PDA

View Full Version : poravnavanje faza

zvincic
05-12-2006, 01:37 PM
koristite li koji plugin za poravnavanje faze kod multimike snimanja npr. gitare?

ako da, koji?

u principu, izvedivo je sa nekakvim delay pluginom, ali postoji li kakvo brzinsko rjesenje tipa jedan knob tamo vamo :)

kejkz
05-12-2006, 02:03 PM
koristim delay na samom kanalu u Cubase-u, tako mi je najbrze...

Max
05-12-2006, 03:24 PM
ima ...... triton digital ....ima besplatan plug ..... koji moze da menja kako god zelis .......

Pozdrav

zvincic
05-12-2006, 04:51 PM
ima ...... triton digital ....ima besplatan plug ..... koji moze da menja kako god zelis .......

ne mogu ga naci, moze pomoc?

joker zovi maxa :)

Max
05-12-2006, 05:33 PM
ne mogu ga naci, moze pomoc?

joker zovi maxa :)

http://www.tritonedigital.com/

sad cu da vidim ima li nesto bas bas download ......

Pozdrav

Max
05-12-2006, 05:34 PM
Mozda je ovako blize .....

http://www.tritonedigital.com/product_info.php?cPath=25&products_id=33&osCsid=b89d19aca0f93d997d54d088f22bf6e2

Pozdrav

SHIVA
05-12-2006, 05:35 PM
Poravnanje faza unutar jednog wav fajla ili izmedju vishe wav fajlova?

Ako je ovo prvo... SpectraQ ima regulaciju faze na 32, 64, 125, 250 i 500 Hz. Radi dosta dobro. SpectraLive2 radi isto shto i SpectraQ ali ima samo nekoliko predefiniranih algoritama + nekoliko gitarskih preseta... vrijedi isprobati. PSP Mix Pack ima odlichan kompresor sa "kashnjenjem" pa dry/wet mozhe (uz laganu kompresiju i filtering) takodjer pomaknuti fazu. Obzirom na attack i release kompresora taj fazni pomak nie statichan vech se mjenja u zavisnosti od kolichine kompresije pa na neki nachin pomak i dinamichki prati snimak. Mix Treble ne mjenja fazu ali takodjer mozhe drastichno "izvaditi" gitaru (takodjer ima par preseta za acc. guitar). Experimentiraj malo.

Ako je drugo onda mozhe track delay, neki vst delay, chorus ili sam sample editor u Cubase-u.

zvincic
05-12-2006, 06:03 PM
Ako je drugo onda mozhe track delay, neki vst delay, chorus ili sam sample editor u Cubase-u.

drugo je, ali zamisli se u situaciji da snimas gitarski box sa tri mikrofona...i da za svaki take trebas rucno stimati faze.

nije bas ugodan posao, ne?

zato i pitam

tnx. Max, idem da bacim oko

SHIVA
05-12-2006, 07:49 PM
Zashto? Ako zhelish simulirat odredjenu distancu to je lako prerachunat jer je (aproximativna) brzina zvuka poznat faktor. Kliknesh u prozorchich "track delay" i kursorom na tastaturi ili scrol-om na mouse-u podizhesh polako delay dok ti ne "sjedne". Prethodno odrezhesh tishinu na pochetku svakog session-a i jednom kad otkrijesh idealan pomak svi ostali session-i idu na iste postavke. Uopche ti ne treba zajebancija sa fazama ako imash odvojene trake.

ps: brijem da bi google otkrio i latenciju zvuka u msec. po predjenom metru i bez da sam to izrachunavash ;)

zvincic
06-12-2006, 12:32 AM
shiva, jesi kad snimao gitarski box sa vise mikrofona?

OFF
06-12-2006, 01:06 AM

Jesam ja:D i sutra cu ponovo( tj danas vec:) )

Cuj, meni to na guit pojacalu ne pravi probleme. Odnosno, nekada obrcem fazu svesno, tragajuci za drugacijom farbom........ Ne kazem da je sve u fazi (3 mic-a - tesko)......

SHIVA
06-12-2006, 01:12 AM

Taman posla! Pored tolikih moguchnosti da se jebem sa 3 mikrofona... ne pada mi na pamet :D

A sad ozbiljno... nechu tvrdit da to ne mozhe bit' komplicirano (jer nisam pokushavao) ali mi je stvarno teshko povjerovat da to mozhe bit tolika nauka. Ne vidim u chemu je kvaka.

zvincic
06-12-2006, 10:00 AM
Taman posla!

vidi se

NHF ;)

SHIVA
06-12-2006, 12:12 PM
vidi se

NHF ;)

None taken ;)

ps: svejedno si mi mogao objasnit u chemu je kvaka... stvarno me interesira.

kejkz
06-12-2006, 01:06 PM
http://www.tritonedigital.com/
sad cu da vidim ima li nesto bas bas download ......

Ovo moze biti korisno, hvala na linku :)

zvincic
06-12-2006, 01:38 PM
None taken ;)

ps: svejedno si mi mogao objasnit u chemu je kvaka... stvarno me interesira.

pa kvaka je da nekad 2-3-4 mikrofona zvuce puno interesantnije nego jedan, pogotovo kad je u pitanju hi gain zvuk

samo treba paziti da je sve fazno poravnato (milimetar pomaka mikrofona znaci PUNO)

davormen
06-12-2006, 03:12 PM
pa kvaka je da nekad 2-3-4 mikrofona zvuce puno interesantnije nego jedan, pogotovo kad je u pitanju hi gain zvuk

samo treba paziti da je sve fazno poravnato (milimetar pomaka mikrofona znaci PUNO)

pa sto ne odradis to rucno? mislim, vise tejkova je ok, ali ne menjas valjda poziciju mikrofona posle svakog tejka?

zvincic
06-12-2006, 03:45 PM
pa sto ne odradis to rucno? mislim, vise tejkova je ok, ali ne menjas valjda poziciju mikrofona posle svakog tejka?

ne mijenjam poziciju, ali opet mi ne pada na pamet svaki take zumirati i rucno poravnavati

na kraju mi opet najjednostavnije dodje koristiti delay u inspectoru na svakom kanalu

SHIVA
06-12-2006, 04:43 PM
ne mijenjam poziciju, ali opet mi ne pada na pamet svaki take zumirati i rucno poravnavati

na kraju mi opet najjednostavnije dodje koristiti delay u inspectoru na svakom kanalu

Mislim da si se zeznuo. Delay mi zvuchi puno kompliciranije. Vjerujem da ista stvar kad jedan VST synth exportiram u audio, kopiram kanal i na drugom kanalu drugachije komprimiram, dodam chorus ili shta god. Rijetko kad napravim synth sa manje od 3-4 layera i rijetko kad su im faze poravnate. Redovno petljam po pre/delay-u tako da bas malo "zhuri" u odnosu na kick, snare malo kasni, hat-ovi opet zhure. Sve to su mikro pomaci koi puno znache. I dalje ne vidim zashto bi 2-3 gitare bile kompliciranije. Radio sam sa semplanim gitarama koje sam slagao u 3-4 layera i koristio chanel delay. Obzirom da i ti imash isti take snimljen sa razlichitih pozicija to je isto kao jedan VST klip sa npr. drugachijim EQ-om, ER-om, kompresijom, amp simulatorom ili nekom od kombinacija.

Osim ako ja nisam neshto generalno promashio... slaganje delaya (jer to zapravno ne utjeche na fazu nego na medjufazni pomak) uopche nie komplicirano.

Jednom sam vech nekome i sugerirao da kopirane take-ove agresivno komprimira i/ili pusti kroz dominion/tranzient dizajner. Tako medjufazni pomak izmedju take-ova ne bude statichan nego se mjenja sa dinamikom trake. Jasno... idealno rjeshenje je imati 3-4 jako slichna take-a... tada ne treba petljati s fazama ni s delayima, ali za to treba biti dobar i uvjezhban muzichar... and that doesn't butter the bread for the most of us :)

Shot
06-12-2006, 10:46 PM
Ma ima ti jedna puno laksa fora - mici malo mikrofone!!
Ako recimo imas dva s prednje strane i jedan odozada, za pocetak tom micu odozada odma kod usnimavanja ubrni fazu.
Sad prvo namjesti onaj koji ti je na samom pojacalu s prednje strane. Zatim odokativno postavi onaj drugi (isto sprijeda) di mislis da bi trebao biti. Sad ta dva signala u kompu (ili na outboardu ako si te srece) posalji na correlator. U jedan kanal correlatora posalji jedan mic na drugi kanal onaj drugi mic. Pomici poziciju drugog mica dok ti na correlatoru ne pokaze da je u pozitivnoj fazi (znaci desno od sredine). Sad tako uzmi onaj treci mic koji je otraga (vec si mu obrnuo polaritet na pultu s invertom, zar ne) i isto ga na correlatoru gledaj u odnosu na onaj prvi mic. Kad mu namjestis poziciju, to je to. Dalje je stvar estetike - jel ti pase takav zvuk ili ne. Kombiniraj. Nije uopce nenormalno potrositi i po pola sata dok se ne nadje dobar zvuk pojacala. Pa onda jos vrijeme dok se odaberu postavke na pojacalu, pickupi...
Ti korektori faza nisu to. Uvijek mi bolje zvuci kad se to vec u usnimavanju sredi dobro. A komplicirano je i obicno gitarist pocne gubit zivce nakon nekog vremena, al sta ces...

zvincic
07-12-2006, 10:21 AM
Ma ima ti jedna puno laksa fora - mici malo mikrofone!!
Ako recimo imas dva s prednje strane i jedan odozada, za pocetak tom micu odozada odma kod usnimavanja ubrni fazu.
Sad prvo namjesti onaj koji ti je na samom pojacalu s prednje strane. Zatim odokativno postavi onaj drugi (isto sprijeda) di mislis da bi trebao biti. Sad ta dva signala u kompu (ili na outboardu ako si te srece) posalji na correlator. U jedan kanal correlatora posalji jedan mic na drugi kanal onaj drugi mic. Pomici poziciju drugog mica dok ti na correlatoru ne pokaze da je u pozitivnoj fazi (znaci desno od sredine). Sad tako uzmi onaj treci mic koji je otraga (vec si mu obrnuo polaritet na pultu s invertom, zar ne) i isto ga na correlatoru gledaj u odnosu na onaj prvi mic. Kad mu namjestis poziciju, to je to. Dalje je stvar estetike - jel ti pase takav zvuk ili ne. Kombiniraj. Nije uopce nenormalno potrositi i po pola sata dok se ne nadje dobar zvuk pojacala. Pa onda jos vrijeme dok se odaberu postavke na pojacalu, pickupi...

vidis, skontao sam prekjucer jos jednu dobru metodu

odvrnes gain na pojacalu i mikrofonskim predpojacalima (naravno, nista se ne svira na pojacalu) i onda slusas/gledas gdje se ?um najvise ponistava.
nakon toga obrnes fazu jednom mikrofonu.

Ti korektori faza nisu to. Uvijek mi bolje zvuci kad se to vec u usnimavanju sredi dobro. A komplicirano je i obicno gitarist pocne gubit zivce nakon nekog vremena, al sta ces...

je, gitaristi su nestrpljive p***e!

zato ja njih posaljem u rodni kraj i istjeram vani.
uzmem lijepo Boss DD6, stavim u loop...snimim jedan đn đn riff (ili sta li se vec snimam) i pustim da loopa u nedogled :D

davormen
07-12-2006, 02:20 PM

hmmm, take je take, a zvuk je zvuk... posle snimanja svih tejkova, obelezis sve audio zapise sa jednog mikrofona i zajedno ih pomeris koliko treba, tako da treba da zumiras samo jednom...