View Full Version : Stereo caka
nESbo
30-11-2006, 11:27 AM
Evo jednog primera kako ja pozicioniram zvuk u prostoru.
Reason 3 ima jednu spravicu koja se zove stereo imager : ) prosto i jednostavno. Naime sirenje slike samim imagerom i nije bas najsrecnije odradjeno, ali komponenta ima jednu veoma dobro odradjenu osobinu. Mozete da recimo na ulaz ubacite mono/stereo sliku i razdvojite ga na odredjenoj frekvenciji an dva stereo dela pomocu freq splitera.
Uzecu za primer drum sekciju koju sam smixao na mixeru i izlaz iz mixera saljem na ulaz imagera. Razdvajam izlaz na recimo 1KHz i dobijam 2 mono (iliti 1 stereo) za low end i isto toliko za high end deo signala. Zatim to saljem na rewire i u na mixeru u nuendu dobijam 4 mono signala. To mi daje dosta mogusnosti da s njima radim svasta. Bukvalno dobijam manuelno odradjen waves s1 imager.
Mogucnosti su mozda i vece posto ipak vi na svaki od tih mono kanala mozete staviti poseban efekat, ili ih slati u grupe pa stavljati zajednicke na hi end/low end grupe itd itd...
Zanimljivo je sto ovaj stereo imager nisam uspeo da simuliram sa filterima, jer nisam nasao ni jedan tako precizan filter. Ako stavim low pass i high pass na 1KHz, dobijam rupu u signalu bas na 1Khz, a cak i pomeranjem filtera nisam uspeo da dobijem signal na ulazu kao i original. Ovaj imager ih jednostavno razdvoji na dve komponente bez promene.
Nadam se da ce nekome biti od koristi. Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz
ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
Manley
30-11-2006, 11:38 AM
Dajte i vi neke predloge, cake i munje za pozicioniranje zvuka u prostoru... poz
PAN na mixeru, odlican je za pozicioniranje:cool:
lesha
30-11-2006, 11:57 AM
ja isto upravo trazim neki takav precizan filter. naime, zeleo bih da razdvojim zvuk tako da ispod 200-300hz imam mono signal, a iznad da mi ostane stereo......znam da ima par pluginova za PC, ali sam na Macu...nije mi ni problem rucno da radim, samo da nadjem dovoljno precizan filter (UAD Cambridge, mozda?).
za pc www.nugenaudio.com/monofilter.php
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem..
za pc www.nugenaudio.com/monofilter.php
za mac... na zalost ovde ne mogu da ti pomognem..
znam, cuo sam za monofilter i deluje kao super stvar.....videcu postoji li tako nesto za Mac-a... :(
nESbo
30-11-2006, 02:34 PM
PAN na mixeru, odlican je za pozicioniranje:cool:
Objasni sta si hteo da kazes.
idekius
30-11-2006, 02:36 PM
Stavis Waves M\S Matrix, npr. equium i na stereo kanalu uradis hi-pass, opet turish M\S matrix, vodis racuna o stisavanju koje on radi i to je sve...
Posto poshtujem autorska prava, navodim i to da je fora kupljena od Max-a...
Inace, to u jednom potezu moze i BrainWorks, koji se nedavno pojavio i u VST varijanti.
kejkz
01-12-2006, 02:24 AM
Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.
Mada ko sto rece manley, pan rulz :)
idekius
01-12-2006, 02:32 AM
Stereo EQ meni licno najprirodnije zvuci od svih drugih tehnika. Samo je potreban EQ koji ima posebna podesavanja za dva kanala, tako se dobija nesto slicno pozicioniranju mikrofona u prostoru. Obicno su male vrednosti dovoljne.
Mada ko sto rece manley, pan rulz :)
Da, ali pre ulaska u eq moras necim da ucinis da levi i desni vise ne budu levi i desni, vec M i S, ako ces (kao sto se ovde trazi) da na S stisas bass, a na M ga ostavis... i da posle vratis signal u normalan stereo signal, a Waves M\S Matrix upravo to radi...
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije...
kejkz
01-12-2006, 02:45 AM
Da, ali pre ulaska u eq moras necim da ucinis da levi i desni vise ne budu levi i desni, vec M i S, ako ces (kao sto se ovde trazi) da na S stisas bass, a na M ga ostavis... i da posle vratis signal u normalan stereo signal, a Waves M\S Matrix upravo to radi...
BrainWorks radi isto to, samo sto je sve u jednom... zapravo, BrainWorks je, moglo bi da se kaze, M\S eq, s' tim sto on ima jos neke funkcije...
Vrlo zanimljiva tehnika! Do sada nisam radio ovako, ali je ovo odlicno zamisljeno.
Da li to radite sa celim miksom?
johnjogurt
01-12-2006, 02:58 AM
e , jel imash ti brainworks jel bi mi dao neki link de da ga skinem??? , ili bi mi poslao mozda...
idekius
01-12-2006, 03:01 AM
Vrlo zanimljiva tehnika! Do sada nisam radio ovako, ali je ovo odlicno zamisljeno.
Da li to radite sa celim miksom?
Neko radi... ja ne... :)
U sustini (cisto licni trip) rekao bih da je to O.K. stvar ( M\S mastering o kom je Max vec dosta pricao... Oggy i jos neki...) za to kad dobijes neki lose odradjen mix, pa trebas da radis nemoguce zahvate ne bi li sto vise ispravio u masteringu. Ovako, mislim da nema potrebe...
Ima logike, ako podjes sa pretpostavkom da mono mozes da ostavis "netaknutim" ( zbog mono kompatibilnosti ) a da stereo rasisris do besvesti i da te bas boli uvo sto je to previse...
Ali... mislim da sve sto hoces da siris, mozes da siris u samom mixu, a ovim mozes ozbiljno da poremetis mix, ako neznas sta tacno hoces i zasto si usao u M\S...
Sad, ko je tamo neki M\S majstor i nece da napravi nikakvu stetu, moze da radi i tako :-)
idekius
01-12-2006, 03:05 AM
e , jel imash ti brainworks jel bi mi dao neki link de da ga skinem??? , ili bi mi poslao mozda...
Evo ti link... to je demo, mislim da bese radi 14 dana... neznam tacno, posto ja imam DSP verziju za CreamWAre karte...
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15980
SAmo, nemoj da bude da sam ja neki trip\pristalica M\S masteringa... ja masterujem normalno, kao sto je Bog rekao :da::mrgreen::rotfl:
johnjogurt
01-12-2006, 02:59 PM
Evo ti link... to je demo, mislim da bese radi 14 dana... neznam tacno, posto ja imam DSP verziju za CreamWAre karte...
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15980
SAmo, nemoj da bude da sam ja neki trip\pristalica M\S masteringa... ja masterujem normalno, kao sto je Bog rekao :da::mrgreen::rotfl:
netreba meni to za mastering...:)):mrgreen:fala
kejkz
01-12-2006, 03:32 PM
Hvala idekius! Probacu ovog vikenda...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.