View Full Version : Jamiroquai bass
Kako dobiti ovakav zvuk basa...??? slusao sam razne price,ali me zanima tvoje misljenje...znaci bass kao npr. na numeri "Talulah" ili "Time won't wait.." sa poslednjeg albuma...odusevljava me zato sto je pun,a ne mulja,jako konkretan ali ne smeta...i onaj blesavi basista ga savrseno vozi.sta je u pitanju?
bassystem
21-10-2006, 02:37 AM
pa na ovim pjesmama je prilično standardan zvuk basa, konkretan, ali se taj karakter dobija sviranjem prstima iznad bridge magneta...čak je sigurno pu?ten i drugi magnet jer zvuk ima ba? dosta basa, međutim, ima dosta toga u prstima, način na koji okida ?ice je vrlo bitan (?to ih tvrđe okida dobija se konkretniji zvuk) kao i polo?aj ruke (?to je bli?e kobilici to se vi?e dobija tanji zvuk, ali konkretniji)...hm, rekao bih da je ovo neki music man,zvuk ima dosta drajva...a i dosta je komprimovan...mo?da pi?e na sajtu?cd-u? mada mi se mnogo sviđa ?to bend zvuči dosta prirodno, kao da nisu mnogo uljep?avali zvuk
To i jurim...bas takav bass...sto prirodniji,bas na tu foru...hvala!
bassystem
22-10-2006, 12:53 AM
pa jel i ti svira? bas ili?
ps: pa bio ti je taj isti basista kod Kristine K trebao si ga zvati da ti pone?to odvira...da se ne baci dok je tu
Ne sviram bass,ja sam klavijaturista,ali hteo to ili ne morao sam se upoznati sa bassom ne bi li ga sto bolje snimio i dobio zvuk koji trazim...ne bi verovao kako sam doktorirao na temu "dobos":rotfl:
Nisam znao da da je bio kod VGa...decko ubija bassom...u stvari,svira ga onako kako ja to volim da cujem:D Snimao bih ga ja,samo ko zna koja mu je tarifa...morao bih verovatno ili da prodam bubreg da bih ga platio ili na onu oprobanu varijantu...da ga odvedem u kafanu,dobro ga napijem i namestim mu dve "drugarice",pa onda dok je jos uvek dobre volje trk s njim u studio...:cool: :D
bassystem
22-10-2006, 01:39 AM
hahahahahaha...mogu mislit kako bi svirao poslije kafane i tvojih drugarica....mislim da bi batalio poslije toga i otvorio kafanu na autoputu....
a ispričaj kako si doktorirao dobo?...
da, sad se sjećam da si neđe pomenuo da svira? sint
[SIZE=2]hahahahahaha...mogu mislit kako bi svirao poslije kafane i tvojih drugarica....
Svirao bi sve u sinkopama:mrgreen:
Znas i sam kako pocinje,prevrtis milione nekakvih semplova i gigatonskih vsti-ja ne bi li nasao ono sto imas u glavi i na kraju nicim nisi zadovoljan...pa onda pozoves bubnjara...pa onda krene jedan,drugi,treci dobos...pa onda samo sto se s mikrofonom nisam peo i na luster...onda sam shvatio da cu to sto trazim dobiti ako layer-ujem dva razlicita sempla...pa onda proucavanje Eq-a i Kompresora na njima,i tako u nedogled:banghead: Sada cekam da lik uzme novi dobos pa da ga usemplujem...i tomove...i valjda cu biti miran na kraju:confused:
bassystem
22-10-2006, 02:18 AM
Svirao bi sve u sinkopama:mrgreen:
Znas i sam kako pocinje,prevrtis milione nekakvih semplova i gigatonskih vsti-ja ne bi li nasao ono sto imas u glavi i na kraju nicim nisi zadovoljan...pa onda pozoves bubnjara...pa onda krene jedan,drugi,treci dobos...pa onda samo sto se s mikrofonom nisam peo i na luster...onda sam shvatio da cu to sto trazim dobiti ako layer-ujem dva razlicita sempla...pa onda proucavanje Eq-a i Kompresora na njima,i tako u nedogled:banghead: Sada cekam da lik uzme novi dobos pa da ga usemplujem...i tomove...i valjda cu biti miran na kraju:confused:
neće?
Tiki the Boyler
23-10-2006, 09:12 AM
Zaista dobar zvuk bassa...
Koliko po tebi izbor i setting kompresora utiče na takav ton? Tj. koliko to pomaže da sve odsvirano zaista "izađe"?
bassystem
23-10-2006, 02:57 PM
pa kompresor definitvno poma?e...međutim, ukoliko se to ne odsvira kako treba, se pravim karakterom magneti, ruka i sve to, nikakav kompresor ti neće pomoći
supersonic
02-12-2006, 06:10 PM
Mislim da ste ovo tražili.
Ovo je Jamiroquai-ev basista,i ovo je njegova gitara.Mislim,(slušajući DVD koncert u Veroni,da su snimali na ovom basu-što da ne!)
Ma da i ne mora da znači...
http://eno.users.cg.yu/junk/bas1.jpg
http://eno.users.cg.yu/junk/bas2.jpg
Nego,ja mislim da je u pitanju Yamaha.I to,Yamaha TRB5PII (http://www.yamaha-europe.com/yamaha_europe/english_master/10_musical_instruments/30_guitars_basses_amps/70_bass_guitars/10_bass_guitars/30_trb_basses/20_TRB5PII/index.html)
Svirao sam na ovom basu,i mogu vam reći da sam uživao.Božje djelo,vjerujte mi...
bassystem
02-12-2006, 11:22 PM
ja sam prije par godina naručio tu gitaru (još dok su bile marke) jer mi je rekao drug koji je imao veze sa firmom koja je nabavljala te gitare da košta oko 2500DM. To je Abraham Laboriel signature..međutim kad sam došao sa parama, rekli su mi da je 5000DM...kako sam se razočarao
kupio sam onda onu jeftiniju TRB5 fretless, koja isto fino radi, ali nije to to...:)
slušao sam ovaj koncert, odličan basista i dobar ton...mada, znam da je prve albume snimao onaj drugi basista, crnac, ne znam kako se zove
Arthur
03-12-2006, 02:35 AM
mili bože čuste li vi ovu novu njegovu, runaway.. auuuu... kakva linija/svirka/ton... ppiiuuu
supersonic
03-12-2006, 09:10 AM
da,da,da....
That's jamiroquai sound!
Obožavam njihov zvuk.
A ova gitara nije normalna šta sve izvlači.A magneti,da ne pričam...Suvišno je.Dovoljno je pogledati specifikacije.One će vam sve kazati...
Pozdrav iz sunčanog Herceg Novog!
balthazaar
03-12-2006, 12:48 PM
pa ljudi, bassovi kod jamira nisu nikakvo CUDO!Naravno da su vrhunski, ali to su prosto dobro snimljeni fingeri i to je to!Vrhunska gitara, vrhunski svirac, vrhunski snimatelj i to je to.Mene 1000 puta vise fasciniraju basovi Bootsy Collinsa ili grupe Lakeside, jer su totalno nesto drugo...poslusajte stvar "Flashlight" od grupe Parliament, tu je svirao Bootsy Collins, e to je jedan od najjacih bassova koje sam ja cuo...bassystem, predpostavljam da si ti definitivno cuo ovu stvar?
supersonic
03-12-2006, 09:13 PM
pa ok je to što si rekao,to mi i komentarišemo.Vrhunskog basistu,vrhunski bas,i vrhunski snimak :lol: he he he
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.