PDA

View Full Version : reggae

alavuk
23-10-2006, 05:59 PM
e ovaj oduvek mi je bass u reggae muzici bio "misterija" kako dobiju tu fanki sirovost , odsviram ja nesto preko klavijature al' previse je cisto, koje su to "klasicne" skale sa kojim se dobija taj fank ? :]

Mitar 15 god. Vrbas

P.s. zelim da se dopisujem sa ostalim vrsnjacima koje vole rap , ua metal ! skupljam salvete i znacke , imam veliku kolekciju postanskih markica pa bi voleo da s menjam , moj internet sajt je mitar15@vrbas.co.yu

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

bassystem
23-10-2006, 10:20 PM
koliko se ja razumijem u reggae (rege, srpski??) u pitanju su obične skale (dur, mol, pentatonika, blues...) nego je fora u sub-bassu. To mi je nekako karakteristično za rege, odvrnu sabove i sviraju opu?tene, monotone linije...bilo bi dobro da mi uploaduje? neku liniju pa da poslu?am na ?to misli?!

alavuk
23-10-2006, 10:45 PM
ok ! samo trebace mi malo vremena da "razvrstam" ono barem po 30 sec. par pesama :]

Tiki the Boyler
24-10-2006, 08:38 AM
Mada ima nešto i u palm mutingu. Zar ne?

alavuk
24-10-2006, 09:37 AM
pazi sve je moguce, ionako vecina njih nije skolovana , tj brass sekcije uglavnom jesu,gledao sam dosta dokumentarca o raznim muzicarima svi iz brass sekcije imaju neku skolu tj svi su poceli u nekoj skolskoj sekciji i sl. ali ostali ko da su "rodjeni nauceni " za instrument sviraju a da nije brass sekcija :]

bassystem
24-10-2006, 11:28 AM
Mada ima ne?to i u palm mutingu. Zar ne?

e, da, dobro si se sjetio, to je vrlo divan izum rege muzike...a to je najbolje prenio i u drugu muziku (i najbolje svira, po mom mi?ljenju) čuveni, malo krupniji čo'ek Antony Jackson

Tiki the Boyler
24-10-2006, 11:55 AM
Kad smo već kod prenošenja...
Kako ti se sviđa Wootenov Bass Tribute sa Soul Circusa?
Mislim da bi ono svaki basista trebao počuti!

bassystem
24-10-2006, 01:47 PM
Kad smo već kod preno?enja...
Kako ti se sviđa Wootenov Bass Tribute sa Soul Circusa?
Mislim da bi ono svaki basista trebao počuti!

pa ne znam na koju stvar misli? (jer imam par albuma sa pjesmama za koje nemam imena...track1.track2....) ali wooten je izvanredan muzikant. mada ja vi?e preferiram muzikalnost od virtuoznosti

Tiki the Boyler
24-10-2006, 02:45 PM
Mislim na 3. stvar sa albuma Soul Circus
http://www.victorwooten.com/soulcircus/index.html
jer je upravo drugačija... virtuoznost je u drugom planu (ako je to kod njega uopšte moguće)

A u kompoziciji se zahvaljuje poimence svim basistima koji su ostavili utisak na njega, a pritom u momentu pominjanja određenog basiste jedan od petorice basista koji su svirali na toj stvari svira stilom imenovanog!
Mnogo lijepo i poučno! :)

bassystem
25-10-2006, 02:28 AM
evo skinuh s neta....nije mi jasno, čujem da pjeva i butsi kolins, mrak...a ko sve svira one basove i kontrabasove???

mislim, stil stenli klarka, pastoriusa....super, hvala ti za ovo, nisam znao...super su svirali

aaaa, evo ima na onom sajtu ?to si mi dao gore....mrak

vuten je uglavnom sve ove virtuozne odsvirao...ali kako je potrefio stenli klarka, neviđeno

Tiki the Boyler
25-10-2006, 07:54 AM
Mene je totalno ostavio :o

Sad je to obavezna literatura za moje učenike! ;)

alavuk
25-10-2006, 12:15 PM
e, da, dobro si se sjetio, to je vrlo divan izum rege muzike...a to je najbolje prenio i u drugu muziku (i najbolje svira, po mom mi?ljenju) čuveni, malo krupniji čo'ek Antony Jackson\

jel mozes da mi objasnis ovo ??? mozda je to sto "trazim" :] uskoro tj veceras cu da bacim neke semplice

bassystem
25-10-2006, 12:55 PM
evo, poslu?aj ovo, komplet gitarski solo je otpratio na taj način...jbg, ovo je prvo ?to sam iskopao, nije ba? rege, a i uglavnom svira visoke tonove...ali, to je taj manir

http://www.djbassystem.com/rumski/antony.mp3

alavuk
25-10-2006, 01:04 PM
ok,evo skidam :] okacio bi ti sad al' upravo izlazim iz kuce da odnesem neki cv :]

alavuk
26-10-2006, 12:30 AM
e sefe jel imas brz net ???? posto kacim neke reggae album za ortaka pa eto moze i taj album da posluzi kao neki primer ...

bassystem
26-10-2006, 02:06 AM
imam...daj link

alavuk
26-10-2006, 10:50 AM
eno poslao sam ti link za ceo album na pm :]

alavuk
28-10-2006, 02:18 AM
sefe neki koment ? :]

bassystem
28-10-2006, 11:36 AM
pa vidi, nisam zapazio ni?ta neobičnije od dur-mol (?to se tiče harmonija). Znači uglavnom svira osnovni ton i kvintu (peti u skali)

a ?to se tiče zvuka, ni tu nije ni?ta neobično...malo je pojačan bass u subovima a skinuti visoki (low pass)

nije mi jasno kakav ima? problem, ne mo?e? tu boju da dobije?? jel ima? pravi bass ili ?eli? preko sinta tako ne?to da dobije?? jer, recimo preko trilogy-a mo?e? prilično vjerno ovo da simulira?