Log in

View Full Version : Problem sa zujanjem i garancijom harda....

LAMPASH
27-10-2006, 12:28 AM
Kupio sam hard-disk Maxtor DiamondMax20 80GB.
Prodavac mi je dao garanciju na godinu dana a kada sam proverio na sajtu
proizvodjacha lepo pishe da proizvodjach garantuje 3 godine!!!
Zanimljivo je to da ovaj hard potpisuje Maxtor a proizvodjach je Seagate shto me malo buni
jer nisam bash u toku,verovatno imaju "deal".I na Seageat-ovom sajtu lepo pishe da je garancija za ovaj hard
3 godine.Da li da trazim od prodavca (koji sigurno nije uvoznik) garanciju od 3 godine,mislim,ima li
smisla jer vidim po oglasima da svi daju garanciju od godinu dana?
I zanima me od kada Seagate proizvodi Maxtor HDD-ove?

P.S.
Namontirao sam ovaj hard u kucishte na mesto koje mu je predvidjeno i ushrafio
sam ga sa obe strane kucishta,medjutim redovno chujem neko zvrndanje koje on proizvodi,kao da jako vibrira a zvuk je slichan npr.zaprljanom ventilatoru od kulera,
da li je ovo normalno ili treba da reklamiram prodavcu?Stari Maxtor od 30GB mi se ne chuje
sem kada glava chita i upisuje dok ovaj novi zvrnda samo tako iako glava miruje.

POZDRAV!!!

Reaper_NS
29-10-2006, 10:10 PM
Sto se prvog tice .. garanciju nema teorije da dobijes vecu nego sto ti oni kao po njihovim pravilima daju.. Jes da Maxtor ili Seagate ima garanciju od 3 godine ali verovatno ako direktno od zvanicnog distributera kupujes opremu....

Ja imam isto 3 Maxtora u kucistu i samo mi se jednom desilo da je hard od 120gb zvrndao tako bezveze... Jes da sam ga ja "silovao" raznim torrentima i neprestanom pisanju i citanju podataka 24/7. Kad sam digao ruke od njega i izvadio ga iz kucista i odlozio u fioku zujanje je prestalo :)
Kasnije sam opet silom prilika prikljucio hard i cudnim cudom hdd se ne cuje ni malo .. ni kad cita ni kad pise.. (u granicama normale)

Tako da od mene je savet da ne drzis sistem na tom hardu ili neke podatke koje ne mozes tako lako ponovo da nabavis...

Ovo je slucaj za X files..

P.S. Nadam se da nisam smorio :rotfl:

alavuk
29-10-2006, 10:33 PM
posto sam imao raznoraznih nesreca sa svojim hard diskovima dobro obratite paznju na koju struju stavljate vas komp znaci ako stavljate na produzni (monitor kompjuter) neka idu na zaseban utikac,drugo korak jeste da uzmete neko dooobro napanje , znaci to zujanje vam je do struje iskustvo !

LAMPASH
29-10-2006, 11:06 PM
posto sam imao raznoraznih nesreca sa svojim hard diskovima dobro obratite paznju na koju struju stavljate vas komp znaci ako stavljate na produzni (monitor kompjuter) neka idu na zaseban utikac,drugo korak jeste da uzmete neko dooobro napanje , znaci to zujanje vam je do struje iskustvo !
Nisam te oko ovog 2 bash najbolje shvatio ali nema veze...
Shto se tiche zujanja,pa rekao sam da nema veze sa glavom,sumnjam na motor harda jer se chuje kao poluzaribali ventilator,ono, na pola sekunde zzzzzz uchestalo.

backlog84
30-10-2006, 01:12 AM
Kupio sam hard-disk Maxtor DiamondMax20 80GB.
Prodavac mi je dao garanciju na godinu dana a kada sam proverio na sajtu
proizvodjacha lepo pishe da proizvodjach garantuje 3 godine!!!
Zanimljivo je to da ovaj hard potpisuje Maxtor a proizvodjach je Seagate shto me malo buni
jer nisam bash u toku,verovatno imaju "deal".I na Seageat-ovom sajtu lepo pishe da je garancija za ovaj hard
3 godine.Da li da trazim od prodavca (koji sigurno nije uvoznik) garanciju od 3 godine,mislim,ima li
smisla jer vidim po oglasima da svi daju garanciju od godinu dana?
I zanima me od kada Seagate proizvodi Maxtor HDD-ove?

P.S.
Namontirao sam ovaj hard u kucishte na mesto koje mu je predvidjeno i ushrafio
sam ga sa obe strane kucishta,medjutim redovno chujem neko zvrndanje koje on proizvodi,kao da jako vibrira a zvuk je slichan npr.zaprljanom ventilatoru od kulera,
da li je ovo normalno ili treba da reklamiram prodavcu?Stari Maxtor od 30GB mi se ne chuje
sem kada glava chita i upisuje dok ovaj novi zvrnda samo tako iako glava miruje.

POZDRAV!!!

Taj hard ako je jos uvek pod garancijom, odmah da vratis, za sta si dao pare!!!!!
Inace svi proizvodjaci daju garanciju na 3 godine, stim sto prodavci u nasoj zemlji nalaze hard diskove po nizim cenama koje su cuveni brandovi skartirali kao HP, Siemens, itd. Ne znam da li si cuo, da pocetkom prosle godine, jedna od tih firmi vratila Maxtoru par desetina hiljada hard diskova jer nisu zadovoljili njihove potrebe. Sta mislis gde su otisli i po kojim cenama? Eto ti odgovori zasto imas HDD sa garancijom od godinu dana, dok hard diskovi sa garancijom od 3 godine kostaju barem 30 evra vise.
Cuo sam da je Seagate otkupio Maxtor, tako da se oni potpisuju. ;)

Savet:

Uzmi WD, veoma su pouzdani, ja sam ga skoro uzeo, veoma je zahvalan i ima onaj perverzni zvuk kao kod Quantum Fireball-a (u dizanju pisti, kao avion, naravno posle se ne cuje).

LAMPASH
04-11-2006, 04:51 PM
Evo shta sam uradio:otkachio sam optiku(CDRW i DVD-ROM) i ostavio samo
hard-diskove da rade i ono zujanje,vibriranje i zvrndanje je nestalo:)
Znachi smanjio sam opterecenje napajanja(narodno od "300W") i vibracije harda su
nestale.E sad me zanima koliko to vuku struje dva optichka uredjaja koja nemaju
u sebi diskove,dakle prazni?
A novo napajanje mi ne gine:)
Pozdrav!