Log in

View Full Version : Advanced Linux Sound Architecture

peraZdera
29-11-2006, 02:58 PM
http://www.alsa-project.org/

Od sada alsa driveri na linuxu podrzavaju Emu 1212m i Emu 1818(m)!!!! :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:

p.s.
Inace, tu je boagata podrska za m-audio,RME i mnoge druge...

kejkz
29-11-2006, 03:32 PM
Vrlo lepa vest!

Koristim Linux vec tri godine za zvuk u nekim situacijama, najvise za kreiranje peceva za ZynAddSubFX synth. Sve to ima velikog potencijala, mada je i dalje razvoj vrlo spor, a ja na nesrecu nemam programerskog znanja da se ukljucim na pravi nacin. Steta!

lesha
29-11-2006, 04:04 PM
odlicna vest :)

djivan
30-11-2006, 02:50 PM
evo ja koristim Linux 3 godine za audio

najvise ReZound i trommler nije lose:)

SHIVA
07-12-2006, 09:48 PM
Imam pitanje...
...pod uvjetom da bi prezhivio kompletnu promjenu OS-a i GUI-a..., shto mogu ochekivati od Linuxa kad je zvuk u pitanju (u usporedbi sa XP/Cubase)?

boggy
07-12-2006, 09:57 PM
Imam pitanje...
...pod uvjetom da bi prezhivio kompletnu promjenu OS-a i GUI-a..., shto mogu ochekivati od Linuxa kad je zvuk u pitanju (u usporedbi sa XP/Cubase)?

Ako nisi nikada nista radio pod Linuxom, kao desktop OS-om, onda bolje pokusaj na nekoj staroj (drugoj) masini (PC) i ne diraj ovu na kojoj radis, povezi ih u mrezu i pocni da "cackas"... natenane, posto to moze da potraje. "Hirurski rez" se obicno zavrsava neslavno, ako nisi nikada probao i ne znas tacno sta hoces...

Sto se zvuka tice, najbolja startna pozicija moze biti Planet CCRMA (Stanford University). (http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/software/)

pozdrav

bogi

p.s. Solidna internet konekcija je VEOMA pozeljna!

SHIVA
07-12-2006, 10:55 PM
Tako neshto sam i zamislio. Imam staru mashinu na koju bi nabio Linux i pomalo testirao.

Htio sam chuti ako netko ima iskustva i mozhe usporediti "kvalitetu" zvuka na Steinberg i nekom ozbiljniem Linux sekvenceru!?
Ako je zvuk barem blizu Cubase-u vrijedilo bi se pozabavit. Makar za predprodukciju.

tnx za link.

kejkz
07-12-2006, 11:17 PM
Preporucujem ti da za pocetak skines dynebolic http://www.dynebolic.org/, jer predstavlja mozda najbezbolniji nacin da okusis sam sistem i zvuk na njemu. On funkcionise preko live diska, tako da ga ne moras ni instalirati da bi ga probao.

Filozofija programa na linux-u je malo drugacija nego na windows ili mac platformi: ne postoji jedan program u kome mozes uraditi sve, vec imas nekoliko programa koji kombinovanjem stvaraju jedan virtuelni studio. Najslicniji Cubase-u i slicnim programima je MusE http://www.muse-sequencer.org/, ali postoji jos mnogo slicnih programa kao Ardour, Rosegarden... i dosta solidnih instrumenata i efekata.

Zvuk je odlican, sve sto mozes da uradis u bilo kom sekvenceru na windowsu, mozes i na linuxu, uz malo navikavanja na same programe. A ruting uz pomoc Jack-a najvise podseca na sistem koji postoji na Creamware kartama. Samo je velika steta sto njihov hardver ne radi pod linuxom. :(

Srecno :)

boggy
07-12-2006, 11:25 PM
....On funkcionise preko live diska, tako da ga ne moras ni instalirati da bi ga probao.....

DA! Dobra ideja, to je bootabilni CD sa linuxom, koji se smesti u RAM, posle podizanja, moze se probati na bilo kojoj masini sa windowsima, jer ne cacka nista po diskovima... za preview nema bolje.

Inace koncepcija "unix-olikih" operativnih sistema je mala aplikacija, odnosno puno malih aplikacija, i strahovito dobro medjusobno povezivanje i iskoriscavanje vec proverenih programa...

pozdrav

bogi

SHIVA
07-12-2006, 11:40 PM
Samo je velika steta sto njihov hardver ne radi pod linuxom. :(
Srecno :)

Ovo je za mene devastirajucha informacija.

Tnx na napomeni... ushtedio si mi vremena. Frend ima scope home koi "trune" pa sam ga mislio otet i stavit na stari stroj. Ne znam koliko ima smisla radit sa zvukom na linuxu preko stare game theather kartice koja mi je u tom sluchaju jedina alternativa.

Jebemu... kad god je netko kupovao monitore ili zvuchnu uvijek sam sugerirao da radije uzmu neshto drugo a ne bash ono shto ja vech imam. Ali ljudi su chudni. Imam 3 frenda koi rade muziku i 2 vech imaju iste Alesis monitore, a trechi razmishlja da ih kupi ovih dana (dobro... za tu cijenu i nema bash puno alternative). Jedan je kupio i malo bolju karticu... dakako Creamware. Umjesto da svi mogu poslushat svoju stvar na razlichitim karticama/monitorima ovako di god dodjem... isti jebeni set-up... a ne radimo nishta zajedno :D Prestrashno!

boggy
07-12-2006, 11:52 PM
Ovo je za mene devastirajucha informacija.

.....

.... i razlog zasto Linux Audio tako sporo napreduje....

jako malo profesionalnih kartica je podrzano, i to uglavnom onih koje koriste nekakve standardne chip-setove...

S obzirom na to da je Linux i sve aplikacije oko njega, softver slobodnog koda, prakticno sve znacajnije profesionalne audio kartice nisu podrzane, jer proizvodjaci tih kartica nemaju nameru da objave dokumentaciju dovoljnu da bi se drajver napisao. Obicno, najbolja ponuda koja se dobije od tih proizvodjaca je potpisivanje NDA (Non Disclosure Agreement), a tako nije moguce napisati drajver otvorenog koda (jer bi se krsio NDA)

Taj problem traje jako dugo... i prakticno Linux najvise kaska za ostalima jer nema veliku primenu...

Postoji mogucnost kupovine drajvera (za neki ne mnogo veliki novac) zatvorenog koda za Linux, i tu se vec mogu naci ozbiljnije kartice (Lynx na primer).... http://www.4front-tech.com/

pozdrav

bogi

OFF
07-12-2006, 11:53 PM
. Frend ima scope home koi "trune" :D P!

Shteta za taaaakvu kartu:D

kejkz
08-12-2006, 12:05 AM
Postoji mogucnost kupovine drajvera (za neki ne mnogo veliki novac) zatvorenog koda za Linux, i tu se vec mogu naci ozbiljnije kartice (Lynx na primer).... http://www.4front-tech.com/
boggy, da li si probao ovaj drajver?

Ne znam koliko ima smisla radit sa zvukom na linuxu preko stare game theather kartice koja mi je u tom sluchaju jedina alternativa.
Pa dobro, bolje ista nego nista, cisto da vidis kako funkcionise. Trebao je sam Creamware da uradi drajvere, ali su u jednom trenutku odustali...

boggy
08-12-2006, 12:09 AM
boggy, da li si probao ovaj drajver?

Nisam.

Mislim da se moze downloadovati shareware, sa valjda ogranicenim vremenom trajanja.... ne secam se sad... na kraju smo uzeli M-Audio Revolution 7.1, i ona je radila pod ALSA-om, a i imala je vise kanala (8DA,2AD) sto nam je i trebalo za projekat...

Treba poraditi malo na uskladjivanju OSS drivera sa ALSA-om, jer s obzirom da su se "drznuli" da zatvore kod koji je nastao pod GNU GPL licencom, prakticno su prognani iz linux sveta... pa smo opet na slicnom stadijumu... ok... malo je bolje.:)

pozdrav

bogi

p.s. ako uspes, javi

boggy
08-12-2006, 12:22 AM
E da, treba proveriti USB (FW?) kartice, posto najveca vecina koristi standardni chip set, koji moze biti vrlo lako podrzan pod linuxom, a da se to i ne zna (dok se ne proba)... jer malo ko navodi koji USB chip set ima na kartici.... to najcesce sa zvukom nema mnogo veze...

Live CD je dobar za te stvari, jer moze da detektuje ili ne detektuje hardver, i to je onda jasno bez velikog smaranja

pozdrav

bogi

SHIVA
08-12-2006, 12:37 AM
Shteta za taaaakvu kartu:D

Shteta novaca koi su se mogli pametnie potroshit. Al ne mogu je utopit i sebi uzet novce pa... daj shta dash :D

SHIVA
08-12-2006, 12:39 AM
@ kejkz & bogy: Hvala na informacijama. Mozhda probam sa GameTh. karticom (ako i nju prepozna).

kejkz
08-12-2006, 12:42 AM
p.s. ako uspes, javi

Probacu sigurno, posto me ovaj moj RME zeza, zbog promene firmera. A ALSA, kao sto rece, kaska :)

@ kejkz & bogy: Hvala na informacijama. Mozhda probam sa GameTh. karticom (ako i nju prepozna).

Prepoznace je gotovo sigurno, sa konfekcijom nema problema :) Radi i dosta audiofil karti pored EMU-a, cela stara Terratec serija (ja imam EWS88D koji radi odlicno), M-audio PCI karte rade odlicno, sve RME sem Fireface serije, ipak izbor nije toliko los.

boggy
08-12-2006, 01:07 AM
...A ALSA, kao sto rece, kaska :)
....

Tacnije, ceka da joj proizvodjaci profesionalnih kartica bace "koru 'leba".

Najgore od svega, ima starijih kartica (jako dobrih) koje se vise ne proizvode, niti postoje drajveri za njih za nove verzije OS-ova... Linux bi im udahnuo "zivot", ali to izgleda ne odgovara proizvodjacima kartica... ovako te teraju da kupujes ponovo, stari hardver na kraju moras da bacis, iako ti realno ne mora da bude neophodan nov... poslovna politika... i realno u audio digitalnim karticama, "vintage" ce biti misaona imenica...

pozdrav

bogi

kejkz
08-12-2006, 01:30 AM
Na nesrecu, tacno! Ali to je njihova poslovna filozofija, koju mi mozemo videti kao prilicno sebicnu, ali na nesrecu, ona ima svoje ekonomsko pokrice: zasto da nesto naplatimo samo jednom, kada mozemo vise puta? Industrija muzickih uredjaja ulazi u novu fazu hiperprodukcije jeftinijih sprava, koje imaju podrsku krace vreme, manje kostaju jer se prave od jeftinijih komponenti u zemljama jeftinije radne snage, sto obicno sa sobom povlaci nizi kvalitet. Tako da iako nesto funkcionise, i moze funkcionisati jos niz godina, na kraju ostaje napusteno kao prevazidjeno, samo zbog nedostatka podrske, koja je u svetu digitalnih tehnologija neophodna.

boggy
08-12-2006, 03:08 AM
Evo, malo su izgleda jos "olabavili"... ostaje samo da se sredi kompatibilnost sa svim ostalim stvarima...

ovo pise na http://www.4front-tech.com/download.cgi
Open Sound System is now free for personal and non-commercial use and comes with a license key that will allow you to run OSS. The license key is valid for up to 6 months at a time after which you will need to download and install OSS again. There are no time limitations or restricted functionality during the licensing period. A permanant license key that will entitle you to free support and upgrades can be ordered here (http://www.4front-tech.com/order.html)

pozdrav

bogi

kejkz
08-12-2006, 01:04 PM
Super! Probacu veceras...

Hvala

djivan
09-12-2006, 11:58 AM
jedino Dynebolic za Linux audio:)

kejkz
10-12-2006, 11:39 PM
Ne mogu da instaliram OSS drajver, stalno pravi probleme prilikom instalacije, probao sam deb verziju, ali nista...:(

boggy
10-12-2006, 11:42 PM
Ne mogu da instaliram OSS drajver, stalno pravi probleme prilikom instalacije, probao sam deb verziju, ali nista...:(

Koju distribuciju koristis?

pozdrav

bogi

kejkz
11-12-2006, 12:24 AM
Ubuntu 6.10 x64

idekius
11-12-2006, 12:30 AM
Jaaaaaaaoooo!!! :2kiss:
Ima i ovde onih koji se loze na Linux!?
Heh... Kad sam ga koristio, bio je aktuelan Red Hat 7... Lepo to beshe :)
Imao sam u compu tada i Linux i Win, s' tim, sto sam, normalnno, za Linux morao da pravim zasebnu particiju, zbog njegovog fajl sistema...

Secam se da sam imao muke dok sam instalirao modem i provalio kako se podesava da vidi i ostale particije (tada verovatno fat32)...
Ali... trip je trip :da:
Zadovoljno sam se verao netom koristeci Linux, a da bih opalio omiljenu video igricu, resetovao sam rachunar i podizao ga u win-u...
LICQ je bio skroz blesav... jednostavno nije jebavao autorizacije i mogao si da stavis na listu koga god hoces :twisted:

Lep je to oscaj... samo saznanje da mamini sinovi koriste na net-u MAC uz casu mleka, a pravi odmetnici AMD i Linux uz cigaru i whiskey, nekako cini coveka zadovoljnim :da:

Ehhh... onda sam kupio glupavu Lunu, a za nju nikada nije izasao driver za Linux, pa ostadoh bez Linuxa :( Nisam hteo da samo za linux ukljucim u bios-u integrisanu zvuchnu...

Nego... koje su sada distribucije Linuxa aktuelne i moze li se resiti problem sa driverom za zvuchnu?
Mislim, opet bih se malo igrao sa Linuxom...
Pre neku godinu je bio aktuelan Red Hat za pocetnike... kao najjednostavniji za koriscenje, verujem da i sada postoji tako nesto?

boggy
11-12-2006, 02:10 AM
Ubuntu 6.10 x64

Ahm, pogledao sam sta je to... Ne lici mi na neku audio orijentisanu distribuciju... ok, koristio si .deb pakete i to je u redu jer je Ubuntu baziran na Debianu... ali vidim da su istrcali sa kompatibilnoscu, a pri tom mi ono "Linux for human beings" zvuci malo nadmeno...

Sumnjam da se OSS orijentisao na bilo koju drugu distribuciju osim nekoliko vodecih, a definitivno ono sto oni predlazu da se koristi, bilo bi dobro ispostovati, posto ako nemas mnogo iskustva, onda ti nista drugo ne preostaje nego da ih poslusas... jer razlicite distribucije NE MORAJU biti medjusobno kompatibilne... i uvek ce biti nekih "novih" koje ce sve to lepo drugacije da sloze, da ljudima bude lakse, i onda na kraju ono "drugacije" napravi nekompatibilno i sta je onda lakse?

Ne znam koju ti jos funkciju Linux obavlja, ali mislim da si se orijentisao ka necem "laksem".... Ono sto mogu da ti kazem da ne postoje laksi i tezi linuxi, postoji samo linux koji moze da se integrise sa ostalim stvarima, i linux koji koristi veliki broj tebi slicnih korisnika...

Ako vec zelis stacionarnu instalaciju, onda mogu da ti kazem da jedino imam iskustva sa CCRMA (Stanford) "dodatkom" standardnoj Fedora Core distribuciji... i to mi je radilo posao.

Najvaznije u tim "dodacima" je specijalno modifikovan kernel, koji omogucava realno malu latenciju pri radu sa audiom... to se na standardnim distribucijama NE RADI, jer je takav kernel USLOVNO stabilan (prema nekim izuzetno ostrim kriterijumima koji se ticu mreznih servisa), a bez tog "supersonicnog" patch-a kernel je prakticno hendikepiran za nekakav real-time rad sa audiom... (ponavljam, namerno!... da bi bio "rock stable")

Jako malo (realno) ima distribucija koje se ticu audia... najvise zato sto postoje veoma popularne distribucije, kod kojih veci broj ljudi proverava ispravnost kernela i njegovu stabilnost...

Iskreno, dosta dugo sam van ovih dogadjanja, ali sumnjam da se u Linuxu ista menja svetlosnom brzinom, te sam prilicno siguran da ce ti bilo koja distribucija osim CCRMA i mozda Agnula-e (Dunebolic moze za probu), dati samo desktop masinu za internet ili nekakav mrezni server... nesto slicno ovome sto Idekius prica... nema tu audia...
Imamo jednu masinu sa CCRMA/Fedora Core Linuxom i M-Audio Revolution karticom u njoj, instalirana je pre dve godine, i jos uvek nam sluzi za ceo posao oko analize snimaka kod merenja odziva zvucnika, kao i simulaciju skretnice, optimizaciju skretnica, svasta nesto... cak ni verzije nismo menjali... radi nam posao!

Definitivno, ako ne mozes instalirati drajver u ovakvom obliku, jasno je i tebi, da imas problem sa nekompatibilnoscu...
Ako imas snage, iscitaj CCRMA i nemoj gubiti vreme na "humane linuxe" jer ih NEMA!!! Ako neko kaze da ima takav... laze :) Nema ih "humanih" u smislu "ja sve znam i ti ne moras nista da znas" kao sto vec imamo u smislu nekih prilicno bezuspesnih pokusaja koji su poceli sa p'n'p...

Inace na linuxu radim (kao ljudsko bice) od verzije RedHat 6.2 :) (sto je mozda prva REALNO uspesno distribucija linuxa)

pozdrav

bogi

kejkz
11-12-2006, 10:04 AM
Jaaaaaaaoooo!!! :2kiss:
Ima i ovde onih koji se loze na Linux!?
:D ima situacija kada radi posao...

Nego... koje su sada distribucije Linuxa aktuelne i moze li se resiti problem sa driverom za zvuchnu?
Mislim, opet bih se malo igrao sa Linuxom...
Pre neku godinu je bio aktuelan Red Hat za pocetnike... kao najjednostavniji za koriscenje, verujem da i sada postoji tako nesto?

Distribucija, kao uvek, ima koliko hoces, ja sam nasao dve sa kojima se nesto moze uraditi:

dynebolic i x64 studio, imas linkove u ovom tredu i u jos jednom koji sam tako naslovio.

boggy,

instalirao sam ubuntu upravo zbog te jednostavnosti u startu, ali mi njegova namena nije bila za audio, vec samo za one tutoriale koje pisem i za grafiku koja ide uz to, tako da nisam hteo da se bakcem preterano. Probao sam onaj Dynebolic, i posto u njemu sve radi, on mi je za audio. Ali sam mislio cisto samo da probam kako funkcionise OSS, posto mislim da od drajvera na novijim linuxima, zbog peripetija oko patenata, radi samo ALSA kao slobodno resenje.

a sto se tice toga humaniji :) to je naravno samo fora...

nema veze, videcu da li postoji neko resenje, ili cu u krajnjem slucaju, kada uzmem novi hard disk, pokusati sa nekom od distribucija koju si preporucio...

Ako imas vremena, probaj ovo:

http://www.beryl-project.org/

ili makar pogledaj slike ili animacije :) sjajna zabava i funkcionalnost, za male pare. Cekam da naprave paket, pa instaliram novu verziju... bacicu i ja neke slike...

hvala

boggy
11-12-2006, 10:37 AM
....

instalirao sam ubuntu upravo zbog te jednostavnosti u startu, ali mi njegova namena nije bila za audio, vec samo za one tutoriale koje pisem i za grafiku koja ide uz to, tako da nisam hteo da se bakcem preterano. Probao sam onaj Dynebolic, i posto u njemu sve radi, on mi je za audio. Ali sam mislio cisto samo da probam kako funkcionise OSS, posto mislim da od drajvera na novijim linuxima, zbog peripetija oko patenata, radi samo ALSA kao slobodno resenje.

a sto se tice toga humaniji :) to je naravno samo fora...

....
Necu mnogo da sirim pricu, ali i to sa ALSA drajverima nije islo bez problema....

Mnoge kartice imaju mogucnost izmenljivog firmware-a koji se podize na pocetku. Programeri su te firmware fajlove uzimali sa instalacija drivera za windows, i pravili load-ere za njih... time su drajveri za linux poceli vuci sa sobom gomilu "necistog" sadrzaja, sto je izazvalo problem pre par godina, i tada je bila velika "cistka" i izbacivanje drajvera ... cak i onih koji su radili...

Tu nije bio problem sa patentima u smislu da linux krsi patentna prava proizvodjaca kartica (ne sasvim, sigurno), nego je problem sto je ideologija linuxa (nije samo ideologija, nego ako pravnici "razmotaju" sve kako treba, zvucace kao ideologija) takva da prakticno ne dopusta patente zajedno sa samim sobom... mada je bolje reci da ne dopusta "copyright"... uvodeci "copyleft"... itd... da ne tupim.

E sad... sami razmislite kakva je "dobrobit" od hardvera koji je toliko "senzacionalno" vrhunski (skoro svetsko cudo!), da se ni interfejs prema PCI magistrali ne sme otkriti... iako postoji gomila mreznih adaptera koji imaju regularne drajvere i drajver se moze napraviti i postoji bez ikakvih problema sa dokumentacijom... a njihov razvoj je kostao deset puta vise od razvoja bilo koje DSP audio karte (ne treba da vas zavara jednostavnost tih kartica, one nisu jednostavne....)

Za multimedijalne kartice (definitivno ne toliko znacajne za sustinu primene racunara) vaze neke druge zekonitosti...

Linux audio, zbog svih ovih razloga, predstavlja odlicnu platformu za one koji realno zele da nauce kako neki racunarski audio sistem funkcionise, bez "human being bla, bla" halucinacija... e sad, druga je prica o tome da li to iko moze unovciti, odnosno uciniti konvertibilnom svoju edukaciju... ako je to cilj onda sam sumnjicav prema takvom motivu, a ako je cilj edukacija... 'nako... onda ga toplo preporucujem, jer je sve otkriveno i realno i dobro... kod je u globalu vrhunski, mnogo rada i truda ulozenog u njega, i preracunato u novac koji bi trebao biti placen programerima za sve sto nadjete u linux okruzenju postaje cifra koju malo koja drzava na svetu moze da plati, kada bi imala zelju da to kupi, i sto je najvaznije, pod uslovom da imamo vlasnika (a nemamo ga)....

pozdrav

bogi

p.s. Sustinski, veliko pitanje koje se ovim nacinima pokusava da resi na zadovoljavajuci nacin je pitanje VLASNISTVA nad imovinom... odnosno ako neko kupi neku kartu, softver, sta god... veliko je pitanje da li je to korektno prema kupcu, ako za svoj novac dobije nesto sto ne moze popraviti sam ako mu se pokvari, ili ne moze poboljsati sam ako mu ne radi kako kupac zeli... u slucaju da to ne moze da uradi (ne zbog svog neznanja, nego zbog nedostatka informacija), onda, iako je platio, kupac NIJE vlasnik sprave ili softvera (jeste ako se koristi kriterijum, da moze s njom da radi sta zeli), nego firma koja mu je prodala, jer su njegova prava ogranicena...
Ovo ima smisla ako je u pitanju ozbiljan problem od kradje dizajna od strane drugih proizvodjaca (mada kradje postoje i dalje), medjutim, ako je gomila kartica napravljena sa prakticno JAVNIM standardima, i ako se vrlo cesto skrivanjem dokumentacije prakticno skriva trivijalnost dizajna i greske, onda to dobija neke druge okvire...

Sve u svemu nisam siguran da ce se covecanstvo izboriti sa ovim problemima, ali je mozda vazno da se kaze gde su problemi, te zato ovo sve pisem...

davormen
11-12-2006, 02:05 PM
p.s. Sustinski, veliko pitanje koje se ovim nacinima pokusava da resi na zadovoljavajuci nacin je pitanje VLASNISTVA nad imovinom... odnosno ako neko kupi neku kartu, softver, sta god... veliko je pitanje da li je to korektno prema kupcu, ako za svoj novac dobije nesto sto ne moze popraviti sam ako mu se pokvari, ili ne moze poboljsati sam ako mu ne radi kako kupac zeli... u slucaju da to ne moze da uradi (ne zbog svog neznanja, nego zbog nedostatka informacija), onda, iako je platio, kupac NIJE vlasnik sprave ili softvera (jeste ako se koristi kriterijum, da moze s njom da radi sta zeli), nego firma koja mu je prodala, jer su njegova prava ogranicena...
ako su ovo kriterijumi, onda se postavlja i pitanje sta raditi sa SMT i IC (sa hardverske strane)...

boggy
11-12-2006, 05:37 PM
ako su ovo kriterijumi, onda se postavlja i pitanje sta raditi sa SMT i IC (sa hardverske strane)...
Da..... to je tek pitanje, ali na nivo interne strukture cipa se niko ne zeli da spusta, jer tu lemilica ne pomaze...

Definitivno ako ti crkne cip na karti, recimo izlazni buffer nabodes na phantom power, onda bi ti znacilo da znas koji je to cip i da ga zamenis, pod uslovom da ga mozes kupiti.... sta god... nije ista prica.

Problem je kada kupis kompjuter, PC, sa PCI magistralom na kojoj su samo nacickane "tajne", ne tehnoloske nego funkcionalne, i ti prakticno jedan prilicno upotrebljiv hardver ne mozes koristiti drugacije osim na nacin koji ti je proizvodjac omogucio... bilo je nekada par audio kartica (consumer) koje su na sebi imale neiskoriscene ulaze i izlaze, koje nigde u windows "mixeru" nisi mogao da vidis... niti si mogao da ista radis s njima... za istu tu karticu linux drajver ukljucuje SVE sto je raspolozivo, iako ne mora da pise da postoji u manualu...

Znaci sve ovo lako odluta u praznu diskusiju, gde se brzo zaboravi sta smo mi u stvari hteli, jer je u pitanju igra koju namecu proizvodjaci, jer im se moze, i s druge strane postoje "borci za ljudska prava" (samo blago u navodnicima, jer ih ima stvarno svakojakih danas) koji se zbog ociglednog krsenja tih prava, mobilisu u borbu protiv toga... bez predubokog ulazenja u pricu sta to realno znaci, i sta ce konkretan i prosecan covek sa tim dodatnim pravima... prosto polaze od toga: "dajte vi ljudima prava, pa neka oni sami vide sta ce da rade sa tim, nemojte pricati u njihovo ime..." sto je isto u redu... kao nacin pristupa problematici..

Meni ovaj pokret ima najvise smisla u ocuvanju stvari koje su nekada kupljene i necijom voljom je nekada prestala podrska za njih... kada kupis analogni preamp, ne treba ti firmware, ne treba ti drajver, i tebi ce ta sprava da radi dokle god ti bude odgovaralo, i dok ne crkne... sto ovde nije slucaj... prosto mi tuzno bude kada negde vidim stare digidesign sprave koje imaju drajvere valjda samo za Win95, nekome bi to i danas radilo posao... itd...

Linux je udahnuo novi zivot gomili prastarih racunara, mnogi su nekada bili basnoslovno skupi... te ako se nekome oni isplate... eto, mogu da imaju i moderan software na njima...

pozdrav

bogi

djivan
20-12-2006, 11:26 AM
za linux drum-machine br 1 - Trommler

djivan
26-12-2006, 11:02 AM
za Linux nema bas puno drivera za pro hardwer:) :) :)