PDA

View Full Version : fazni problem

Max
29-11-2006, 03:42 PM
@max

gitare nemaju fazni problem, nisu ?irene konvencionalnim metodama, nego su to dvije gitare (dva tejka iste melodije) i meni to odlično zvuči...

Ja jasno cujem fazno sirenje .... izvini ako je greska ali na analajzeru zvuci sire od Dzibonija , koji je definitivno fazno siren ..... ali vrlo moguce da grtesim

fali glavni vokal koji će da popuni prazninu u sredini...

nisam mislio toliko banalno :rotfl:

ne , nego kad ( posto tako cujem ) fazno siris nesto .... desi se rupa izmedju toga i mono signala gde bi trebalo da bude normalan stereo signal .... na to sam mislio

za kick se sla?em, ali on svira najvi?e u subovima. On mi fenomenalno zvuči u strofi (pojavljuje se oko 30 sec) i sla?em se da bi trebao drugi zvuk u refrenu (visočija noga), ali ni ovako nije lo?e...međutim, potpuno sam zadovoljan kako dobro radi u strofi, ima i zvuk i energiju, ba? kako treba. Ali vidim da to niko nije komentarisao, pa mo?da to samo meni tako zvuči

da, mozda jos jedna noga sa definicijom ne bi skodila .... ali hej , nemoj sad da ispadne kako kenjam .... ovo je sve super ..... samo dobronamerno kritikujem .... ili ti dajem svoje subjektivno misljenje ..... na finalnom snimku postoji jos jedan " red " normalnih preszentnih gitara ..... ovde je dosta povuceno

međutim, ono ?to mi je bilo najva?nije je razlika izm studijskog zvuka (koji je u?asno jednodimenzionalan, uzak i prekomprimovan, frekventno izdeformisan i u nekim trenucima skoro neslu?ljiv) i ovog iz kompa, koji je po meni mnogo ?iri (frekventno i dinamički) čistiji i kvalitetniji u svakom smislu, osim prezentnosti,

apsolutno se slazem .... ima 3d i dinamika je mnogo bolja , kad bi samo pojavili prezentniji elementi , sahranio bi zvanicni mix u svakom pogledu

ja volim "veći" i "?iri" zvuk i opet ka?em, to nećete čuti ukoliko u sistemu imate problema sa basovima, jer ima dosta sub-a...a ?irinu je te?ko dobiti miksanjem u kompu...

Slusam na Mackie ima hr 824 ( nema problema sa basom :D ) , a sirinu je jednako lako dobiti na kompu kao i bilo gde drugde ..... samo ne znam sta ce ti sire .... prema tebi Dziboni zvuci mono :o :D

Pozdrav

bassystem
29-11-2006, 04:03 PM
pa na studijskom snimku je ista koncepcija sa gitara, samo su mnogo oštrije filtrirane, a i ima jedna gitara koja svira ritam. Sigurno su prezentnije, ove moje su fazno širene, ali meni to tako prija...kick u refrenu samo treba visočije filtrirati i dobila bi se definicija...
a na kompu možeš dobiti možda panoramsku širinu, ali dubinu i jasnu definiciju samog miksa malo teže

ne , nego kad ( posto tako cujem ) fazno siris nesto .... desi se rupa izmedju toga i mono signala gde bi trebalo da bude normalan stereo signal .... na to sam mislio

ovo mi nije jasno...još uvjek ne znam šta hoćeš da kažeš? rupa između sredine (mono) i pan strana?? Ili misliš da kad bi te gitare pustio mono one bi se potirale??Ili misliš da cijeli signal pušten mono gubi snagu i definiciju zbog tih faza??

a što se tiče mackie zvučnika, nemaju oni problem sa basovima, nego tvoja soba...ako se sjećaš tražio sam slušalice da bih snimio bass, jer je sve rezonovalo u subovima...

Max
29-11-2006, 05:24 PM
pa na studijskom snimku je ista koncepcija sa gitara, samo su mnogo o?trije filtrirane, a i ima jedna gitara koja svira ritam. Sigurno su prezentnije, ove moje su fazno ?irene, ali meni to tako prija...kick u refrenu samo treba visočije filtrirati i dobila bi se definicija...
a na kompu mo?e? dobiti mo?da panoramsku ?irinu, ali dubinu i jasnu definiciju samog miksa malo te?e

Ok , ok ....sad mi je jasnije , naravno licni tvoj trip je ono sto i obelezava to sto ti radis .... moje observacije mogu samo da ti skrenu paznju na ono sto neko sa strane moze da primeti ..... npr ja :D (salim se naravno ) ..... ponovicu jos jednom , da ne budem pogresno shvacen .... veoma mi se dopada ovo sto si radio

ovo mi nije jasno...jo? uvjek ne znam ?ta hoće? da ka?e?? rupa između sredine (mono) i pan strana?? Ili misli? da kad bi te gitare pustio mono one bi se potirale??Ili misli? da cijeli signal pu?ten mono gubi snagu i definiciju zbog tih faza??

nista od toga .... nego zamisli da imas mid ( mono ) i normalni stereo ( 100% levo i desno ) i trece su fazna sirenja ..... e kad radis fazno sirenje na masteru ono sto je 100 % levo i desno ode npr na 130 % .... ali nista ne ostaje na 100 % kapiras ......

Zato u aranzmanu treba dodati nesto sto je normalan ne sireni stereo da napuni tu rupu koja tada nastane ........ sto se tice potiranja faza , to ni na mene ne utice i nije me preterano briga ....

a ?to se tiče mackie zvučnika, nemaju oni problem sa basovima, nego tvoja soba...ako se sjeća? tra?io sam slu?alice da bih snimio bass, jer je sve rezonovalo u subovima...

Znam da nemaju ..... nema ni moja soba tamo gde ja sedim ..... nego sam to spomenuo u kontekstu tvoje opaske da se slusa na necemu sto ima basa .... a Mackie ima basa :da: :D

Pozdrav

bassystem
29-11-2006, 07:22 PM
nista od toga .... nego zamisli da imas mid ( mono ) i normalni stereo ( 100% levo i desno ) i trece su fazna sirenja ..... e kad radis fazno sirenje na masteru ono sto je 100 % levo i desno ode npr na 130 % .... ali nista ne ostaje na 100 % kapiras ......

Zato u aranzmanu treba dodati nesto sto je normalan ne sireni stereo da napuni tu rupu koja tada nastane ........ sto se tice potiranja faza , to ni na mene ne utice i nije me preterano briga ....

hm, kapiram, ali te gitare definitvno nisu van normalne stereo slike (ili van 100 %)...dakle to su dvije mono gitare, pomjerene u panorami otprilike na 3 i 9 sati (nadam se da me shvatate) a i provjeravao sam na fazmetru, ne idu u kontrafazu, mada su naravno, prilično ra?irene (?to mi je i bio cilj)...ili mo?da grije?im?

mada to nije pretjerano bitno...samo sam htio da vidim da li je i vama snimak iz kompa čistiji, dublji, ?iri....moglo bi se to fino (ponovo) uradit'

Max
29-11-2006, 07:35 PM
hm, kapiram, ali te gitare definitvno nisu van normalne stereo slike (ili van 100 %)...dakle to su dvije mono gitare, pomjerene u panorami otprilike na 3 i 9 sati (nadam se da me shvatate) a i provjeravao sam na fazmetru, ne idu u kontrafazu, mada su naravno, prilično ra?irene (?to mi je i bio cilj)...ili mo?da grije?im?

mada to nije pretjerano bitno...samo sam htio da vidim da li je i vama snimak iz kompa čistiji, dublji, ?iri....moglo bi se to fino (ponovo) uradit'

pa pazi ( ako vec ulazimo u sitna crevca ) ako stereo siris ( fazno ) gitare , one obavezno ulazeu u " kontrafazu " naravno ne potpuno da se potiru ali se fazno pomeraju , mnogo je onda lakse staviti gitare potpuno levo i desno i manje ih fazno rasiriti , nego 3 i 9 i onda ih zesce fazno siriti ,,,,

no nema veze , snimak iz kompa zvuci dublje , sa vise 3d i dinamicki bolje sto opet govori da je u coveku vise nego u opremi .... a Habic je Habic ..... :banghead:

I ono sto su uradili je stvarno 2 d ...... sad posle desetak slusanja me fascinira kako su zapravo uspeli toliko da useru :o ;)

nema veze ..... bitno je da imas svoj korpus delikt .....

Pozdrav

bassystem
30-11-2006, 02:07 AM
pa pazi ( ako vec ulazimo u sitna crevca ) ako stereo siris ( fazno ) gitare , one obavezno ulazeu u " kontrafazu " naravno ne potpuno da se potiru ali se fazno pomeraju , mnogo je onda lakse staviti gitare potpuno levo i desno i manje ih fazno rasiriti , nego 3 i 9 i onda ih zesce fazno siriti ,,,,

na?alost, uop?te te ne kapiram...prvi put čujem da obavezno ulaze u kontrafazu (ulaze, samo ako ISTI snimak stavi? lijevo i desno od kojih jedan zakasni? za vi?e od jedne poluperiode)

dva različita mono zvuka NIKAKO NE MOGU DA BUDU u kontrafazi...bar ne stalno, tj, zanemrljivo

objasni mi ?ta znači fazno ?iriti (recimo dvije različite mono gitare)??

nESbo
30-11-2006, 10:43 AM
Fazni pomeraj ili fazna razlika dva signnala bi trebalo da oznacava vremensku razliku u odnosima pocetaka ta dva signala. Iliti kasnjenje jednog signala u odnosu na drugi. Nije li to stereo slika?

prvi put čujem da obavezno ulaze u kontrafazu (ulaze, samo ako ISTI snimak staviš lijevo i desno od kojih jedan zakasniš za više od jedne poluperiode)

Ne mora biti bas isti. Ako je koriscen isti instrument za oba signala, na mestima gde oba sviraju istu notu vrlo je lako da se siganli podudaraju i ponistavaju, ali opet da, i ja mislim da jedan signal u odnosu na drugi treba da kasni za 1T, 2T... nT.

http://mikroelektronika.elfak.ni.ac.yu/PDFfiles/AC.pdf

bassystem
30-11-2006, 11:51 AM
Ne mora biti bas isti. Ako je koriscen isti instrument za oba signala, na mestima gde oba sviraju istu notu vrlo je lako da se siganli podudaraju i ponistavaju, ali opet da, i ja mislim da jedan signal u odnosu na drugi treba da kasni za 1T, 2T... nT.

ako recimo koristiš mono sint koji svira sinusoidu, onda ovo i može da se desi...ali ako sviraš gitare (i još distorzirane) u brzom tempu (kratke note)....hm, evo ja sam pokušao vještački da ih zakašnjavam i nije mi uspjelo da ih natjeram da budu u kontrafazi...mislim, teško je odsvirati na gitari potpuno iste note. Uvjek je tu i drugačije bendovanje žice pri vibratu, a da ne pričam o (ne)tačnosti u tempu. U tome i jeste ljepota ovakvog širenja, nikad nije konstantna, ista stereo slika. I na kraju, morale bi se staviti u krajnjim panoramskim položajima...ja sam ih stavio na 3-9

i još nešto: da bi se poništile (tj. da bi ovaj efekat ikako smetao ovom snimku) ovo bi trebalo da se sluša MONO, što ja ne uzimam kao opciju (naravno, za TV pravim drugačiji mix, MONO, svjestan sam ovih zamki)

Max
30-11-2006, 12:13 PM
Evo ovako ..... uzmi ta dva tejka gitare .... panuj 100 % levo i desno ..... posalji na grupu , na grupu stavi waves s1 ili bilo sta slicno , rasiri ..... slusaj razliku , i pogledaj na fazometru ....

Pomenuo sam gore da ne ulaze u totalnu kontrafazu ( da se poniste ) ali ulaze u domen kontra faze ( pogledaj na analizeru ) i neosporivo se cuju " izvan " zvucnika ....

Dosta je lako pogresno shvatiti kad se pise na netu .... ako te ne mrzi zvrcni ili dodji , pa cu ti pokazati na licinom mestu :) ....posto sam ti pomenuo ovu varijantu iz potpuno drugog razloga ( " praznine " izmedju mid i rasirenog signala , a ne ponistavanje faza u mono )

Pozdrav

bassystem
30-11-2006, 04:30 PM
Evo ovako ..... uzmi ta dva tejka gitare .... panuj 100 % levo i desno ..... posalji na grupu , na grupu stavi waves s1 ili bilo sta slicno , rasiri ..... slusaj razliku , i pogledaj na fazometru ....

Pomenuo sam gore da ne ulaze u totalnu kontrafazu ( da se poniste ) ali ulaze u domen kontra faze ( pogledaj na analizeru ) i neosporivo se cuju " izvan " zvucnika ....

pa u tom slučaju da....ali ne znam za?to ovo spominje?, kad ja to nisam uradio...ja sam samo gitare (dvije mono git) razvukao malo lijevo i desno....nikakvo vje?tačko ?irenje nisam primijenio, i kad ih slu?am solo (obje zajedno, sa svojim panoramama) , one ni u jednm trenutku ne ulaze u kontru...

izvini, ali to mi liči kao da mi ka?e?, "malo ti distorzira snimak"...ja ka?em da se kod mene čuje dobro, a ti ka?e?, "pa stavi distorziju na master pa će? da čuje?"...ne shvatam tvoju poentu...kao, gitare bi mogle da uđu u kontrafazu kad bi ih skroz ra?irio i stavio plagin koji ih ?iri u fazama?? pa naravno da bi, ja sam toga svjesan i namjerno ih ne ?irim na taj način. BITNO JE DA NISU U KONTRAFAZI U OVOM SNIMKU...

idekius
30-11-2006, 04:58 PM
pa u tom slučaju da....ali ne znam za?to ovo spominje?, kad ja to nisam uradio...ja sam samo gitare (dvije mono git) razvukao malo lijevo i desno....nikakvo vje?tačko ?irenje nisam primijenio, i kad ih slu?am solo (obje zajedno, sa svojim panoramama) , one ni u jednm trenutku ne ulaze u kontru...

izvini, ali to mi liči kao da mi ka?e?, "malo ti distorzira snimak"...ja ka?em da se kod mene čuje dobro, a ti ka?e?, "pa stavi distorziju na master pa će? da čuje?"...ne shvatam tvoju poentu...kao, gitare bi mogle da uđu u kontrafazu kad bi ih skroz ra?irio i stavio plagin koji ih ?iri u fazama?? pa naravno da bi, ja sam toga svjesan i namjerno ih ne ?irim na taj način. BITNO JE DA NISU U KONTRAFAZI U OVOM SNIMKU...

Ne razumete se, a i ja pokusavam da vas pokapiram... Rekao bih da ti prichas o DVE DVA PUTA SVIRANE GITARE, koje zbog sitnih metrickih i dinamickih razlika prilikom snimanja (a cesto je i npr. distorzija drugacija), definitivno nisu iste... i cak prave lepe stereofone pikanterijice kada se tako snime... Stekao sam utisak da ti mislis na to...

A cini mi se da Max pricha o situaciji sa jednim rifom, jedanput sviranim... da se on duplira, pomera, fazno shiri, da bi se dobio npr. stereo riff, nesto poput onog iz prve priche...

Mislio sam da mi je to jasna tema, a sad, pored vas dvojice, ni ja ne razumem o chemu se radi...:rotfl:

A sto se tice faznog shirenja, npr. S-1 imagerom... naravno da dolazi do raspada kada se pretera... po meni je do lepa, ali opasna alatka. Cesto ga koristim za npr. padove... da bi ih isterao iz centra a razbacao po stranama, ali kad sa njim radim, uvek ispod njega drzim Elemental Audio IXL analyzer, bas da bih video sta se desava i koliko mogu da idem, a i proveravam u mono... pa naravno da ce da napravi haos, ako raspalis po njemu kao Oggy po svojoj novoj akusticnoj gitari :D

Cini mi se da se vi ne razumete, a da ste sjebali i mene, koji sam mislio da razumem :D:):o

Max
30-11-2006, 06:20 PM

ok ...... ne razumemo se ..... nema veze .....

Pozdrav

cAAc
01-12-2006, 12:06 AM
ulaze, samo ako ISTI snimak stavi? lijevo i desno od kojih jedan zakasni? za vi?e od jedne poluperiode

dva različita mono zvuka NIKAKO NE MOGU DA BUDU u kontrafazi.

I mene tako ucili i pokazivali mi prakticno .

DaBear nije bilo zlonamerno (nisam hteo da te nesto nerviram) ,ali o Van Goghu nemam neko misljenje .Znam da je glupo da komentarishem o albumu koji nisam preslusao(pa ni necu) ali mi je dovoljno bilo da cujem i vidim ovo sto pustaju na mtv adria (ono sa perjem) :( .
Hehe pa nasminkani su kao devojcice i ne znam za London ali ovde se klinke(verujem i starije) loze na pevaca .I cini mi se kako se nekim bendovima popravlja produkcija da se ulenje i da im se cini kako je to dovoljno .

bassystem
01-12-2006, 12:38 AM
poku?aću ovdje prebaciti postove vezane za fazni problem da bi poku?ali da se razumijemo do kraja

bassystem
01-12-2006, 12:47 AM
Ne razumete se, a i ja pokusavam da vas pokapiram... Rekao bih da ti prichas o DVE DVA PUTA SVIRANE GITARE, koje zbog sitnih metrickih i dinamickih razlika prilikom snimanja (a cesto je i npr. distorzija drugacija), definitivno nisu iste... i cak prave lepe stereofone pikanterijice kada se tako snime... Stekao sam utisak da ti mislis na to...

Da, ja mislim (i jedno 5 puta sam to i napisao) na to...i jo? sam naglasio da im panorame nisam stavio u krajnje polo?aje

A cini mi se da Max pricha o situaciji sa jednim rifom, jedanput sviranim... da se on duplira, pomera, fazno shiri, da bi se dobio npr. stereo riff, nesto poput onog iz prve priche...

Koliko sam ja ukapirao, on misli isto na dvije različite gitare, ali stavljenim u krajnji LR polo?aj i sa primijenjenim nekim stereo imagerom...valjda

Evo, jo? jednom prilika da ka?e na ?ta je mislio...

idekius
01-12-2006, 02:02 AM
I mene tako ucili i pokazivali mi prakticno .

DaBear nije bilo zlonamerno (nisam hteo da te nesto nerviram) ,ali o Van Goghu nemam neko misljenje .Znam da je glupo da komentarishem o albumu koji nisam preslusao(pa ni necu) ali mi je dovoljno bilo da cujem i vidim ovo sto pustaju na mtv adria (ono sa perjem) :( .
Hehe pa nasminkani su kao devojcice i ne znam za London ali ovde se klinke(verujem i starije) loze na pevaca .I cini mi se kako se nekim bendovima popravlja produkcija da se ulenje i da im se cini kako je to dovoljno .

Verujem da mislis na novi album. Meni se, za razliku od mnogih, produkcija tog albuma svidja, verovatno stvar ukusa... jedina zamerka je preglasan vokal... opet stvar ukusa i pristupa. Mozda mi i ne bi smetalo da pri onako glasnom vokalu ne dolazi do izrazaja Djuletova "savrshena pevacka tehnika"...

Taj novi album mi se ne svidja sa druge strane i za mene mnogo vaznije strane, nego sto je to mix... Po meni, CD nema jaku pesmu, sto sam ja od njih ocekivao!
Van Gogh je meni jedan od ne vise od 5 omiljenih bandova, ako gledamo samo trenutno aktivne bandove, da ne lupim, ali... VRLO VISOKO.
Djuleta cesto optuzuju da krade kao svraka i ja neznam sta je od tih prica tacno, a sta ne, ali... i ja da umem da onako "kradem" i ja bih "krao".

Nazalost... i mene, dugogodisnjeg obozavaoca grupe Van Gogh, je poslednji album razocharao... fale "samo" te dve dve pesme na disku, koje bi grupi vratile staru tezinu, koju je grupa imala... Ko je voleo album "Strast" i album "Hodi", zna o chemu pricam...

Izvinjavam se na Off-topicu, posto ovo nema veze sa fazama, ali... eto ... ima sa nekim drugim fazama... :-)

bassystem
01-12-2006, 02:01 PM
MAMA, polje snova, delfin.....jednostavne a dobre

Jo? sam volio i opasan ples (koju je habić komponovao) da sviram zbog one fine linije na kontrabasu (ili fretlesu) a i ima super harmonije u refrenu