, pogotovo kada je rad pod velikim opterecenjem u pitanju.

SHIVA
08-12-2006, 12:33 AM
Damn... :) ovo se zove sazhet i jasan odgovor. Tnx!

ps: definitivno chu instalirat Sonar i iskushat srechu. Makar chu prisilno promjenit redosljed operacija i navike kod rada, a i malo me umorio Steinberg.

Everbeatz
11-12-2006, 01:50 PM
Slazem se sa Kejkzom u smislu da opterecuje procesor vise nego sto bi trebalo ako ga uporedimo sa Cubase-om. Naravno da zavisi i od toga koju mashinu imas, ali mi je objektivni utisak da pojacano trosi resurse prilikom manje zahtevnih operacija..

djivan
21-12-2006, 05:53 PM
sonar je ok ako vam trebaju cakewalk instrumenti ili cakewalk efekti:)

RokStudio
21-12-2006, 10:33 PM
Ko hoće da mixuje bez smaranja i gomile ekrana, preporučujem da proba Tracktion.

kejkz
22-12-2006, 12:40 AM
Ko hoće da mixuje bez smaranja i gomile ekrana, preporučujem da proba Tracktion.

Radim kuci u njemu vec tri godine, i stvarno ume biti uzivanje... nisam probao verziju 2, ali sigurno ni ona nije losa

lesha
22-12-2006, 01:11 AM
Radim kuci u njemu vec tri godine, i stvarno ume biti uzivanje... nisam probao verziju 2, ali sigurno ni ona nije losa
obavezno probaj.

kejkz
22-12-2006, 01:29 AM
obavezno probaj.

imam jos jedno dve-tri pesme da zavrsim u starom, i onda probam sigurno! Video sam da ima prave sendove, tako da bi to trebalo biti odlicno, resenje sa senderelom i sa rekom nisu neka....

ANITA
22-12-2006, 07:01 PM
Ja sam prije koju godinu koristila Sonar. Onda su mi zaprijetili da će me banovat s foruma, ako nastavim, pa sam presla na Cubase. :D

Super mi je bio Sonar i falilo mi je masu stvari u Cubase-u kad sam prelazila. Ali sad kad sam dublje usla u Cubase, kad otvorim ponovno Sonar (radi starih projekata) fali mi milijun stvari iz Cubase-a. Sve u svemu.... Cubase ipak nudi daleko vise opcija (ne govorim o usporedbi s novim Sonarom jer o njemu pojma nemam), ali mi je midi kod Sonara bio stabilniji i zaista mi se činilo da se moglo učitati daleko vi?e instrumenata nego u Cubase u kombinaciji s Giga Studiom. Cubase mi se če?će ru?i i ba? naprotiv gore iznesenoj tvrdnji da se tro?i vi?e procesora sa Sonarom, ja sam ba? uočila obrnuto.
Smeta me kod Sonara jo? hrpa nekompatibilnosti... UAD se nije dao normalno instalirati nego je trebalo raditi hrpu tweakinga, a to me uvijek natjera da promjenim software. Itd...

slowstar
23-12-2006, 12:05 AM
Mislim, dakle moje LICNO misljenje je da je tu LOGIC toliko bolji od svega da je prakticno van konkurencije...
Nego moram da priznam da zavidim pojedinima na forumu, tako elegantno pominju gomilu najnovijeg soft-a, prelaze sa jednog na drugi, raspravljaju o masi plug-inova... nije mi jasno odakle im novac za sav taj silni software, koji prilicno kosta...nije valjada da se koristi piratski soft? Ako je to redovna pojava, ob=nda je to velika nepravda prema autorima softwarea, pogotovo ako se njihov soft koristi u "komercijalne" svrhe, a i nepravda je prema svima nama koji taj soft i te kako placamo...Zar nije vreme da svi koji se bave muzikom kao profesijom a ne hobijem, i plate za soft koji koriste, kao i za hardware?
Pozdrav i sve najbolje svima za Bozic i Novu Godinu...

lesha
23-12-2006, 12:28 AM
Zar nije vreme da svi koji se bave muzikom kao profesijom a ne hobijem, i plate za soft koji koriste, kao i za hardware?
apsolutno se slazem.

ANITA
23-12-2006, 07:53 PM
I ja se slazem :)!

kVu
24-12-2006, 07:20 AM
Mislim, dakle moje LICNO misljenje je da je tu LOGIC toliko bolji od svega da je prakticno van konkurencije...
Nego moram da priznam da zavidim pojedinima na forumu, tako elegantno pominju gomilu najnovijeg soft-a, prelaze sa jednog na drugi, raspravljaju o masi plug-inova... nije mi jasno odakle im novac za sav taj silni software, koji prilicno kosta...nije valjada da se koristi piratski soft? Ako je to redovna pojava, ob=nda je to velika nepravda prema autorima softwarea, pogotovo ako se njihov soft koristi u "komercijalne" svrhe, a i nepravda je prema svima nama koji taj soft i te kako placamo...Zar nije vreme da svi koji se bave muzikom kao profesijom a ne hobijem, i plate za soft koji koriste, kao i za hardware?

uf.. Logic.. uf

uf

i jos jednom

uf! :banghead:

naranja
24-12-2006, 01:23 PM

Ni meni nije jasno od kuda toliko pomena najnovijeg softvera, kad ima toliko freewarea... ali i dobrog jeftinog softvera... pirati će uvijek biti tu ali evo još niko ovdje nije spomenuo da koristi Cubase 4 jer još uvijek nije krekiran...
Što se hostova tiče, ja sam zadovoljan sa SVOJIM energyXT-em, nova beta je došla u petak, so meri krismas evribadi...:)