PDA

View Full Version : sub bass nivoi

balthazaar
26-11-2006, 05:53 PM
posto nemam sulsanje za ove ferkvencije, tj. nemam sub woofer pretežno moram da se oslanjam na analyzer i po mehanici kidam najniže basove.Intersuje me dokle je poželjno da ove frekvncije idu po jačini, mislim da ne zaguše sve na uredjaju koji ima woofer, a sa druge strane da ih ne odkinem totalno...do sada sam radio tako što uporedim grafikon vrhunske produkcije sa tim što ja radim...da li mogu uvjek da se oslonim na ovaj sistem rada?Do sada sa uspijevao da dobijem dosta dobar rezultat na taj način...nego da li je to možda slučajnost ili će da pali uvijek..

DaBear
26-11-2006, 08:53 PM
posto nemam sulsanje za ove ferkvencije, tj. nemam sub woofer prete?no moram da se oslanjam na analyzer i po mehanici kidam najni?e basove.Intersuje me dokle je po?eljno da ove frekvncije idu po jačini, mislim da ne zagu?e sve na uredjaju koji ima woofer, a sa druge strane da ih ne odkinem totalno...do sada sam radio tako ?to uporedim grafikon vrhunske produkcije sa tim ?to ja radim...da li mogu uvjek da se oslonim na ovaj sistem rada?Do sada sa uspijevao da dobijem dosta dobar rezultat na taj način...nego da li je to mo?da slučajnost ili će da pali uvijek..

Ako imas analajzer - to ti je najbolja varijanta! Prosto je neverovatno koliko veliki broj ljudi UOPSTE ne uporedjuje svoje mikseve sa nekim drugim!? Moze jako blizu da se stigne sa miksem ako se uporedjuje...sub uvek moze da se skine na rezanju / masteringu ako treba. On nije kao visoki, pa da pokvari celu sliku..

SHIVA
26-11-2006, 09:51 PM
Sub frekvencije su malo zajebane za chisto kontroliranje usporedbom. Sinus na 48 Hz ili saw na 48 Hz ne zvuche jednako glasno iako su jednake snage u dB. No iako nemash monitoring subova svejedno chujesh njihove harmonike na bas zvuchniku (osim ako je sinus sub u pitanju). RBass zapravo analizira upravo te harmonike pa s njime mozhesh lako provjeriti koliko je efektivno glasan taj dio slike u odnosu na neku stvar za koju znash da zvuchi dobro na razglasu sa subovima. Ja se za sad solidno snalazim na ovaj nachin.

No neovisno o tome SVI razglasni sistemi sa subovima pretjeruju. Otkidam na ove pokretne Golf diskoteke iz koih se uglavnom chuje rezonanca bunkera i mutni band pass filter na cca 1,5 kHz. Na takvim ozvuchenjima nishta ne zvuchi dobro.

DaBear
26-11-2006, 10:20 PM
Sub frekvencije su malo zajebane za chisto kontroliranje usporedbom.

Analyser - tu se sve vidi, cak i ako se ne cuje. Vidis kako izgleda drugi snimak (sa subom)..itd..
Kod nas u nasem studio kompleksu, svi malte ne, imaju po jedan Klark Teknik analyzer..imamo i 2 Behringer analajzera, koja uzima ko kad mu treba.. rade!!

SHIVA
27-11-2006, 12:26 AM
Ne znam kako rade navedeni analyseri. Pretpostavio sam da misli na VST analysere, i pretpostavio sam da niti jedan nema posebno analiziranje harmonika iz nizhih oktava. Glupa pretpostavka jer sigurno postoi dosta alata koje nisam koristio.

Hollywood
27-11-2006, 12:55 AM
Analyser - tu se sve vidi, cak i ako se ne cuje. Vidis kako izgleda drugi snimak (sa subom)..itd..
Kod nas u nasem studio kompleksu, svi malte ne, imaju po jedan Klark Teknik analyzer..imamo i 2 Behringer analajzera, koja uzima ko kad mu treba.. rade!!

koji je to Behringer analajzer????

ne mogu da ga nadjem nigde

idekius
27-11-2006, 01:40 AM

U cemu je sad stos sa rack analyzerima? Zar nije dovoljan na primer Elemental Audio IXL, ili Waves Analyzer, Pingvin Audio Metar... itd?

Mislim, ne negiram to sto kazete, vec pitam...

DaBear
27-11-2006, 01:59 AM

evo ga, ne znam da li jos pravi ovaj model...
http://www.audiophilia.com/hardware/hw1.htm

evo baci oko na desni gornji cosak..imaju ga i ovde (Ocean Way..)

A valjda je lakse hardware ako imas veliki mixer..pa zakacis na izlaze...

johnjogurt
01-12-2006, 03:27 AM
evo ga, ne znam da li jos pravi ovaj model...
http://www.audiophilia.com/hardware/hw1.htm

evo baci oko na desni gornji cosak..imaju ga i ovde (Ocean Way..)

A valjda je lakse hardware ako imas veliki mixer..pa zakacis na izlaze...

auuuuuuuuuu , lepog li ambijenta...

alavuk
04-12-2006, 12:38 AM
uh mora da mu fali nesto ... GARANT !

DADDY Z
04-12-2006, 08:59 AM
Ovaj Behringer je zapravo EQ sa analyser-om...
Što se tiče sub-ova,tu je takođe bitno i na koji nosač ide finalni snimak..npr.za vinil moraš seći sve ispod 30Hz...ja nemam neku posebnu tehniku ali se puno oslanjam na woofer koji je u sklopu monitoringa

alavuk
04-12-2006, 09:34 AM
valjda se za vinil sece ispod 20 ali izvini ako gresim ...

DaBear
04-12-2006, 10:31 AM

sve zavisi ko reze plocu...ako je jak sub oce da icbaci iglu, pa treba pazljivo. To rade ljudi koji to znaju, nema sta da se ti brines oko toga!
Ja sam bio na preko 60 rezanja vinila (ugl za club mikseve) i mora da se proba (baci najproblematicnija sekcija na dub plate, jedno 40 sec- minut pa se ond pusti na gramofonu da se vidi kako se igla ponasa!)

cAAc
04-12-2006, 12:06 PM

Evo nesto na tu temu

http://www.urpressing.com/tips.html