Log in

View Full Version : Vangelis ...

markoff
19-10-2006, 03:08 PM
Kako je vase misljenje o ovom muzicaru ?
Oduvek sam voleo da ga slusam,ali od skora resih hajd da skinem neke njegove stvari.Ono sto mene zaprepascuje,(posto ja nisam muzicki obrazovam) kod njega je izuzetna jednostavnost njegovih melodija i tema.
Npr. teme za Missing,Hymn,Conquest of Paradise,Antartica bi dete i od 6 godina naucilo da svira,ali opet sve one nose izuzetnu melodicnost i toplinu samo njemu svojstvenu.I dan danas ove teme stare i po 30 godina zive sto je samo dokaz njegovog kvaliteta kao muzicara.
Jos sto me je zaprepastilo je to sto je covek potpuni auto-didakt,cak sam cuo da ni note ne zna,ali ipak mu to nije smetalo da napravi onako veliki soundtrack poput Conquest of Paradise.
U cemu je tajna njegovog uspeha ?Da li mocni analogni sintovi koje je koristio,dobra produkcija ili njegova muzicka genijalnost i talenat?

perun
19-10-2006, 03:24 PM
U cemu je tajna njegovog uspeha ?Da li mocni analogni sintovi koje je koristio,dobra produkcija ili njegova muzicka genijalnost i talenat?

Mocne analogne sintove je imalo mnogo likova i tada! Nisu napravljeni za samo za Vangelisa.:mad:

Dobru produkciju je imalo mnogo likova i tada! Postojala je i bez Vangelisa.:rolleyes:

Pa, sta na kraju ostaje??? Pa, sam si napisao!!!???:) TALENAT i strasan osecaj. A charolija i jeste u jednostavnosti!

P.S. Poslusaj Blade Runner soundtrack! I Heaven and Hell! To je mnogo zajebano...;) Po meni, najbolje od njega... Recimo.

milos
19-10-2006, 05:14 PM
1.Takav talenat se radja jednom u 1000 godina
2.Koristio je intuitivne i ekspresivne sintove poput njegove cuvene Yamahe cs80, SCI Propheta 10,Rolanda VP330(da je samo radio sa modularima- verovatno nikada ni ne bi culi za njega:) )
3.Bas zato sto nikada nije imao casove klavira- razvio je sopstveni metod sviranja i komponovanja .Da je imao casove-verujem da bi ga to ogranicilo.
4.U stanju je da po vise meseci ne izlazi iz studija(cak ni u setnju)kako uradio jos jedan dobar album
5.Filozof je po prirodi - verovatno da ima drugaciji pogled na sve od drugih kompozitora
6.Vangelis je takodje i slikar - verujem da postoji jaka veza izmedju ove dve umetnosti(pogledajte bilo koji koncert Jean Michel Jarrea)
.
.
.

Ja umem da tvrdim(u stilu Betovena) "Kompozitora je bilo i bice a jedan je Vangelis":)

Moritz
19-10-2006, 06:10 PM
Jos nesto, covek nikada nije koristio ni jedan kompjuter za sekvenciranje ili bilo sta slicno !!!. To su potvrdili i oni koji su saradjivali sa njim....Sve kompozicije pise u jednom dahu, tacnije odsvira ih u komadu verovali ili ne :o...imao sam prilike da vidim retke snimke Vangelisa kako radi u svom studiju, lakoca sa kojom svira i komponuje je zapanjujuca. Kada su ga pitali zbog cega poseduje toliko sintova rekao je da nema vremena da sedi i programira boje nego svaki sint koristi za jednu maksimum dve boje tako da uvek zna gde mu je sta, korist neki custom sistem papucica kontrolera i time kontrolise sve sto svira.....inace ne zna note.

kruko
19-10-2006, 06:28 PM
kralj. blade runner ost je neprevazidjen.

markoff
19-10-2006, 09:30 PM
kralj. blade runner ost je neprevazidjen.
Blade runner je verovatno najbolji soundtrack koji je ikada napisan za neki sf film,verovatno jedan od najboljih ikada komponovanih.On je i jedan od razloga zasto je Blade Runner,bio i ostao najbolji sf ikada napravljen.
Skoro sam sa nekim drugarom polemisao koji je bolji sountrack onaj Williams-ov
za Star Wars ili Vangelisov za Blade Runner.
Veoma volim i jednog i drugog kompozitora,ali ne mogu da ih poredim jer stilovi i nacini rada su veoma razliciti,ipak glas bi dao Blade Runner-u jer je mnogo bolji film ... :mrgreen:

LACKY
20-10-2006, 12:02 AM
Dali je to ovaj Grk?

markoff
20-10-2006, 09:32 AM
Ne lici mi na njega, Vangelis ima dugacku kosu sa malo vecom bradom.
Ovaj mi vise lici na Sadama Huseina... :rotfl:

Evo nekih video klipova njegovih improvizacija :

http://www.youtube.com/watch?v=u_jsMPiTaqE
http://www.youtube.com/watch?v=Y0D3x4WkxuM
http://www.youtube.com/watch?v=tksji4XyLP0

Pozz ..

kVu
20-10-2006, 11:56 AM
Oduvek sam voleo da ga slusam,ali od skora resih hajd da skinem neke njegove stvari.Ono sto mene zaprepascuje,(posto ja nisam muzicki obrazovam) kod njega je izuzetna jednostavnost njegovih melodija i tema.
Npr. teme za Missing,Hymn,Conquest of Paradise,Antartica bi dete i od 6 godina naucilo da svira,ali opet sve one nose izuzetnu melodicnost i toplinu samo njemu svojstvenu.I dan danas ove teme stare i po 30 godina zive sto je samo dokaz njegovog kvaliteta kao muzicara.
Jos sto me je zaprepastilo je to sto je covek potpuni auto-didakt,cak sam cuo da ni note ne zna,ali ipak mu to nije smetalo da napravi onako veliki soundtrack poput Conquest of Paradise.

divio sam mu se do imbecilnosti kao klinac, divim mu se i sad kao nesto stariji...

bez daha me je ostavio onaj koncert za NASU "mythodea" na akropolju.. prelepo!

LACKY
21-10-2006, 02:40 AM
Ne lici mi na njega, Vangelis ima dugacku kosu sa malo vecom bradom.
Ovaj mi vise lici na Sadama Huseina... :rotfl:

Evo nekih video klipova njegovih improvizacija :

http://www.youtube.com/watch?v=u_jsMPiTaqE
http://www.youtube.com/watch?v=Y0D3x4WkxuM
http://www.youtube.com/watch?v=tksji4XyLP0

Pozz ..
Mislis da su kosa, brada i kilaza poznate jednacine kao visina i broj zuba?
A moguce da sam ga pobrkao sa Sadamom! Slicnih su godina!

MHz
21-10-2006, 11:07 AM
http://images.google.com/images?q=vangelis&hl=en&btnG=Search+Images

SHIVA
21-10-2006, 03:53 PM

Na prvo slushanje teme su odlichne, na sto i prvo su vech pomalo dosadne, na tisuchu i prvo... e tolko dobar nie :D.

IMO "tajna" Vangelisa je najprije u atmosferi. Trebalo bi provjerit i tuning, ali vjerujem da bi ubrzo otkrili da su mu instrumenti "spushteni" za cca 1/3 tona (-32 centa). Za moj ukus Vangelis je pretjerano teatralan. Koliko god je melodijski jednostavan toliko je i teatralan. Drugim rjechima zvuchi mi bukvalno pretenciozno i prepotentno. Odlichan celofan ali uglavnom bez glazbene inovativnosti. Jasno... ovo je MOJ SUBJEKTIVNI dozhivljaj i ono shto je meni teatralno nekome izaziva sasvim drugachiju asocijaciju.

Moritz
21-10-2006, 04:44 PM
@ shiva
sve ovo samo govori o tvom istinskom poznavanju muzike. Cenim tvoj subjektvini dozivljaj ali neke stvari ipak nisu toliko "subjektivne". Nema nikakve veze sto postujem rad doticnog Vangelisa, nego sa sposobnosti da shvatim da sve te "jednostavne celofanske" stvari je najteze i napisati. Naravno ima i on svojih "bisera", niko ne moze biti toliko dugo originalan i plodan....samo se pitam da li si ikada pokusao da napravis nesto tako jednostavno harmonicno ? I zasto cim nesto valja od muzike mora da ima veze sa stimom? Slazem se sa tvojim stavovima koje si izneo u jednom drugom topic-u, ali ne mislis li da nekada odes daleko u tim pretpostavkama? I ako jeste koristio stimove, to ne dokazuje da je njegova muzika samo zbog toga dobra. Poslusaj album Heaven & Hell i stvar 12 o clock....pretenciozno? ne bih rekao.

P.S. nigde ne pise da neko mora da voli Vangelisov rad, ali da postuje to svakako da.

milos
22-10-2006, 05:19 PM
Poslusaj album Heaven & Hell i stvar 12 o clock....pretenciozno? ne bih rekao.

P.S. nigde ne pise da neko mora da voli Vangelisov rad, ali da postuje to svakako da.
Joj ,zasto si bas to spomenuo.:banghead:
Mozes misliti kako sam se zaprepastio kada sam cuo uvod tradicionalne (mislim)makedonske pesme "Moj golube".
Pa zar je moguce da je "pozajmio":( :confused:

Moritz
22-10-2006, 06:21 PM
Sve je moguce. To sto je Vangelis ne znaci da nije covek, a ljudi grese. Ne znam, nikada nisam cuo tu makedonsku pesmu , mozda i jeste. :confused:
Ume on i sebe da reckilira, i to dosta slabo...ali lako je kritikovati, prvo treba nesto uraditi. :)

silicon science
22-10-2006, 06:37 PM
upravo Tako

milos
22-10-2006, 07:04 PM
Ma ja ga ne kritikujem,nego to je bilo iznenadjenje za mene.
Pitam se samo zasto u poslednjih 10 godina Vangelis nista redovno nije izdao(Alexander je limunada a El greco i Mythodea su godinama komponovani pre nego sto su objavljeni/izvedeni)

Sandzama
22-10-2006, 09:06 PM
Vangelis za mene: Heaven & Hell
Nekad vise hell, nekad heaven. Upecatljiv je u svakom slucaju!

A to o pushtanju i kradji golubova... Pa sta je sve pozajmnjeno od urodjenika i Talibana svih kategorija, pa se Ljudi ne bune.

Eto.

zmaj
22-10-2006, 10:25 PM
Joj ,zasto si bas to spomenuo.:banghead:
Mozes misliti kako sam se zaprepastio kada sam cuo uvod tradicionalne (mislim)makedonske pesme "Moj golube".
Pa zar je moguce da je "pozajmio":( :confused:
To je izvorna kosovska;)

yoloko
22-10-2006, 11:00 PM
Alexander je limunada

e pa neće moći bato!

preslu?aj jo? jednom album, a za onakav film bolja muzika nije ni mogla, R. Scot je imao grdnih problema i sa Blade Runnerom zbog svoje autentičnosti. Pa to je hollywood ljudi, ?ta očekujete, remek delo!

A Vangelis je super interesantna ličnost i po svojoj ?ivotnoj filozofiji, čitajte intervjue, i videćete da je čovek autentični umetnik, maltene genije.

LACKY
23-10-2006, 01:47 AM
Na prvo slushanje teme su odlichne, na sto i prvo su vech pomalo dosadne, na tisuchu i prvo... e tolko dobar nie :D.

IMO "tajna" Vangelisa je najprije u atmosferi. Trebalo bi provjerit i tuning, ali vjerujem da bi ubrzo otkrili da su mu instrumenti "spushteni" za cca 1/3 tona (-32 centa). Za moj ukus Vangelis je pretjerano teatralan. Koliko god je melodijski jednostavan toliko je i teatralan. Drugim rjechima zvuchi mi bukvalno pretenciozno i prepotentno. Odlichan celofan ali uglavnom bez glazbene inovativnosti. Jasno... ovo je MOJ SUBJEKTIVNI dozhivljaj i ono shto je meni teatralno nekome izaziva sasvim drugachiju asocijaciju.
Izvinite gospdine ( i nemojte se uzrujavati, niste morali bas ticucu puta slusati) vasa kritike ce biti prosledjene malenkosti pod imenom Vangelis. I ubedjeni smo da se ovakvi muzicki ispadi nece vise desavati (bar sto se njega tice), mali je ipak pretjerao!
Unapred zahvalna:
Majaka Vngelis!

relis
23-10-2006, 08:23 AM
Imam podijeljena misljenja o Vangelisu. Covjekova muzika se proteze od genijalno jednostavnih, pa i kompliciranih, do banalnih stvari. Ali, necu ga upravo zbog ovih zadnjih kritizirati. Pa izdao je koliko? 30-ak albuma?!? Ne moze sve biti tip-top.

To ti je ono, kad vozis audija sve ti je toliko super i sjajno da ako se pojavi mala greskica, odmah se bunis ko razmazeno derle. A ako vozis Fiat, pa nikome nista ako skripi, ipak je to fiat. Evo, Vangelis je upravo taj audi.

Strasan talenat. Jeste li mu vidjeli prste? Na krajevima mu imaju zadebljanja, izgledaju skoro ko ET-ova. Nije vrag da je to dobio od sviranja. Ne znam.. A od cega bi nego od toga?!?

Najbolje pjesme su mi "Pinta, Nina, Santa Maria" ("Conquest of Paradise") i "Metallic Rain" ("Direct"). Album - "Bladerunner" (iako mi najbolji soundtrack jos uvijek ostaje Basil Poledouris - "Conan")

SHIVA
23-10-2006, 10:21 AM
@ shiva
sve ovo samo govori o tvom istinskom poznavanju muzike. Cenim tvoj subjektvini dozivljaj ali neke stvari ipak nisu toliko "subjektivne".

Sve je subjektivno, pa i tvoja (i moja) vizija istinskog poznavanja muzike. Mozhda sam chuo daleko bolje muzike od Vangelisa pa imam drugachije referentne tochke od ostalih istinskih poznavatelja glazbe? Mozhda samo nemam ukusa, a mozhda ga drugi nemaju. To shto pola zemaljske kugle slazhe da je Vangelis do ibera ne znachi bash nishta osim da se svidja vrlo shirokom krugu ljudi. Ja sam vech X puta spomenuo Simon Postforda i projekt Shpongle koi muzichki i produkcijski pojede Vangelisa i sve njemu slichne. Vas vechina nikad nie ni chula za njega pa vam zbog toga nisam rekao da ne poznajete glazbu i da se ljepite na komercijalnu i sladunjavu glazbu.

Jesam li ja rekao da ga ne poshtujem? Totalni ste paranoici... kad chovjek ima drugachije mishljenje od drugih to odmah interpretirate kao neposhtovanje!? WTF?

Dobijem ospice kad se netko postavi kao mjerilo istinskog poznavaoca glazbe i sudi o poshtovanju temeljem nechijeg subjektivnog dozhivljaja holivudske i MTV glazbe.

SHIVA
23-10-2006, 10:32 AM
Unapred zahvalna:
Majaka Vngelis!

najbolje da svi budemo isti... da nam je svima Vangelis do jaja i da nam nikakve druge muzike ne treba. Onda mozhemo i forum ukinut jer che svi ionako imat isto misljenje o svemu.

Otvorite forum FAN KLUB i napomenite da su dozvoljeni samo hvalospjevni postovi u tom forumu. Pa nek vatreni poklonici i majke veleproducenata tamo postaju svoje ode emocionalno zashticheni od subjektivizma i individualnosti.

yoloko
23-10-2006, 11:11 AM
Sve je subjektivno, pa i tvoja (i moja) vizija istinskog poznavanja muzike.

Word!

A i subjektivnost zavisi i od na?e moći percepcije.

A i zapitajmo se ?ta je zapravo subjektivnost. I ko je to subjektivan.

alavuk
23-10-2006, 11:37 AM
ej juhuuuu , ovo je muzicki forum a ne filozofski :]]]]

silicon science
23-10-2006, 01:13 PM
Dobijem ospice kad se netko postavi kao mjerilo istinskog poznavaoca glazbe i sudi o poshtovanju temeljem nechijeg subjektivnog dozhivljaja holivudske i MTV glazbe.
Upravo se ti tako postavljash-kontadiktoran si samom sebi.
Uzgred, Simona i Raja Rama i Shpongle i Younger Brother i Halucinogen ja volim i poshtujem vise od svega, ali ih ne bi uporedjivao sa Vangelisom. Postoji vremenski jaz izmedju njih dvojice da bi ih mogao porediti.Mozda je bas on bio uzor Simonu u danima kada je pochinjao. Who knows?

markoff
23-10-2006, 02:37 PM
Cenim i postujem Shivino misljenje,sto naravno ne znaci da cu se i sloziti oko njegovih vidjenja Vangelisa kao umetnika i stvaraoca ...
Mekoca i senzualnost koju njegova muzika nosi jedinstvena po meni.Ja njegovu muziku mogu komentarisati sa filmskog gledista,posto sam veliki filmofil i od ove godine brucos na FDU,jer sam uglavnom fokusiran na njegove filmske stvari ...
Shiva, ti kao veliki ljubitelj i poznavalac filozofije ,narocito Nicea ne bi smeo toliko da zapostavljas dva pojma oko kojih se mozda vrti cela egzistencijalna misao,a to su emocije i trenutak.Trenutak koji mozda nastupi i nikad u zivotu a koji je toliko lep i kroz koji covek shvati koliko zaista voli zivot i sebe.To je trenutak u kome shvati da je on deo njega a ne samo puka individua koja rusi sve pred sobom ne bi li srusio moralne barijere na putu do savrsenog coveka.Niche je bio covek dubokih emocija koji je ziveo za taj trenutak.
U filmu ta dva pojma,emociju i trenutak objedinjuje scena.Uzmimo samo u Blejd Raneru ljubavnu scenu Harison Forda i Sin Jang ili onu na kraju kad Radzer Hauer izgovara onu cuvenu recenicu.Isto tako u filmu Vatrene kocije,scena na pocetku i kraju kada britanski atleticari trce na pesku.Prosto kada gledate te scene vidite kolika je moc u coveku i njegovom zivotu i ljubavi ...
Retki su kompozitori koji su to uspevali da kroz muziku koja prati sliku izazovu toliku emociju,a kod Vangelisove muzike je to bukvalno besmrtnost i zbog toga je veliki...
A dovoljan dokaz njegovog kvaliteta su i veliki broj ljudi koji ga i dan danas slusaju,i uzivaju u filmovima za koje je on pravio muziku ...

milos
23-10-2006, 04:28 PM
Zamolio bih te da nam uploadujesh Project Sphongle i Simona:)
Nikad ih nisam slusao:(

silicon science
23-10-2006, 04:42 PM
Zamolio bih te da nam uploadujesh Project Sphongle i Simona:)
Nikad ih nisam slusao:(
Upravo se aplouduje poslednji album "Nothing lasts" koji je ceo smiksan u jedan fajl koji je tezak 100 megabajta pa ako ti nije golemo bice za lapo sata. Postavicu link za daunloud

yoloko
23-10-2006, 05:26 PM
hm, Simonov rad je po meni mnogo ogoljeniji nego ranije. sada se diči virtuozno?ću u tehnici i aran?mnom dok prava inspiracija očigledno nedostaje. melodije su poluprazne a ritam nervozan ?to je odraz stanja duha. e pa recite mi ?ta je to kvalitetno i inovativno kod njegovog skora?njeg rada sem tehno-mastrubacije?
starije projekte po?tujem a pogotovo Beast i Hallucinogen.

Moritz
23-10-2006, 05:38 PM
@ Shiva
Drugim rjechima zvuchi mi bukvalno pretenciozno i prepotentno. Odlichan celofan ali uglavnom bez glazbene inovativnosti

Da li je ne postovanje ili ne razumevanje prosudi sam. I niko nije paranoican, nego samo malo budi jasniji u svojim izjavama. Ako vec filozofiras ne skaci sebi u stomak. Opet ti ponavljam, kojim pravom sebi dajes titulu da si jedini koji poznaje Shpongle ili bilo koga iz tog zanra? Evo i ja znam rad doticnog koji nema dodirnih tacaka sa Vangelisom...da li ti opet nama dokazujes svoje poznavanje muzike?

Vas vechina nikad nie ni chula za njega pa vam zbog toga nisam rekao da ne poznajete glazbu i da se ljepite na komercijalnu i sladunjavu glazbu.

Da si ikada citao intervjue sa Vangelisom, o njegovoj zivotnoj FILOZOFIJI znao bi kakav stav ima po pitanju izjave "komercijalno" i sta to zapravo znaci (ili ne znaci). Danas je SVE komercijalno, ako na njemu zaradjujes pare tada je komercijalno....makar bio sa planine i cuvao ovce pa usput pevao pa resio da to prodas...ako si prodao komercijalno je. Isti pojmovi danas i pre 100 godina menaiju isto znacenje kao ni muzika...zato je pogresno da poredis babe i zabe.

...nechijeg subjektivnog dozhivljaja holivudske i MTV glazbe

???? mislis li pod ovim na Vangelisa? nadam se da ne............

Da, potpuno se slazem da ima mnogo bolje muzike ( opet subjektivno) ali ta muzika nije tema ovog topica

najbolje da svi budemo isti... da nam je svima Vangelis do jaja i da nam nikakve druge muzike ne treba. Onda mozhemo i forum ukinut jer che svi ionako imat isto misljenje o svemu.

Otvorite forum FAN KLUB i napomenite da su dozvoljeni samo hvalospjevni postovi u tom forumu. Pa nek vatreni poklonici i majke veleproducenata tamo postaju svoje ode emocionalno zashticheni od subjektivizma i individualnosti.

:banghead: Sujeti nikad kraja..........ako nesto ne volis reci da ne volis i niko te nece smatrati za budalu ili sta slicno jer imas prava na svoj stav, a ne da nam tu filozofiras kako ti zapravo postujes njegov rad ali je zapravo to samo "celofansko zapakovano sladunjavo holivudsko sranje"....cisto da bi opet fiozofirao. :rolleyes:
Licno ne volim DOORS-e ali im skidam kapu i necu se trpati u post o DOORS-ima samo da bih nesto rekao. ;)

Izvinjavam se svima na ovom smaranju, jednostavno sam bio isprovociran konstantnim filozofskim tonom...prica radi price.

silicon science
23-10-2006, 05:41 PM
hm, Simonov rad je po meni mnogo ogoljeniji nego ranije. sada se diči virtuoznošću u tehnici i aranžmnom dok prava inspiracija očigledno nedostaje. melodije su poluprazne a ritam nervozan što je odraz stanja duha. e pa recite mi šta je to kvalitetno i inovativno kod njegovog skorašnjeg rada sem tehno-mastrubacije?
starije projekte poštujem a pogotovo Beast i Hallucinogen.
"Nothing lasts", kao i prethodni albumi su u najmanju ruku genijalni. I produkcijski i idejno. Melodije su sve samo ne "poluprazne", a ritam je "nervozan" po chemu? Pa ceo album je u down beat fazonu a ritmovi,koji su odsvirani "Live" na pravom bubnju deluju vise nego opushtajuce. Ne znam otkud ti takav utisak? A chinjenica da covek objedinjuje stilove poput brazilske karnevalske muzike i jazz-a i dervishke napeve u jednu celinu sama za sebe govori o njegovoj genijalnosti i majstoriji.

Moritz
23-10-2006, 05:45 PM
hm, Simonov rad je po meni mnogo ogoljeniji nego ranije. sada se diči virtuozno?ću u tehnici i aran?mnom dok prava inspiracija očigledno nedostaje. melodije su poluprazne a ritam nervozan ?to je odraz stanja duha. e pa recite mi ?ta je to kvalitetno i inovativno kod njegovog skora?njeg rada sem tehno-mastrubacije?
starije projekte po?tujem a pogotovo Beast i Hallucinogen.

Da, nije ni prineti tvojim radovima koje si tako velikodusno podelio sa nama. :rolleyes:
Pokazi neki tvoj rad i zacepi nam svima usta, a ako neces onda manje filozofije molim te. Vise nije bitno da li si upravu, nego stvar arogantnog stava...kako smo svi ne znalice a ti si nase svetlo prosvetljenja.

yoloko
23-10-2006, 06:31 PM
"Izvinjavam se svima na ovom smaranju, jednostavno sam bio isprovociran konstantnim filozofskim tonom...prica radi price."

Čekaj Moritz prijatelju pa zašto toliko razdvajati muziku i "filozofiju", a zar to nije zdrav razum. A Muzika, a ton, a talas, a svetlost. Nikada se nisi zapitao?

Zanemarivajući poentu i hvatajući se za detalje i sitnice čovek ne uviđa celu sliku već samo njene delove. I onda se u iluziji uverava da zna.

Ali ok, čovek može da sledi masu, i to je slobodna volja.

Možda se mi razlikujemo i to ne bi trebalo da te provocira.
Nisam imao nameru biti arogantan (ako jesam iskreno ti se izvinjavam), samo komentarišem i ne poistovećujem se sa svojim stavom, možda si i u pravu.

Ovo što silicon science piše me više podseća na odgovor. Poštujem njegov stav.

Ovo sa ukusima i subjektivnošću je veoma interesantna tema i sve se više čudim u kolikoj meri ljudi drugačije shvataju muziku i hvala vam SVIMA na pomoći. :rolleyes: Preslikavajući sebe kroz muziku, svako ostavlja svoj identitet.

Što se mene tiče, ja se muzikom "hranim", tj. lepotom a to u njoj i tražim.

pozdrav svima!

silicon science
23-10-2006, 07:56 PM
Evo ga link za novi SHPONGLE pa ko voli nek izvoli.
http://www.megaupload.com/?d=B4OWXVJ2

SHIVA
24-10-2006, 12:32 AM
Upravo se ti tako postavljash-kontadiktoran si samom sebi.
Uzgred, Simona i Raja Rama i Shpongle i Younger Brother i Halucinogen ja volim i poshtujem vise od svega, ali ih ne bi uporedjivao sa Vangelisom. Postoji vremenski jaz izmedju njih dvojice da bi ih mogao porediti.Mozda je bas on bio uzor Simonu u danima kada je pochinjao. Who knows?

A shto je to zapravo bilo kontradiktorno u mom postu? Ochito ja ne vidim pa bi bilo OK da potkrijepish tezu primjerom. Uvijek se mozhe desit da sam u krivu.

btw: poslushash li pozornije (posebno) Shpongle albume dosta se chuje da je odrastao na bendovima kao Jethro Tall i Pink Floyd. Iako nema ni melodijskih ni aranzhmanskih slichnosti postoi neka ochita "tajna" veza. No u elektronici uzora vjerujem da nema. Da ih je imao ne bi danas bio to shto je :)

SHIVA
24-10-2006, 01:00 AM
@ Shiva

Da li je ne postovanje ili ne razumevanje prosudi sam. I niko nije paranoican, nego samo malo budi jasniji u svojim izjavama. Ako vec filozofiras ne skaci sebi u stomak.
...da li ti opet nama dokazujes svoje poznavanje muzike?

Poshtovati nekoga ne podrazumijeva gotivljenje njegovih djela. Ja poshtujem i onog vojvodu koi jebe sve po spisku Hashkim sucima. Ne poshtujem ga zbog njegovih djela (dapache), ali poshtujem to shto nie odustao od svoje filozofije i shto je spreman umrjeti za vlastite ideale. Poshtujem i Vangelisa zbog popularizacije instrumentalne glazbe chime je napravio prostora za mnoge nakon njega. Poshtujem i Stefanovskog zbog njegovih djela i izvedbi kao instrumentalistu ali ga ne poshtujem kao glazbenika jer je iskljuchiv. Njemu je sve to sa kompjuterima sranje i to su sve preseti, ali svejedno ne propushtam njegov koncert ako je unutar 100 km.

Toliko o skakanju u stomak, a shto se tiche dokazivanja... pa vjerojatno dokazujem neshto. Samo ne vama nego sebi.

....makar bio sa planine i cuvao ovce pa usput pevao pa resio da to prodas...ako si prodao komercijalno je. Isti pojmovi danas i pre 100 godina menaiju isto znacenje kao ni muzika...zato je pogresno da poredis babe i zabe.

Tko pricha o komercijali? Vangelis je izdao puno albuma i malo se koi bitno razlikuje u izrazhaju. Simon nakon 3 Shpongla vishe ne zheli nastavljat taj projekt kako ne bi razvodnjio koncept. Niti jedan projekt nie izdao u vishe od 3 albuma i svaki novi projekt kompletno promjeni pravac, geometriju i koncept. Hallucinogen je pokrenuo lavinu psytrance-a, Shpongle je pokrenuo lavinu downtempa... Pa dobro ti kazhesh, da. Uopche nisu za usporedbu :mrgreen:

....ako nesto ne volis reci da ne volis i niko te nece smatrati za budalu ili sta slicno jer imas prava na svoj stav, a ne da nam tu filozofiras kako ti zapravo postujes njegov rad ali je zapravo to samo "celofansko zapakovano sladunjavo holivudsko sranje"....cisto da bi opet fiozofirao. :rolleyes:
Licno ne volim DOORS-e ali im skidam kapu i necu se trpati u post o DOORS-ima samo da bih nesto rekao. ;)

Pa i rekao sam da ne volim sladunjave melodije uvijek u istom celofanu. Meni je logichno ako mi se neshto ne svidja navesti i razlog zbog kojeg mi se ne svidja.

Ako ne volish DOORS-e i nikad nigdje to ne kazhesh/napishesh onda chinish ovo "drushtvo" manje kritichnim. Kad drushtvo nie kritichno otvara se ogroman prostor za ambiciozne diletante sumljivih ciljeva koima je pojam etika vezak uz etikete na trapericama. Kad malo razmislish... ovaj dio svijeta je krcat takvih likova na istaknutim pozicijama i u svakom drugom kvartu deru narodnjaci. Tvoj stav indirektno potpomazhe takvu situaciju. Ja to smatram potpuno pogreshnim razmishljanjem taman da Vangelis i nie sladunjav.

alavuk
24-10-2006, 01:27 AM
ovo me sve vise podseca na onu raspravu o "ssl mixeru" ljudi ako vam se nesto svidja super ako vam se nesto ne svidja barem je postujte ne morate da je slusate a mozda vas nagna da napravite jos nesto kreativnije od muzike koju radite mozda cak "oplemenite" u smislu e ja to mogu bolje i napravite nesto ... tako da je muzika stvar emocija i svog licnog 3p-a , ovo se se nece nikad zavrsiti , ja iskreno ne volim mnogo vangelisa naravno imam omiljene pesme(blade runner end theme/chariots of fire) sto ne znaci da treba da ga pljujem vec mogu nesto da naucim sto od rok muzike ili bilo koje koju ne preferiram ... tako da filozofiranje ostavite za neki drugi zivot , otvorite svoje sekvecnere upalite vase klavijature/cdplejere i uzivajte u muzici !

Arthur
24-10-2006, 09:48 AM
nene decko, ovde svako MORA da ispadne najpametniji & mudriji, forum bi prosto prestao da postoji ukoliko se ne bi istovremeno vodile minimum dve mudrijasko/filozofsko/kurcevite rasprave... stvarno mi je muka vise od toga ...

lesha
24-10-2006, 11:03 AM
arture, postoji ignore funkcija ukoliko ne zelis da citas poruke odredjenih clanova ;)

kejkz
24-10-2006, 11:23 AM
nene decko, ovde svako MORA da ispadne najpametniji & mudriji, forum bi prosto prestao da postoji ukoliko se ne bi istovremeno vodile minimum dve mudrijasko/filozofsko/kurcevite rasprave... stvarno mi je muka vise od toga ...

Što? Meni je baš zanimljiva ova rasprava, ne znam zašto. Naravno, šteta je što ovakve rasprave za one koji učestvuju nekada postaju monotona prepucavanja o tome šta je starije, a retko vode do nekog konkretnog zaključka, jer niko ne odstupa od svog prvobitnog stava, nego samo pokušava pojačati utisak dodatnim argumentima ili ponavljanjem. Mada, meni je ova rasprava bila korisna sa čisto praktične strane, jer sam imao mogućnost da obratim pažnju na još neke albume koje nisam slušao ranije, što nije malo :)

Arthur
24-10-2006, 11:44 AM
ideja mi je bila da skrenem pa?nju foruma na besmislenost ovakvog funkcionisanja... već 2 dana niko ni?ta pametno nije pisao osim pičkaranja oko narodnjaka i nadmudrivanja oko Vangelisa, koji je inače, stvar POTPUNO subjektivne prirode

kejkz
24-10-2006, 11:53 AM
ideja mi je bila da skrenem pa?nju foruma na besmislenost ovakvog funkcionisanja... već 2 dana niko ni?ta pametno nije pisao osim pičkaranja oko narodnjaka i nadmudrivanja oko Vangelisa, koji je inače, stvar POTPUNO subjektivne prirode

Tu si svakako u pravu! Na nesreću, tako je...

Moritz
24-10-2006, 04:20 PM
@ Arthur
pokusao sam da ti odgovorim na PM ali ti je inbox pun...

@ all

Prvo, dugujem izvinjenje svima jer je ovo zapoceto kao licna stvar. Iskreno sam poludeo od filozofije nekih clanova, sto nema nikakve dodirne tacke sa Vangelisom (da stva bude gora) sto se moze vide iz prilozenog da sam istu raspravu pokrenuo na drugom topicu sa istim clanovima. DAKLE, JAVNO IZVINJENJE ZA PREPUCAVACKI SPAM.
Sa druge strane onaj ko ne zeli da se nervira neka zaobidje postove koje ga ne zanimaju. I ja sam sam 1000 puta bio posmatrac mnogo gorih prepucavanja pa sam iskulirao...niko me ne tera da citam ta sranja. A ako nema zanimljivih tema napravi je, barem je to lako. ;)

LACKY
25-10-2006, 12:28 PM
Sta ste bre digli frku, pa ako se ne raspravlj niocemu, sta bi forum bio? Servisne informacije i mali oglasi!
Nekada se doduse pretvaori u blabla truc, pa nemoze se bas sve iskontrolisati!
A i jebi ga Arture pametne stvari su mnogo redje od onih drugih,tako da mora postojati i ovo po nekad.
A svima se to desava mozda ti nije bio dan pa si malo mrzovoljan, procice i idemo dalje!

DaBear
25-10-2006, 01:23 PM
pa lakse je filozofirati nego raditi nesto pametno..!!:mrgreen:

LACKY
25-10-2006, 01:30 PM
Nego sta nego da je lakse!
Mi smo u kvartu imali lokalnog alkosa, koji kada udje u kafic i krene da davi, mi mu porucimo pice pod uslovom da nesere vise. On se onda naljuti nece da prihvati pice i ode, a usput sa vrata dobaci " Jebem ti i kafanu i pice ako nemogu srati."

OFF
25-10-2006, 01:41 PM
Nego sta nego da je lakse!
Mi smo u kvartu imali lokalnog alkosa, koji kada udje u kafic i krene da davi, mi mu porucimo pice pod uslovom da nesere vise. On se onda naljuti nece da prihvati pice i ode, a usput sa vrata dobaci " Jebem ti i kafanu i pice ako nemogu srati."

taj bi nam valj'o u 'Bufetu':D

A, da, Vangelis, moj dobar drug