View Full Version : Preko kamene vune
Zdravo ljudi
moram pitati nesto sto me veoma zanima
interesujem se za akustiku tek od nedavno, al sam procitao sve do cega sam mogao da dodjem, i evo sad sam stigao i do ovog sajta, i veoma sam hepi zbog toga:)
e sad... treba nesto i da se radi posto se sve to procita... to jest da se primeni
Naravno kao i vecina osoba ovde procitao sam i projekte za pravljenje Absorbera od mineralne vune i bass trap-ova itd, znate od onoga Ethana i ostalim forumima
Koliko sam mogao da razumem od svih tim stvari razumeo sam... ali ono sto me najvishe gnjavi je sledece:( ... ne mogu da shvatim kako svi ti ljudi tamo kache tu staklenu vunu kao da je zlato... mislim... okej, ja cu da uradim neku izolaciju i tako dalje nebitno ( napravicu josh jedan zid i u njega staviti vuni pa onda gips ploce i dobro. Ali pricam o onim plocama vune koju sma video da stavljaju na zidove kao da su leonardove slike. Ali ne ogu da se nateram da poverujem kako je to bezopasno... a nisam ni nashao neke zvanicne podatke koji me ubedjuju bash da je to najzdravije.
Tako da sad lupam glavu sta da cinim.
Svi nesto, kao, stave preko toga tkaninu neku ili mozda josh nesto i kao sve je u redu... ali BRE najsitnija vlakna koja tu i "navodno" prave stetu su velicine od otprilike par mikrometra ( ne beh da vredjam niciju inteligenciju... ali to je milioniti deo metra):o . eeej... okej okej znam da necu da sedim na toj vuni i da je koristim kao kauc, ali treba da veci deo sobe( u kojoj spavam, jedem i provodim veci deo vremena) ispunim tim cudom.
U stvari ja sam se raspisao a zanima me samo jedno ako neko moze da da misljenje. Kada bih presvukao vunu necim kao sto je kesa za djubre iliti slicnim materijalom, koliko bih smanjio efikasnost vune tojest absorbera? Jer probao neko mozda neshto slicno ili ak se razume neko neko molim vas savetujte ( naravno pricam o ovoj "cvrstoj" vuni)
aj nadam se da ne gnjavim previshe:D
uzdravlje
lesha
29-10-2006, 08:44 PM
ne mogu da shvatim kako svi ti ljudi tamo kache tu staklenu vunu kao da je zlato...
jesi li siguran da je staklena vuna u pitanju?
btw, dobrodosao.
hvala na dobrodoshlici:)
da
siguran sam da je staklena vuna. ima ona kao vata "razbacana, a ova druga sto se koristi je kompresovana u plocama... kamena i mineralana su otprilike isto sto i staklena manje vishe
auuuuu :o tek sad vidim koje sam pravopisne greshke i gluposti otkucao
tastatura mi je otisla dodjavola
nadam se da je razumljivo ovo sto pishe na kraju prvog posta... jer to je ono glavno:D
Pricali smo o tome nekad:)
Ono sto ja ucih u shkoli - staklena vuna je kancerogena i kao takva se vec 20 godina ne koristi za upotrebu na mestima gde moze doci u kontakt sa ljudima. Ono sto buni je ostatak terminologije- kao sto sve kalkulatore zovu digitron, a XLR konektore Kenon (canon), tako i mineralnu vunu zovu staklena. Ono sto bih ti ja preporucio- raspitaj se o azmafonu, ima na forumu bezbroj tema o njemu, vidi mali google........ svi koji uposlednje vreme sredjuju studio (velika vecina), koriste upravo azmafon
dobrodosao;)
zvincic
29-10-2006, 09:36 PM
Pricali smo o tome nekad:)
Ono sto ja ucih u shkoli - staklena vuna je kancerogena i kao takva se vec 20 godina ne koristi za upotrebu na mestima gde moze doci u kontakt sa ljudima.
ne da NIJE kancerogena vec se i dan danas koristi naveliko...
btw. nesto zanimljivo, kome se da citati...
http://www.recording.org/ftopic-21013-days0-orderasc-0.html
mislim da ipak govorimo o razlicitim proizvodima..........
zvincic
29-10-2006, 11:27 PM
mislim da ipak govorimo o razlicitim proizvodima..........
fiberglass ilitiga staklena vuna, ne kamena ili mineralna
mislim da ipak govorimo o istim proizvodima
Arthur
30-10-2006, 01:36 AM
ono što si video da visi slobodno po zidovima je definitivno azmafon, najskuplji ali i najbolji od tih vlaknastih materijala.. ujedno nije štetan... staklena vuna se definitivno koristi, zapravo ja ovih dana naručujem 8 bala istih za bass trapove u mojoj sobi, i ideja jeste da ostane u najlonskom pakovanju u kome se i skladišti.. zapravo mislim da ću morati da je dodatno oblepljujem sa kesama za đubre i sl. Tolika količina vune ima najčešće namenu u apsorbciji niskih frekvencija, i njima najlonske i ostale preprepreke dokle god nisu čvrste, ne smetaju značajno... tako da opušteno.. za apsorbciju visokih idu neki drugačiji materijali, ili difuzori...
boggy
30-10-2006, 03:18 AM
Zdravo kok, dobrodosao na Forum.
Ima... ploce za podove od staklene vune, relativno cvrste i zadrzavaju oblik, zatim ploce sa poroznim papirom preko.
Kesom za djubre ces promeniti karakteristike tog apsorbera, ali ne u tolikoj meri koliko ces se zastiti od prasine koju pravi staklena vuna... slobodno stavljaj sve u kesu, jeftinijeg resenja nema, u smislu kvalitet/cena.
Ako zelis da to uneses u sobu u kojoj spavas, onda koristi Azmafon... ipak.
@arthur
Kace po svetu i te ploce od staklene vune... njima valjda nije stetna... ili ne znaju, ili su "pelcovani"....
pozdrav
bogi
boggy
30-10-2006, 05:07 AM
.......
Nemam pojma da li je kancerogena ili nije, ZNAM da je izuzetno neprijatno raditi sa njom, pa cesanje, pa bude jos gore... leti je najgore... i tako to... lekovita nije sigurno...
Zvincic je u pravu, staklena vuna, narocito ona mekana, se koristi naveliko u poslovnim prostorijama koje se sagrade za dva tri meseca... ne moze brze i jeftinije...
pre par meseci... na Porsche-ovom salonu su koristili onu roze (pink), video sam dok je nisu pokrili :)
pozdrav
bogi
RetroMan
30-10-2006, 05:38 AM
Kesom za djubre ces promeniti karakteristike tog apsorbera, ali ne u tolikoj meri koliko ces se zastiti od prasine koju pravi staklena vuna... slobodno stavljaj sve u kesu
Andy Munroe se ne bi slozio sa ovim, naime ja sam ga to isto pitao, i rekao je da bi se stavljanjem plastike dobila neka vrsta membrane resonator-a, sto ni u kom slucaju nije dobro za visoke frekvencije, a za basove ne cini nista, posto je suvise tanka.
RM
boggy
30-10-2006, 05:54 AM
....za apsorbciju visokih idu neki drugačiji materijali, ili difuzori...
Ne, gresis, difuzori ne sluze za apsorpciju visokih, doduse apsorbuju ih do neke mere kao i svi materijali, ali nije im to namena.
Difuzori sluze za formiranje difuznog zvucnog polja, ili razbijanje refleksija od ravnih povrsina na "sve strane"... psihoakusticki izazivaju utisak "sirenja" sobe, odnosno utisak da si u vecem prostoru nego sto stvarno jeste... najgrublje receno...
Apsorpciju visokih mozes uraditi veoma lako, vunenom (chojanom) zavesom... obaska... oni, zbog sweet spota od zvucnika, uticu u jako maloj meri u ukupnim refleksijama u sobi, i to najvise od zadnjeg zida, iza tvojih ledja kada slusas.
I dalje je najveci problem apsorbovati NISKE frekvencije, one traze veliku kolicinu materijala u svakom slucaju, a samim tim i puno para...
Ono sto se najcesce uradi sa sobama na ovim prostorima, je "tretman" do nekih 300Hz (deset santimetara "necega" na zidovima), ispod toga pocinju problemi... i najcesce se jako "ubiju" refleksije od visokih, a deo mida, donji mid, i sav bass ostane sa svojim rezonancijama, skoro bez ikakvog tretmana... i primetih da takve sobe obicno nazivate "mutavim" i "mumlavim" (kada su sobe za snimanje u pitanju)... jer je prirodnim reverbima oduzeto skoro sve sto im daje jasnocu i preciznost, a ostalo je ono sto vas tera da mikrofone priblizavate izvoru zvuka... eto... slobodan sam da primetim, iako nemam licnih iskustava, nego slusam korisnike...
Moj je savet... borite se sa bassovima ako vec hocete apsorpciju, a ostalo ostavite na miru! Znaci materijal merite u metrima kubnim a ne u metrima kvadratnim,... skupo? E... pa sta ja tu mogu? :)
pozdrav
bogi
boggy
30-10-2006, 06:07 AM
Andy Munroe se ne bi slozio sa ovim, naime ja sam ga to isto pitao, i rekao je da bi se stavljanjem plastike dobila neka vrsta membrane resonator-a, sto ni u kom slucaju nije dobro za visoke frekvencije, a za basove ne cini nista, posto je suvise tanka.
RM
Da, jasno... ali.... preko kese se moze staviti sloj (vunenog) tekstila, tako da se nepovoljan uticaj moze smanjiti relativno lakom apsorpcijom visokih.... mozda je najbolje "dzemper" da mu se nashtrika :)
Inace, ajd' i ja da malo teoretisem, ta membrana IMA uticaja i na bassove, najvise u domenu protoka vazduha, bez obzira na talasnu duzinu (zaboravimo na frekventni domen i predjemo u vremenski), i tada imamo da folija sprecava SLOBODAN protok vazduha kroz prostor prepun staklenih vlakana ali POROZAN... tako da uticaj postoji, i to najvise na "karakter" i efikasnost... bass trap onda "radi" samo na pritisak koji mu prenese membrana, ali ne i na slobodan protok vazduha... koga vazduho-nepropusna membrana sprecava jer se ne moze kretati slobodno... Ova teorija je poprilicno obradjivana po belom svetu u domenu internog dampinga za zvucnike...
Prica o balama staklene vune u originalnom najlonu je nastala kao cost sensitive savet za Arthura, jer sa onim problemima koje on ima, jeftiniji bass trap ne moze dobiti nigde... govorimo o par stotina eura za OSAM velikih i jos uvek izuzetno efikasnih... a i mogu se lako prenositi sa mesta na mesto :)
Mislim da je najbolje ovakve stvari probati u praksi...
frekventni opseg koji mi cujemo je kontinualan i sa neogranicenom kolicinom detalja i pod-opsega... pitanje je kompromisa... sto manji kompromis to bolji... a treba poznavati i konkretne slucajeve i probleme koji korisnici imaju... jako se tesko mogu davati generalni saveti koji pocinju sa "nikako nemoj to da radis...", jer sam za ovih godinu dana na Rumskom sam sebe (iako nisam Andy Munroe, naravno) demantovao previse puta, uvek sa nekim razlogom... tipa... kako coveku reci da ne ostavlja vrata iza sebe u setupu slusanja, ako mu jedino preostaje da onda ulazi kroz prozor u sobu... itd...
Teorija je jedno, i ako nije primenjiva u praksi, dzaba nam doticna teorija... covek ima problem, nesto ga "boli", treba mu pomoci, a to vrlo cesto nema mnogo veze sa odbranom teorija, a ponajmanje doktrina, i to pogotovo u akusitici....
Nista, zahvali Andy Munro-u na (ispravnom) savetu, i pozovi ga na Rumski, da smislja "supersonicna" akusticka resenja za exYU sirotane koja kostaju do "par stotina eura", jer (ti sirotani) jedino raspolazu "beskonacnom" zivotnom energijom kao konvertibilnom valutom i imaju po deset prstiju trapavih za bilo sta drugo osim muzike... a sve sto im preostane, "spucaju" na mikrofone, preampove i kompresore.... :) :o :p
pozdrav
bogi
zvincic
30-10-2006, 09:28 AM
Nemam pojma da li je kancerogena ili nije, ZNAM da je izuzetno neprijatno raditi sa njom, pa cesanje, pa bude jos gore... leti je najgore... i tako to... lekovita nije sigurno...
iritantna jest, ali kancerogena nije
sto opet ne znaci da mozes skinuti majicu, ne staviti masku i rezati je u zatvorenom prostoru do mile volje
mislim, mozes...
zato je i izmisljena kamena/mineralna vuna koja meni npr. uopce ne smeta...radio sam ovo ljeto sa tvrdo presanim tervolom i sve pet!
ne svrbi, ne iritira...
Arthur
30-10-2006, 09:45 AM
DaNista, zahvali Andy Munro-u na (ispravnom) savetu, i pozovi ga na Rumski, da smislja "supersonicna" akusticka resenja za exYU sirotane koja kostaju do "par stotina eura", jer (ti sirotani) jedino raspolazu "beskonacnom" zivotnom energijom kao konvertibilnom valutom i imaju po deset prstiju trapavih za bilo sta drugo osim muzike... a sve sto im preostane, "spucaju" na mikrofone, preampove i kompresore.... :) :o :p
pozdrav
bogi
heh :banghead: :banghead:
prepoznah se... :D
Vidim ja, da čim se ne upustim u detalje odmah budem pogrešno shvaćen i preslišan, al ako, dobro je za ostale korisnike.. naime, jako dobro znam razliku između apsorbcije i difuzije visokih, i jednostavno sam preskočio celu zavrzlamu objašnjavanja zanemarljivosti apsorbcije visokih spram difuznog zvučnog polja... no nisam bio dovoljno precizan.. inače, neka cifra koju sam načuo je oko 1300din po bali staklene vune Isover... što mu dođe ispod 200e za 8 komada, tojest, komplet ćoškove od prostorije...
boggy
30-10-2006, 10:01 AM
heh :banghead: :banghead:
prepoznah se... :D
Heh... :p
Vidim ja, da čim se ne upustim u detalje odmah budem pogre?no shvaćen i presli?an, al ako, dobro je za ostale korisnike.. naime, jako dobro znam razliku između apsorbcije i difuzije visokih, i jednostavno sam preskočio celu zavrzlamu obja?njavanja zanemarljivosti apsorbcije visokih spram difuznog zvučnog polja... no nisam bio dovoljno precizan..
Ok... nema problema...
inače, neka cifra koju sam načuo je oko 1300din po bali staklene vune Isover... ?to mu dođe ispod 200e za 8 komada, tojest, komplet ćo?kove od prostorije...
Nadam se da nisi trazio popust za "vecu" kolicinu? :rotfl::rolleyes::p
Mada... proveri ti i Ursu za svaki slucaj... mozda su oni jeftiniji za koji dinar! ;):mrgreen:
pozdrav
bogi
Arthur
30-10-2006, 10:33 AM
nisam... ;)
boggy
30-10-2006, 10:34 AM
ma daaj.. ko još čita crvena upozorenja na sajtovimaa... pa to je samo za debilee :D
ma da,... uzgred, promasio si thread ;)
pozdrav
bogi
Arthur
30-10-2006, 10:37 AM
učinilo ti se :twisted:
umoran si :D
poZ svima
hvala na savetima
evo usput neki linkovi koje sam nashao
to da li je kanzerogena ili ne je diskutabilno i nije me toliko zanimalo da ode tema u tu stranu. sada ako gledas ZVANICNO - nije "kancerogena"... ali 1994 je bila proglasena kancerogenom... pa sad opet 2001 cini mi se nije vise na listi tih toksicnih stvari
ali kazem to je sve corava posla:banghead: nisam ni mislio da je zdrava kao leba
i ne znaci mi mnogo to etiketiranje americkih agencija koje su zaduzene da objavljuju svoje nalaze... pogotovo kada su tako raznovrsni i neodlucni... mislim... takvi materijali se koriste vec decenijama u izolaciji i ostalim oblastima... i sta sad oni ce kao da objave svom tom narodu iz vedra neba kako je to losh materijal itd itd. opet ja kazem jedno pa odem u drugom smeru ko sa ovom temom :D
http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp161.html#
www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp161-c6.pdf
http://www.atsdr.cdc.gov/DT/fibrous-glass.html#top
nego hvala sto ste mi rekli ovo za najlon preko vune... to me je zanimalo
@ boggy
fala na dobrodoslici
jeste na te cvrste ploce fiberglassa mislim
ma i ja sam zakljucio da tu nema efekta istog kao kada nije upakovan u najlon
samo odbijam da se pomirim sa time;) skapirao sam cim nema protoka vazduha nema ni istog efekta... a cuo sam da bash upijaju zvuk kao crne rupe... puno ljudi ih koristi.
Ja ci dalje da ih stavim u bass trap-ove u coshkove mislim sa ivericom ispred i lepo da ih sklopim bez ikakvih rupa
a za ovo ovako da ih kacim po zidovima samo sa presvlakama... ne znam videcu
bash mislim da mi nece koristiti mnogo za viskoke frekvencije ako ih umotam u nesto plasticno... prilicno sam siguran da ce se zvuk odbijati
a za azmafon... pa co sam ja za to odavno:D hvala na prporuci opet
videcemo sta ce biti. Najmanji je problem da ja odem po azmafon:)
nego me ovo gore izjedalo pa moro da pitam sta i kako...
ziveli
@ RetroMan
znaci kaze covek da bi se promenile karakteristike a?
Ne bi bila dobra za niske a odbijala bi visoke?
Pa jer bi cinila barem nesto... osim sto bi se talasala od buke:D ?
boggy
30-10-2006, 04:31 PM
...............
@ boggy
fala na dobrodoslici
jeste na te cvrste ploce fiberglassa mislim
ma i ja sam zakljucio da tu nema efekta istog kao kada nije upakovan u najlon
samo odbijam da se pomirim sa time;) skapirao sam cim nema protoka vazduha nema ni istog efekta... a cuo sam da bash upijaju zvuk kao crne rupe... puno ljudi ih koristi.
Ja ci dalje da ih stavim u bass trap-ove u coshkove mislim sa ivericom ispred i lepo da ih sklopim bez ikakvih rupa
a za ovo ovako da ih kacim po zidovima samo sa presvlakama... ne znam videcu
bash mislim da mi nece koristiti mnogo za viskoke frekvencije ako ih umotam u nesto plasticno... prilicno sam siguran da ce se zvuk odbijati
Mislim da to nije nikakav problem da se proba,... jednostavno, ako ih vec stavljas iza iverice u bass trapove, pa probaj ih i na zidovima, sa kesom ili bez nje... ALI preko kese stavi neki vuneni materijal ili coju... i mislim da neces imati neki veliki problem... karakteristike se razlikuju, to je neminovno, samo imaj jednu stvar u vidu, recimo, koliko su velike razlike bez icega i sa staklenom vunom u kesi i coji... ako tako posmatras stvari, onda ces se i sam uveriti da je ipak bolje i tako nego nikako... na to mislim sve vreme dok pisem o staklenoj vuni...
Znaci nemoj nista shvatati zdravo za gotovo, probaj i proceni na svoj sluh sta ti odgovara a sta ne... bez ulazenja u shvatanja mikro-pojava koje cine akustiku... sve sto radis sredjivanjem svoje akustike, radis za svoje usi, usi svojih saradnika i klijenata, te sa tim usima i probaj to sto si uradio... bez "predvidjanja"...
a za azmafon... pa co sam ja za to odavno:D hvala na prporuci opet
videcemo sta ce biti. Najmanji je problem da ja odem po azmafon:)
nego me ovo gore izjedalo pa moro da pitam sta i kako...
ziveli
Azmafon je ODLICAN, ali je u odnosu na meku staklenu vunu skuplji... pa ko ima para moze ga koristiti do mile volje....
Zvincic "gura" kamenu vunu, ona je opet treca prica, isto dobra stvar,....
Realno gledano, ako cemo pravo, to su tri potpuno drugacija apsorberska materijala, izuzetno vredna, ali svaki radi malko drugacije... ai cene se razlikuju...
Cetvrto ne postoji, odnosno postoji ali je deset puta skuplje od Azmafona, i to su neki uvozni apsorpcioni materijali (dosta se koriste za bolnice u operacionim salama, posto zadovoljavaju neke specijalne kriterijume), i na kraju ostade Primacoustic... sa svojom cenom... i tu se prica zavrsava...
pozdrav
bogi
p.s. dobra zamena za staklenu vunu je cesljana ovcija vuna, ali tu imamo problem sa moljcima... i tako u krug...
RetroMan
30-10-2006, 08:07 PM
znaci kaze covek da bi se promenile karakteristike a?
DA, i sto je najgore, ne znas kako bi se promenile jer nemas performanse od kese.
Ne bi bila dobra za niske a odbijala bi visoke?
Ne, na basove nema nikakav uticaj, posto je tanka basovi prolaze kroz nju kao da ne postoji, znaci ako ti treba bas trap mozes da stavis ako si bas navalio.
Ali koliko sam ja shvatio ti si se raspitivao za Broad Band Absorber, jer to je ono sto stavljaju na zidove i prekrivaju tkaninom, i to veoma dobro i ravnomerno apsorbuje sve frekvencije od 125Hz pa na gore (10 cm guste vune), a ako se malo udalji od zida, ucinak je dobar i na nesto nizim frekvencijama.
Pa jer bi cinila barem nesto...
Nista korisno.
RM
boggy
30-10-2006, 08:11 PM
...
Nista korisno.
.....
Ovde si mislio samo na kesu na apsorber ili na kompletan apsorber od 10cm staklene vune u kesi?
Samo mi je nejasno, pa pitam
pozdrav
bogi
Retro u pravu si... jeste najgore sto ne zna kako bi se promenile karakteristike:(
ne, nisam mislio da li bih sma kesa absorbovala bass vec da li bih se ponasala slicno kao i iverica na pravom bass trap-u, jer znam da si pomenuo da bi se ponasala kao rezonator?
da dobro si me shvatio, jesam pricao o Broad Band Absorberima
@ boggy
mislim da je Retro mislio na kesu
BTW kako radi Azmafon... to jest jer ste ga probali, deluje mi OK ali cini mi se da je suvishe tanak???
RetroMan
30-10-2006, 08:31 PM
Ovde si mislio samo na kesu na apsorber ili na kompletan apsorber od 10cm staklene vune u kesi?
Pitanje se odnosilo na kesu, koja kod bass trapa ne cini nista korisno, a bitno kvari karakteristike Broad Band Absorber-a - 10 cm neke vune (najbolje kamene - najzdravija je).
RM
RetroMan
30-10-2006, 08:52 PM
ne, nisam mislio da li bih sma kesa absorbovala bass vec da li bih se ponasala slicno kao i iverica na pravom bass trap-u, jer znam da si pomenuo da bi se ponasala kao rezonator?
Da bi se ponasala kao pravi rezonator mora biti minimum 5kg po m2 tezine, i mora biti razmak (vazduh) izmedju nje i vune bar 0.5 do 1cm (naravno u hermeticki zatvorenoj kutiji), sto nije slucaj sa kesom koja je direktno naslonjena na vunu i suvise je tanka. Umesto plastike se moze koristiti sper ploca iste tezine, ako se zeli zivlji zvuk, a iverica tesko da moze sluziti kao rezonator.
BTW kako radi Azmafon... to jest jer ste ga probali, deluje mi OK ali cini mi se da je suvishe tanak???
Azmafon sam video, ali mu ne znam karakteristike. U principu kod odabira materijala za Absorbere najbitnija je gustina materijala i ako je gustina (kg/m3) ista, skoro da nema nikakve razlike izmedju najjeftinije vune i najskupljeg specijalnog sundjera. Sundjer je skup jer ne smrdi, zadovoljava protivpozarne kriterijume, lakse se montira i mnogo lepo izgleda. Znaci najbolje da stavis neku tvrdu (ali ne najtvrdju) vunu i preko nje nesto sto je iste ili manje gustine (kesa, iako tanka, ima vecu gustinu od vune) kao zastitu, to moze biti i tanak sloj Azmafona ili sundjera. To ce biti malo skuplje nego ako je samo vuna ali znatno jeftinije nego samo Azmafon, ili samo akusticki sundjer.
RM
boggy
30-10-2006, 08:59 PM
...
Moze se spajati, lepe se table jedna na drugu. ("tackasto" i "po negde"... samo da se ne raspadne, ne formiras "film" od lepka)
Jedino je "skalamerija" malo slabasna, odnosno, pocupa se pamuk ispod lepka, ako krenes silom, ali ako negde samo stoji, i niko ga ne odlepljuje, onda stoji bez problema, ne raspada se sam od sebe...
pozdrav
bogi
boggy
30-10-2006, 09:13 PM
.....
Azmafon sam video, ali mu ne znam karakteristike. U principu kod odabira materijala za Absorbere najbitnija je gustina materijala i ako je gustina (kg/m3) ista, skoro da nema nikakve razlike izmedju najjeftinije vune i najskupljeg specijalnog sundjera. .....
Specificna gustina azmafona je veca od 60kg/m³ (zavisi od vlaznosti, njihov podatak)
pozdrav
bogi
RetroMan
30-10-2006, 09:30 PM
Specificna gustina azmafona je veca od 60kg/m?
50 do 60 kg/m? je OK za Broad Band Absorber, da li mu znas cenu?
RM
boggy
30-10-2006, 09:33 PM
50 do 60 kg/m? je OK za Broad Band Absorber, da li mu znas cenu?
RM
tabla je velicine 1090x920
Ako je 1cm debljine, kosta oko 120din/tabli.
pozdrav
bogi
boggy
30-10-2006, 09:35 PM
vec je o tome pricano ranije... ovde imas jos neke podatke
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14260
pozdrav
bogi
fala na informisanju ljudi:)
javicu vam kako sam uradio na kraju
boggy
31-10-2006, 06:24 AM
fala na informisanju ljudi:)
javicu vam kako sam uradio na kraju
Nema na cemu i srecan ti rad!
Stavi i neku sliku ovde na forum, da vide ljudi kako si to uradio.
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.