Steka
31-10-2006, 06:56 PM
CAo Dragane,
da li si ikada miksao darbuke, perkusije u matrici i koji bi mi dao savet za naprimer EQ i kompresovanje kao i jacinu (volume) ???
bassystem
01-11-2006, 04:00 PM
da, naravno, snimao sam dosta svojih perkusija (darabuka, đembe, shaker...) pa čak i neke šerpe, tegle, ...koje zvuče i interesantnije od pravih perkusija...
http://www.djbassystem.com/rumski/serpe.mp3 (ovo je nešto što sam za van gogh davno radio...izvuko sam neku staru verziju i pojačao te šerpe da čuješ...ovo je neka radna verzija, jer sam dosta toga u međuvremenu izbrisao...nije baš najtačnije odsvirano, ali se čuje divan, plemeniti zvuk šerpi različitih promjera...poslije snimanja smo u njima fino samice podgrijavali:D )
đembe i turska darabuka (ona limena) imaju dosta niskih frekvencija (kad se udari na određeni način) pa ako ih miksaš u normalnoj matrici, potrebno je da im staviš low cut. Inače se dosta mute sa basom i kick-om...mada ih ja volim u full rangeu, te ih takve puštam u pauzi basa ili na početku (dok ne uđe bas)
ona druga najrasprostranjenija (arapska, egipatska...) nema baš toliko basa i po meni ima ljepši ton on turske (mada sve zavisi od instrumenta i štima) pa su zahvalnije za rad. Zavisno od matrice, uglavnom im podižem neke visoke ili srednje visoke da izađu u matrici...
bongosi imaju prodoran zvuk, pun srednjih i visokih pa uvjek fino izađu u miksu
ako su lead instrumenti, onda ih stavljam oko sredine i same, a ako su perkusivni (kao pratnja) onda obično lijevo i desno, ili dva slična perc instrumenta (recimo lijevo dara desno bongos...) ili dva slično odsvirana ista instr. (recimo dvije darabuke koje slično sviraju)...isto radim ako koristim shakere, egg...uvjek ih stavim LR i napravim neku ravnotežu, sa sličnim frekventno-perc elementom (na primer, stavim shaker na suprotnu stranu od HH)
shaker, egg, tambourine...uglavnom hi pass-ujem, jer i onako nemaju ništa u basovima...eventualno im dodam visoke ako fale
volume, naravno zavisi od uloge...ako treba da budu efekat u pjesmi (promjena raspoloženja, novi dio...) onda ih pojačam...ako imaju ulogu ritma, onda su obično tiše, i u malom prostoru (znači stavim room na njih, i to dosta wet...malo ih na taj način "odaljim")
a što se tiče kompresora, onda je to malo veća filozofija, naravno, opet sve zavisi od uloge i tempa pjesme...ako hoćeš da se čuje komplet, dug zvuk recimo đembeta, onda mu staviš neki normalnno setovan kompresor, sa atakom 0s...ako hoćeš da napraviš veću dinamiku i da pojačaš efekat ritma (recimo ako je matrica dosta ravna dinamički, a hoćeš da imaš više ritma, udarca,...) onda povećavaš iznos ataka, do željenog efekta...isto tako namiještaš i release...ako hoćeš da ti je zvuk dinamički što ravniji (da čuješ i udarac i kasniji zvuk instrumenta, znači i onaj jaki udarac kad udariš rukom, i ono što ostane iza (pod uslovom da nisi denfovao kožu) vibiriranje kože) onda povećaš release, atak na nuli...ako ti je bitan samo udarac, a smeta ti kasniji zvuk vibriranja kože onda skratiš release...mada je u tom slučaju mnogo pametnije koristiti expander...on ima suprotan efekat od komp. Izdvaja ti samo udarac, a stišava šum ili kasniji zvuk instrumenta, ako ti nije bitan... Sve zavisi kakva je svirka (da li se samo udara i slapuje (i ako je bitan samo taj perc.elemenat) u tom slušaju ti i ne treba komp. ili se i udara, ali i recimo koristi povlačenje prstima preko kože (taj zvuk je vrlo tih, ali lijep i efektan...) onda ti treba kompresor da smanjiš razliku izm. ta dva zvuka koja su dinamički mnogo različiti...
ako je u pitanju brza i uglavnom glasna svirka, onda ti kompresor i ne treba...
ne znam koliko imaš iskustva u snimanju takvih instrumenata, ali probaj da zamisliš koliki je peak zvuka kad udariš darabukom pored mikrofona...a onda moraš da namjestiš mic i nivo da ne pikuje, a u isto vrijeme da hvata i najmanje povlačenje prstima preko kože.......spas u tom slučaju je kompresor
ako hoćeš mogu da snimim nekoliko primjera, pa da vježbaš....ili ti to već radiš, pa te zanima kako ih ja miksam? Ovo je nešto na tu temu u kratkim crtama, pa me pitaj ako ti je nešto interesantno, ili misliš da sam nešto preskočio
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.