PDA

View Full Version : Oprema

Arthur
19-10-2006, 02:21 PM
Mogao bi slobodno da izneses i svoj omiljeni bass setup - za recording i za live.. kao i sta bi voleo da imas / preporucis drugim clanovima foruma?

bassystem
19-10-2006, 10:25 PM
u studiju, za snimanje sam najčešće koristio uobičajen metod, snimanje direktnog signala iz gitare i snimanje pojačala preko mikrofona. Sad, sve zavisi ko je producent i o kakvoj muzici se radi, odnosno koliko ozbiljno se radi, jer je ljudima ponekad dovoljan direktan signal "kroz sto" preko nekog kompresora, uglavnom. A ako oćeš da expermentišeš (ili ako imaš vremena) onda postaviš više mikrofona na pojačalo (posebno ako ima više zvučnika) pa isprobavaš i poslije dodaješ te kanale onoliko koliko ti odgovaraju u matrici...jer svaki mikrofon ima svoj karakter, položaj dosta utiče na zvuk, pa i soba dosta doprinosi karakteru zvuka. Ponekad odgovara ambijentalniji zvuk (kada se postavi jedan ili više mic. na većoj udaljenosti od pojačala) a nekad "bliži", odn.konkretniji zvuk. Kad koristim "slap" tehniku sviranja, onda mi visokih frekvancija nikad dosta, te koristim i jedan mikrofon koji stavim iznad kobilice (ali mora da bude dobar, kondenzatorski, osjetljiv) koji hvata baš taj udarac žice o drvo gitare, jer preko svojih magneta i elektronike nikad nisam uspio da to snimim(jer dok sviram, naravno, čujem kako žica zvuči). Naravno, u miksu se taj kanal samo malo pusti, ali ima odličan efekat...Volio bih da imam neki dobar kompresor i ekvilajzer za snimanje, ali ovako samo nosim gitare i pojačalo, i zavisim od studijske opreme.

Što se tiče koncerata, ja nisam od onih "in ear monitoring" tipova, više volim konstruktivnu buku na bini. Volim da imam dobar i glasan monitoring, ali naravno ukoliko je kvalitetan kompletan zvuk na bini. Obično koristim svoje pojačalo preko kojeg čujem bas, mada volim da ga malo pustim i u monitoru, jer obično ima hornu, preko koje odlično izlaze visoki (ja imam trace elliot, gp11, koji ima samo jednu full range petnaesticu). Volim, naravno, da koristim i razne pedale i efekte, međutim, svi procesori koje sam probao uglavnom degradiraju zvuk više nego što ga poboljšavaju, a i iz iskustva kod nas, uglavnom nema tehničkih uslova da se to čuje kako treba, tako da sam uglavnom koristio boss chorus, flanger, dig.delay i ponekad wah-wah...

Volio bih da imam onaj veliki box ampeg, jer je to bilo jedno pojačalo kad sam stvarno čuo fenomenalan, velik, konkretan, dubok, ......bass. Nekoliko puta sam svirao preko te kutije a preko različitih glava, i uvjek je to bio savršen zvuk...i volio bih da imam kontrabass...je*** bas bez "mečke" (kako su ljudi nepravedno kod nas dali nadimak tom divnom instrumentu)

Arthur
20-10-2006, 11:19 AM
hvala na iscrpnom odgovoru, jedino si propustio da kažeš koju i o svojoj gitari, te o čemu maštaš na tom polju..

bassystem
20-10-2006, 01:16 PM
hvala na iscrpnom odgovoru

uh, a ja mislio da sam bio kratak...:)

jedino si propustio da ka?e? koju i o svojoj gitari, te o čemu ma?ta? na tom polju..

moja prva gitara je bila Ibanez musician mc924, 4 ?ice i vrlo je dobra za tu klasu. Vrlo svirljiva, mo?e da se na?teluje i za tvrdo sviranje (trzalica, slap..) a mo?e da bude i lagana k'o violina (super za neki hemering, sviranje akorada...). Međutim, ipak je to '85 godina i elektronika na niskom nivou. Za nju sam dobijao u jednom trenutku 1000 onda?njih DM, ali mi je drago ?to je nisam prodao, jer imamo nas dvoje divnu istoriju:))) Samo sam razmi?ljao da joj stavim neke bartolinije (prave original magnete za taj model) sigurno bi zvučala mrak...

Imao sam i Ibanez Soundgear Fretles (4 ?ice) i odlično je zvučao, bio je vrlo svirljiv...?ao mi ?to sam ga prodao...ali sam zato kupio

Yamaha TRB 5F, 5 ?ica fretless, izvanredna gitara te klase, ima dobre yamaha magnete, aktivnu elektroniku, odličan karakter, finger style, pun bass, sve dobro izlazi. Nju najče?će sviram sa Bala?evićem, jer je naravno, odlična za balade...

Jedno vrijeme sam imao Music Man, Sabre, dva hambakera, 4 ?ice, neko osamdeseto godi?te...to je bila fantastična gitara, po mom ukusu. Ali na?alost, nije bila moja...kad bih sada mogao da biram, to bi bio moj izbor, imala je malo agresivniji ton od jazz basa, ali sličan karakter. Zbog toga ?to je imala dva magneta, mogao sam namjestiti bilo kakav ton. I pun, i bridge (malo tanji, ali dobar za brzu svirku, vrlo precizno), i neck (kao precision zvuk). Smeta mi ?to danas Ernie Ball samo pravi Sting Ray koji ima samo jedan magnet. Nema puno izbora u karakteru zvuka...

Spector, 5 ?ica, EMG-HZ magneti, neck thru, aktivna elekkrtonika, solidan komad za tu klasu, sviđa mi se ?to ima malo agresivniji zvuk (podsjeća me na onog music mana), ima odličan pun zvuk, a sjajne sam efekte dobio svirajući fla?olete i taping preko brigde magneta, u kombinaciji sa malo delay-rev...

Ako budem imao vremena, okačiću par snimaka da čujete kako to sve zvuči...

Imam jo? akustičnu gitaru, kontroverzne firme Stag (nevjerovanto jeftina i prosto nemoguće kako dobro radi...provjereno) sa ugrađenim piezzo magnetom i pretpojačalom...i najzad...

Fender Stratocaster, Elite model, '83 godi?te, aktivna elektronika i magneti, moja omiljena gitara...

Volio bih da imam Fender Jazz bass, neko godi?te ranije od '80, jer samo vjerujem u te stare gitare. Naravno u spisku ?elja se ubraja i neki music man, sabre, kao i neka od vrhunskih gitara tipa Fodera, Sadowsky. Tobias...da ne pominjem neku ezoteriju tipa Nordstrand, Carl Thompson....i kontrabass:)