PDA

View Full Version : RNP, Spl............????

OFF
02-12-2006, 03:13 AM
Jubilarna, 127. tema o preampima:(

Elem.... imam inkriminisani DBX376, a treba mi neki 2ch preamp za c414 btl2 (2 kom), kad radim stereo snimanja. Do sad sam pozajmljivao od drugara iz studija udaljenog 20km drugi dbx, pa sa dva, ali bi sad uzeo neki prampic. Nemam kintu za hi-end sprave (a ni potrebe, realno- iskocilo bi mi iz lanca), pa sam cuo dosta pohvala za RNP (oko 400e), a zanimljiv mi je i SPL goldmike mk1 (oko 350e Thomann). Sad, da li mogu ocekivati da neki od ta dva bude bolji od 2 x DBX376 (oko 1200e, oba, doduse sa EQ, kompres, sp/dif, de-esser..........)?

Znaci, 2 cista kanala, za c414 - ima li uopste logike gledati sprave te klase cene (iako kazu za RNP da je zvucno mnogo bolji nego sto kosta:) ) ? Da li prodati DBX, pa uzeti neki ozbiljniji preamp (i koji)? Nesto sam blizi solid state varijanti nego tube.......
E da, ti Hi-Z ulazi na RMPu, valja li za snimanje npr klavijature kroz to, bassa...........

clusterchord
02-12-2006, 07:15 AM
po komentarima usera, mislim da bi RNP mogao biti perfektno (jeftino) rjesenje za stereo za 414-icu. HI-Z ulaz mozes koristiti za klavijature, a i za bas bez problema.

dBx bih prodao u svakom slucaju. ako ti je do cijevasa, mozda da pogledas Sebatron 1 ili 2ch verziju. o SPL goldmike-u neznam nista iz prakse, jedini kog znam da mi stalno prica kako su super je covjek koji mi ih prodaje (miso) .. pa sad ko ce ga znat.

od karakternih cijevasa (koji vise farbaju) slusao sam UA 610, a sad su napravili malu, prenosnu verziju istoga: pre/D.I. SOLO/610 koji je prilicno jeftin. i imas Groove tubes Brick. od ciscih, "hifi" cijevasa ugl nema nista ni priblizno tako jeftino.

Max
02-12-2006, 02:02 PM
Moja preporuka RNP iz dosta razloga .... jedino sto izgleda lose .....

Ostalo je sve dosta skuplje .... a i jos jedan savet sa Gearslutza ... " Pazi se jeftinih lampasa .... ako nemas mnogo para uvek idi na tranzistor " ( slobodana prevod ) osim RNP a i SPL a .... sve ostalo je dooosta skuplje ....

Pozdrav

Jan
02-12-2006, 08:54 PM
Offtopic,ali niko mi nije odogovorio na moj stari topic:(Ja imam SPL Pro Mike,mislim dobio sam ga na koriscenje,da li neko ima makar malo iskustva sa njim???

Oggy
02-12-2006, 11:02 PM
Offtopic,ali niko mi nije odogovorio na moj stari topic:(Ja imam SPL Pro Mike,mislim dobio sam ga na koriscenje,da li neko ima makar malo iskustva sa njim???

PA imas ti !!!

:)

Reci sta te muci, ako te ista muci?

Cim ga koristis, znaci da imas neke impresije o njemu?

Ili ga ne koristis dok ne nadjes jos nekog ko ga ima ? :D

Jan
03-12-2006, 02:31 AM
PA imas ti !!!

Reci sta te muci, ako te ista muci?

Cim ga koristis, znaci da imas neke impresije o njemu?

Ili ga ne koristis dok ne nadjes jos nekog ko ga ima ? :D

Znas kako meni se svidja kako radi,jedino sto ima neko blago zujanje,ali vrlo blago koje se skoro ni ne cuje,e sad me zanima da li je to tako treba da bude,kapiram obzirom da je masina analogna da je to ok,nek me neko ispravi...Ali mi se vokali definitvno bolje cuju,recimo sibilanti su ukroceniji i nekako je lepsa boja glasa,prijatnija nego kad mi je mikrofon direktno uboden u Tascam i kad se koristi njegovo predpojacalo...Eh da,i jos nesto kada je gain na minimum i dalje preamp hvata signal,znaci signala ima i kad je gain na minimum,ja sam se konstatovao sa jednim producentom iz Skoplja i on mi je rekao da je to normalna pojava za analogni preamp,ja se ne razumem previse u tehniku...E sad nek mi neko razjasni,da li je taj sum,zujanje ili sta vec normalno,obzirom da ne steti snimku,a boja je puno lepsa,i da li je normalno da sprava i dok je gain na minimum hvata zvuke sa mikrofona?Pozdrav

Oggy
03-12-2006, 02:44 AM
Nikakvo zujanje ne moze biti i nije "prirodna pojava".
Ako ti zuji (Bogi oprosti laiku :D ) ili je nesto do preampa ili do uzemljenja ili neceg treceg, ali je nesto SIGURNO neispravno.
To da ti utisan pream hvata signal je normalna pojava, a zasto, to ce ti neko vec strucniji objasniti...

Ja sam imao jednu tako debilnu epizodu sa mojim bas pojacalom.

Kupim ti ja Gallien Krueger top i dam ja strasne pare u to vreme (98.) za njega.
Pojacalo ubija kako radi (i dan danas :) ), ja srecan kao malo dete...

Par dana kasnije, javi mi se takvo zujanje da se userem!!!
Okreci utikac, drmaj pojacalo, menjaj kabl, bateriju u basu, stoj na jednoj nozi i drzi se za nos.... Nista!!!
Zuji, pa zuji!
Zovnem ja prijatelja da pogleda, a ladan znoj me obliva i vec zamisljam sta cu sve da radim tipu koji mi je uvalio skart robu... :)

Drugar gleda, kaze: "Ovo je napravljeno da padne sa 3. sprata i nista da mu ne bude.."
Izgubismo mi tu dosta vremena kad ce on: "A jesi probao ti njega da gurnes u drugi utikac?"

ZAMISLI?!?!?!

Ukljucimo mi u drugi utikac, tajac!
Nema zujanja, nema nicega, a radi.

Ladno se slomio onaj pipak za uzemljenje u samom utikacu i pojacalo zujalo. Mozda i ti treba da promenis utikac? :)

OFF
03-12-2006, 02:54 AM
Ako je neko probao RNP, kako bi ga mogao opisati po karakteru?

clusterchord
03-12-2006, 03:01 AM
Pazi se jeftinih lampasa .... ako nemas mnogo para uvek idi na tranzistor "
slazem se hiljadu posto. ali j*bes gearslutz, to je cinjenica koju praksa stalno pokazuje..

tako gledano statisticki, nije moguce napraviti posteno cijevno pojacalo, i staviti ga na trziste ispod $500 po kanalu (i to samo pre, bez eq/comp itd). ne racunam DIY.

sve ispod te granice radi s jeftinim komponentama i napajanjem, malim headroom, sovtek cijevi, niska voltaza na cijevima - tzv. "starved plate" design. glavna karakteristika im je da ti daju laganu distorziju i prljavocu, da te zavara da je to "tube" sound. firme poput dBx, presonus (ne ADL presonus), behringer, TL Audio Ivory. takve sprave neki put dobro rade kao jeftinije karakter ili "kolor" sprave .. kao DI pre za bas, neki keyboard, rhodes, specificni vokal itd. dobro dodju sa strane. ali, ako cesto snimas raznorazne vokale, i bitni su ti u produkciji, onda zaboravi..

Jan
03-12-2006, 04:40 AM
Nikakvo zujanje ne moze biti i nije "prirodna pojava".
Ako ti zuji (Bogi oprosti laiku :D ) ili je nesto do preampa ili do uzemljenja ili neceg treceg, ali je nesto SIGURNO neispravno.
To da ti utisan pream hvata signal je normalna pojava, a zasto, to ce ti neko vec strucniji objasniti...

Ja sam imao jednu tako debilnu epizodu sa mojim bas pojacalom.

Kupim ti ja Gallien Krueger top i dam ja strasne pare u to vreme (98.) za njega.
Pojacalo ubija kako radi (i dan danas :) ), ja srecan kao malo dete...

Par dana kasnije, javi mi se takvo zujanje da se userem!!!
Okreci utikac, drmaj pojacalo, menjaj kabl, bateriju u basu, stoj na jednoj nozi i drzi se za nos.... Nista!!!
Zuji, pa zuji!
Zovnem ja prijatelja da pogleda, a ladan znoj me obliva i vec zamisljam sta cu sve da radim tipu koji mi je uvalio skart robu... :)

Drugar gleda, kaze: "Ovo je napravljeno da padne sa 3. sprata i nista da mu ne bude.."
Izgubismo mi tu dosta vremena kad ce on: "A jesi probao ti njega da gurnes u drugi utikac?"

ZAMISLI?!?!?!

Ukljucimo mi u drugi utikac, tajac!
Nema zujanja, nema nicega, a radi.

Ladno se slomio onaj pipak za uzemljenje u samom utikacu i pojacalo zujalo. Mozda i ti treba da promenis utikac? :)

Brate mozda si u pravu!Zato sto sam jednom prilikom,uboo jedan kabli za struju i ustanovio da mi se javilo veliko zujanje,pojma nemam...Ah...promenicu utikac mozda bude poboljsanja,promenicu i strujni kabli...a ako ne bude onda j****m li ga sta da mu radim

EDIT: Ajd sad!Nasao sam neka podesavnja pozadi za koja stvarno ne znam sta znace,mozda ima veze sa tim,ovako:

Voltage Selector Switcher: opcije izmedju 220-240 V / 50Hz i 100-120 V/60HZ sta odabrati od ta dva????
I pored toga neko dugme koje se odvrce i zavrce a ispod njega je nacrtana obrnuta antena,kapiram da je to uzmeljenje sta s tim?

Jos jedno pitanje:Da li treba da preamp odaljim od kompjutera posto je uz njega,ima li to nekakve veze???
Inace ovo je sprava,samo sam ovaj link nasao pa ko hoce nek pogleda

http://www.gbaudio.co.uk/data/promike.htm
Pozdrav

Oggy
03-12-2006, 05:44 AM
Hoce monitor da izazove smetnje itekako kod opreme!
Pogotovo, ako je CRT monitor.

Nasa struja je 220V i 50 Hz, tako da nikako ne prebacujes na americko/englesku varijantu od 110V.

Probaj da mu promenis lokaciju i probaj da ti bude na istom strujnom vodu kao i kompjuter. Nisi rekao koju zvucnu koristis i da li ti zuji i kada iskopcas preamp ili ne?

Pokusaj, ako to ne upali, kontaktiraj Bogija, pa mu objasni.

Jan
03-12-2006, 06:10 AM
Hoce monitor da izazove smetnje itekako kod opreme!
Pogotovo, ako je CRT monitor.

Nasa struja je 220V i 50 Hz, tako da nikako ne prebacujes na americko/englesku varijantu od 110V.

Probaj da mu promenis lokaciju i probaj da ti bude na istom strujnom vodu kao i kompjuter. Nisi rekao koju zvucnu koristis i da li ti zuji i kada iskopcas preamp ili ne?

Pokusaj, ako to ne upali, kontaktiraj Bogija, pa mu objasni.

Koristim Tascam US 122,i ne zuji kad je mikrofon direktno uboden u nju,posto ona ima svoj phantom,al j****s me ili se ja tripujem da mi je puno lepsi zuk preko SPL-a...Okej probacu sve varijante kad se probudim i ako nista ne upali kontakiracu Bogi-a...Inace hvala!!!!:))))

Manley
03-12-2006, 02:29 PM
Jubilarna, 127. tema o preampima:(

Da li prodati DBX, pa uzeti neki ozbiljniji preamp (i koji)? Nesto sam blizi solid state varijanti nego tube.......
E da, ti Hi-Z ulazi na RMPu, valja li za snimanje npr klavijature kroz to, bassa...........

Prodaj i uzmi Sebatron 2 kanala...opasno zvuci, a kosta oko 900e

Oggy
03-12-2006, 02:33 PM
Nisam video da kod nas ima Sebatrona...

A to je samo dual pre, bez EQ-q ili kompresora?

Max
03-12-2006, 03:04 PM

:rotfl: :rotfl: :rotfl: ...... odmah sam video sebe u toj ulozi ..... ha ha ha ha :D

Pozdrav

Max
03-12-2006, 03:07 PM
slazem se hiljadu posto. ali j*bes gearslutz, to je cinjenica koju praksa stalno pokazuje..

tako gledano statisticki, nije moguce napraviti posteno cijevno pojacalo, i staviti ga na trziste ispod $500 po kanalu (i to samo pre, bez eq/comp itd). ne racunam DIY.

sve ispod te granice radi s jeftinim komponentama i napajanjem, malim headroom, sovtek cijevi, niska voltaza na cijevima - tzv. "starved plate" design. glavna karakteristika im je da ti daju laganu distorziju i prljavocu, da te zavara da je to "tube" sound. firme poput dBx, presonus (ne ADL presonus), behringer, TL Audio Ivory. takve sprave neki put dobro rade kao jeftinije karakter ili "kolor" sprave .. kao DI pre za bas, neki keyboard, rhodes, specificni vokal itd. dobro dodju sa strane. ali, ako cesto snimas raznorazne vokale, i bitni su ti u produkciji, onda zaboravi..

pa pomenuo sam Gearslutz kao izvor informacije .......

...... izvini na neznanju , ali prvi put cujem da su sovtek lose lampe ..... mozes li dati kracu listu dobrih i losih firmi za lampe ..... da znam sta da trazim i od cega da bezim ......

..... nikad bolji bas nisam snimio nego kroz bas pre i u ultragain , zato sam ga i zadrzao ........ tu si totalno u pravu ;)

Pozdrav

Manley
03-12-2006, 03:09 PM

samo dva predpojacanja za mic i di box i gitaru, ali i ne treba ti eq i comp jer gubis ne kvalitetu sto vise komponenti imas, mislim za tu cenu koliko kosta.

Max
03-12-2006, 03:09 PM

Otidji na sajt ..... opasno izgledaju .... ima i preampa i ostalog ..... sve posebno .....

..... mada , sacekacu da se Manley zasiti onog " Astronauta " ;) :D

Pozdrav

Manley
03-12-2006, 03:21 PM
..... mada , sacekacu da se Manley zasiti onog " Astronauta " ;) :D

Pozdrav

a sta kazes na ovo:

Max
03-12-2006, 03:29 PM
prvi put cujem za ovo .... ali PREEESTAAANIII !!!!:D

.... ne stvarno , sta je sad to ..... doduse ne izleda onako pimping kao onaj ....

Pozdrav

Manley
03-12-2006, 03:31 PM
prvi put cujem za ovo .... ali PREEESTAAANIII !!!!:D

Pozdrav

a ovo:

OFF
03-12-2006, 04:21 PM
@manley
Kakav si ti trovach:) :p

Nije los onaj Sebatron......hm, porazmislicu

Manley
03-12-2006, 04:25 PM
@manley
Kakav si ti trovach:) :p

Nije los onaj Sebatron......hm, porazmislicu

uvek na usluzi da vam isteram pare iz dzepa :D

Uzmi sebatron, neces se pokajati...ja imam vmp1000vu i bas sam zadovoljan

predstavnistvo za Evropu je kod mene na 2 Km...sescu u auto ako hoces pa idem da porazgovaram u vezi cene.

sasaristic
03-12-2006, 04:28 PM

Ja sam jedan imao i koristio oko 6-7 godina, prodao sam ga prijatelju iz KS.....
u svakom slucaju , fenomenalan pramp...cist i sirok zvuk...mada... i moj je malo sustao.

OFF
03-12-2006, 04:29 PM
uvek na usluzi da vam isteram pare iz dzepa :D

Uzmi sebatron, neces se pokajati...ja imam vmp1000vu i bas sam zadovoljan

predstavnistvo za Evropu je kod mene na 2 Km...sescu u auto ako hoces pa idem da porazgovaram u vezi cene.

E,hvala ti, javicu se:) ;) .... moram prvo da vidim za DBX, nisam sad pri lovi da uzmem to bez prodaje. Predlazes mi onaj 2ch solid state?

Manley
03-12-2006, 04:47 PM
E,hvala ti, javicu se:) ;) .... moram prvo da vidim za DBX, nisam sad pri lovi da uzmem to bez prodaje. Predlazes mi onaj 2ch solid state?

ovaj:

odlicna stvar za normalnu lovu

Jan
03-12-2006, 10:14 PM
Ja sam jedan imao i koristio oko 6-7 godina, prodao sam ga prijatelju iz KS.....
u svakom slucaju , fenomenalan pramp...cist i sirok zvuk...mada... i moj je malo sustao.

Hmmmm,ako si ti Rista iz Cuprije,onda je tvoj preamp kod mene:)X3m mi ga je dao da radim sa njim posto ga on ne koristi...Znaci to malo sustanje je bilo i pre?

RetroMan
04-12-2006, 10:40 AM
Moja preporuka RNP iz dosta razloga ...
Ajde navedi bar neke. Koliko imas licnog iskustva sa RNP?

RM

Max
04-12-2006, 01:16 PM
Ajde navedi bar neke. Koliko imas licnog iskustva sa RNP?

RM

Dobio sam vokale snimljene sa rode K2 preko RNP a .... a posto i sam koristim isti mic mogu da ti kazem da je preamp jako cist, ima lep headroom i super radi , lepo hvata tranzijente , nije previse tvrd ..... mnogo vise nego sto bih ocekivao od dual preampa za 400 e ..... dovoljno ???

Znam da prodajes SPL ... i sam sam pricao sa tobom u vezi njega i znam da imas lepa iskustva sa njim ( cak i bolje izgleda od RNP ) ali mislim da je moja preporuka na ovoj strani .... imas li ti informacija za uporedbu ?

Pozdrav

idekius
04-12-2006, 02:26 PM
Na zalost, ja nisam imao prilike da cujem RNP, ali, ocene vrlo merodavnih ljudi su vrlo visoke... Ocigledno se ustedilo na kutiji, pakovanju, diodicama, vu metrima (sav je jadan ogoljen i ruzan kao noc :) ), a gotovo sav novac ulozilo u kanale... Hadroom mu je +28 db...

Znam coveka koji ima RNC (fmr-ov compressor) u vrlo ozbiljnom studiju i o njemu mi je rekao sve najlepse...

RetroMan
04-12-2006, 05:28 PM
... imas li ti informacija za uporedbu ?
Ma informacija ima na sve strane, ali ja nemam licno iskustvo sa RNP, pa zato pitam, i mislim da jedino iskustva iz prve ruke vredi davati na ovakvim forumima, a ne prepricavati tudja iskustva, sto pojedini clanovi rade, ili bar jasno navesti izvor informacija.
... dovoljno ???
Da, hvala.

RM

idekius
04-12-2006, 05:38 PM
Ma informacija ima na sve strane, ali ja nemam licno iskustvo sa RNP, pa zato pitam, i mislim da jedino iskustva iz prve ruke vredi davati na ovakvim forumima, a ne prepricavati tudja iskustva, sto pojedini clanovi rade, ili bar jasno navesti izvor informacija.

Da, hvala.

RM

"Izvor" nisam naveo, jer ne volim pominjati ljude po imenu u njihovom odsustvu... ali, ajde... RNC mi je u razgovoru pohvalio Vlada Negovanovic. Jel' potreban i snimak razgovora i dva svedoka? :)

RetroMan
04-12-2006, 05:55 PM
"Izvor" nisam naveo...
Da ti pravo kazem, moj post se nije odnosio na tebe, vec mi nije bilo jasno da li je Max imao kontakt bliske vrste sa RNC-om.
... RNC mi je u razgovoru pohvalio Vlada Negovanovic. Jel' potreban i snimak razgovora
Pa bolje bi bilo da das snimak RNC-a, ali s obzirom da si POPUSTIO POD PRITISKOM I PRIZNAO izvor, mozda navratim do Vlade da i sam poslusam.
... i dva svedoka? :)
Samo ako su im izjave overene u sudu. :rolleyes:

RM

Max
04-12-2006, 06:51 PM
Samo ako su im izjave overene u sudu. :rolleyes:

RM

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

............ da sve bude pravno cisto ..........

OFF
04-12-2006, 07:30 PM
Jel' bolji taj RNC od RNP-a?
:rotfl:

idekius
04-12-2006, 08:09 PM
Jel' bolji taj RNC od RNP-a?
:rotfl:

Kud i kamo! Nemoa ono prokleto dugme na kojem pise 48, koje hoce da spali sasvim ispravan i funkcionalan SM58 kada ga ukljucis :confused::rotfl: