PDA

View Full Version : Monitori do 350 eura

Ewan
27-11-2006, 03:27 PM
Kupujem aktivne monitore,a kriteriji su da nije skuplji od 350 eura i da sluzi u produkciji elektronske glazbe i radio spotova.

Nakon visetjednog pretrazivanja iskopao sam par modela

Samson Rubicon R5a
Fostex PM 05 MK2
Alesis M1 Active 620
BEHRINGER TRUTH B2031A - nisam veliki fan ove marke ali po testu jednog japanskog magazina bio je na drugom mjestu pretekavsi skuplje i poznatije marke. A od onog sto nudi jeftinije je od konkurencije..

Ako ima neki drugi u tome rangu slobodno preporucite.
Znam da bih trebao preslusati kako bi izabrao ali ovih modela ovdje nema..
Hvala

Oggy
27-11-2006, 04:47 PM
Ne mozes mnogo da pogresis.
Sta god izaberes, neces biti zadovoljan, ali za te pare vise i nema.

Ja bih licno uzeo Alesis, ali nemoj previse da ocekujes.

Koristi search opciju jer su ove teme "hocu sve za malo para" par hiljada puta prezvakane.

lesha
27-11-2006, 05:15 PM
probaj da nadjes novembarski broj future music-a i veliki blind test monitora, u tom cenovnom rangu je samson bio pobednik.

jedini problem bi mozda bio low end od 58hz...

Sandzama
27-11-2006, 05:45 PM
Kreni po pro-radnjama, sa narezanim audio-CD-om pesmica koje dobro poznajes, preslusaj pa odluci SAM sta ti najbolje zvuchi.

Peace

Manley
27-11-2006, 05:49 PM
Uzmi Fostex, ubedljivo najbolji zvucnik od svih navedenih...kao sto je vec neko rekao, ne mozes da pogresis, sve je lose:D

DADDY Z
27-11-2006, 06:04 PM
Takođe dajem glas za Fostex...možda bi trebao da uzmeš u obzir i KRK rp6

lesha
27-11-2006, 06:17 PM
evo isecka iz tog testa za cenovni rang koji te interesuje:
From November 2006 Future Music's cover feature: Studio Monitor Comparison
24 studio monitors, 6 top producers, 1 definitive group test:

"Expert's Choice" winners for each price group:

£219 - Tannoy Reveal 5A (vs Tapco S5, Fostex PM0.5 MKII, KRK RP5)
£235 - Samson Rubicon R5A (vs Behringer Truth 2031A, Roland DS5, Event ALP 5)
£299 - Samson Rubicon R6A (vs E-mu PM5, Genelec 8020A, Fostex PM2 Mkii)

evo jos jednog linka gde se pominju
www.soundtech.co.uk/samson/news/rubiconfmawards

naravno, najbolje je da ih sam poslusas i uporedis sa drugim zvucnicima.

Adi
27-11-2006, 07:24 PM
KRK rp6 bio bio solidan za te pare.;)

Coconut
27-11-2006, 10:39 PM
Probaj Wharfedale diamond 8.2A

alavuk
27-11-2006, 10:44 PM
ma kakav crni wharfdale ... bure od basa ... ako vec dajes te pare ja sam od pomenutih cuo samo samson reveal 65a koji su "klasu ispod" od rubicona , stvarno sam iznenadjen kvalitetom za te pare (a i najbolji su za to sto si naveo da ti trebaju) , uzmi ih u obzir , naravno kao sto rekose gore uzmi diskove(vidi originale ako posedujes) za koje znas da su odlicno isproducirani tj zvuce naj na tvom ozvucenju , + tvoj neki materijal stari/novi i udri

Poz

DADDY Z
28-11-2006, 07:35 AM
nikako Wharfedale !!!
Ja sam dugo bio zaljubljenik ove firme ali mislim da su sad prosečni...

kVu
28-11-2006, 07:59 AM
eno tip u oglasima prodaje male Krkove za 400 oraja :)

balthazaar
28-11-2006, 12:41 PM
strucnjaci, ne dirajte mi wharfo-ve!;) :D

evo malo pogledajte kako su ljudi reagovali na whafedale diamond pro 8.2

http://homerecording.com/bbs/showthread.php?t=123752&page=1&pp=25

da, da..pune 23 stane price samo o 8.2...

evo dje su svi ti alesisi,krk-ovi i samsoni pored wharfova...osim ako na homerecoding forumu nisu svu odreda blesavi i ludi...

ja sam juce imao problem sa desnim wharf-om, popustila mu pletenica...i to je jedini poblem sa njima za skoro godinu dana od kad ih imam..

lesha
28-11-2006, 12:44 PM
a najjaci je ovaj:I'm a Wharfedale dealer and I can tell you that are the best thing you can put your money on for under $1000.00. They're an undisocvered gem. :D

balthazaar
28-11-2006, 12:48 PM
citaj dalje..neka on prica sta hoce...ljudi su kupovali i govorili utiske..naravno da nisu svi dobri i tamo ih neko pljuje..al samo uporedi koliko vise ih hvali...

lesha
28-11-2006, 12:56 PM
pa ovaj ih najvise hvali posto je njihov diler :D :D :D

balthazaar
28-11-2006, 04:44 PM
ne zezaj, pogledaj dalje, ljudi koji su ih kupili ih poreda sa onima koje su već imali...

ma čitava poenta moje priče je:

Kad neko postavi pitanje ovoga tipa, trulo je da mu mi govorimo naša subjektivna mišljenja o monitorima, jer smo hiljadu puta zaključili da ta priča ne vodi nigdje..sad ja kao hvalim wharfo-ve jer sam dao pare za njih...fora je u tome da većini zvučnika neko pljuje a neko hvali...čovjek dakle traži da mu kažemo koji su monitori "dobri" u odredjenom cjenovnom rangu, dakle izlistamo fino čovjeku listu monitora koji su zapaženi na tržištu,a da odgovaraju toj cijeni, ne bitno da li ih ja gotivim ili ne, ili da li ih neko pljuva ili ne, ali bitno je da su ti monitori zapaženi, medju takvima su wharfedale dpa 8.2...kao i alesis M1 active MK2, kao i Krk Rokit 5 i 8, kao i Tapco s5, ne znam to mi sad pada na pamet.Ja mu fino napišem koje moniore ja smatram da su vrijedni da ih proba, neko drugi kaže neke druge, neko treći kaže neke treće i čovjek fino zapamti, ili zapiše sve što smo mu rekli i može fino da bira po svom ukusu, jer doboro znamo da su monitori stvar ukusa...a ne da se svaki tred ovog tipa završi prepucavanjem "ovaj bolji-onaj bolji"...;) čovjek dakle prosto hoće da zna šta mu se nudi za taj novac koji može da da za monitore...a ne da mi govorimo "ovi su sranje", "ovi su vrh"...fino mu se kaže šta se ima da pogleda, on pogleda i sam zaključi šta je za njega njesra, a šta je njegov izbor...nadam se da se slažete sa mnom?

e sad mi fino čestitajte moj mali jubilej ---200 poruka na forumu!!! :)

lesha
28-11-2006, 06:03 PM
mislim da svako treba sam da proba, pa makar kao prve kupio monitore koji nisu bas najbolji, kako bi kasnije imao referencu za neke kvalitetnije. covek se najbolje uci na svom iskustvu.

dobio je dovoljno dobrih predloga, najbolje sto sada moze da ucini je da ode i poslusa ih u radnji.

Ewan
28-11-2006, 08:54 PM
Hvala na odgovorima! Ovo je bilo brzo..
e sada se dvoumim nekako izmedju rubicona i behringera..Ako je istina sto kazu za samson rubicon trebao bi biti dobar ali opet muci me malo koliko bi mi falilo ispod tih 58 hz pa bih morao uzimati jos i sub, a s druge strane 8 incha behringer bi mi dao taj potrebni bas!

:confused: :confused: :confused:

Oggy
28-11-2006, 09:16 PM
Samo o Berindzeru nemoj da razmisljas.
Koliko se secam, to je jedini model koji ti niko nije preporucio.
Pomoci cu ti u tvojoj dilemi. Ni jedan od ovih monitora ti nece dati bas koji ti ocekujes, ali Beringer ti nece dati nista osim manjka para.

Imao si par preporuka za Samsone i par za Fostexe, pa se razmisljaj o njima.
Ja bih licno ustedeo jos 150 evra, pa uzeo makar novi Tannoy reveal. U Music Store-u je bila akcija (ne znam da li je jos uvek) gde su prodavali aktivne Tannoy System 600 za 400 evra par, sto je extra cena za traj monitor, koji jede sve prethodno navedene i preporucene. Takodje za te ili nesto manje pare, mozes da uzmes Tannoy Precision 6, ali pasivne. Neko je spomenuo Krk, ali ih ja nisam nikada slusao, pa ne znam. Znam samo da je svako bolji od Behringer Truth-a. Sa firmom Samson nemam bas nekih lepih iskustava, ali ona datiraju od pre deset godina, pa bi se moglo nesto i promeniti u njihovoj politici firme...
Takodje bih razmislio o novim Yamahama HS 50m, koje bi mozda bile moj prvi izbor u klasi svih ovih bofl monitora.
A bass ti koliko od zvucnika, isto toliko zavisi i od prostora u koji zvucnike smestas, te ce u zavisnosti od toga njega biti dovoljno, premalo ili previse, bez obzira na koje se zvucnike opredelis. Jedno je sigurno, Behringer je muljav potpuno i nije mi dobar cak ni da se gleda film na njima, a kamoli za rad. Istina, ima ljudi koji ih koriste, ali kod nikoga se ne zadrzavaju duze od par meseci, pa ti vidi zasto...

Elf
29-11-2006, 10:00 AM
Dajem glas za Tapco S5.Imam ih neshto vishe od godinu dana i zadovoljan sam skroz.

PozZ

Digital Cave
29-11-2006, 08:59 PM
Dodji kod nas pa poslusaj uporedno Sasmone 65, Wharfedale 8.2 i nove Tascam-e (uskoro i Rubicon-e) pa proceni sam...

Elf
30-11-2006, 01:53 PM
Neka,neka...Sledeci su na listi Dynaudio...Napushtamo uskoro Low budget kategoriju...:D

wazzuu
30-11-2006, 07:48 PM
Otidji do DCave-a, pa pochuj Samsone, ja sam se totalno iznenadio....
U poredjenju sa Samson-ima, Wharfedale u toj klasi nije monitorski zvucnik....Ali, ako mozesh sachekaj Rubicon seriju pa proveri i njih.

balthazaar
03-12-2006, 01:49 PM
Otidji do DCave-a, pa pochuj Samsone, ja sam se totalno iznenadio....
U poredjenju sa Samson-ima, Wharfedale u toj klasi nije monitorski zvucnik....Ali, ako mozesh sachekaj Rubicon seriju pa proveri i njih.

a kako ti majstore, odredjuješ taj kriterijum šta je monitorski zvučnik a šta nije?Meni su wharfovi i te kako monitorski i to su očajno postavljani u očajnom prostoru.Kad uradim mix na njima pa ponesem negdje da porvjerim, vrlo sam zadovoljan čak i pored gore navedinih problema sa prostorijom i postavkom.Što se tiče frekvencje i raspona, mix mi bude tačan skoro u detalj, jedina greška koju sam uspijevao da primjetim je da mi nekad mix bude malo tiši nego što sam mislio.Tačno je da Wharfovi imaju odredjenih problema sa bas-om,naime, kad je bas roll of iskljucen, pumpaju podosta basa i znaju da slažu, ali zato imaju bass roll off switch, kojeg Rubiconi nemaju!koriscenjem te opcije bass im se dosta kida, čak i više nego što bi trebalo i kad se navikneš možeš bas fino da našteliš.

Nema tu neke velike filozofije, ja sam ubijedjen da monitori u ovom cjenovnom rangu (300-500)nemaju nekih drasičnih razlika.Činjenica je da nijedan od njih nije idealan i da svaki od njih ima svoje slabe tačke i svoje kvalitete.Pitanje je samo na kojem monitoru ćeš lakše da se navikneš na te slabe tačke i da ih rešavaš.

lesha
03-12-2006, 02:04 PM
najbolja stvar koju mozes da uradis je da skupis jos novca (barem duplo) i kupis bolje monitore, veruj mi.

ukoliko je to tvoj prvi monitor, onda to moze biti i pozitivno, jer ces tako nauciti sve lose i dobre strane, tako da ces znati tacno sta ti treba u sledecim koje budes uzimao (a uzeces ih sigurno).

Oggy
03-12-2006, 02:12 PM
Ja slusao sinoc Adam A7.

Vrh!Za 600 i nesto evra par aktivnih. Cisti, detaljni. Trenutno najbolja kupovina, definitivno

lesha
03-12-2006, 02:16 PM
Ja slusao sinoc Adam A7.

Vrh!Za 600 i nesto evra par aktivnih. Cisti, detaljni. Trenutno najbolja kupovina, definitivno
gde si nasao za taj novac?
koliko znam, najjeftinija varijanta kod nas je 780e.. ????

Oggy
03-12-2006, 02:25 PM
Trebalo bi da je ispod 700 kod naseg drugara, blizeg tebi, nego meni (geografski) :)

Za te pare nema bolje. Ima i dovoljno basa, cak sam na onom podesavanju nazad, skinuo bas za "1 klik" :)

Aksez2
04-12-2006, 12:12 PM
Skupi malo kintu i kupi dva ova (http://www.thomann.de/gb/genelec_8020apm_anthrazit.htm). Nemas bolje a i nemoze bolje. Genelec (http://www.thomann.de/gb/genelec.html) je zakon. Poz.

lesha
04-12-2006, 12:25 PM
Skupi malo kintu i kupi dva ova (http://www.thomann.de/gb/genelec_8020apm_anthrazit.htm). Nemas bolje a i nemoze bolje. Genelec (http://www.thomann.de/gb/genelec.html) je zakon. Poz.
mora da se salis.. bass je 4".

Aksez2
04-12-2006, 12:40 PM
mora da se salis.. bass je 4".

Problem je u tome, sto skoro svako misli da Monitor treba da ima 200 Watta. Plus toga Bass Membran od pola metra itd.

Ako radis kucnu produkciju dovoljno su ti 40 Watta i bass membran 0d 4". Taj monitor je toliko ubedljiv - znaci fenomenalan cist i neutralan zvuk - bass takodje.
Svaka greska u produkciji se odmah primecuje. Za mene nema bolje - sto se tice cene i kvaliteta.

lesha
04-12-2006, 12:54 PM
ako si dobo procitao, coveku trebaju monitori za pravljenje radio spotova i elektronske muzike.

ukoliko ce mu to biti jedini monitori onda bass opseg itekako ima znacaja.

Aksez2
04-12-2006, 01:04 PM
ako si dobo procitao, coveku trebaju monitori za pravljenje radio spotova i elektronske muzike.

ukoliko ce mu to biti jedini monitori onda bass opseg itekako ima znacaja.

Eto ja se bavim muzikom vec god. i imam neko iskustvo. Isprobaj taj monitor i videces sam. I ja sam se prvi put smejao. Samo kad sam ga prikljucio nisam mogao da verujem kakav je zvuk. I dan danas se cudim. To je najmanja verzija (8020) Genelec-a. Ima i jace verzije. 8040, 8060 itd. Takodje i "subwoofer-i". Ali ovaj Genelec 8020 je stvarno ubedljiv.

Manley
04-12-2006, 01:30 PM
Eto ja se bavim muzikom vec god. i imam neko iskustvo. Isprobaj taj monitor i videces sam. I ja sam se prvi put smejao. Samo kad sam ga prikljucio nisam mogao da verujem kakav je zvuk. I dan danas se cudim. To je najmanja verzija (8020) Genelec-a. Ima i jace verzije. 8040, 8060 itd. Takodje i "subwoofer-i". Ali ovaj Genelec 8020 je stvarno ubedljiv.

bez ljutnje...ko Genelec naziva monitorom je za mene malo dalje od poznavaoca...

pogotvu 4" je dobro za slusanje, ali za produkciju je nezadovoljavajuce...boggy ce to bolje objasniti, ali ja mislim da je 4-ka ne svira ispod 80hz....to znaci non stop radis sa ukljucenim lo-cut filterom...pa sta ces tu cuti? To je isto, imam karoseriju fererija sa zastavinim motorom...

Moracu da se slozim se Leshom nema basa od 4"

Rhino
04-12-2006, 01:33 PM
Mislim da su za te pare najoptumalnije rjesenje polovni krk-ovi.

Aksez2
04-12-2006, 01:43 PM
bez ljutnje...ko Genelec naziva monitorom je za mene malo dalje od poznavaoca...

pogotvu 4" je dobro za slusanje, ali za produkciju je nezadovoljavajuce...boggy ce to bolje objasniti, ali ja mislim da je 4-ka ne svira ispod 80hz....to znaci non stop radis sa ukljucenim lo-cut filterom...pa sta ces tu cuti? To je isto, imam karoseriju fererija sa zastavinim motorom...

Bez uvrede - ti imas svoja iskustva a ja moja. Svako mora za sebe da zna sta trazi. Recimo Dr. Dre koristi Genelec 2029 plus subwoofer. Sad mi mozemo slobodno da kazemo da on nema pojima. Moguce ... On mora da zna sta mu se svidja, sta on zeli.

Nije on jedini primer. Za mene - licno za mene - su Genelec monitori fenomenalni.
Sad imas ti filozofi i producenti koji misle da Monitor od 10.000 € vise vredi (mislim na kvalitet) nego monitor od 1.000 €. Jbga - svakome svoje.

Manley
04-12-2006, 01:55 PM
Mislim da su za te pare najoptumalnije rjesenje polovni krk-ovi.

da KRK V6

Manley
04-12-2006, 02:03 PM
Bez uvrede - ti imas svoja iskustva a ja moja. Svako mora za sebe da zna sta trazi. Recimo Dr. Dre koristi Genelec 2029 plus subwoofer. Sad mi mozemo slobodno da kazemo da on nema pojima. Moguce ... On mora da zna sta mu se svidja, sta on zeli.

Nije on jedini primer. Za mene - licno za mene - su Genelec monitori fenomenalni.
Sad imas ti filozofi i producenti koji misle da Monitor od 10.000 ? vise vredi (mislim na kvalitet) nego monitor od 1.000 ?. Jbga - svakome svoje.

Nazalost moj dobar prijatelj radi sa Dre-om i on ima mnogo vise nego sto mu je Genelec platio da kaze da ima. Uz sav duzan respekt prema osobi koju ne poznajem....mislim da bi svoja iskustva malo manje trebao da uzmes u obzir jer monitore srednje klase od 10 000evra ne verujem da si imao svaki dan na stolu i mogao da ih testiras, a da ne pricam o high end seriji. Ovde se radi o 350 evra i za te pare nema mnogo zvucnika, vec nuzno zlo da se pokrpi rupa, a sto se Geneleca tice ima samo jedan zvucnik koji dobro radi, a to je Genelec S30C...ostalo je igracka!

prosta matematika monitor od 10000 vredi vise od 1000 evra logicno zar ne...koliko para toliko muzike

Pozdrav

Aksez2
04-12-2006, 02:15 PM
Nazalost moj dobar prijatelj radi sa Dre-om i on ima mnogo vise nego sto mu je Genelec platio da kaze da ima. Uz sav duzan respekt prema osobi koju ne poznajem....mislim da bi svoja iskustva malo manje trebao da uzmes u obzir jer monitore srednje klase od 10 000evra ne verujem da si imao svaki dan na stolu i mogao da ih testiras, a da ne pricam o high end seriji. Ovde se radi o 350 evra i za te pare nema mnogo zvucnika, vec nuzno zlo da se pokrpi rupa, a sto se Geneleca tice ima samo jedan zvucnik koji dobro radi, a to je Genelec S30C...ostalo je igracka!

prosta matematika monitor od 10000 vredi vise od 1000 evra logicno zar ne...koliko para toliko muzike

Pozdrav

DRE je bio samo jedan primer ... nema svadje, ocigledno si ti sve testirao a mozda se i bavis produkcijom monitora - neznam. Ocigledno imas, kupujes i znas. Ocigledno su tvoje usi, tvoj ukus high end. Ja te neznam, zato i nemogu da ocenim. Ali verujem ti. Ma da bi se mnogo ljudi ovde u berlin smejali kad bi im pokazao tvoju izjavu da su Genelec monitori samo igracke. JA NE! JA TI VERUJEM.

PEACE!

Aksez2
04-12-2006, 02:16 PM
...

Pozdrav

FILOZOFI!!!

Max
04-12-2006, 02:23 PM
Moja iskustva sa Gens ima takodje nisu sjajna .....:(

Pozdrav

Manley
04-12-2006, 02:28 PM
Ma da bi se mnogo ljudi ovde u berlin smejali kad bi im pokazao tvoju izjavu da su Genelec monitori samo igracke. JA NE! JA TI VERUJEM.

PEACE!

nema ljutnje...najgore je smejati se svojoj gluposti.

Probaj, slusaj, imas svoje usi ne trebam ti ja da bih ti objasnio da to nije vredno, ali ako si ti zadovoljan genelecom onda ti i ne trebam da ti objasnim da je dobro.

Jedino sto hocu da ti kazem je da genelec nije u usima ljudi koji se razumeju nista posebno, vec jedna od mnogih marki na trzistu.

Manley
04-12-2006, 02:30 PM
FILOZOFI!!!

pa dobro, objasni mi cemu sluze skupi monitori.

Da bi budale kupovale skupo i balavili po njima?

Aksez2
04-12-2006, 02:33 PM
Moja iskustva sa Gens ima takodje nisu sjajna .....:(

Pozdrav

Pa svako ima svoj ukus. Sta zeli da cuje a sta ne. Ja kod mene Kuci imam Genelec 8040 a u studio "Klein & Hummel". I jedan i drugi monitor mi se svidja. Kuci radim beatove (ponekad i produkciju) preko Genelec a u studio snimamo vokale preko "K&H". Jos jednom - meni licno se svidja zvuk genelec-a - i cena! I jos kad sam ih uporedio sa KRK V8 ili ADAM P11 ...

Manley
04-12-2006, 02:40 PM
Pa svako ima svoj ukus. Sta zeli da cuje a sta ne. Ja kod mene Kuci imam Genelec 8040 a u studio "Klein & Hummel". I jedan i drugi monitor mi se svidja. Kuci radim beatove (ponekad i produkciju) preko Genelec a u studio snimamo vokale preko "K&H". Jos jednom - meni licno se svidja zvuk genelec-a - i cena! I jos kad sam ih uporedio sa KRK V8 ili ADAM P11 ...

ADAM je 2 klase iznad geneleca. Pazi da ne nagazis na minu sto se ADAM-a tice. Ovde dosta ljudi vole ADAM(sa razlogom) nemoj da te "rastrgnu"

Iz tvojih textova vidim da si nov i da te interesuje, ali pazi se svojih izjava jer ima dosta ljudi na forumu koji su iznad tebe(i mene) po znanju i iskustvu.

Prijateljski savet...mirno citaj i komentarisi dok se ne integrises, pa posle uci i budi naucen.

Umereno i nece biti problema.

Pozdrav

Max
04-12-2006, 02:51 PM
Prijateljski savet...mirno citaj i komentarisi dok se ne integrises, pa posle uci i budi naucen.

Umereno i nece biti problema.

Pozdrav

Pretekao si me taman kad sam hteo da reagujem .....

Ali evo , i od mene kao moderatora ..... ovakve prepirke ne vode mnogo cemu ....

@ Aksez 2

U " prikazi svoj studio " ces naci Manley ev studio i pogledaj opremu ( mislim da bas u stidiju ima K& H ... ) , sa druge strane mozes i ti da postavis slike prostora u kome radis , kao i blizi opis onoga sto radis da bolje shvatimo sta radis ..... i koliko su ozbiljne tvoje opservacije ...

Pozdrav

boggy
04-12-2006, 04:22 PM
....boggy ce to bolje objasniti, ali ja mislim da je 4-ka ne svira ispod 80hz....to znaci non stop radis sa ukljucenim lo-cut filterom...pa sta ces tu cuti? To je isto, imam karoseriju fererija sa zastavinim motorom...

Evo me... :)

Da.. 4" driver ima suvise malu povrsinu da bi pokrenuo dovoljnu kolicinu vazduha u sobi i formirao ikakav znacajan bass za slusaoca. Proizvodjaci pokusavaju na razne nacine da nateraju te drajvere da sviraju nisko, ali je problem sto onda ne mogu da sviraju GLASNO.... i tako u krug... prakticno donja granica za 4" driver, a da moze i glasno, je nekih 100-150Hz... minimalno... a i to je vec "znojenje" za njega (ponavljam, ako slusalac zeli GLASNO da mu svira).

Ozbiljna karakteristika 4" drivera (ako je kvalitetan) je veoma lagana membrana (najvecim delom zbog manje povrsine), a samim tim manja inercija, a to (teoretski) znaci veca kolicina detalja i preciznije informacije koje on pravi... ako je drajver vrhunski i tako mali, onda mu obicno nema ravnog po pitanju kolicine detalja i preciznosti na mid opsegu... i to je, na zalost sve....

Prakticno zvucnik sa 4" driverom je skoro idealan za kontrolu snimanja glasa, i to mu je neka najveca moguca primena. Sve nize oktave...?... ahm,... pa dobro, moze da se "nabudzi"... ali vrlo brzo dodje do klipovanja drajvera, i tu je kraj price o SPL-u (dobar primer je ADAM Artist)

Inace, nemojte mesati ovu moju pricu sa "Zvucnik mi prekrasno svira".... to nije povezano... zvucnik moze jako lepo svirati i bez mnogo bassa, ali neki put se moramo zapitati i sta to on moze a sta ne moze da odsvira... pogotovo kada od tog zvucnika zavisi necije poslovanje... tada nema bas mnogo mesta za "emocije" ovog tipa

nadam se da sam pomogao :)

@Aksez2, dobrodosao na Forum! :)

pozdrav

bogi

OFF
04-12-2006, 04:51 PM
Aj' ja malo o temi

Cuo sam neke pohvale za Samson, procitao dosta finog o Fostex (ipak je to stari brand) Alesise imao u raznim varijantama..... Prvo, ako Alesis, onda pasivni- na vise mesta se pokazao kao bolja varijanta. Tannoy reveal mi se nikako ne svidja......
Tapco s5... hm, treba uzeti u razmatranje........slusao sam s8, previse tvrdi visoki, ne znam kakav je s5, pogledao bih i nove yamahe, ako su i blizu msp5, to je ok......
verovatno ti nisam pomogao:(

wazzuu
07-12-2006, 05:31 PM
a kako ti majstore, odredjuje? taj kriterijum ?ta je monitorski zvučnik a ?ta nije?

pa odredjujem na sledeci nachin:
uzeo svoj mix radjen pre 5 godina na uzasnom DIY hi-fiju, poneo do prodavnice i :
1.pustio ga na wharfovima, nije loshe, shtavishe toplo i lepo
2.pustio ga na genelecu- uzas
3.pustio ga na samsonu- uzas
preslushao gomilu muzike uporedjujuci sva 3 zvuchnika, kupio samson (naravno da nisam imao za genelec)

napravio novi mix na samsonu,
1.pustio ga na istom onom uzasnom hi-fiju, ok
2.pustio na malo ozbiljnijem hi-fiju, ok
3.pustio ga na tapcu s8, ok

eto tako...
mozda negde greshim, al sam ovako kupio monitore (prve i u skladu sa debljinom novchanika) i chini mi se da nisam pogreshio

balthazaar
07-12-2006, 05:42 PM
pa odredjujem na sledeci nachin:
uzeo svoj mix radjen pre 5 godina na uzasnom DIY hi-fiju, poneo do prodavnice i :
1.pustio ga na wharfovima, nije loshe, shtavishe toplo i lepo
2.pustio ga na genelecu- uzas
3.pustio ga na samsonu- uzas
preslushao gomilu muzike uporedjujuci sva 3 zvuchnika, kupio samson (naravno da nisam imao za genelec)

napravio novi mix na samsonu,
1.pustio ga na istom onom uzasnom hi-fiju, ok
2.pustio na malo ozbiljnijem hi-fiju, ok
3.pustio ga na tapcu s8, ok

eto tako...
mozda negde greshim, al sam ovako kupio monitore (prve i u skladu sa debljinom novchanika) i chini mi se da nisam pogreshio

taj princip moze da bude tacan, ali i ne mora da bude tacan....

mislim, hiljadu puta smo ovdje zakljucili da je sve to stvar subjektivnog izbora i afiniteta...
[/I]
meni wharfovi, naprotiv, otkriju supljine i propuste na nekim miksevima sto sam radio na hi fi-u ranije...

a je si li razmislio o tome da si ti mozda na tom hi-fi-u odradio igrom slucaja korektan miks i da su wharfovi u stvari zvucnici koji tebi odgovaraju, a samson ne;) :D

a takodje, niko mi ovdje nije fino objasnio koliko je u stvari mala razlika izmedju hi-fi ja i monitora kao boggy, tako da pretezno pricam neke stvari sto sam pohvatao od njega, bez foliranja, priznajem...a boggy, ako ja sta nisam dobro shvatio, neka me ispravi :=)

wazzuu
08-12-2006, 01:06 PM
sve je to individualno, mogu i slushke da sluze kao monitori, ako znash kako sviraju i kako se prenose na druge zvuchnike

chek this out:
http://www.soundonsound.com/sos/Jun02/articles/monitors.asp?

Max
08-12-2006, 02:36 PM
Ne mogu , veruj mi .... iz mnogo razloga ......

Pozdrav

wazzuu
08-12-2006, 06:45 PM
samo sam dao extreman primer :D