PDA

View Full Version : Mono-kompatibilan, ali NEOSAKAĆEN mix!

ANITA
30-11-2006, 12:37 AM
Naslov govori sve. Ako je pitanje blesavo, nemojte zamjeriti, ja imam neke svoje zelje i vizije i vodim se zdravim razumom ponekad vise nego samim znanjem i pitam sve sto ne znam nadajući se da je tako što već nekome poznato.

Znači... teškoga srca se odričem svog širokog dvd stereo zvuka... a moram kada se radi o koristenju na TV-u. Razmisljala sam postoji li kakav princip koji bi (sad cu bubnut) nekako zalijepio i mono i stereo signal (npr. dvije trake gotovog mixa... S i M) s time da se taj stereo recimo totalno u monu ugusi (znaci totalno je -mono-ne kompatibilan i phase cancellation je 100%), a taj mono ostane (za one kojima vec treba....)?

Ili nesto drugo.. samo da se ne moram odreci te sirine i prostornosti mixa? Ono je zivo osakacivanje inace. :(

Manley
30-11-2006, 12:42 AM
Naslov govori sve. Ako je pitanje blesavo, nemojte zamjeriti, ja imam neke svoje zelje i vizije i vodim se zdravim razumom ponekad vise nego samim znanjem i pitam sve sto ne znam nadaju?i se da je tako ?to ve? nekome poznato.

Zna?i... te?koga srca se odri?em svog ?irokog dvd stereo zvuka... a moram kada se radi o koristenju na TV-u. Razmisljala sam postoji li kakav princip koji bi (sad cu bubnut) nekako zalijepio mono i stereo signal s time da se taj stereo recimo totalno u monu ugusi (znaci totalno je -mono-ne kompatibilan i phase cancellation je 100%), a taj mono ostane (za one kojima vec treba....)?

Ili nesto drugo.. samo da se ne moram odreci te sirine i prostornosti mixa? Ono je zivo osakacivanje inace. :(

da bi dobila sirinu, a ipak mix bio monokompatibilan je proces koji pocinje jos od snimanja, pa preko prave ekvalizacije preko odabrane kompresije, izbor efekata za tu svrhu i na kraju pozicije instrumenata u mixu....mozes da postignes, ali je proces koji zahteva mnogo znanja i rada

ne znam kako da ti objasnim u par reci (rado bih), obimna je tema:(

ANITA
30-11-2006, 12:48 AM
A u radu sa samplovima?

ANITA
30-11-2006, 12:50 AM
Postoji li kakva knjiga o tome?

Manley
30-11-2006, 12:53 AM
A u radu sa samplovima?

ima tu par trikova, kada zavrsis pesmu na gotovom mixu(znaci dva kanala) podvuci blago isti taj mix, ali mono i sve to umiksaj....nije neko resenje, ali pomaze malo...to se radi puno pri masteringu

lesha
30-11-2006, 01:10 AM
a sto ne bi podelila taj stereo track na 2 mono, i onda ih ubacila posebno i tada sredjivala panning?

alavuk
30-11-2006, 01:16 AM
a sto na kraju export ne bi bio mono pa preslusala sta iskace ?

Max
30-11-2006, 12:34 PM
da bi dobila sirinu, a ipak mix bio monokompatibilan je proces koji pocinje jos od snimanja, pa preko prave ekvalizacije preko odabrane kompresije, izbor efekata za tu svrhu i na kraju pozicije instrumenata u mixu....mozes da postignes, ali je proces koji zahteva mnogo znanja i rada

ne znam kako da ti objasnim u par reci (rado bih), obimna je tema:(

Slazem se 100 % .... ali treba naci neki brxzi vid komunikacije , da bi ti ukazao na osnovne stvari

Naravno , volja da pomognem je tu ....

Pozdrav

ANITA
07-12-2006, 12:59 PM
ima tu par trikova, kada zavrsis pesmu na gotovom mixu(znaci dva kanala) podvuci blago isti taj mix, ali mono i sve to umiksaj....nije neko resenje, ali pomaze malo...to se radi puno pri masteringu

Tako nesto sam i mislila. Probat cu.

Slazem se 100 % .... ali treba naci neki brxzi vid komunikacije , da bi ti ukazao na osnovne stvari

Naravno , volja da pomognem je tu ....

Pozdrav
Brzi vid komunikacije... hm... Ma smislit cemo nesto! Hvala na dobroj volji! :hug:

zoolander
07-12-2006, 01:44 PM

Pa nije nužno da mix ima totalnu širinu(bez obzira dal radiš za tv ili inače mix bi po meni trebal biti i mono kompatibilan),a i nije li preveliko širenje stereo slike možda pomalo seljana:) (nešto kao kič)?Ako radiš umjerenu stereo sliku mix bi trebal dobro zvučati i u monu i stereu.
Također,ako sve fajlove u projektu exportiraš u audio kao stereo,takav miks bi trebal dobro zvučati i u mono varijanti,samo malo tiše,ako se na varam.
Isto tak npr.ako slažem vokal pa ga odlučim panirati,uvijek ga snimim u najmanje tri tracka,dva tracka ostanu mono,a jedan track paniram,dok se to sluša na stereo uređaju,pan se taman diskretno čuje,a dok se pušta na mono uređaju vodu drže ona ostala dva mono fajla.

Max
07-12-2006, 01:51 PM
a i nije li preveliko širenje stereo slike možda pomalo seljana:) (nešto kao kič)?

Reci to Peter Gabriel u :)

Pozdrav

ANITA
07-12-2006, 02:26 PM
a i nije li preveliko ?irenje stereo slike mo?da pomalo seljana:) (ne?to kao kič)?

Za orkestralnu glazbu ne da je ?iroko raspoređena slika ne?to nu?no nego je i ne?to prirodno. Kako mo?e biti kič činjenica da je raspored orkestra kakav je i da je takav s nekim određenim razlogom? :rolleyes:

A ja se tog rasporeda moram odreći da ne bi riskirala da sve to zvuči katasrofalno na tv.

Ali reći da je neki element glazbe ili/i način mixanja kič.... mi je malo besmisleno. Glazba je dobra ili lo?a, mix je dobar ili lo?.... mo?da je ?iroki stereo kič u npr. turbo folk glazbi koja ionako nema nikakvu vrijednost. Ali o tome ne govorimo.

ANITA
07-12-2006, 02:29 PM
Pa nije nu?no da mix ima totalnu ?irinu.

Mislim, otvorim temu jer je ZA MENE nu?no upravo to, a ti započne? s ovakvom rečenicom. :mrgreen:

OFF
07-12-2006, 03:49 PM
A sto moras da radis orkestarsku muziku?
:rotfl:

Tiki the Boyler
08-12-2006, 11:45 AM
A da uradiš novi - full mono mix?
Mislim, jeste dupli posao, ali ako već hoćeš da tvoje "čedo" zvuči baš onako kako ti hoćeš... :rolleyes: