Log in

View Full Version : DJ-ing ...

alavuk
07-12-2006, 06:51 AM
juce sam gledao (konacno) DMC takmicenja od 87-e do 2001-e ... znaci dream team (mixmaster mike dj qbert i jos jedan lik),Ca$h Money , A Track (klinac od 15/16 godina) , Dj Kraze , Dj Noise , Dj Roc Raider, ... ali DJ DAVID IZ NEMACKE .... uhuuuuuuuuuuuuuuuuu ... kapiram da bi mogao covek opusteno da svira drum n bass sa plocama najopustenije , ne kazem da ne bi i ostali spomenuti uradili to , ali ovaj covek ... bas je brz ko munja ... sto me dovodi do razmisljanja nisu li techno/house dj-evi (cast izuzecima) samo teski manekeni u odnosu na ove turntable-iste vecina njih ni ne koristi slusalice jeste sve to napamet ali **bote ... ? ... znam da ne mogu da se porede ali alat je isti ...

vase misljenje ?

DADDY Z
07-12-2006, 11:26 AM
Q bert.
za mene bio i ostao najbolji...Kraze takođe

David je običan cirkusant,
techno i house dj-i su manekeni u odnosu na gorespomenute ali zapravo ih ni ne treba porediti..teško da bi bilo koji turntablist mogao da odradi pošten višečasovni set,kao što ni house/techno dj slabo ima ili nema pojma o čarolijama koje ovi grandmaster-i izvode...

alavuk
07-12-2006, 12:47 PM
pa samo si ponovio ono sto sam napisao ... :] evo sad sam sedeo u kaficu malo posle reklamiranja sa dj ape-om i drazenom i pricali tacnije pricali smo ja i djape , a drazen nas samo gleda... nije da se hvalim ili nesto slicno , ali ako se vec bavis dj-ingom barem neke osnovne informacije o dj kulturi , malo mi je smesno kad vidim nekog klinca sa FS-om i kako mi se hvali kako on pravi muziku a "cikice" rade sta 'oce sa plocom jeste malo napamet ali opet taj **beni tajming

Rhino
07-12-2006, 03:03 PM
Ne moze to ni da se poredi. A jesu li ovi drugi manekeni naspram prvih (generalno), jesu.
Hiphop crnje imaju posla sa pravim notes, mesures i takvim stvarima, zbog toga i postoji turn table kao instrument na berkliju recimo, dok ovi ostali gotovo iskljucivo hvataju beat na beat, sto je 1 razred osnovne skole.
E sad sto je mene pocela da nervira "plitkoca" usa dj-eva globalno to je druga stvar.
Mislim, tehnika i sve to ubija, ali se sve manje koristi mozak u samim scratchevima (ne pricam o dmc takmicenju ono zbog toga i postoji) vec se ponasaju kao da mjere kome je k*** veci, i to je bezveze.

Hollywood
07-12-2006, 03:31 PM
Q bert.
za mene bio i ostao najbolji...Kraze takođe

David je običan cirkusant,
techno i house dj-i su manekeni u odnosu na gorespomenute ali zapravo ih ni ne treba porediti..te?ko da bi bilo koji turntablist mogao da odradi po?ten vi?ečasovni set,kao ?to ni house/techno dj slabo ima ili nema pojma o čarolijama koje ovi grandmaster-i izvode...

Slazem se, mada i Mixmaster Mike je mnogo dobar.

To oko manekenisanja se ne slazem. Ima likova koji su manekeni, ali ima i ljudi koji se bas cimaju da bi zurka trajala 5cuka.

Razlika je u tome sto se skrec vezba i vezba i vezba, likovi koji izlaze na DMC taj njihov set od 3-5min spremaju godinu dana po 10cuka dnevno.

Dok house/tehno djejevi priprmaju sebe na drugaciji nacin, i da, naravno da ima likova koji su totalno lenji i bole ih **rac za tu pripremu.

Malo je nezahvalno porediti ove dve vrste djinga.

alavuk
07-12-2006, 09:00 PM
pa naravno ali eto , dave clarke je prvo bio hiphop dj koji i dan danas skrecuje pravi "vratolomije" drka mixer kad god stigne , jeff takodje uradio je za techno da to ne moze da se izmeri ... takodje hiphop dj ... ili anthony shakir npr ... , znaci opet moras da drndas gramafone mixer da bi napravio zvuk trip kako god nazovi ... kapiram da im je to tehno pruzio da se igraju lakse sa plocama i sl... ja sem dnb-a od elektronske muzike nisam cuo preveliku igrariju sa vinilom (cut,mix,schratch i sl...) kad se radi u klubu ... kao da ljude mrzi da nesto "naprave" novo da budu unikatni makar zbog nacina na koji pritiskaju 33/45 ili stop ... evo navodim primer rob stow-a coveka sam slusao 2 puta u nas , kad mixa nekoristi slusalice vec pitch/prvi beat veoma malo pogresi , skrecuje(jedino mu za to sluze sluske cisto da nadje zvukic) pravi zezancije tokom mixa znaci nesto priblizno gospodama mixmaster mike-u i ekipi ... iscimacu jednog drugara ako jos ima video zapis pa da uploadujem to...

OFF
07-12-2006, 10:26 PM
Meni se najvise svidja Tom Morello:D

alavuk
07-12-2006, 10:32 PM
giratista RATM ?

OFF
07-12-2006, 10:34 PM
giratista RATM ?

Ne, DJ Audioslave:D :p

alavuk
07-12-2006, 10:35 PM
pa dobro nisam omasio ... :]

strasni zmaj
07-12-2006, 11:29 PM
me dovodi do razmisljanja nisu li techno/house dj-evi (cast izuzecima) samo teski manekeni u odnosu na ove turntable-iste. znam da ne mogu da se porede ali alat je isti ...

vase misljenje ?

nemoj tako brate. nisasm maneken... :)

mislim da je nemoguce usporedjivati te vrste glazbe koje su koncipirane totalno drugacije. dnb/hip hop lovis na dobos, sve ostalo elektronsko lovis na kasu/bas. dok kod dnb-a prolazi cimalica na 5u, u technu je to totalno nezamislivo (pricam u svoje ime naravno). mislim da je to na sto ti aludiras
totalno neposteno prema tech/house/trance glazbenicima. isto bi bilo da usporedjujes slasha ili satrianija i gitaristu od toola. sustina instrumenta je ista, ali meni osobno puno bolji tool od bilo kojeg nadprosjecno dobrog rockera. ima takvih primjera milion.

osono kada miksam pokusavam miks spojiti u jednu cijelinu, tj pocinje na 00 i zavrsava na 74 minuti bez i jednog grubog prijelaza. naravno da nakon nijednog preslusanog miksa nisam 100% zadovoljan, ali u stvari u klubu bi glasnoca zvuka i slusateljevo nepoznavanje ploce i repertoara taj miks njemu napravio savrseno umiksanim.

e, jos nest. sta kazete na incubusovog dj-a? meni je lik prejeben. nije los ni tip iz limp bizkita, ali ovaj prvi je tata! :)

strasni zmaj
07-12-2006, 11:34 PM
http://www.youtube.com/watch?v=0CqF07ijFds

prva stvar sto sam otvorio od majstor-majstor majk. nemogu vjerovati da lik umiksava rage againste! impresivno!

alavuk
09-12-2006, 11:13 AM
adam freeland je isto to uradio u jednom mixu ... samo da dodam , charles siegling iz technasia-e me je uverio da itekako mozes da se igras i sa tehnom ...

Rhino
09-12-2006, 01:37 PM
adam freeland je isto to uradio u jednom mixu ... samo da dodam , charles siegling iz technasia-e me je uverio da itekako mozes da se igras i sa tehnom ...

Da, ali pitanje je koliko tehno publika dugo to moze da podnese.
Bas na clarku je dosta ljudi u hajpu prvih 45min - sat, i onda pocnu da se zale.:D
Bar je tako bilo na setu kad sam ga slusao.
Meni je bio osvjezenje u moru bezbojnih dj-a u technu.

alavuk
09-12-2006, 10:35 PM
pa evo charles siegling prvi , nisam stigao do kraja da ga odslusam morao sam da trpam opremu i da se vrnem kuci ali mi je drzao paznju svo vreme dok sam bio prisutan , ostatak ekipe koje znam i koje ne znam kazu da je bilo mega , pazi ovde u srbiji mnogo ljudi je neobavesteno ( kao i bilo gde ) o nekom dj-u , ja znam sta mogu da ocekujem od bilo kog dj-a npr. za exit (jeff mills i dave clarke npr.) , dosta ljudi kad radim me pita jel znas da mixas(skrecujes) , jel moze neki minimal ... pa nije tehno samo minimal ... a misle na hard ili sta ja znam koji tehno ...

a sto se tice dave clarke-a jel si slusao electroboogie mixeve ? pogotovu prvi ...

SHIVA
11-12-2006, 03:06 PM
Mislim da su ovi koncepti neusporedivi. Dapache... vidim ne 2 nego (barem) 3 kategorije DJ-a.

1) Tehnichki orjentirani DJ-i (alla Dave Clark) koi (IMO) prezentiraju iskljuchivo vlastito umjeche dok je glazba na zadnjem mjestu. Osobno nema mi nicheg goreg od dobre stvari koju zemljak od DJ-a sjebe s "legendarnim" DJM600 flangerom :rolleyes:. Skrechanje da i ne spominjem... No s druge strane ovo je jedini pravac DJ-inga koi naginje kreativnom izrazhavanju iako se meni osobno ne svidja.

2) DJ-i sa repertoarom iz hiperprodukcije. Tipa bolji techno DJ-i koi cca svakih 1-2 minute imaju drugu stvar na gramofonu. Osobno mi se svidja takav pristup, ali zaista rijetki DJ-i to rade bash dobro. Poslushao sam ih stvarno puno i definitivno najvishe me se dojmio Heiko Laux. Mozhda jedini DJ koi zaista svira na 3 gramofona onako kako treba. Petar Dundov je takodjer odlichan DJ iako je poprilichno pomodan i jednom dobro slozhen set svira po godinu dana uz mjestimichna osvjezhenja novijim hitovima. No tehnichki je vrlo, vrlo jak pa je uglavnom bolje poslushati dobar stari set nego aljkavo improviziran.

3) DJ-i koi pushtaju kompleksniju produkciju (stvari od preko 10 minuta) i sviraju setove od 2-3 sata ili vishe. Jedan od najupechatljivijih je Goa Gill. Setovi mu chesto traju i preko 10 sati a pushta sa DAT traka (bez pitch kontrole) i svejedno uspjeva savrsheno pogodit beat. Ovakav set zahtjeva dooooobru pripremu, oznachavanje BPM-a svake stvari i dobro isplaniran build up i step down. Ovakav pristup stavlja glazbu i flow u prvi plan a DJ nastoi ne dolazit do izrazhaja, pogotovo ne efektima, cut-evima na volumen faderu ili slichnim "jeftinim" forama. Osobno mi se ovaj pristup najvishe svidja. Drushtvo ima previshe lazhnih ikona i bez da se DJ-evi trpaju u tu grupu. Na kraju poanta je ljude drzhati u "filmu" shto duzhe a ne iznervirati ih nakon 45 minuta maltretiranja mixera i vinila. Poanta partija je u glazbi a ne u tehniciranju. Naglasak je na atmosferi a ne na karizmi DJ-a.

Iako sam nekoliko godina svirao po trance i mjeshanim partijima... nalazim DJ profesiju iznimno precjenjenom a DJ scenu prepunu egocentrichnih likova koi svoja umjecha definiraju zaradjenim iznosom i smatraju sebe centralnom lichnoshchu svakog partija. Definitivno se nisam pronashao u takvom okruzhenju. Zbog degenerativnosti publike i njihovih kriterija chesto dolazi do potpuno promashenog koncepta. Parti je kolektivni event... tu nema mjesta za "centralne" lichnosti. Tome sluzhe koncerti. Malo je umjetnosti u sakechanju tudje glazbe na mixeru. To je zanat a ne umjetnost. Manekeni prezentiraju kreacije ali sami ne sudjeluju u stvaranju... No degenerativne sklonosti (opet) vode u astronomske honorare za egocentrichne hodajuche vjeshalice.

alavuk
11-12-2006, 03:38 PM
slazem se sa tim da je muzika glavna stvar na partiju , a ne dj koji ce da manekenishe nazalost ljudi dolaze na zurke u sto vecem broju zbog dj-a tog i tog zato sto je popularan i sl. a muzika ko je **be samo malo da pumpa zakucava i vrh , da ljudi dolaze zbog muzike odavno bi svi imali publiku makar i 10 stalnih ljudi a da nisu tvoji prijatelji koja bi te pratila negde ... ne znam kako je u hr. ali ovde je minimal (ne tehno vec ne znam sta) sad veliki trend , e sad dolazimo do drugog pojma koji se zove muzicka industrija ...

drndova sam slusao jednom u kpgt-u kad su radili on i samuel l. session znaci covek je razbio , znaci millsova skola cepaj dok ne explodiraju zvucnici , cak je i meni bio heavy jedno vreme (da ne poverujete) , jednom sam slusao aquaviva-u u sava centru (2003-e ja mislim)i razocarao u se coveka doneo FS a pustao radijski latino house ...

a taj f langer uh kako sam ga zamrzeo na exitu 03 slam i christian smith ili cak john selway ne da su ga izndrdali kao i d. clash od brian zents-a ...

DADDY Z
11-12-2006, 09:36 PM
treba tu još uvrstiti i ljude poput DJ Shadow-a,koji su nešto između..set ili bolje rečeno live act mu traje par sati ali u okviru toga on vrti muziku,skrečuje (umereno-tamo gde treba),trigeruje sampler i jo štošta čovek radi-takvih je npr. malo...mislim možemo polemisati dugo o ovome ali definitivni zaključak je da je većina DJ-a bezveze (manekeni)

SHIVA
11-12-2006, 09:57 PM
john selway

he he he... na jednom Hallowind partiju (u sklopu wind surf regate u Puli) john selway je svirao poslje dundova. Ko za inat... dundov tu vecher odvrtio jedan od (IMO) boljih setova. Selway je nakon njega zvuchao smjeshno... a i izgledom je popratio nastup... valda mu nitko nie rekao da kaubojski sheshiri nisu jako popularni na balkanu :) Ili je i on krivo shvatio Marlboro plakate :D

Uglavnom... katastrofa od dj-a :banghead:

alavuk
11-12-2006, 10:16 PM
ali zato christian smith & john selaway - downunder ... primate 31 vrhunski ! kao i ostale stvari ...

MarkoM
12-12-2006, 02:35 AM
zato je u industriji bio extra, kada je radio sa carolom...pre 5-6 godina ja mislim...

lesha
12-12-2006, 02:43 AM
da, kakva je to zurka bila :da:
selway - fenomenalan izbor muzike, odlicna atmosfera.
'99 ili '00, ne secam se tacno..

Rhino
12-12-2006, 04:23 AM
Eeeeeh, to su bili dani.:D :D

alavuk
12-12-2006, 06:32 PM
docek pravoslavne nove godine '00 :]

a da spomenem i samo john selway - digital emotion

AudioStorm
25-05-2010, 01:04 AM
Daaaaaaaaaaaj jebote,sta je ovo...Covjek je prikljucen na high voltage,jeli ovo moguce sta radi,ovo je ludilo!Pazite,generalno o temi sto je Alavuk postavio,jest isti sport ali nije kubikaza:-)
Ne,ovo su stvarno virtuozi i ovo je domen osjecaja za beat, voice i uopste za kompletan ritam,tonalitet i dinamiku ali se ne mogu poredjivati grandmasteri sa velikim Dj-vima ili showman-ima za DJ konzolom.Veliki grandmasteri su kaskaderi Dj-inga,prosli kroz evoluciju i nastajanje nekog modernog (ne mainstream) zvuka americkih klubova sredinom osamdesetih,sam taj po mnogo cemu poseban feeling imaju samo crnci ali kasnije vec i ostali ulaze u pricu...
Ne bih bas rekao da je posao house/techno dj-eva slaganje kickova,to je mnogo dublji i slozeniji proces.Nije fora u preslikanom udarcu basa,vec nesto studioznijem dijelu mixanja teme,pronalazenju nastavka od jednog svijeta melodije (ovdje govorim o progressive housu) i uplivavanju u drugi da sto je duze moguce materija ostaje sublimisana.Naravno da je lov kick-a na kick smijesna situacija i naravno da cemo se tu svi sloziti ali ono sto rade pravi majstori prog sounda je to da nastaje harmonicna sjedinjenja u melodiji,u ideji koja je prenesena u akorde.E to je umjetnost!Za to je knjiski primjer Argentiski maestro,grande Ernan (Hernan Cattaneo) koji je u ljeto prosle godine na plazi "Kamenovo" izmedju Budve i Petrovca odsvirao upravo nevjerovatan set od puna 4 sata,covjek nas je odveo u jednu zadivljujucu ariju...Svakako,po mom skromnom misljenju nema puno takvih artista,tu je zasigurno i Nick Warren,Danny Howels,Dave Seaman,od mladjih Trentmooler...Ili npr u Technu i minimal soundu imate jednog Marka Nastica koji na 3 soursa vrti fenomenalan zvuk,jednu veliku halicinaciju dokazujuci se vise kao spinner a manje kao klasican DJ...E,da,pozdravljam pominjanje Heika Lauxa:-)

milos
27-05-2010, 07:24 AM
Secam se tog perioda 1999-2000 kada sam bio klinac i isao po zurkama:da:
Primate, Drumcode, Primevil, AMC , Planet Rhytm(PRRUK),Compound...
Profi tehno , ne ponavlja se vise :(

alavuk
27-05-2010, 09:37 AM
niti ce ...

Lag
27-05-2010, 12:49 PM
ponavlja se ali mnogo manje nego tada

super011
27-05-2010, 06:18 PM
<object width="640" height="505"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/088AWsTtTFU&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/088AWsTtTFU&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

alavuk
27-05-2010, 06:25 PM
ponavlja se ali mnogo manje nego tada

da ali mi sve nekako na granici koketiranja necega ... ali opet sto kazes ima ga nije da ga nema ...