View Full Version : Sokoj
Nista tu meni nije jasno .Posetio sam njihov sajt i procitao stvari koje bi trebale da se potpisu .Oni prakticno dodju kao neki tvoj menadzer ,posrednik ili slicno i mogu da te prodaju pozajme itd . ?????? .Izgovor je zastita tvojih prava od loseg zakona koji je trenutno na snazi ,a skoro sva prava potpisivanjem kod njih gubis(ispravite me ako sam pogresno protumacio ili recite vase tumacenje).
Pa ne bas...
Nisi najbolje razumeo.
Sokoj bi trebao da bude agencija za zastitu autorskih prava, tj. trebao bi da stiti tvoje interese kao autora. Naravno, da bi to radio uspesno, mora da u tome i nadje svoj interes kroz procenat koji uzima od svega sto naplati. Sustinski, Sokoj bi trebalo da pronadje nacina da primora sve one koji koriste muziku raznih autora da to prijave i da plate naknadu za koristenje SVAKI PUT KADA SE TO DESI. Na zalost, to jos uvek ne funkcionise u vecini slucajeva, ali se svi nadamo da ce konacno profunkcionisati. Skoro se i tamo menjala struktura, pa sada i ovi, kao i svi novi obecavaju kule i gradove, ali ce vreme najbolje pokazati da li je to stvarno tako. Nama svima ostaje jedino da se nadamo da ce oni svoje obecanje ispuniti i u tom slucaju, neki ozbiljni problemi ce svima nama biti reseni. Posle svega, to je koncept koji uspesno egzistira svuda u svetu osim na ovim nesrecnim prostorima, pa cenim da je stvar jedino u doslednosti onih koji zakon sprovode...
Ok ,a koja je varijanta sa zakonom koji je trenutno na snazi ?
da budem jasniji ako sam hoces da naplatis (ako moze sokoj sto ne bi mogao i ti sam)ili kuca sa kojom imas ugovor
Pa da ali rade i kao neki menadzeri jer postoji i ugovor o iskljucivom ustupanju ,sad me interesuje da li je on obavezan ili ne (ili najcesci slucajevi ili primeri kad se to potpisuje) .Izvinjavam se ali voleo bih da mi je sve ovo malo jasnije .Hvala na razumevanju
Iskreno, ne bih smeo da ulazim u neke zakonske regulative da ne ispadnem glup pored ljudi koji to znaju mnogo bolje, ali cini mi se da to svuda funkcionise na isti nacin. Svuda u svetu imas u drzavi po jednu akreditovanu agenciju koja je u sklopu evropske i svetske agencije za zastitu autorskih prava. Svi izdavaci, emiteri i ko sve vec, moraju da imaju ugovor sa tom agencijom i da joj podnose dnevno svoje plej liste ili kako to vec funkcionise u svetu preko kodiranih plejera direktno u glavnu bazu podataka. Na osnovu broja emitovanja i po jos nekim parametrima (ovo zaista mora neko strucan da objasni jer su u pitanju neki koeficijenti), oni ubiraju novac, skladiste ga na kod sebe (sto ni meni nije jasno zasto, osim zbog njihovog licnog interesa), a kad se nakupi suma ili kad dodje vreme kada oni obicno prebacuju na racune autora, stize ti honorar. Ovde je to (kako kome) jos uvek prilicno mala cifra zato sto emiteri ne postuju zakon, ali on fakat postoji sve ove godine, tako da fakticki, mi, kao i uvek, izmisljamo tocak, tj nacin kako naterati ljude da postuju zakon (u normalnim sistemima postoje cak i kazne za to... Mi smo fini, ne bismo da se zameramo...).
Mislim da ce zahvaljujuci mentalitetu ovdasnjih ljudi i jos ponekom ometajucem faktoru, proci jos dosta vremena dok to sasvim ne zazivi kod nas. Treba dosta hrabrosti da se nekome ko drma i uzduz i popreko muzickom ("muzickom") scenom sasuti u lice da je od poslednjih 10 pesama barem 5 "pozajmljeno" (da ne sirim, postoje valjda ljudi nadlezni za to...), a jos vise me brine sto takvih ima i u Sokoju, pa mi i to ukazuje na blago odlaganje dugo ocekivanih reformi (citaj: "Pocetak primene postojecih zakona")
Iskreno, ne bih smeo da ulazim u neke zakonske regulative da ne ispadnem glup pored ljudi koji to znaju mnogo bolje, ali cini mi se da to svuda funkcionise na isti nacin. Svuda u svetu imas u drzavi po jednu akreditovanu agenciju koja je u sklopu evropske i svetske agencije za zastitu autorskih prava. Svi izdavaci, emiteri i ko sve vec, moraju da imaju ugovor sa tom agencijom i da joj podnose dnevno svoje plej liste ili kako to vec funkcionise u svetu preko kodiranih plejera direktno u glavnu bazu podataka. Na osnovu broja emitovanja i po jos nekim parametrima (ovo zaista mora neko strucan da objasni jer su u pitanju neki koeficijenti), oni ubiraju novac, skladiste ga na kod sebe (sto ni meni nije jasno zasto, osim zbog njihovog licnog interesa), a kad se nakupi suma ili kad dodje vreme kada oni obicno prebacuju na racune autora, stize ti honorar. Ovde je to (kako kome) jos uvek prilicno mala cifra zato sto emiteri ne postuju zakon, ali on fakat postoji sve ove godine, tako da fakticki, mi, kao i uvek, izmisljamo tocak, tj nacin kako naterati ljude da postuju zakon (u normalnim sistemima postoje cak i kazne za to... Mi smo fini, ne bismo da se zameramo...).
Mislim da ce zahvaljujuci mentalitetu ovdasnjih ljudi i jos ponekom ometajucem faktoru, proci jos dosta vremena dok to sasvim ne zazivi kod nas. Treba dosta hrabrosti da se nekome ko drma i uzduz i popreko muzickom ("muzickom") scenom sasuti u lice da je od poslednjih 10 pesama barem 5 "pozajmljeno" (da ne sirim, postoje valjda ljudi nadlezni za to...), a jos vise me brine sto takvih ima i u Sokoju, pa mi i to ukazuje na blago odlaganje dugo ocekivanih reformi (citaj: "Pocetak primene postojecih zakona")
Hvala ,sad mi je dosta jasnije jos samo da razjasnim ovu misteriju:) oko ugovora o iskljucivom ustupanju autorskih prava .
perun
21-11-2006, 09:53 PM
Hvala ,sad mi je dosta jasnije jos samo da razjasnim ovu misteriju:) oko ugovora o iskljucivom ustupanju autorskih prava .
Ma, ne ustupas ti nikome, pogotovo SOKOJu, autorska prava, vec im dajes (potpisivanjem ugovora) pravo ili punomoc da oni prikupljaju tvoj novac od tvojih prava!!! Jer nemoguce je da sam to radis! Ti svoja prava ustupas Diskografskoj kuci, potpisivanjem ugovora o izdanju ili mozda nekom izvodjacu, na odredjeni period za odredjeno "trziste"... Ako si uzeo pare!
Konkretno me bune chlan1 i chlan4 ugovora o iskljucivom ustupanju imovinsko-autorskih prava .
http://www.sokoj.org.yu/htm/autori1.htm
perun
21-11-2006, 10:02 PM
Konkretno me bune chlan1 i chlan4 ugovora o iskljucivom ustupanju imovinsko-autorskih prava .
Jebiga, zovi SOKOJ, pa reshi misteriju!
Ma, ne ustupas ti nikome, pogotovo SOKOJu, autorska prava, vec im dajes (potpisivanjem ugovora) pravo ili punomoc da oni prikupljaju tvoj novac od tvojih prava!!! Jer nemoguce je da sam to radis! Ti svoja prava ustupas Diskografskoj kuci, potpisivanjem ugovora o izdanju ili mozda nekom izvodjacu, na odredjeni period za odredjeno "trziste"... Ako si uzeo pare!
Rekao si da ne ustupam nikom nista ,a u ugovoru ne stoji tako.(sad me najvise zbunjuje sto nisam nasao neki drudi ugovor na kom ne ustupam nikom nista)
Da li si ti nesto potpisivao sa njima i shta ?
perun
21-11-2006, 10:25 PM
Rekao si da ne ustupam nikom nista ,a u ugovoru ne stoji tako.(sad me najvise zbunjuje sto nisam nasao neki drudi ugovor na kom ne ustupam nikom nista)
Da li si ti nesto potpisivao sa njima i shta ?
Pa ne ustupas!!!
To je tipski ugovor koji je potpisalo nekoliko hiljada autora, nije pravljen da bi TEBE neko zajebao! Naravno da sam ga potpisao, jos pre 8 godina. Doduse, tad nije bio ugovor, vec "ovlascenje"...
Naravno, obzirom da smo dugo u poslu, da imamo preko 300 uradjenih i objavljenih aranzmana, sve je "transformisano" u Ugovor! Onda kada su ga sastavili i ponudili!
Ako sam mogao ja, i hiljade drugih, mozes i ti!
Ajd... Zovi SOKOJ, najbolje... Pa ih pitaj zasto hoce da te zajebu!?
uffff ajde recite mi da sam glup i lud ,lakse cu podneti:banghead:
uffff ajde recite mi da sam glup i lud ,lakse cu podneti:banghead:
U stvari jasnije je:rotfl: ono ovlascenja je bitna rec :rotfl:.HVALA
/moderator
sledeci put koristi edit funkciju umesto pisanja nekoliko uzastopnih poruka
Arthur
22-11-2006, 12:51 PM
inače, iz iskustva znam da na zapadu stvari funkcionišu maalko drugačije.. devojka koja je radila u SonyBMG u Njujorku mi se klela da se kod njih autorska prava za emitovanje, prodaju JEDNOKRATNO.. tačno je da se prave košuljice i da se to naplaćuje, ali te pare ne idu direktno proporcionalno autorima... i Apatrid utd. (www.fcapatrideutd.com), koji su ovog leta izdali za francuski Maka Sound su mi nešto tako napomenuli, jednokratnu nadnoknadu za emitovanje ... i to je još bilo komplikacija, jer time nisu prodali sva prava, jer ih taj neko (državna agencijA) ne štiti od piraterije, tojest, sam bend bi morao da krivično juri i tuži neovlašćeno emitovanje i druge zloupotrebe. ovo znam jer su im kasnije nudli značajno veću sumu (izdavači), da bi im prodali ta još veća ovlašćenja, te ih sam izdavač onda štiti od zloupotreba..
vlado
26-11-2006, 09:43 AM
@arthur
to sto ti pricas je ustupanje prava publisheru koji kasnije ubira tantjeme od drustava(kao sto je npr.Sokoj)
cim prica ima veze sa Sony i sl. u pitanju je cuveno dranje ili odvaljivanje od strane publishera
ti se i ovdje mozes odreci prava svom izdavacu ako si dovoljno glup-kao sto su mnogi bili i jos uvijek jesu. Na srecu, po novim izmjenama zakona koliko god se ti odrekao tvojih je uvijek 50%
to da znate
a publishera se dobro cuvajte, to su paraziti koji nista ne rade a uzimaju tvoj novac obecavajuci, obecavajuci...
bice to vrlo brzo na svom mjestu-krvavo radimo ali BICE!
do not mix frogs and grandmothers! :)
btw, sinoc sam se vratio iz Sofije gdje se odrazavao "Cisac East-european work group" svih okolnih drustava gdje sam bio prisutan u ime Sokoj-a(uz vd.direktora i dvije zene iz IT sluzbe koje su imale training). Mogu vam samo reci da su svi pozdravili novu gardu i pokazali spremnost da pomognu maksimalno. Cak i sam Cisac. Inace, sastanak je bio veoma korisan u smislu razmjene iskustava kao i ponovno ukazanom povjerenju u Sokoj od strane Cisac-a i drugih drustava. Ima sanse da na proljece mi budemo domacini pa bi u tom slucaju organizovali ozbiljnu tribinu gdje bi svi koje to zanima mogli doci i cuti od svih tih megafaca kako to ustvari ide.
pozz
DaBear
26-11-2006, 01:03 PM
inače, iz iskustva znam da na zapadu stvari funkcioni?u maalko drugačije.. devojka koja je radila u SonyBMG u Njujorku mi se klela da se kod njih autorska prava za emitovanje, prodaju JEDNOKRATNO.. tačno je da se prave ko?uljice i da se to naplaćuje, ali te pare ne idu direktno proporcionalno autorima... i Apatrid utd. (www.fcapatrideutd.com) (http://www.fcapatrideutd.com)), koji su ovog leta izdali za francuski Maka Sound su mi ne?to tako napomenuli, jednokratnu nadnoknadu za emitovanje ... i to je jo? bilo komplikacija, jer time nisu prodali sva prava, jer ih taj neko (dr?avna agencijA) ne ?titi od piraterije, tojest, sam bend bi morao da krivično juri i tu?i neovla?ćeno emitovanje i druge zloupotrebe. ovo znam jer su im kasnije nudli značajno veću sumu (izdavači), da bi im prodali ta jo? veća ovla?ćenja, te ih sam izdavač onda ?titi od zloupotreba..
U USA se (verovali ili ne!!) jos uvek ne placa (izvodjacima i autorima) emitovanje na radiju!! To tamo vide kao da im radio daje besplatnu reklamu...!! Oni se bore u zadnje vreme da dobiju ta prava!!
U Engleskoj - druga prica! Cene za emitovanje variraju drasticno. Drzavni BBC Radio 1, placa najvise (oko ?50 po jednom emitovanju!!!) ali i pustaju malo. Ako si u top 20, mozes da ocekujes 50-ak pustanja nedeljno - jos uvek mega lova!!)...zato neke komerc stanice, kao KISS FM ili Capitol placaju po 20p po emitovanju...ali ako je hit - nakupi se puno.
Arthur
27-11-2006, 12:20 AM
@vlado
da li to konkretno znači da ti i tamo možeš ostati vlasnik svojih prava i naplaćivati ih proporcionalno emitovanju? Da li se to uopšte praktikuje? pošto sam skontao da im ovakve uslove nameću upravo izdavači..
@daBear
da li onda u USA te stanice uopšte plaćaju nekome nešto?
i da li u UK te pare idu izdavačima, publišerima ili samim umetnicima?
DaBear
27-11-2006, 02:05 AM
@daBear
da li onda u USA te stanice uop?te plaćaju nekome ne?to?
i da li u UK te pare idu izdavačima, publi?erima ili samim umetnicima? [/quote]
Ne placaju nikome nista! Ali ko sto rekoh, bore se za te pare..
Ovde - ako imas publishing ugovor, publisher ubira pare za tebe kao kompozitorima (uzme njegov deo 25-50%) i ostatk tebi. Varijanta 2 - napravis ugovor sa PRS-om...i oni ubiraju za tebe (minus 10%)..ali nisu toliko probojni kao pravi publisheri..
Izdavac takodje dobija pare za emitovanje (koriscenje njihovih snimaka) , ali od druge fime, PPL
A kao izvodjac (ako si pevao i svirao) opet dobijas nesto, od trece agencije...ima za svakoga! Ali samo ako je hit!
zoolander
27-11-2006, 03:21 AM
Koja je točno funkcija tih pabli?era,nemrem ih nikam strpat,kaj oni rade,kakva je njihova veza sa izdavačima,odnosno umjetnicima?
Publisher (eng) = Izdavac (srh) :)
zoolander
27-11-2006, 08:26 AM
Publisher (eng) = Izdavac (srh) :)
A to je znači isto,bunilo me malo u nekim postovima se nabrajaju i pabli?eri i izdavači,pa reko da nisam nekaj pomje?al :rolleyes:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.