View Full Version : Test 7 Mikrofona
Manley
04-12-2006, 06:47 PM
Evo kao sto sam i obecao:
U testu su 7 mikrofona:
1. Behringer B-1
2. SM Pro MC-01
3. SE Electronics 5600
4. SE Electronics 2200
5. Brauner Phantom C
6. Neumann U87AI
7. AKG C-414 XL-II
Koristen je kabal Vovox u SPL GoldMike 1, Protools HD3 i 192 interface na 48Khz.
Namerno sam koristio SPL kao pre jer ga dosta njih na forumu ima.
Necu da postavljam imena fajlova upravo iz razloga da bi bili objektivni, a ne slusali "ocima" i stvarali laznu sliku pre ikakvog slusanja.
EDIT
mic3.wav (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/3.wav) mic3.mp3 (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/mp3/3.mp3)
mic4.wav (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/4.wav) mic4.mp3 (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/mp3/4.mp3)
mic5.wav (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/5.wav) mic5.mp3 (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/mp3/5.mp3)
mic6.wav (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/6.wav) mic6.mp3 (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/mp3/6.mp3)
mic7.wav (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/7.wav) mic7.mp3 (http://www.bozoel.com/SuperMEE/Mikrofoni-test/mp3/7.mp3)
Manley
04-12-2006, 07:04 PM
evo i slike 1
Manley
04-12-2006, 07:05 PM
slika 2
Manley
04-12-2006, 07:06 PM
slika 3
Manley
04-12-2006, 07:06 PM
slika 4
Manley
04-12-2006, 07:07 PM
slika 5
Manley
04-12-2006, 07:07 PM
slika 6
Manley
04-12-2006, 07:08 PM
slika 7
svaka cast.
Kad objavljujes javne rezultate?
Gde mi postujemo nagadjanja?
Mozda bolje tebi na PM, da ne bi bilo javnih sugestija?
Manley
04-12-2006, 07:43 PM
svaka cast.
Kad objavljujes javne rezultate?
Gde mi postujemo nagadjanja?
Mozda bolje tebi na PM, da ne bi bilo javnih sugestija?
nagadjanja ovde na thread-u
neka bude sto vise komentara, nije bitno ko je u pravu, vec da cujemo sta je bolje u ovom slucaju sa ovim mic pre-om
Javni rezultati za par dana...neka prodje malo vremena
Koji je tvoji favorit?
Upravo skidam....... radio sam samo sa U87 i c414 (bt-l2, doduse, ali to je to)
Predrasude - Brauner ce sve oduvati, a kinez 5600 ce biti best buy :) :confused:
Manley
04-12-2006, 07:49 PM
Upravo skidam....... radio sam samo sa U87 i c414 (bt-l2, doduse, ali to je to)
Predrasude - Brauner ce sve oduvati, a kinez 5600 ce biti best buy :) :confused:
odprilike tako ;)
Evo 10 min slusanja mp3- pa po cenu da se zesce izblamiram
U87
Brauner
B1
Smpro 01
z5600
c414
z2300Manley, posalji PM, cutacu kao riba;)
boggy
04-12-2006, 08:12 PM
Evo 10 min slusanja mp3- pa po cenu da se zesce izblamiram
U87
Brauner
B1
Smpro 01
z5600
c414
z2300Manley, posalji PM, cutacu kao riba;)
Nisam hteo da se mesam, ali ajde... :)
a zasto pogadjate koji su mikrofoni? Pa recite koji vam najbolje svira... to je valjda cilj mikrofona, da zvuci dobro... bez obzira na "brand"
pozdrav
bogi
ja sam bas tom logikom isao, slusao kako me sta subjektivno zvuci, pa onda dodeljivao nikom mic-u......
Evo kako sam kontao
1. u87 - najdeblji, ali nekako muljav, a ipak krupan i kvalitetan usnimak
2. Brauner - zvuci mi najbolje, jednostavno, pun, definisan,
3. Najgore mi zvuci, pa nek bude B1 (iako ga nikad nisam cuo)
4. Ok mi je bila zvucno, mada ima malo shuma, pa sam tipovao na SMpro
5. Best/buy sa predrasudom - z5600, zvuci jako korektno, usvim opsezima, ali posto sam 3 najskuplja mesta vec popunio (i br6), onda, tako
6. c414 - nekako totalno neutralno, ali OK
7. Najgori uz br3, brdo shuma, ali malo konkretniji od br3 - z2300
Manley
04-12-2006, 08:19 PM
Nisam hteo da se mesam, ali ajde... :)
a zasto pogadjate koji su mikrofoni? Pa recite koji vam najbolje svira... to je valjda cilj mikrofona, da zvuci dobro... bez obzira na "brand"
pozdrav
bogi
u pravu si :guitar:
boggy
04-12-2006, 08:19 PM
ja sam bas tom logikom isao, slusao kako me sta subjektivno zvuci, pa onda dodeljivao nikom mic-u......
Pa formiraj bolje neku rang listu... od najboljeg prema najgorem... zasto bi "nabadao" koji su mikrofoni? :)
ja samo 'nako, "u prolazu".... :mrgreen:
pozdrav
bogi
dadson
04-12-2006, 08:26 PM
Meni sa najvise dopada 2. Pa onda 7.
Pa formiraj bolje neku rang listu... od najboljeg prema najgorem... zasto bi "nabadao" koji su mikrofoni? :)
ja samo 'nako, "u prolazu".... :mrgreen:
pozdrav
bogi
Evo moje rang liste -
2
1
6 (mozda i obrnuto, 1 je dopadljiviji, ali 6 malo neutralniji i mozda upotrebljiviji)
5
4
7
3
DADDY Z
04-12-2006, 08:56 PM
2 i 4 iskaču od ostalih...
1 nije lo?..mek i topao
5 najslabiji..
ostali so-so
2. i 6. su jedini koji ozbiljno zvuce. 7 je maltene tehnicki neispravan, 3,4,5 (najgori) zvuce usko i kastrirano, dok je prvi pregrub u visokim midlovima i odaje utisak jeftinog mikrofona "skoro kao..."
2 mic je malkice deblji i ima malkice grublje visoke, ali mu fali malo "mesa", dok je 6. bolje definisanih srednjih, ali malo tanji i eventualno finijih visokih.
Mislim da mi je procenu malo otezao sam vokal je je "talk" jako ruzno na svim mikrofonima, sto znaci da je tako otpevano.
Manley
04-12-2006, 09:32 PM
Mislim da mi je procenu malo otezao sam vokal je je "talk" jako ruzno na svim mikrofonima, sto znaci da je tako otpevano.
u pravu si, uvek imam problema sa njime i "s" je strasan.
kejkz
04-12-2006, 10:26 PM
Girl, don't talk to me no more! :)
Tesko je oceniti, svaki ima nesto svoje, samo 2 ocenjujem kao neupotrebljiva za svrhu snimanja glasa:
4, 2 i 6 mi se licno najvise svidjaju jer mi nekako odgovaraju za ovaj glas, samo zavisi gde bi glas trebao biti u pesmi, 6 bih stavio svakako, jer je odlicna osnova za dalje modelovanje i procesiranje, 2 mi je isto dobar, cetiri daje malo dublji zvuk i bio bi odlican za glavni vokal. Njega bih opak koristi poslednjeg od svih ovih.
1 mi nije los, ali iako je mozda i najdublji, nesto mi fali, verovatno bi na drugom izvoru zvuka bio bolji, za ovaj ne stima. 3 je lepo neutralan za mene, koristio bih ga za back vokale.
5 mi se cini da je sniman udaljeno, sto mozda nije slucaj, ali tako zvuci. Ne bih ga koristio za ovaj vokal, ostavio bih ga da mi hvata zjale po sobi.
7 je shusko, ali ne mogu da procenim zasto. Iako sam zvuk nije toliko los, na pauzama naprosto upada u uvo sustanje koje nije narocito prijatno. Probacu da ga gejtujem cisto da vidim sta se dobija, ali svakako ga ne bih koristio za ovu namenu kad bih imao izbor ovih drugih. Mada za snimanje pojacala bi radio ok, i to pozadi! :) Tada bi njegovo suskanje dalo novu dimenziju gitari:D
Manley
04-12-2006, 10:34 PM
Girl, don't talk to me no more! :)
Tesko je oceniti, svaki ima nesto svoje, samo 2 ocenjujem kao neupotrebljiva za svrhu snimanja glasa:
4, 2 i 6 mi se licno najvise svidjaju jer mi nekako odgovaraju za ovaj glas, samo zavisi gde bi glas trebao biti u pesmi, 6 bih stavio svakako, jer je odlicna osnova za dalje modelovanje i procesiranje, 2 mi je isto dobar, cetiri daje malo dublji zvuk i bio bi odlican za glavni vokal. Njega bih opak koristi poslednjeg od svih ovih.
1 mi nije los, ali iako je mozda i najdublji, nesto mi fali, verovatno bi na drugom izvoru zvuka bio bolji, za ovaj ne stima. 3 je lepo neutralan za mene, koristio bih ga za back vokale.
5 mi se cini da je sniman udaljeno, sto mozda nije slucaj, ali tako zvuci. Ne bih ga koristio za ovaj vokal, ostavio bih ga da mi hvata zjale po sobi.
7 je shusko, ali ne mogu da procenim zasto. Iako sam zvuk nije toliko los, na pauzama naprosto upada u uvo sustanje koje nije narocito prijatno. Probacu da ga gejtujem cisto da vidim sta se dobija, ali svakako ga ne bih koristio za ovu namenu kad bih imao izbor ovih drugih. Mada za snimanje pojacala bi radio ok, i to pozadi! :) Tada bi njegovo suskanje dalo novu dimenziju gitari:D
dobar si....blizu :D
nema gate-a, nisam hteo da obradjujem fajlove namerno, ovo je sirov materijal;)
kejkz
04-12-2006, 10:41 PM
dobar si....blizu :D
nema gate-a, nisam hteo da obradjujem fajlove namerno, ovo je sirov materijal;)
;)
Ja licno i ne volim gejt, obicno ubije nesto sto ne treba. Koristim ga samo kad bas moram!
Manley
04-12-2006, 10:45 PM
;)
Ja licno i ne volim gejt, obicno ubije nesto sto ne treba. Koristim ga samo kad bas moram!
u pravu si...nuzno zlo:D
ja skoro uzeo Valley People rack sa 8 gate-a....ubijaju kako rade, pa se sada navadio na gejtovanje kao lud, sve kao ajd moze i nije lose :rotfl:
kejkz
04-12-2006, 11:01 PM
ja skoro uzeo Valley People rack sa 8 gate-a
Na dobre "igracke" se lako navuci ;)
idekius
04-12-2006, 11:22 PM
Meni se 4-orka najvise svidja... 5-ica je stvarno daleko snimljena, a rekao bih da je i gain manji nego sto bi trebalo. 2-ojka je lepa, ali... rekao bih pre zbog pevanja... kao da je malo vise flah pevano i izuzetno blizu mic-a...
U svakom sluchaju, Manley definitivno moze u pevache :)
zvincic
05-12-2006, 12:09 AM
1. zvuci nazalno...vjerovatno bi bolje pasao nekom otvorenijem zenskom vokalu - ovom nikako...behringer?
2. mi zvuci zatvoreno - ne svidja mi se
3. ima dosta shuma ali boja generalno i nije losa, malo tanak (2200?)
4. opet jedan zatvoreniji...ne svidja mi se boja (akg?)
5. tisi od ostalih (namjerno?), kad se otprilike izjednaci glasnocom zvuci otvoreno, ima nesto veci sum no ne smeta....moj favorit
6. nesto zatvoreniji od br. 5. - favorit no2.
7. mi zvuci dobro ali ovaj sum nije ugodan edit: predomislit cu se, ne zvuci mi dobro...mutan i nerazumljiv
He, he...... Odlican test, tek sad vidim........
BTW
Ja sam sve fajlove normalizovao na -1dB fs pre slusanja, pa mi zato ni diskutabilni no5 nije bio tako odsutan
Manley
05-12-2006, 12:17 AM
He, he...... Odlican test, tek sad vidim........
BTW
Ja sam sve fajlove normalizovao na -1dB fs pre slusanja, pa mi zato ni diskutabilni no5 nije bio tako odsutan
ja zaboravio da ih normalizujem.....:banghead:
zvincic
05-12-2006, 12:20 AM
'bes normaliziranje, drzim ruku na potu :)
nego, oce rezultati veceras ili da idem spavat, rano se ustajem :)
Manley
05-12-2006, 12:27 AM
'bes normaliziranje, drzim ruku na potu :)
nego, oce rezultati veceras ili da idem spavat, rano se ustajem :)
nece, rano je jos ;)
Po meni su 6 i 4 najbolji,s tim sto mi se mozda 6 malo vise svidja...7 mi nekako pishti,tu meni nesto nije ok i on mi je najgori...
Dean Milenkovic
05-12-2006, 01:32 AM
Ja bi rado okacio svoje mishljenje..Nego onaj decko sa toktumi ...ne mogu da ga slusham ....jednostavno bez artista pravog ne valja probavati majk...:p
Ne mogu da verujem...Odvalio je B1 iako je provereno da ne valja nicemu...Ne pashe majk svakom glasu...Pitanje jedno: DA li si ti testirao mikrofone sve zajedno(kao shto treba ili pojedinacno?
Poshto negde npr 2 i 6 su prosto totalno drugaciji. ti ne mozes da pevash uvek isto-covek nije perfektan- ali ovo se bash vidi da su dva razlicita snimanja...
Pa coveche, ne radimo mi laboratorijska testiranja:banghead:
edit/
A kako bi u realnom snimanju probao koji mikrofon pevachu najvishe lezi - pa jedan po jedan, bash kako je i manley uradio......
Ne mogu da verujem...Odvalio je B1 iako je provereno da ne valja nicemu.
Odakle ti znas koji je mikrofon medju ovim snimcima B1???
Rhino
05-12-2006, 02:01 AM
Na brzinsku brzinu......Moj redosled 2, 6, 4, 1, 7, 3, 5
Odakle ti znas koji je mikrofon medju ovim snimcima B1???
Ko je ikad cuo B1 tesko ga zaboravlja... :)
Ko je ikad cuo B1 tesko ga zaboravlja... :)
Chuo sam ga,znam kako zvuchi....Ali ako prepoznaje njegov sound kako onda moze da kaze da je odvalio,obizrom da je losh???
Pa uvek ostaje mogucnost da covek ne zna ili da si ga ti pogresno skapirao... ;)
Pa uvek ostaje mogucnost da covek ne zna ili da si ga ti pogresno skapirao... ;)
Okej totalno nebitno:)Ali me zivo me zanima koji file je koji mikrofon...Posebno me zanima SE5600 i Neumann
hahaha...:)okej...moram verovati starijima na rech:)pozdrav
zoolander
05-12-2006, 07:46 AM
Ok su mi br.2,4,6,prvi mi isto mo?e proći,3 i 5 me se nisu dojmili,br.7 mi je malo predubok i to mi se ne dopada.
Edit:zamijenil sam 6 i7 prilikom slu?anja,sedmica mi je preduboka i mutnjikava,?estica je okej
Cekaj Manley jos dan dva ..... samo da nadjem vremena da lepo uporedim sve .......
Pozdrav
@Modovi
moze li neko da ukljuci i glasanje i to po principu rangiranja od 1-7npr.
Blo bi zanimljivo videti sta statistika kaze na kraju
lesha
05-12-2006, 11:15 AM
nije moguce napraviti glasanje na nacin rangiranja.
moguce je glasanje za samo 1 opciju, ili glasanje za vise mikrofona koji vam se svidjaju.
Steta, onada cemo rucno na kraju.........
Zanimljivo je sto ima bash razlicitih komentara, narocito za broj 7
Zanimljivo je sto ima bash razlicitih komentara, narocito za broj 7
Se zezas OFF-e? Pa kamo midlova u 7.? Nema nigde! samo dole i gore, ko na Aiwa mini liniji!
SAmo jedan mikrofon tako zvuci :)
Manley
05-12-2006, 04:50 PM
mislis na Neumann:D
mislis na Neumann:D
Ti znas na sta mislim, jer sam ti rekao ;)
A cini mi se da smo mislili na isto.. :)
Manley
05-12-2006, 05:05 PM
Ti znas na sta mislim, jer sam ti rekao ;)
A cini mi se da smo mislili na isto.. :)
naravno :D
Se zezas OFF-e? Pa kamo midlova u 7.? Nema nigde! samo dole i gore, ko na Aiwa mini liniji!
Ne zezam, pogledaj sta su ljudi napisali. Tebi je br7 najgori, meni uz br3 takodje, a nekima je na visokom 2. ili 3. mestu.....
idekius
05-12-2006, 05:40 PM
Kakvu je kosku bacio kolega Manley, pa to je strashno :rotfl:
Sky Surfer
05-12-2006, 06:42 PM
Zanimljivo je to da se maleni smpro (2) jako dobro kotira, a mikrofon ne kosta ni 130 evrica! Verujem da ce ovaj australijski proizvodjac opasno ugroziti velike "zverke" jer ima jos mnogo interesantnih sprava u ponudi :)
zvincic
05-12-2006, 06:53 PM
Zanimljivo je to da se maleni smpro (2) jako dobro kotira, a mikrofon ne kosta ni 130 evrica! Verujem da ce ovaj australijski proizvodjac opasno ugroziti velike "zverke" jer ima jos mnogo interesantnih sprava u ponudi :)
ne vjerujem bas da je raspored fajlova isti kao raspored nabrojanih mikrofona...
ili tko zna, mozda i jest...Manley se cini ko' neka prepredena maca :D
ja znam da se nisam vodio tim rasporedom a nisam ni citao misljenja drugih dok nisam napisao svoja, a sad...nestrpljiv sam kao i ostali...
(ajmo Max, mislim da se tebe ceka!)
Jedino smem da ti kazem da redosled nije onaj, u tome i jeste poenta
dadson
05-12-2006, 10:29 PM
Zadnji post - 8:11??!!!
Jeli ovo zatisje pred buru??
Sky Surfer
06-12-2006, 12:09 AM
Ok, koji god da je mic u pitanju, najvise mi se dopada primer br.2
ne vjerujem bas da je raspored fajlova isti kao raspored nabrojanih mikrofona...
ili tko zna, mozda i jest...Manley se cini ko' neka prepredena maca :D
ja znam da se nisam vodio tim rasporedom a nisam ni citao misljenja drugih dok nisam napisao svoja, a sad...nestrpljiv sam kao i ostali...
(ajmo Max, mislim da se tebe ceka!)
Evo , evo .... danas , obecavam ...... sigurno ...... sutra rezultati ..... ok ????
a u medju vremenu , hajde i ostali da daju misljenje .... retko mozemo ovako u " domacoj " varijanti .....
Pozdrav
Manley
06-12-2006, 12:55 PM
Evo , evo .... danas , obecavam ...... sigurno ...... sutra rezultati ..... ok ????
a u medju vremenu , hajde i ostali da daju misljenje .... retko mozemo ovako u " domacoj " varijanti .....
Pozdrav
Ajd jos danas....sutra objavljujem redosled mikrofona, ko hoce da napise svoja zapazanja moze jos danas i sutra popodne.
posle prelazimo na test mikrofonskih predpojacanja.
UA 610
RED7
Avalon
Millennia
ISA430
Drawmer 1962
Buzz Audio
i
pokusacu da nadjem RNP i Gainstation
ubaci tu i spl .... obavezno .....
Pozdrav
Ajd jos danas....sutra objavljujem redosled mikrofona, ko hoce da napise svoja zapazanja moze jos danas i sutra popodne.
UA 610
RED7
Avalon
Millennia
ISA430
Drawmer 1962
Buzz Audio
i
Obavezno ubaci i nesto u budzet klasi.......RNP obavezno
boggy
06-12-2006, 01:39 PM
UA 610
RED7
Avalon
Millennia
ISA430
Drawmer 1962
Buzz Audio
i
Evo da i ja predlozim... mada si mozda vec probao pa nisi bio zadovoljan.... da li iko u "komsiluku" poseduje Earthworks Audio Mic Pre (Zero Distortion serija (http://www.earthworksaudio.com/36.html))... zatim bi mozda bio zanimljiv neki iz Grace Design (modelu 101 (http://www.gracedesign.com/products/101/model101.htm) je dosta pala cena) ...
Ako budalim, davim i izvoljevam, izvini i zaboravi!!!!... zanima me jedino sta bi ljudi rekli za njih :)
pozdrav
bogi
Manley
06-12-2006, 02:35 PM
Evo da i ja predlozim... mada si mozda vec probao pa nisi bio zadovoljan.... da li iko u "komsiluku" poseduje Earthworks Audio Mic Pre (Zero Distortion serija (http://www.earthworksaudio.com/36.html))... zatim bi mozda bio zanimljiv neki iz Grace Design (modelu 101 (http://www.gracedesign.com/products/101/model101.htm) je dosta pala cena) ...
Ako budalim, davim i izvoljevam, izvini i zaboravi!!!!... zanima me jedino sta bi ljudi rekli za njih :)
pozdrav
bogi
ma ne izvoljevas....sve je ok...samo ce mi biti problem da nadjem grace design i earthworks..ne znam da li to neko ima, a da mogu da pozajmim.
Videcu da zovem predstavnistvo i da uzmem po jedan na test.
rnp i gainstation cu pozajmiti od jednog kolege....mozda ubacim i fatman-a i jevtiniji focusrite....sta budem nasao od tih srednje budzetskih pre-a
potrudicu se sto je bitno:cool:
boggy
06-12-2006, 02:39 PM
ma ne izvoljevas....sve je ok...samo ce mi biti problem da nadjem grace design i earthworks..ne znam da li to neko ima, a da mogu da pozajmim.
Videcu da zovem predstavnistvo i da uzmem po jedan na test.
....
Nemoj se smarati ako je komplikovano... nije bitno. :cool:
pozdrav
bogi
Manley
06-12-2006, 02:46 PM
Nemoj se smarati ako je komplikovano... nije bitno. :cool:
pozdrav
bogi
ma ne. potrudicu se u svakom slucaju....to je jedan telefonski poziv, nije mi tesko;)
boggy
06-12-2006, 02:50 PM
ma ne. potrudicu se u svakom slucaju....to je jedan telefonski poziv, nije mi tesko;)
Ok, hvala u svakom slucaju :)
pozdrav
bogi
davormen
06-12-2006, 03:11 PM
hajde i ja da se aktiviram ovde posle sto godina... :)
elem, najvise su mi se dojmili 2 i 4... svi ostali imaju neke gadosti u visokima koje ne mogu da podnesem... da se to srediti kasnije, ali je bolje ako ne mora...
na kraju bi i moj izbor za ovaj glas bio 2 - nekako je izbalansiraniji, mada bi se u miksu moralo stosta rezati (dobro, zavisi i od aranzmana)...
ne mogu da komentarisem 5, posto je mnooogo tisi od ostalih, a mrzi me da idem u drugi sistem samo da bih izjednacio gain...
1 i 7 mi najvise zvuce kao B1 (posto ga i sam posedujem), mada, ako je B1 pod brojem 7, onda Manley ima pokvaren primerak, posto, kako god taj mic zvucao, nema ni u ludilu ovoliko suma... hmmm, i mislim da je 6 Brauner... ne znam zasto, nikad taj mic nisam cuo uzivo, ali po svim primerima koje sam cuo misli da zvuci tako nekako...
Manley
06-12-2006, 04:12 PM
hajde i ja da se aktiviram ovde posle sto godina... :)
elem, najvise su mi se dojmili 2 i 4... svi ostali imaju neke gadosti u visokima koje ne mogu da podnesem... da se to srediti kasnije, ali je bolje ako ne mora...
na kraju bi i moj izbor za ovaj glas bio 2 - nekako je izbalansiraniji, mada bi se u miksu moralo stosta rezati (dobro, zavisi i od aranzmana)...
ne mogu da komentarisem 5, posto je mnooogo tisi od ostalih, a mrzi me da idem u drugi sistem samo da bih izjednacio gain...
1 i 7 mi najvise zvuce kao B1 (posto ga i sam posedujem), mada, ako je B1 pod brojem 7, onda Manley ima pokvaren primerak, posto, kako god taj mic zvucao, nema ni u ludilu ovoliko suma... hmmm, i mislim da je 6 Brauner... ne znam zasto, nikad taj mic nisam cuo uzivo, ali po svim primerima koje sam cuo misli da zvuci tako nekako...
ne podnosi spl goldmike
inace na drugim preamp-ima je super radio...posebno dobro radi sa RED7:D
evo u minut do dvanaest .....
moj favorit je 6 , mada je 2 sve vreme bio , a onda sam pomislio da mozda suvise boostuje Manleyev glas ......
znaci .... 6 , 2 , 4 .... ( i ima nesto sexy u 7 )
ostalo mi se ne dopada .....
..... e sad ko ziv ..... ;)
Nervira me sto nisam uspeo da prepoznam U 87 .....da nije do gold mike a ???
U svakom slucaju , cini mi se da mi se spl ne dopada ....
Pozdrav
SPL je totalno bezveze. Ima tu neku jeftinu grubocu.
Verujem da je 4. SE Z5600, ali se meni ni on ne svidja...
sasaristic
07-12-2006, 03:27 PM
evo u minut do dvanaest .....
moj favorit je 6 , mada je 2 sve vreme bio , a onda sam pomislio da mozda suvise boostuje Manleyev glas ......
znaci .... 6 , 2 , 4 .... ( i ima nesto sexy u 7 )
ostalo mi se ne dopada .....
..... e sad ko ziv ..... ;)
Nervira me sto nisam uspeo da prepoznam U 87 .....da nije do gold mike a ???
U svakom slucaju , cini mi se da mi se spl ne dopada ....
Pozdrav
Pro mike bi ti se sigurno dopao.;)
Manley
07-12-2006, 03:46 PM
Evo cekali smo MAX-a i posto se vise niko ne javlja da objavim rezultate:
mikrofoni su pod brojem:
1. AKG C-414 XL-II
2. Brauner Phantom C
3. SE Electronics 2200
4. SE Electronics 5600
5. SM Pro MC-1
6. Neumann U87AI
7. Behringer B-1
Mislim da ce se svi Neumann pljuvaci razocarati.....:D
Br 6 se kotira jako visoko, odmah posle Braunera
edit/
meni je bash krivo sto sam permutovao c414 i U87.......
nisam ocekivao da je AKG tako muljav..... sad da li je do preampa ili polozaja pevacaha......
Najprijatnije me iznenadio SM pro za tu lovu, jer br5, kad se normalizuje, uoste nije toliko los
jos jednom , HVALA, MANLEY!
zoolander
07-12-2006, 04:03 PM
jebemu behringer je ispal najveće sranje,a opće nije tolko loš:)
Kak je filter bil postavljen,pretpostavljam u neutralnoj poziciji?
Rhino
07-12-2006, 04:22 PM
Da, da, sad kad sam normalizovao sve fajlove cujem da dosta bolje zvuce i 3 i 5
Test uopste nije bio iznenadjenje.
Sto se mene tice, pobedila su dva najbolja mikrofona, stto je i bilo za ocekivati. Jedino mi je krivo sto nije ipak iskoristen neki neutralniji preamp kako bi stekli jos bolji uvid u test. SPL se svuda cuje, tacnije svi snimci imaju neki "zajednicki sadrzalac" koji mi se ne dopada, pa cenim da je to preamp (i pomalo pevac :) ).
Mislim da bi sa nekim boljim i cistijim preampom razlika bila jos veca u korist 2. i 6. mikrofona.
Ipak, ruku na srce, niti jedan od ovih usnimaka nije ni blizu usnimka koji ja dobijem sa Rode Classic 2 u Amek 9098EQ. Cekamo sledeci test sa skupljim modelima. Tu ce biti vise muke da se provali koji je koji.
Svaka cast Manley na testu! ;)
Manley
07-12-2006, 05:09 PM
namerno nisam hteo bolji pre...znaci ne bi test bio zanimljiv da je skuplji pre u pitanju... bas sam se namucio da nadjem nov gold mike, a vi mi tako vracate :D
salim se.....
oggy pripremi 9098 i classic na muke, jer sledece nedelje je test pre-a :rotfl:
zvincic
07-12-2006, 05:42 PM
da zakljucimo stvar, moja sljedeca investicija je U87 :D
sto se mene tice, taj "slinavko" opravdava svoju cijenu...
ali (meni) prijatno iznenadjenje je ovaj jeftinjak, sm pro!
iako je shumovit, i vjerovatno slab sto se signala tice (da li je zato bio tih? pretpostavljam da je na spl-u gain bio fixan za sve primjere)...ima otvorenost i boju...
hvaljeni brauner mi je veliko razocaranje na prvu, mada je ovakvo solo slusanje dvosjekli mac.
mislim da bi test bio korektniji da je manley slozio neku brzinsku matricu i na sve mikrofone otpjevao istu frazu sto slicnije...ali ok...ovako od mene jedan thumb down za njega...
Manley
07-12-2006, 07:22 PM
mislim da bi test bio korektniji da je manley slozio neku brzinsku matricu i na sve mikrofone otpjevao istu frazu sto slicnije...ali ok...ovako od mene jedan thumb down za njega...
sto minus meni.....pa ja nisam pevac, a ne bih mogao ni takt da pogodim:D
a sa neumann-om puno srece:rotfl: trebace ti
Manley, ako te ne mrzi, ispisi cene kod tebe svih mikrofona na testu, zanimljivo je videti
Hvala Manley ..... fantastican test ...... ali eto .... pobedili dobri mice ovi .... zao mi je sto nije bilo neke Rode , posto je ovde dosta ima ..... ali da su razlike velike , boga mi su velike ..... i to u korist dobrih mikrofona .....
svaka cast !!!!!
Pozdrav
namerno nisam hteo bolji pre...znaci ne bi test bio zanimljiv da je skuplji pre u pitanju... bas sam se namucio da nadjem nov gold mike, a vi mi tako vracate :D
salim se.....
oggy pripremi 9098 i classic na muke, jer sledece nedelje je test pre-a :rotfl:
i 737 ..... naravno ( ostao ti je jos jedan ) he he he he ....
Ali onda uzmi jedan mic ..... a razlicite preampe ... jedva cekam , jedva cekam .... :hyper:
e da , salu na stranu , hvala drugarima sto ste me sacekali .....
Pozdrav
Manley
07-12-2006, 07:43 PM
evo i cene:
1. AKG C-414 XL-II 1075evra (http://www.thomann.de/de/akg_c414_btlii.htm)
2. Brauner Phantom C 944evra (http://www.thomann.de/de/brauner_phantom_c_limited_edition.htm)
3. SE Electronics 2200 259evra (http://www.thomann.de/de/se_electronics_se_2200a.htm)
4. SE Electronics 5600 727evra (http://www.thomann.de/de/se_electronics_z_5600a.htm)
5. SM Pro MC-1 129evra (http://www.wolfgangstach.com/musiklabor/oxid.php//cl/details/cnid//anid/94140f926f9091204.04538161/SM-Pro-Audio-SM-MC01/)
6. Neumann U87AI 2499evra (http://www.thomann.de/de/neumann_u87_set_mit_ea_87.htm)
7. Behringer B-1 99evra (http://www.thomann.de/de/behringer_b1_microphone.htm)
kejkz
07-12-2006, 07:46 PM
Odlican test, koristan a u isto vreme zanimljiv! Nadam se da ce ih biti jos.
Svaka cast i hvala na izdvojenom vremenu... parni brojevi su pobedili :)
zvincic
07-12-2006, 07:47 PM
sto minus meni.....pa ja nisam pevac, a ne bih mogao ni takt da pogodim:D
ma ne tebi vec brauneru :D
a sa neumann-om puno srece:rotfl: trebace ti
sta fali slinavku, bas je dobar!
Manley
07-12-2006, 08:14 PM
ma ne tebi vec brauneru :D
sta fali slinavku, bas je dobar!
ma nije pasovao uz glas...meni inace brauner bolje radi od 87-ce
Manley,a sta ti mislis o SE5600?Posto znam da ga dosta koriste u hiphop produkciji,konkretno cini mi se da sam ga video u setup-u DJ Premiera...Mozda lupam...Ali zanima me tvoje misljenje...
zvincic
07-12-2006, 08:21 PM
ma nije pasovao uz glas...meni inace brauner bolje radi od 87-ce
pa izgleda da na tvoj glas bolje pase 87-ica ;)
jebiga, treba imat nekoliko kvalitetnih mikrofona pa lijepo biras :banghead:
samo, sta kad se ne mozes odluciti?
eci peci pec? :rotfl:
Manley
07-12-2006, 09:36 PM
pa izgleda da na tvoj glas bolje pase 87-ica ;)
jebiga, treba imat nekoliko kvalitetnih mikrofona pa lijepo biras :banghead:
samo, sta kad se ne mozes odluciti?
eci peci pec? :rotfl:
doduse jeste svestrana(87-ica), svuda je alternativa, izgleda da je zato i toliko skup....kada ne mozes odluciti samo zazmuris pa koji uhvatis :D
zvincic
07-12-2006, 09:38 PM
kada ne mozes odluciti samo zazmuris pa koji uhvatis :D
i onda ubodes sm pro :D
nakon toga slijedi pogled slican ovom sa tvog avatara!
Manley
07-12-2006, 09:39 PM
i 737 ..... naravno ( ostao ti je jos jedan ) he he he he ....
Ali onda uzmi jedan mic ..... a razlicite preampe ... jedva cekam , jedva cekam .... :hyper:
e da , salu na stranu , hvala drugarima sto ste me sacekali .....
Pozdrav
znaci ovako....akusticna gitara, sennheiser mkh800, vovox kabal, i jedan od pre-a, apogee trak2, digitalno u PT 192 na 176,4 Khz
Manley
07-12-2006, 09:40 PM
i onda ubodes sm pro :D
nakon toga slijedi pogled slican ovom sa tvog avatara!
hahahahaha to je nakon toga, kada te pevac prebije :mrgreen:
davormen
08-12-2006, 11:34 AM
1. AKG C-414 XL-II
2. Brauner Phantom C
3. SE Electronics 2200
4. SE Electronics 5600
5. SM Pro MC-1
6. Neumann U87AI
7. Behringer B-1
aaaarghh! tako sam se nadao da ce 2. biti Neumann... pa da odmah zaboravim na to i nastavim s poslom... :) kad ono Brauner... koga sam vec smekao, ali sam cuo neke testove s njim, pa nisam bio najsrecniji, kad ono... medjutim... :) jbg, Neumann mi je cenovno out of reach, ali Brauner nije... mada, ni SE 5600 nije uopste los... ne bih se bunio da ga posedujem... ali za samo dvestotinak evra vise se dobija Brauner, tako da... uhhh... a taman sam bio odustao od kupovine... dobro, upravo oduzih dug :confused: drzavi (civilno) sto se itekako odrazilo na moje finansijsko stanje, pa mi je bilo lakse da mislim da ne vredi... i kako sad da kupim i Braunera i novo pojacalo? :banghead:
Rhino
09-12-2006, 01:37 AM
aaaarghh! tako sam se nadao da ce 2. biti Neumann... pa da odmah zaboravim na to i nastavim s poslom... :) kad ono Brauner... koga sam vec smekao, ali sam cuo neke testove s njim, pa nisam bio najsrecniji, kad ono... medjutim... :) jbg, Neumann mi je cenovno out of reach, ali Brauner nije... mada, ni SE 5600 nije uopste los... ne bih se bunio da ga posedujem... ali za samo dvestotinak evra vise se dobija Brauner, tako da... uhhh... a taman sam bio odustao od kupovine... dobro, upravo oduzih dug :confused: drzavi (civilno) sto se itekako odrazilo na moje finansijsko stanje, pa mi je bilo lakse da mislim da ne vredi... i kako sad da kupim i Braunera i novo pojacalo? :banghead:
Ehhhhh, znam o cemu pricash :banghead:
Viva La Balkan:(
boggy
11-12-2006, 01:06 PM
thread sam "zalepio"... da se ne zagubi
pozdrav
bogi
Miha Blaze
11-12-2006, 08:58 PM
po mom misljenju ovom vokalu lezi najvise br. 2 > Brauner
za sada imam zelju da ga posedujem, ...videcemo :)
sjajan test! svaka chas'
ko je pevao?:p
HeatMan
07-02-2007, 06:43 AM
hahahh.. izuzetan test.. stvarno... mada, malo mi je mozak ispran sa ovim "talk to me"... peche me mozak od toga.. :)
e, sad.. 'vako.. moj problem je shto sam do danas hteo da mi sledeci pazar bude kvalitetan mic (imam akgC3000b :banghead: ).. problem je uobichajen.. dilema.. koji mic kupiti? i do sada sam u uzzem izboru imao:
SE Gemini
Neumann u87 (jebem mu, nema se para pa sam hteo neshto kredeno :smajlikojinevinotrepce:) :)
AKG C414 (radio na njemu, i jako je dobar mikrofon.. samo shto je prilichno "hladan".. bar po mom nekom mishljenju.. super je za neke trube i 'armonike i tako te fekalije, al uz malo eq-a, kompresora, reverba super zvuchi.. a ja uzimam mic da ne moram da se drndam toliko..) :)
Razmishljao sam o Rode Classic-u ali kad sam video cenu, bacio sam peglu.. :) jbg, tolke pare ne bih dao nikad za mic koji nisam chuo na delu).. u istom rangu sa rode classicom mi je i U147..
Sad mi je i ovaj Brauner upao u uho.. pa malko pizdim.. :)
sad cete, verovatno, da mi preporuchite josh koji mic.. :banghead:
HeatMan
07-02-2007, 07:42 AM
Manley,a sta ti mislis o SE5600?Posto znam da ga dosta koriste u hiphop produkciji,konkretno cini mi se da sam ga video u setup-u DJ Premiera...Mozda lupam...Ali zanima me tvoje misljenje...
video si gemini, brate.. poslednji gangstarr je snimljen na njemu.. ;)
Manley
07-02-2007, 11:59 PM
malo sam okasnio sa odgovorom...tek sada sam video pitanje :o
gemini je odlican mik za mene...klasa je iznad svih ovih u testu
ako hoces da ga kupujes neces pogresiti sigurno
HeatMan
08-02-2007, 04:32 PM
to sam ja pitao.. :)
po tebi, bolji je i od neumana i 414? i braunera? mislim da sam presudio.. :)
Rhino
08-02-2007, 05:36 PM
video si gemini, brate.. poslednji gangstarr je snimljen na njemu.. ;)
Mada sam siguran da bi guru zvucao ok na bilo kojem "pristojnom" mic-u takodje:D
HeatMan
08-02-2007, 07:33 PM
hahaha.. true true.. al kolko sam skapirao i tina turner i eros i gomila ljudi snima na njemu.. mora da postoji razlog.. u87 mi je preskup.. c414 je nekako hladan.. al ovaj (shto sam chuo po pesmama) mi savrsheno odgovara.. mada pitanje je shta je josh bacheno preko njega.. :)
LACKY
08-02-2007, 09:38 PM
Divna ideja za test mikrofona! Samo ima jedan problem.
Sta mislite kada bi ovaj vokal koji ste slusali bio spakovan u matrici i iztretiran kako se to obicno radi u mixu, kako bi vam onda to izgledalo i za koji mic bi se opredelili???
Slusanjem ovako "golog voxa" ce malo ko steci pravi utisak o micu, a pozicija usnimka u kompleksnoj matrici moze sasvim da vam promeni utisak!
HeatMan
09-02-2007, 02:31 AM
pa brate kad ti je dobro i 'puno' usnimljen vokal, mozzesh sa njim da radish shta hocesh.. teshko u ovom poslu mozzesh od "govna napraviti pitu".. mozzesh pitu sa govnima (da lichi na pitu), ali to nije isto.. ;)
mir
LACKY
09-02-2007, 02:43 PM
Jasta brate!
Rhino
09-02-2007, 07:59 PM
Ma i mi smo razmazeni svi koliko nas je i u kakvim finansijama zivimo! 414 je dobar mic! Sigurno drugaciji od u87 i geminia, ali itekako mic s kojim moze da se radi......
hahaha.. true true.. al kolko sam skapirao i tina turner i eros i gomila ljudi snima na njemu.. mora da postoji razlog.. u87 mi je preskup.. c414 je nekako hladan.. al ovaj (shto sam chuo po pesmama) mi savrsheno odgovara.. mada pitanje je shta je josh bacheno preko njega.. :)
Ne znam za te gemini- violet varijante, ali za moje uslove c414 je sasvim zadovoljavajuci mic. Presaberi se koliko posla imas, prihoda, i korak po korak...... ja sam krenuo od c1000...... a nekad ce biti nesto bolje i od c414, ali polako, veruj mi da mi je vokal sa njim snimljen najmanji problem
HeatMan
10-02-2007, 01:06 AM
znam.. radio sam sa c414.. i jako je dobar.. mada meni treba taj finiji i "topliji" zvuk.. blah.. ne znam kako da se definishem.. mada verujem da me kapirash.. :)
ja sam krenuo sa c3000b pre 4 godine.. i josh uvek sam na njemu.. super je za zzenske.. pratece i to.. ali ovako za glavne... previshe je "prshtav" i hladan i sve neshto shto mi ni malo ne odgovara... moram da ga menjam, pod hitno.. :)
sasa.ivkovic
20-02-2007, 03:32 AM
Mada se poprilicno kasno ukljucujem...Bolje ikad nego nikad.
Najpre, sve pohvale Manley-u za ideju!
Da napomenem da nisam vlasnik nikakvog studija (na zalost), niti bilo kakve "besne" studijske opreme. Jedino vredno paznje je E-MU 1212m i Ru DAW. Veliki sam zaljubljenik u zvuk i profesionalno se bavim muzikom 12 godina, nastupajuci uzivo i slusajuci sve i svasta.
Moji utisci su sledeci:
Mikrofoni 3 (SE Electronics 2200) i 5 ( SM Pro MC 1) - nisam siguran koji je gori. Ja ih za snimanje vokala ne bih koristio. Pre za ozvucavanje timpana ili cak i "noge". Zvuce kao da ih slusam na nekom starom tranzistoru.
Mikrofon 7 (Behringer B1) - cini mi se da je pravljen po uzoru na Brauner Phantom C, ali su negde uz put pogubili neke frekvencije. Snimak sa njim mi je mnogo prijatniji za uvo nego sa prethodna 2.
Mikrofon 4 (SE Electronics 5600) - malo bolji od 3, 5, i 7. "Mrsavo" mi zvuci.
Mikrofoni 2 (Brauner Phantom C), 6 (Neumann U87AI) i 1 (AKG C-414 XL-2) za klasu odskacu od svih ostalih. Mislim da nije potrebno biti studijski muzicar da bi se to culo, niti sve to slusati na ne znam kakvoj opremi.
Mikrofon 1 (AKG C-414 XL-2) je, po meni, kompromis izmedju Neumann-a i Brauner Phantom-a. Finiji je i topliji od Neumann-a, a agresivniji od Brauner Phantom-a.
Da zavrsim:
Mom ukusu savrseno odgovara Brauner Phantom C. Pre nego Neumann. Ima sve ono sto mi se svidja kod mikrofona - pun, debeo, "mastan" ton.
Imam utisak da je Neumann zbog neke agresivnosti, koju ima, malo izgubio na toplini i mekoci u odnosu na B.P. - C. Stvar ukusa, verovatno.
Da imam para, ne bih razmisljao: Brauner Phantom C bi bila obavezna stavka, a Neumann U87AI, tek da crknu dusmani...:twisted:
A, posto para nemam za toliko, ne gine mi B1 prvom prilikom...:-(
P.S.
Interesuje me kako bi se u ovoj konkurenciji pokazali AKG V12 VR, Sony C48 (zato sto ga moj prijatelj ima - mislim da je neuporedivo bolji od B1), Rode (ne mogu da se setim oznake, pomenuo ga je neko - K2, NT1, NT2), Thomann Bone SCT700 ili 800, ADK A-48, ...
sasa.ivkovic
24-02-2007, 02:58 PM
Interesuje me kako bi se u ovoj konkurenciji pokazali AKG V12 VR, Sony C48 (zato sto ga moj prijatelj ima - mislim da je neuporedivo bolji od B1), Rode (ne mogu da se setim oznake, pomenuo ga je neko - K2, NT1, NT2), Thomann Bone SCT700 ili 800, ADK A-48, ...
Ako moze...
magnum
19-04-2008, 11:23 AM
evo moja prva cetiri favorita
1.Neumann u87
2.Akg c-414
3.Se electronics 2200
4.Beringer b-1
Kres7787
02-12-2008, 09:51 PM
Sjajan test. Na zalost, najskuplji je i najbolji: Neumann u87
E da si jos i Amethyst ubacio u test di bi sreci bio kraj. Plakao bi danima.
tex viler
12-02-2009, 05:15 PM
od najgoreg ka najboljem 1, 5, 7, 3, (6 i 4 blizu, ipak mala prednost 6)
i najbolji 2.
serbianzoro
09-03-2009, 02:31 AM
Au,ovo je nesto najludje sto sam skorije video,svaka cast!!!!!
Shto chika Manley, ako imas vremena ne napravis neki novi test sa nekim drugim mikrofonima ako imas pristupa i dragocenog vremena na bacanje za nas, puno bi znacilo ljudima ovde, da cuju neke rode, violete, blue mikrofone recimo...
a i Korby takodje:) Mogo bi da nam das suve snimke Korby-a sa razlicitim glavama, mene to posebno zanima
magnum
09-03-2009, 10:19 AM
1.
2.
6.
7.
4.
3.
5.
Ovo bi bila moja tabela, slusao sam, nisam gledao koji je mikrofon od koje firme, ne mogu da verujem da je Brauner dao najslabije rezultate iako je on za mene uvek bio favorit broj 1 !!
DzoniPFC
31-03-2009, 05:08 AM
e a da napravite test vintage mikrofona?
Mogli
09-04-2009, 12:22 PM
Brauner mi je najprijatniji za slusanje, ali mi uvo nije bas merodavno, jer vec odavno ne cujem dobro srednji spektar, zbog nenormalno glasne muzike. Interesuje me koji je to Brauner phantom C, da li je to Classic ili Classic basic?
bojanz
23-04-2009, 07:33 PM
4 i 1
Geronimo
03-05-2009, 10:27 AM
Meni su se svideli 1, 4, 6:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.