View Full Version : Kako srediti mono-nekompatibilan sample?!!!!!!
ANITA
26-11-2006, 05:36 PM
Ljudi.. u panici sam. Rok je sutra.... racunala sam na neki svoj stariji materijal koji sadrzi samplove vokala (diva) koji su prilicno izrazeni i bitni, ali u MONU SE UOPCE NE CUJU (a mora biti mono-kompatibilno za TV)!! Bez efekata su i bez icega.. sami po sebi jednostavno nestanu u monu, odu u nekakvu daleku supljinu!!
Mnogi samplovi su radjeni danas za sirok dvd zvuk, posebno recimo storm drums, ali to uspjevam srediti sa S-1 imagerom tako da suzim. Ovo se ne da srediti nicim. :( Bar nicim za sto ja znam.
Mooolim vas, ako ima neki princip ili "alat" da se tako sto sredi!! Ne mogu zvati opernu pjevacicu upravo sad.... :rolleyes:
Hvala na pomoci!
Anita
ANITA
26-11-2006, 05:48 PM
Uspjela sam!
Sa WAVES- S1/MS Matrix
zoolander
26-11-2006, 05:59 PM
Imam isti problem sa synthom,odlično zvuči u stereo slici,a u mono rupa.Probal sam ga eksportirat ko stereo split i pribli?it mu pan bli?e centru,al čim je bli?e tim grozomornije zvuči.:(
Bum videl kaj se mo?e sa tim pluginom napravit...
ovo sto je anita rekla, to je manje-vise najlaksi nacin. otvori se S1 Imager i suzi stereo slika...
idekius
26-11-2006, 09:38 PM
ovo sto je anita rekla, to je manje-vise najlaksi nacin. otvori se S1 Imager i suzi stereo slika...
Jeste... a moze i m\s matrix, BrainWorks, ili nesto trece sa M\S forom...
Kad imam blagi fazni raspad (ali blagi!) , jednostavno ukljucim onaj Phase Compensation taster na CW Mixeru, pa snimim mix u wave lab-u, ali, to izbegavam, posto je bolje problem resiti na izvoru...
I jedno pitanjce!
Jel' probao neko NuGen Audio Stereoplacer???
Sta on radi?
Verovatno slichno kao S-1 imager?
Idekiusov Techa
26-11-2006, 10:52 PM
I jedno pitanjce!
Jel' probao neko NuGen Audio Stereoplacer???
Sta on radi?
Verovatno slichno kao S-1 imager?
E moj mljadjani i neiskusni rodjace. Taj plug kosta svega 20$, dakle, kol'ko para, tol'ko i muzike...:p
Nista neznas!!! :banghead:
lesha
26-11-2006, 11:33 PM
po 25. put - dfx monomaker
http://destroyfx.smartelectronix.com/extras
Ljudi.. u panici sam. Rok je sutra.... racunala sam na neki svoj stariji materijal koji sadrzi samplove vokala (diva) koji su prilicno izrazeni i bitni, ali u MONU SE UOPCE NE CUJU (a mora biti mono-kompatibilno za TV
Anita
Nejasno mi je ovo , ako ga ne cujes u mono u , onda ti ni ms matrix i ostalo nece pomoci ..... Jednostavno nema informacije u mono u , i onda i ako suzis u wavesu , neces dobiti signal , tada jedino pomaze da uzmes L ili R kanal i da ga pustis kao mono . Ako ipak imas nesto u Mid kanalu , onda mozes sa bilo kojim alatom spustiti side i pojacati mid ....
Dosta sam se zezao sa ovim i jedino ( od profi sprava ) mi pada na pamet niki gadget koji je napravio nas covek ( uvek mu ime zaboravim :confused: ) koji vrsi neke fazne ili ko zna koje promene i stvarno rpavi mono od sterea bez gubitka stereo informacija . S' obzirom da radim dosta mono a poslednje vreme , aklo neko zna o kome / cemu se radi tacno i koja je cena , mislim da bih ponovo poslusao taj uredjaj .
Pozdrav
Dushan_S
28-11-2006, 02:28 AM
Milan Kovinić!
Milan Kovinić!
Jesi li cuo spravu ili barem za spravu .... ?
Imas li ideju o ceni ili kako doci do te informacije ?
Pozdrav
DaBear
28-11-2006, 09:00 AM
u puno slucajeva "phase revers" moze da pomogne..ako ga imas negde, klikni pa proveri!
jednu stranu, pa drugu, pa ceo sample...nesto ce se desiti sigurno.
Ma zezao sam se time mesecima ..... a obrtanje faze sam probao jos prvog dana ( od tih nekoliko meseci ) .... posle sam experimentisao sa jos dosta " naprednijih " tehnika , a kad malo koristis matematiku ( tj fiziku ) shvatis da je sve na zalost dosta prosto i nekako se cini da je resenje tu , a onda opet nije ...... :banghead:
Pozdrav
Ma zezao sam se time mesecima ..... a obrtanje faze sam probao jos prvog dana ( od tih nekoliko meseci ) .... posle sam experimentisao sa jos dosta " naprednijih " tehnika , a kad malo koristis matematiku ( tj fiziku ) shvatis da je sve na zalost dosta prosto i nekako se cini da je resenje tu , a onda opet nije ...... :banghead:
Pozdrav
isti slucaj.. neki put ne pomogne ni L+R-, ni L-R+ ni obrtanje... i sedis i places sto si glup :banghead:
isti slucaj.. neki put ne pomogne ni L+R-, ni L-R+ ni obrtanje... i sedis i places sto si glup :banghead:
Ma isao sam i s Mid side varijantama gde sam dekodirao side i pomerao ih vremenski , menjao faze ( ne samo 90 - 180 ) nego po nekoliko stepeni , pomerao po nekoliko frejmova levo desno , provaljivao sta ih cini da odu na side , da li je reverbacija ili fazno pomeranje ili neka modulacija ..... ma sta sve nisam ......:mad:
.... tako da je obrtanje faza " prvi osnovne " i cesto ne sluzi nicemu ......
.... imam osecaj da polako ulazim u fazon , ali ako je covek to vec napravio , cemu trosenje vremena ???
... Mislim da je davno Perun pominjao da je slusao spravu , pa ga zovem da se ukljuci ....
Pozdrav
DaBear
28-11-2006, 10:56 AM
[u takvim situacijama, prepolovim sample i koristim mono (bolju stranu!)..Job done - bez mnogo chmaranja!!
[u takvim situacijama, prepolovim sample i koristim mono (bolju stranu!)..Job done - bez mnogo chmaranja!!
Sto bi rekao ciga .... " Moz' i tako " ;) :D
Ja ipak jurcam neko bolje resenje ..... znas i sam da to pije vodu , ali nije to ... to .....
Pozdrav
ANITA
30-11-2006, 12:02 AM
Ja sam ovako napravila, jer zvucalo je cist ok...
Ali izgleda da je stvarno prica drugacija od sampla do sampla... neki s imagerom rade, neki s M/S, neki ocigledno ni sa time.
14-12-2006, 02:42 AM
jest ali cesto ni to ne pomaze - primjer Bosnedorfer 290 ili Steinway iz Colossusa:
-stereo zvuci toplo i debelo
-zbrojis u mono ili dobrano uzis - juha u srednjima, kaos sa fazama. sranje.
-okretanje faze - jos gore
-samo jedna strana mono, bilo L ili R zvuci pateticno malo - u cuje se room previse.
mislim da ne bi bilo zabune, to je sve kriv proizvodjac softwera koji ocegledno nema pojma o postavljanju mikrofona , i mono kompatibilnosti. siroko rasirena bolest pogotovo kod kretena iz East West. :banghead::banghead:
moje polu-rjesenje, evo bas jucer sam miksao reklamu sa bosendorferom, i trebao mi je biti tamo iza, uzak, da ga sirim malcice sa tc4000 roomom, a ne sample da pliva stereo, jer onda zvuci preblizu i smeta voiceoveru i ukenja ceo bre mix - i uspio sam nekako sa suzivanjem na nekih L20-R20, i dobrim dip-om od -3dB oko 300 - 400 hz, jer tu su faze najvise poblesavile. sve u svemu, rjesavam kirurski, tamo gdje kenja..ubijam eq-om, i blur-am dobrim reverbom.
ako neko im jos dobrih ideja, pretvorio sam se u uho ... ;)
ANITA
14-12-2006, 08:25 AM
Eh da.... too je tek problem. Lako srediti neki glasic... klavir je druga priča. Hm, hm.
Hehehe...
Evo da ozivim temu...
Slusam "Money for nothing" i switchujem mono/stereo.
'Ladno mi zvuci bolje u mono nego u stereo signalu!!!!
KAo da su mixali mono, pa su na kraju pustili da bude stereo.
dinek
31-01-2007, 07:07 PM
Jesi li cuo spravu ili barem za spravu .... ?
Imas li ideju o ceni ili kako doci do te informacije ?
Pozdrav
Sprava se zove "ORTO M", napravio ju je Milan Kovinic.Ja sam licno imao priliku da radim sa njom,i zaista, neverovatno je kako se stereo sabere u mono bez ikakvih gubitka i faznih superponiranja.
na zalost,koliko znam, nemoguce je kupiti "ORTO M" sa obzirom da je pravljenje te sprave finansirao Oliver Jovanovic(studio O) i on jedini raspolaze pravima na tu spravu.
Toliko o tome....
Pozdrav
lesha
31-01-2007, 07:15 PM
dobrodosao.
moze li neko pojasnjenje na kom principu radi?
Sprava se zove "ORTO M", napravio ju je Milan Kovinic.Ja sam licno imao priliku da radim sa njom,i zaista, neverovatno je kako se stereo sabere u mono bez ikakvih gubitka i faznih superponiranja.
na zalost,koliko znam, nemoguce je kupiti "ORTO M" sa obzirom da je pravljenje te sprave finansirao Oliver Jovanovic(studio O) i on jedini raspolaze pravima na tu spravu.
Toliko o tome....
Pozdrav
Hvala na informaciji .....
Stvarno je fantasticno da covek napravi nesto sa cime se muce velike svetske firme ..... mada sam od ljudi sa foruma koji su imali prilike da se sretnu sa ovom spravom cuo oprecna misljenja ,,,,
I steta je sto Oliver nije nesto korisno uradio sa tom spravom .... u smislu serijske proizvodnje i plasiranja na trziste ( nase i strano ) ......
Pozdrav
perun
01-02-2007, 02:02 AM
Hvala na informaciji .....
Stvarno je fantasticno da covek napravi nesto sa cime se muce velike svetske firme ..... mada sam od ljudi sa foruma koji su imali prilike da se sretnu sa ovom spravom cuo oprecna misljenja ,,,,
I steta je sto Oliver nije nesto korisno uradio sa tom spravom .... u smislu serijske proizvodnje i plasiranja na trziste ( nase i strano ) ......
Pozdrav
Odakle bilo kome informacija da je Oliver vlasnik "prava" vezanih za ORTO M!? Neistina! Ako nekome treba ta sprava, Milan bi je sigurno napravio, jer logicno je da on, kao konstruktor, raspolaze i tehnologijom i patentom (ako postoji) za tu spravu! Svakako, Oliverov komad nije jedini ovde, da se razumemo...
Sto se tice tvrdnje da ne utice na zvuk negativno... To je bio i moj stav u pocetku, doduse jako davno, ali vremenom sam uocio razne nedostatke, jer ipak je proces malo "neprirodan". E sad... Ukoliko pricamo o MONO varijanti pre svega, onda u startu ne pricamo ni o vrhunskom kvalitetu, samim tim su i svi nedostatci ORTO M-a manji nego sam proces Mono-sabiranja bilo chega u Sound Forge-u, na primer!
Svakako, ako nekoga zanima sprava, ali ozbiljno, mogao bih da vidim sa Gosn' Milanom da li je izvodljiva kombinacija! P.S. To sigurno nije jeftino, a i ne treba da bude jeftino!
Pozdrav...
Arthur
01-02-2007, 12:22 PM
Istina je da to nije jedini komad. Koga zanima kako zvuči nek snimi nešto sa TV signala televizije Metropolis, jer je jedan komad uvezan na kraju lanca ka predajniku.. sve spotove domaće i strane koje čujete idu kroz ortho-m expander.. radi sasvim solidno, mada me mrzi da nateram tehničkog direktora da mi je iščupa na neki ozbiljniji fazni test
a princip rada ni on nije umeo da mi objasni :D
alavuk
01-02-2007, 12:34 PM
jel je zec i dalje tehnicki direktor na tvm ?
dragutinos
02-02-2007, 02:18 AM
Svakako, Oliverov komad nije jedini ovde, da se razumemo...
Naravno da nije;)
Arthur
02-02-2007, 02:20 PM
jel je zec i dalje tehnicki direktor na tvm ?
jest ;) ćelav ko i uvek :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.