View Full Version : NS10 blizu crt monitora - kako da izbegnem izobličenje?
Ajde pomagajte sad... Imam nov raspored u prostoru i nemam drugo re?enje nego da mi ns10-ke stoje tik uz dva 17" crt monitora. Po?to prepotopske Yamahe naravno nisu shieldovane, slika na monitorima je izobličena i boje "vri?te", te cela stvar ne pije vodu. Dajte predlog kako da za?titim bilo monitore bilo zvučnike? Koji materijal mo?e to da uradi? Improvizacija dolazi u obzir, sa laganim osvrtom na estetiku:). Samo mi nemojte predlagati da kupim tft ili da bacim Yamahe, da sam to hteo već bih uradio i ne bih ni?ta pitao:).
Hvala unapred!
boggy
06-12-2006, 01:00 PM
Zdravo Guto,
Na zalost to sto su ti vec rekli i ti vec znas su jedino moguca resenja, barem koliko ja znam.
Cak i da uradis shielding drivera u Yamahama, pod uslovom da moze, pocece da ti sviraju "drugacije", posto se menja karakteristika motora na driveru kada uradis "shielding"...
Sve ostalo sto mi pada na pamet je mnogo skuplje (shielding monitora), i dva TFT-a (LCD) su definitivno najjeftinija solucija... malo ko danas unosi CRT u studio, sto zbog smetnji koje on emituje, sto zbog ovih problema koje ti imas..
Sve u svemu dobre si savete dobio!
Ne veruj preterano u shielding monitora, ta metoda NIJE svemoguca.
pozdrav
bogi
Sve ostalo sto mi pada na pamet je mnogo skuplje (shielding monitora), i dva TFT-a (LCD) su definitivno najjeftinija solucija... malo ko danas unosi CRT u studio, sto zbog smetnji koje on emituje, sto zbog ovih problema koje ti imas..
A i zbog samog rada , daleko manje umaraju .....
Pzodrav
Bitch
06-12-2006, 01:06 PM
...ja sam imao isti problem, ali mi degauss na monitoru resio problem :)
pozz
Zdravo Guto,
Na zalost to sto su ti vec rekli i ti vec znas su jedino moguca resenja, barem koliko ja znam.
Cak i da uradis shielding drivera u Yamahama, pod uslovom da moze, pocece da ti sviraju "drugacije", posto se menja karakteristika motora na driveru kada uradis "shielding"...
Sve u svemu dobre si savete dobio!
Ne veruj preterano u shielding monitora, ta metoda NIJE svemoguca.
pozdrav
bogi
Hvala Bogi. Po?to nije u pitanju studio nego sasvim lični mali ćo?ak za rad na gajbi, dozvoljeni su mnogi kompromisi... Voleo bih samo da dođem do informacije koji materijal u principu mo?e da uradi izolaciju od magnetnog zračenja, pa bih već smislio ne?to...
Kad ka?e? ne veruj u shielding monitora, misli? na crt monitore ili zvučnike-monitore?
Pozdrav!
boggy
06-12-2006, 01:08 PM
A i zbog samog rada , daleko manje umaraju .....
Pzodrav
UUUUUUH!
To je tek prica za sebe... oci sam skoro "izgubio" na VGA CRT (preko 15 godina "staza", one prastare, monohromatske sa velikom perzistencijom sam nekako i vario), ovo je sada pesma...
pozdrav
bogi
boggy
06-12-2006, 01:15 PM
Hvala Bogi. Po?to nije u pitanju studio nego sasvim lični mali ćo?ak za rad na gajbi, dozvoljeni su mnogi kompromisi... Voleo bih samo da dođem do informacije koji materijal u principu mo?e da uradi izolaciju od magnetnog zračenja, pa bih već smislio ne?to...
Kad ka?e? ne veruj u shielding monitora, misli? na crt monitore ili zvučnike-monitore?
Pozdrav!
Mislim na zvucnike monitore... tu su veoma jaki magneti... i to je tesko "zauzdati"...
Najlakse i najbolje je imati monitore sa shielded drajverima... ili bolje reci, najmanje lose!
cim se odmaknes od magneta, stvari postaju komplikovanije, i sve je teze i teze izolovati okolne stvari od magneta....
Ako ikako mozes pokusaj da sto za rad odmaknes od zida, i udjes prema centru sobe, a Yamahe stavis IZA monitora, koliko god mozes daleko od njih...
Shvati da samo nagadjam u kakvim si problemima, i moje savete shvati samo uslovno...
Takodje ti preporucujem da Yamahe obesis na plafon, i podignes ih iznad monitora,... sto dalje, znam da je "blesavo", ali probaj... malo ces istezati "shiju".... ali to mozda i nije lose :)
pozdrav
bogi
Mislim na zvucnike monitore... tu su veoma jaki magneti... i to je tesko "zauzdati"...
Najlakse i najbolje je imati monitore sa shielded drajverima... ili bolje reci, najmanje lose!
cim se odmaknes od magneta, stvari postaju komplikovanije, i sve je teze i teze izolovati okolne stvari od magneta....
Ako ikako mozes pokusaj da sto za rad odmaknes od zida, i udjes prema centru sobe, a Yamahe stavis IZA monitora, koliko god mozes daleko od njih...
Shvati da samo nagadjam u kakvim si problemima, i moje savete shvati samo uslovno...
Takodje ti preporucujem da Yamahe obesis na plafon, i podignes ih iznad monitora,... sto dalje, znam da je "blesavo", ali probaj... malo ces istezati "shiju".... ali to mozda i nije lose :)
pozdrav
bogi
I jo? jednom hvala!
Ipak... nisi mi rekao koji je materijal u pitanju?
Pozz
boggy
06-12-2006, 01:22 PM
I jo? jednom hvala!
Ipak... nisi mi rekao koji je materijal u pitanju?
Pozz
Mislim da ti je najdostupniji celicni lim, pocinkovani i onaj obicni...
Probaj i transformatorski ako ga imas u obliku tabli...
Ne smem nista da ti savetujem zato sto sam veoma sumnjicav da ces ista uspeti... samo ces izgubiti vreme...
Inace se R-G-B katodne cevi video bimova oblazu Mu-Metalom (mi-metal)
pozdrav
bogi
UUUUUUH!
To je tek prica za sebe... oci sam skoro "izgubio" na VGA CRT (preko 15 godina "staza", one prastare, monohromatske sa velikom perzistencijom sam nekako i vario), ovo je sada pesma...
pozdrav
bogi
Imao sam cak i slucajeva ( posle mnogocasovnog rada ) da mi pripadne muka i da mi se jako povraca ..... glavobolje i ostalo su bile svakodnevne situacije ..... a kad sam napokon dobio TFT ove , toliko sam bio ljut na sebe sto ih nisam ranije kupio i sacuvao sebe .... uhhhhhhh .....:banghead:
Pozdrav
Mislim da ti je najdostupniji celicni lim, pocinkovani i onaj obicni...
Probaj i transformatorski ako ga imas u obliku tabli...
Ne smem nista da ti savetujem zato sto sam veoma sumnjicav da ces ista uspeti... samo ces izgubiti vreme...
Inace se R-G-B katodne cevi video bimova oblazu Mu-Metalom (mi-metal)
pozdrav
bogi
Pa zna? kako, ja sam napravio mali glupi eksperiment sa stranicama od kući?ta računara koje sam postavio između crt i mon, i to je urodilo plodom. E sad mi je ideja da zapravo utičem na crt-e a ne na monitore, to jest da unutar kući?ta crt-a umetnem neki od materijala koje navodi? pa da vidim ima li smisla... A i neće mi biti prvi put da se dovijam i improvizujem ;) .
Hvala again!
Imao sam cak i slucajeva ( posle mnogocasovnog rada ) da mi pripadne muka i da mi se jako povraca ..... glavobolje i ostalo su bile svakodnevne situacije ..... a kad sam napokon dobio TFT ove , toliko sam bio ljut na sebe sto ih nisam ranije kupio i sacuvao sebe .... uhhhhhhh .....:banghead:
Pozdrav
Sla?em se Max, ali ja sam svojevremeno povraćao posle desetočasovnih termina kod Olivera dok jo? crt nisu ni postojali, a kamoli tft... Dugo slu?anje preglasne muzike lako uzrokuje mučninu... Jo? ako je muzika ona "od koje se ?ivi", e onda je povraćanje sasvim očekivan rezultat :)
boggy
06-12-2006, 01:35 PM
Pa zna? kako, ja sam napravio mali glupi eksperiment sa stranicama od kući?ta računara koje sam postavio između crt i mon, i to je urodilo plodom. E sad mi je ideja da zapravo utičem na crt-e a ne na monitore, to jest da unutar kući?ta crt-a umetnem neki od materijala koje navodi? pa da vidim ima li smisla... A i neće mi biti prvi put da se dovijam i improvizujem ;) .
Hvala again!
Ajde... imam ideju, ali nemoj me posle mrzeti ako ti ne uspe... nisam nikada probao... ali ako ti poklopac od racunara pomaze,.... pokusaj da kod nekog limara napravis oklope (sa rupicama za hladjenje) za svoje monitore (VGA CRT monitore!) od pocinkovanog lima. Ne znam koliko ce te to kostati, da li ce uspeti, da li ce ti biti bolje.... nista ne znam, samo razmisljam... ali isto tako razmisljam da cena LCD monitora vise nije toliko nedostizna...
pozdrav
bogi
Sla?em se Max, ali ja sam svojevremeno povraćao posle desetočasovnih termina kod Olivera dok jo? crt nisu ni postojali, a kamoli tft... Dugo slu?anje preglasne muzike lako uzrokuje mučninu... Jo? ako je muzika ona "od koje se ?ivi", e onda je povraćanje sasvim očekivan rezultat :)
:rotfl: .....slazem se sa tobom .... ali su mucnine nestale od kada je TFT a ..... kad bi pozajmio jedan na 5 - 6 dana , video bi .... ali nema veze , uz to , nema vise problema sa NS10 , meni su na 3 cm od monitora i nema problema ..... divota ....
Sto se tice muzike , jos uvek radim onu koju volim ( uz rastegljivu granicu :rolleyes: ) i od toga zivim .... mnogo je losije stanje sa klijentima nego sa muzikom ( od njih mi se uglavnom povraca ) a boga mi u od saradnika , ali to je druga tema ......
Pozdrav
Sto se tice skalamerije , napravi faradejev kavez ..... to je 100 % resenje .... ali ipak mislim da su 2 TFT a resenje koje ce ti priajti iz vise razloga .....
Pozdrav
Sto se tice skalamerije , napravi faradejev kavez ..... to je 100 % resenje .... ali ipak mislim da su 2 TFT a resenje koje ce ti priajti iz vise razloga .....
Pozdrav
Ma hoću ja tft, ali novčanik mi se smeje i plazi :) ...
idekius
06-12-2006, 02:16 PM
Ma hoću ja tft, ali novčanik mi se smeje i plazi :) ...
Guto, ako je jos u toku promotivna prodaja u Metrou, za 13.000 se mogao uzeti LG 17", a za 16000 NEC 19"...
Do duse, potrebna je kartica za Metro, ali... ni to nije problem...
P.S. NS10M uspesno sredjuje sin tvog pevacha, kao sto sam mogao da primetim... schrafcigerom... ma da ti ne bih preporucivao takva resenja :mrgreen:
Guto, ako je jos u toku promotivna prodaja u Metrou, za 13.000 se mogao uzeti LG 17", a za 16000 NEC 19"...
Do duse, potrebna je kartica za Metro, ali... ni to nije problem...
P.S. NS10M uspesno sredjuje sin tvog pevacha, kao sto sam mogao da primetim... schrafcigerom... ma da ti ne bih preporucivao takva resenja :mrgreen:
Ne znam za anegdotu sa ?rafcigerom? Pa jel mu shieldovao uspe?no? :rotfl:
idekius
06-12-2006, 04:56 PM
Ne znam za anegdotu sa šrafcigerom? Pa jel mu shieldovao uspešno? :rotfl:
Ufff! Po sred membrane! :rotfl: Kako mi je samo to tuzno pokazao:rotfl: Na svu srecu, nije je probio, pa su je poravnavali usisivachem, ali, vidno je ostecenje...
Ja ono na svojim kutijama ne bih podneo, a da ne dobijam srcane aritmije cim pogledam u zvucnik :)
Inace, meni NS10M stoje po 20-ak santimetra od CRT monitora i nista se za sada ne desava... i to onaj matori model, a la Bob Clearmountain... (ex. Brackove kutije), dakle, nema sanse da su shieldovane...
pozz
Da, sad sam i ja probao degauss i on re?i problem sa bojama, ali slika ostane blago deformisana... to se da srediti podesavanjem u meniju crt-a, ali me sad malko brine da li upropa?tavam crt-e time ?to ih izla?em konstantnom magnetnom zračenju... Da, da, znam... mnogo priče zbog par stotina evra... ali ja bih ipak da poku?am da se snađem nekako... ili ako ima neki dobrovoljac koji bi kupio 2 x LG Flatron T710B, pa ću ja posle lako :rolleyes: ...
Ima jedno jako prosto resenje - premestis studio na neki od Zemljinih polova i nemas problema sa magnetima :D :rotfl:
Ima jedno jako prosto resenje - premestis studio na neki od Zemljinih polova i nemas problema sa magnetima :D :rotfl:
da da... tako bi fakat ceo studio definitivno bio in-phase :mrgreen:
boggy
08-12-2006, 07:16 PM
Guto,
jesi li probao ovo sto kolega Bitch predlaze:
pozz
Pricao sam s njim telefonom, i rekao mi je da mu je to radilo, ali da ne smes posle da mrdas ni monitore ni desetke.... jer se opet sve zbrlja...
Ne mogu da kazem da sam optimistican, ali to te ne kosta nista da probas,....
pozdrav
bogi
Guto,
jesi li probao ovo sto kolega Bitch predlaze:
Pricao sam s njim telefonom, i rekao mi je da mu je to radilo, ali da ne smes posle da mrdas ni monitore ni desetke.... jer se opet sve zbrlja...
Ne mogu da kazem da sam optimistican, ali to te ne kosta nista da probas,....
pozdrav
bogi
Boggy, evo par postova unazad sam upravo to komentarisao:
Da, sad sam i ja probao degauss i on reši problem sa bojama, ali slika ostane blago deformisana... to se da srediti podesavanjem u meniju crt-a, ali me sad malko brine da li upropaštavam crt-e time što ih izlažem konstantnom magnetnom zračenju... Da, da, znam... mnogo priče zbog par stotina evra... ali ja bih ipak da pokušam da se snađem nekako... ili ako ima neki dobrovoljac koji bi kupio 2 x LG Flatron T710B, pa ću ja posle lako :rolleyes: ...
boggy
08-12-2006, 07:25 PM
.....ali me sad malko brine da li upropaštavam crt-e time što ih izlažem konstantnom magnetnom zračenju......
Mislim da ce ti pre izgoreti "fosfor" na njima i oslabiti slika (samo od rada, bez obzira na Yamahe), nego sto ce nesto da "crkne"...
ili ako ima neki dobrovoljac koji bi kupio 2 x LG Flatron T710B, pa ću ja posle lako :rolleyes: ...
Pa baci u male oglase na Forumu... mozda se neka Majka Tereza "upeca",... to se nikad ne moze znati... ;)
pozdrav
bogi
boggy
08-12-2006, 10:09 PM
Pa nece mu to pomoci uopste... magnetno polje koje ovde smeta je od magneta, a ne od Zemlje... :)
pozdrav
bogi
Pa nece mu to pomoci uopste... magnetno polje koje ovde smeta je od magneta, a ne od Zemlje... :)
pozdrav
bogi
nista ga ne kosta da proba:rolleyes:
boggy
08-12-2006, 10:36 PM
nista ga ne kosta da proba:rolleyes:
Jes' vala, mudro zboris starče... :mrgreen:
pozdrav
bogi
Jes' vala, mudro zboris starče... :mrgreen:
pozdrav
bogi
Ajd' ?to je mudro, nego ?to je korisno... ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.