View Full Version : Saban Saulic-Flauta...
Dean Milenkovic
06-12-2006, 10:41 PM
Dobar Dan,
Kao klinac sam otishao iz srbije, tako da nemam puno iskustva kad dodje u pitanje nasha narodna muzika. Ovaj isecak je sa najnovijeg shabanovog albuma i cisto me zanima, da li je ova frula/flauta/shta god produkt peodukcije ili je ovo do izvodjaca. Ja stvarno ne znam kako se svira flauta, jer ovde po meni se cini da ima izuzetno veliki broj vibracija...Bar u mom dosadasnjem radu sa klasicnom muzikom ja ovo nisam sreo.
Ovo je verovatno moronsko pitanje, ali bi bio zahvlan ko god mi da logicno objashnjenje uz primer.
http://download.yousendit.com/CFFDA54E6ECC3138
Hvala,
Dean
Flauta definitivno nije. Pre ce biti neki kaval ili slican narodni instrument. Mozda ce to ipak znati da ti bolje kaze neko ko vise poznaje narodnu muziku.
Ja ti samo kazem da flauta nije. Ona ima barsunastiji zvuk.
Klarinetista
06-12-2006, 10:58 PM
Mislim da je neki kaval sa (recimo) korg pa1xpro.
Dean Milenkovic
06-12-2006, 11:43 PM
Odlicno...Medjutim ovo nije svirano "real time" vec na klavijaturi?
Sad znam kako da proadjem to.
Hvala
ako ima iko ishta da doda, posebno u vezi sa vibriranjem, je dobrodoshao.
cevap
07-12-2006, 02:24 PM
Meni ovo ne lici na samu flautu. Prije ce biti da je kakva mekana gajda ili nesto tipa onih DX zujalica + dodato na istom kanalu jos nekog mekanog instrumenta, poput klarineta, oboe ili ney/mey flaute.
mozart554
07-12-2006, 07:02 PM
Cao momci ......
Tu bih mozda ja mogao da vam pomognem...!
posto sam ja to snimio u studio..u becu.. od prilike znam sta smo gde koristili ..
frulica je iz Korg Tritona (mislim skorz nesto bezveze semplovano iz CZ´a i malo doradnjeno) a "vibrato" je prost triler na klaviaturi...nista drugo
Dean Milenkovic
08-12-2006, 03:31 AM
Odlicno,
Hvala na postu. Molim te obrazlozi pojam reci triler. Nije mi poznata, bar ne u muzickom zargonu..
Hvala
Klarinetista
08-12-2006, 11:27 AM
Rec triler na svakom jeziku valjda isto znaci:confused: :confused: :confused:
Dean Milenkovic
08-12-2006, 05:06 PM
Da, u pravu ste Klarinetista, triller je engleska rec sa latinskim korenom, i u srpskom je pozamljenica.
Medjutim, ja ne znam shta ona predstavlja u muzickom shablonu.
Hvala
Dean
Danny Lou
10-12-2006, 02:25 PM
Ona ima barsunastiji zvuk.
:)
Triler ti je najprostije receno jako brzo izmjenjivanje dva (najcesce), pa i vise tonova.
Recimo:
16 C - 16 D - 16 E - 16 F - 128 E - 128 F - 16 E - 16 D - 16 C
Legenda:
- Broj - notna vrijednosti (sesnaestinka i stotinudvadesetosminka)
- Slovo - nota
Triler je jedan od ukrasa - ornamenata.
Brzo smjenjivanje dva tona,u principu bez tacne ritmicke podjele(narocito ako je u pitanju tzv. duzi triler).Moze biti i ritmizovan ali je uvijek u kratkim notnim vrijednostima. Oznacava se glavnim tonom koji se pri izvodjenju smjenjuje sa sljedecom visom notom u skali sem ako nije povisena,snizena ili razrijesena.U baroku i ranoj klasici se zapocinje visom notom a kasnije osnovnim tonom.
Mislim da narodnjaci uglavnom koriste kratke ukrase koji bi se u klasici nazvali mordent,grupeto ili slicno. Tipa c-h-c ili d-c-h-c ili h-c-d-c. Tako nekako.
I cini mi se da ih stavljaju gdje god mogu i sto vise mogu sto uostalom i daje neku "stilsku" karakteristiku.
buzUki
02-01-2007, 09:34 PM
Naravno na primer na gitari mozes triler svirati kao legato ili kao picking,takodje se razlikuju nekad po dinamici,ali jako retko...u svakom sluchaju,poslushaj gitaroshka kola tipa Zoran Starchevic ili bilo shta od izdanja Juznog Vetra...poslusaj takodje srpska kola - HARMONIKASHKA tipa Pavkovic,Shishic itd...naicices na razne varijacije trilera,a ako to trazis u rocku uzmi The Trooper od Maidena ili preslushaj Satrianija on takodje korsti trilere...Pozdrav
Dean Milenkovic
03-01-2007, 03:18 AM
Hvala vam puno. Ima li iko notne zapise nekih pesama koje upotrebljavaju trilere?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.