View Full Version : -= D'n'B =-
ProkDu
24-10-2006, 08:32 AM
Koliko znam (ispravi me ako gre?im), tvoj glavni izbor vezan za 'elektronsku' muziku je dnb*.
1. ?ta je to ?to te je privuklo tom izboru (sem ?to si sam (B)Bass-man ;))?
2. ?ta si prvo pomislio (reakcija) kad si prvi put čuo neku dnb pesmu?
3. Gornja granica BPM-a u dnb-u po tebi je ... (odn. ne ide? preko ... bpm) ?
... Sve ?to misli? da je zanimljivo reći na ovu temu (dnb)
:D
*dnb = drum 'n' bass
bassystem
24-10-2006, 01:43 PM
hehehe, divna tema...
pa početkom devedesetih sam izlazio u soul food...tamo sam prvi put čuo d?angl i odlijepio. to je bilo ne?to potpuno novo i interesantno. potpuno me obuzeo taj novi gruv, interesantan (do tada nisam mogao ni da pretpostavim da će tako neko da sječe i ubrzava lupove....vrlo muzikalno i interesantno) programing, basovi koji odvaljuju po prvi put u sabovima, sint bas glisovi (karakteristični za tu muziku) koji se spu?taju do 20hz, sve me to odu?evilo, jer ja volim da razmi?ljam o tome da muzika evoluira u ne?to novo i interesantno. mada je ta muzika bila vi?e za slu?anje i u?ivanje u novome manje za ples...
poslije sam slu?ao (2000god) roni size reprazent (bend) u italiji dok smo svirali (van gogh) na nekom arezzo wave love festival...nije mi se svidio, zvuk je bilo mutan, oni su svirali sa 4 laptopa, 2 sinta i kontrabass...međutim, odmah iduće godine on je nastupio na prvom velikom exitu...i ja znajući kako je zvučao u italiji, skoro da nisam ni oti?ao, stao sa strane. međutim, na exitu se pojavio sam, kao dj...kako je počep da pu?ta ploče, ja skočio sa stolice. to je bilo ne?to potpuno novo i kvalitetno. pu?tao je i hard core i komercijelniji dnb, ali za razliku od jungle-a, na ovo je itekako moglo da se skače...nastup je podijelio u 3, 4 bloka i ja sam tu odlijepio...ostali smo do kraja, i super se proveli, on je mije?ao brazil, klasični dnb, hard core, ali sve sa ukusom...mc je bio dinamyte, i taj nastup bih okarakterisao kao najbolji ikad...
u to vrijeme se pojavila i ona stvar "hide u", kosheen i moram priznati da nisam toga mogao da se naslu?am....to je bio komercijalniji dnb, ali je donio novu estetiku u dnb, koji je poslije postao klasika za bristolsku, londonsku scenu (to su oni duhovi na dobo?u...nadam se da mo?ete zamislit o čemu pričam)
i onda kad su na b92 učestano pu?tali sambasimm (fernanda porto, dj patife) i carolina carol bella (dj marky) definitvno sam se primio i na brazilski dnb...to mi je fenomenalna evolucija brazilskih sambi i bossa novi, a jo? kad sam dobio "brasilian job" dj marky-a, znao sam čime ću se baviti u budućnosti...taj disk sam čuo beskonačno mnogo puta i mislim da je najbolji miks ikada (?to se tiče dnb)...imao sam čak i priliku da na exitu pitam lično dj marky-a da li je on snimao one gitare u carolina c bella, međuim on mi je tada otkrio da je to stvar sa kraja ?ezdesetih, od jorge ben-a...ja naravno to nisam znao, mislio sam da je on semplovao nekog na ulici:)
mislim da je ovo vrlo dobra, energična muzika uz koju mo?e prilično dobro da se igra...?ao mi je ?to nije rasprostranjenija, ali to je ono o čemu ja često pričam...marketing, a i mnogi dj-evi koji samo pu?taju hard core doprinijeli su nepravednoj osudi dnb-a kao alternetivna, neslu?ljiva muzika...a nije tako, i ja se borim koliko mogu (dnb moram polagano da pu?tam, jer se ljudi odmah smore kad pustim ne?to tako...međutim, ako se stvori atmosvera, svi se fino provedu uz takvu muziku)
mislim da ni?ta br?e od 180bpm nisam napravio:)
Arthur
24-10-2006, 02:23 PM
hard d'n'b je kao i bilo koja druga vrsta, nisam siguran da su radovi Chrisa Lieblinga išta lakši za svariti.. ja lično najviše volim vokalni drum, koliko god tvrd ili mekan bio (ima dosta gotivnih novih skoro emo stvari), ali posle drugog piva sve što mogu da podnesem je samo naajtvrđi hard koji možeš smisliti.. Carolina i sl. je za puštanje po kafićima i fensi žurkicama, jedino što se dugo nije pojavilo ništa novo, čini mi se da je ceo brazilian trip umro... mada ni drum kao pravac nije daleko od toga...
ProkDu
24-10-2006, 02:45 PM
na ovo je itekako moglo da se skače...nastup je podijelio u 3, 4 bloka i ja sam tu odlijepio...ostali smo do kraja, i super se proveli, on je mije?ao brazil, klasični dnb, hard core, ali sve sa ukusom...mc je bio dinamyte, i taj nastup bih okarakterisao kao najbolji ikad...
Exit 2001 = Mc Dynamite = "Serbia, are you ready for the future" :D
Roni je razbio taj set. Ja sam svo vreme igrao, ?to obično ne radim, ali jednostavno nisam mogao da izdr?im. :hyper: :hyper: :hyper: Ono je za mene bio najjači nastup nekog DJ-a (iako nisam bio na mnogo nastupa). A, veče pre toga je bila GLO ekipa na čelu sa LTJ Bukem-om u Barutani, gde sam isto bio, i to je moj DNB vikend 'for life'. :hyper: :hyper: :D :D
To za marketing i DJ-eve si potpuno u pravu, jer ima čini mi se dovoljno 'egzoticnog' dnb-a koji bi mogao da se pu?ta. Zanimljivo je kako su Australijanci, pankeri, Pendulum-i, uneli rock elemenat u celu priču i napravi booom. :) Mislim da će se dnb tek razvijati, ba? upravo zbog tog me?anja ?anrova (pod?anrova). :)
Stvarno treba naći groove koji će da radi preko 180 bpm, a da se ne pređe u speed-break-core.
@Artur
da da, posle dva piva sve počinje da zvuči lepo, čak su i neke devojke koje inače smatram za ru?ne nekako lep?e posle dva piva, a tek posle 5-6, ma ljepotIce :rotfl: ;)
A ?to se tiče izumiranja dnb-a, to čemo tek da vidimo. :cool:
bassystem
24-10-2006, 03:42 PM
lepo:cool: :cool: :cool:
Boskovic
27-10-2006, 10:36 AM
Slazem se. Taj Ronijev nastup je bio mrkli mrak. Sjecam se par njih koji su tad odlijepili na DnB iako dolaze iz totalno druge priche.
Da nema ko sluchajno kakav snimak te noci, audio ili video?
bassystem
27-10-2006, 11:04 AM
čekaj??? Bole i ti si bio???
alavuk
27-10-2006, 11:43 AM
ed rush & optical ???? takodje na exitu
bassystem
27-10-2006, 12:32 PM
ed rush & optical ???? takodje na exitu
kojem? nisam ih slu?ao (na?alost, i njih volim)...mislim, kerbkrawler!!!!!!!!!
alavuk
28-10-2006, 02:19 AM
pa xmmm iste godine kad i moloko tj isto vece na istom stage-u :] mislim da su bili na main-u
bassystem
28-10-2006, 11:39 AM
na?alost, nisam bio tada...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.