View Full Version : Snimanje bassa
Evo, da krenemo:)
Mislim da odlicno mozes, iz vise uglova (muzicara, producenta pa i snimatelja....) preneti neka svoja iskustva vezana za snimanje bassa. Pre svega mislim na izbor instrumenta (konstrukcija, vrsta drveta, elektronika.......) i preampa (ili pojacala) za usnimavanje. Tema je malo opsirna, ti nam reci neka svoja iskustva, sta volis, sta u startu odbacujes, kad si bio najzadoviljniji usnimkom, kad ne..... a mi cemo se vec snaci za nova pitanja:)
bassystem
20-10-2006, 12:41 AM
... ti nam reci neka svoja iskustva, sta volis,
najvi?e volim kad dođem u studio da snimam bass, tamo me uključe direktno u mikser, i puste matricu (zajedno sa mojim basom) preko ns-10...po mogućnosti da se čuje i autoput, po neki brum, i par producenata koji na kr? matricu tra?e da odsviram gruvi, d?ezi, muvi, fanki bas koji otkida, gruva, pomijera...i da od toga naprave planetarni hit...?alim se
moram da priznam da nisam ba? u ?ivotu toliko isprobao gitara da mogu da govorim o tome koliko pojedino drvo i kako utiče na zvuk. Sve moje gitare (potpuno slučajno) su imale rosewood neck, i uglavnom neck-through. I na?alost, kod nas se sve radi na brzinu, tako da iako sam snimao preko stvarno vrhunskih pojačala i pretpojačala, vrijeme nas je uvjek ograničavalo tako da nisam mogao mnogo da eksperimenti?em. Međutim, sa ovim novim gitarama, koje imaju ugrađenu dobru aktivnu elektroniku, novim ?icama i dobrim raspolo?enjem (dobrom koncetracijom) vrlo malo je potrebno da se dobije dobar zvuk. Ja sam uglavnom bio zadovoljan kad bi kombinovali direktan signal iz gitare (preko nekog kompresora i eq. po mogućnosti) sa jo? par mikrofona na pojačalu. Volim i da stavim mikrofon iznad kobilice (o tome sam već pisao u tredu "oprema", pa da se ne ponavljam) jer se time dobijaju odlični efekti. Ako je u pitanju fretless, dobijete zvuk kao da ste snimali kontrabass, a ako snimate slap dobro izlaze visoke frekvencije, koje magneti obično ne pokupe...
Zavisi kakva muzika se radi, jer za neki funk, finger style (tipa pastorius, jamiroquai, kad se koristi uglavnom bridge magnet) čak je i po?eljno da ?ice nisu nove, da ne zvone previ?e, dok opet ako se radi ne?to tipa marcus miller, nove ?ice su imperativ. Ponekad mi je dovoljan samo direktan signal iz gitare, malo razvučen L-R kad se tra?i konkretan, čist zvuk, a nekad opet samo koristim varijantu mic-pojačalo, ako hoću da dobijem recimo rokerskiji, zaprljaniji bas (kad sam radio neke basove za petra jelića, koristio sam adam glavu i malu hand-made kutiju 12", samo jedan mic i dobili smo zadovoljavajući rezultat...
kako si i sam rekao, tema je preop?irna, pa polako
poz
A 'tube' vs 'solid state' preampi za bass?
bassystem
20-10-2006, 01:48 PM
A 'tube' vs 'solid state' preampi za bass?
Tube preferiram kad mi treba zdrav, prirodan ton. Naravno, kad je pojačalo u dobrom stanju. I vi?e volim da koristim stara lampa?ka pojačala, nego ove nove, nekako mi nemaju taj karakter. A i drive koji se dobije lampom je neprevaziđen. Mada, punch i visoke frekvencije nikad nisam uspio dobro njime da izvučem
Solid State pojačala mi nemaju tako plemenit zvuk, rekao bih...a i ne mo?ete radio da slu?ate kao na starim dobrim lampama...međutim, ova nova pojačala, jo? kad imaju 4*10", plus horna, plus neki box 15" sa bass reflexom pa vi?e od 300w...sve mo?e da se dobije, moderan, konkretan full range zvuk...ali opet ka?em...najbolji zvuk sam svirao preko ampega (on valjda ima 8 ili vi?e desetki!!!)...eh....al' ko će to da prenosi
. Ja sam uglavnom bio zadovoljan kad bi kombinovali direktan signal iz gitare (preko nekog kompresora i eq. po mogućnosti) sa jo? par mikrofona na pojačalu. Volim i da stavim mikrofon iznad kobilice
super fora ..... probacu prvom prilikom :)
Ponekad mi je dovoljan samo direktan signal iz gitare, malo razvučen L-R
Sta si pod ovim mislio ... i kako to radis ???
Pozdrav
bassystem
22-10-2006, 01:09 AM
super fora ..... probacu prvom prilikom :)
probaj, ali ono, dobar kondenzatorski mikrofon, gluva soba, stolica koja ne ?kripi, ne čuju se automobili...jer je to ipak u?asno tiho...a i treba mirno svirati...jbg, kad nemam bolje uslove...
Sta si pod ovim mislio ... i kako to radis ???
pa mislio sam kad ne radim ne?to zahtjevno, kad mi treba konkretan i čist bas,ali volim da je bas malo ?iri u zvučnoj slici, onda ga ra?irim dobro poznatim metodama ?irenja (ili chorus, ponekad reverb room) ili delay 20-30ms ali na suprotnu stranu od originalnog (L-R) s tim ?to ja nikad ne bacam skroz L-R originalni i zaka?njeli kanal...malo mi je to ipak previ?e, uglavnom stavim panorame horizontalno...ne znam da li sam jasan, to je i na ovom forumu dosta puta obja?njavano, ni?ta novo...snimljeni kanal stavim malo L, a onda send Odb u delay 20-30ms i taj return stavim malo R.
U stvari najdra?e mi je kad dva puta snimim istu liniju, pa ih razvučem panoramski, ali to je malo drk***, jer moram da se sjetim kako sam svirao u prvom take-u, pa da ponovim...ali je rezultat super, ako me ne mrzi ili ako je prosta bas linija, pa nije te?ko ponoviti isto...međutim, mnogo je lak?e sa akustičnim gitarama, a i manje je osjetljivo za gre?ke
pa mislio sam kad ne radim nešto zahtjevno, kad mi treba konkretan i čist bas,ali volim da je bas malo širi u zvučnoj slici, onda ga raširim dobro poznatim metodama širenja (ili chorus, ponekad reverb room) ili delay 20-30ms ali na suprotnu stranu od originalnog (L-R) s tim što ja nikad ne bacam skroz L-R originalni i zakašnjeli kanal...malo mi je to ipak previše, uglavnom stavim panorame horizontalno...ne znam da li sam jasan, to je i na ovom forumu dosta puta objašnjavano, ništa novo...snimljeni kanal stavim malo L, a onda send Odb u delay 20-30ms i taj return stavim malo R.
Naravno da su mi te tehnike jasne nego me je zbunilo u momentu .... Ponekad mi je dovoljan samo direktan signal iz gitare, malo razvučen L-R ..... zbunio si me :D
Ipak cu ostati pri basu u centru:da: .... korus me uvek smori ( osim na fretlesu ) a reverb uvek i koristim :)
Pozdrav
balthazaar
22-10-2006, 11:55 AM
a bassy, reci mi, da li preferiras da snimas duze dionice ili snimas krace loopove pa onda miksas i uklapas sve?
bassystem
22-10-2006, 12:22 PM
a bassy, reci mi, da li preferiras da snimas duze dionice ili snimas krace loopove pa onda miksas i uklapas sve?
zavisi o kakvoj muzici se radi...ako je elektronska u pitanju, onda je po?eljno monotono ponavljanje kratke fraze (zavisi i kakva je fraza, koliko taktova je po?eljno snimiti da bi ta fraza imala smisla), recimo u numeri DrUnder sam snimio jedan takav bass, kratka fraza koja se ponavlja...to je takva muzika, ne trpi mnogo ?arenila u basu...
ako radim ne?to ?to treba da simulira bend, (znači ono, klasika, aran?man u kompjuteru, bubanj programiran ili loop) onda uvjek snimim kompletan bass, jer mi je glupo da kopiram bass sa prve na drugu strofu ili refren, jer tako ja inače ne sviram bas...?to se pjesma bli?i kraju, treba po malo da se razvija, pa je uglavnom po?eljno bass odsvirati drugačije, često sa vi?e tonova i sl...
a ako se osvira ?ivi bubanj, onda je stvar jasna....nemoguće je i kopirati a i glupo, zar ne...mada su neki i to radili:D
balthazaar
22-10-2006, 01:30 PM
ja sam do sad svirao gitaru i pomalo sam podcjenjivao tezinu sviranja basa i juce sam od jednog drugara pozajmio bas da malo "probam" i vidio sam da je dosta teze svirati nego sto sam mislio..ajde daj mi neke instrukcije za pocetnika sta da vjezbam i na sta da obratim paznju....
edit
dosta je drugaciji "sistem", ja sam navikao da prste drzim u "trzalica" položaju pa mi sad zajebano da sviram prstima i uopste da se naviknem na sirinu žica...
bassystem
22-10-2006, 09:56 PM
haha, baltazare dru?e....?to da ti ka?em...to je vje?tina kao i svaka druga. Potrebno je samo dnevno raditi, i prsti će se već navići...koliko ima? godina?
balthazaar
22-10-2006, 10:04 PM
imam 22 godine, dosta sam kasno poceo da sviram...sa 20...nikad nije kasno kazu ljudi....
bassystem
22-10-2006, 10:08 PM
imam 22 godine, dosta sam kasno poceo da sviram...sa 20...nikad nije kasno kazu ljudi....
e, pa ako svaki dan vje?ba? bar po 2 sata, za dvije godine će? imati 24...
izvini, znam da je glupo, ali morao sam, nadam se da se ne ljuti?
a reci mi jel ti ?eli? bass da svira? ili gitaru? ili i jedno i drugo (?to bi bilo najpametnije da radi?)
balthazaar
22-10-2006, 10:20 PM
zasto bih se ljutio?ah pobogu;) nemam ja komplekse zbog toga;)
i jedno i drugo cu da vjezbam naravno
bassystem
22-10-2006, 10:37 PM
bravo...dakle, ?to god vje?ba?, uključi metronom...i nabavi par video ?kola, to bar danas nije te?ko naći...a ja mogu da okačim par dobrih pdf-ova u vezi muz teorije, ako te zanima
poz
Tiki the Boyler
23-10-2006, 09:08 AM
Veliki pozdrav!
Iako zasrah prvi kontakt sa ovim Gostom Foruma, na čemu se javno izvinjavam (DragAn zna o čemu pričam), evo da se i ja uključim...
Koliku latenciju (neizbježan termin za većinu članova foruma) realno trpi precizno snimanje bassa?! Ne znam da li si se našao u situacijama da sviraš na krš opremi, ali ja sam primjetio da mi sve preko 7ms pri sviranju nekih bržih funky dionica (sa puno kompresora na ulazu) itekako smeta... A niže latencije od toga je nekad teško dobiti... :(
bassystem
23-10-2006, 03:19 PM
Baltazare i Lacky nadam se da se ne ljutite ?to sam prebacio one postove u novi tred, jer mislim da je dobra tema, a ovo da ostavimo za priču o snimanju bassa...
bassystem
23-10-2006, 03:24 PM
Veliki pozdrav!
Iako zasrah prvi kontakt sa ovim Gostom Foruma, na čemu se javno izvinjavam (DragAn zna o čemu pričam), evo da se i ja uključim...
ja jo? uvjek čekam razvoj događaja...vidim uzalud??:D
Koliku latenciju (neizbje?an termin za većinu članova foruma) realno trpi precizno snimanje bassa?! Ne znam da li si se na?ao u situacijama da svira? na kr? opremi, ali ja sam primjetio da mi sve preko 7ms pri sviranju nekih br?ih funky dionica (sa puno kompresora na ulazu) itekako smeta... A ni?e latencije od toga je nekad te?ko dobiti... :(
Ako sviram neki brzi bass, onda ga slu?am real time (prije karte) jer i mala latencija smeta. A inače radim (ako koristim neki efekat u real timeu) na oko 2ms latency...Ka?u da klavir ima do 7ms latencije, ali meni to nije isto kao kad mi karta kasni 7ms...mislim, ne pona?a se isto, klavir sviram kako oće?, i ne osjećam tu latenciju, a 7ms se ba? osjeti kad svira? sint ili bass kroz neki efekat...mada mi nije jasno ko jo? ne mo?e da se spusti do 2 ms....čak i LIVE ima drivere koji idu toliko nisko, koliko se sjećam...
Znači, ako ne mo?e? ispod 7ms, onda bolje iskljući "real time" monitoring, pa slu?aj nekako direktan bass...poslije mu dodaj kompresor ili ?ta već
poz Tiki...
Tiki the Boyler
24-10-2006, 08:36 AM
Ako ti nešto znači... ja sam na "razvoj" čekao 9 mjeseci!
Ali sam na kraju dočekao!
I niko nije rekao da od toga nema ništa! Samo sam ja naučio da nekad ćutim i ne obećavam ništa kada se radi o stvarima kod kojih "komandna linija" ima odlučujuću ulogu!
Tako da... imaj u vidu da ja obično istjeram što zamislim!
p.s. Ako si dočekao asvalt u Dobroti ne vidim razloga da ne dočekaš i ovo! :)
boggy
24-10-2006, 08:48 AM
.....
p.s. Ako si dočekao asvalt u Dobroti ne vidim razloga da ne dočeka? i ovo! :)
Ajoooj!:banghead::rotfl:
Bas si ga utesio!!! Nadam se da nece da budu i lezeci policajci na kraju :mrgreen: :twisted:
pozdrav
bogi
Tiki the Boyler
24-10-2006, 08:56 AM
@boggy
A ti bar znaš da svuda oko nas leži po neki policajac koji jedva čeka da skoči na nas! :(
@bassystem
Nego... ako snimaš kroz chanell strip ili mikser (nekidan sam se bocno direktno u TL Audio M4) da li snimaš flat ili mu u startu ugađaš boju (EQ-om) onako kako misliš da će leći u cijelom aranžmanu?
boggy
24-10-2006, 09:24 AM
@boggy
A ti bar zna? da svuda oko nas le?i po neki policajac koji jedva čeka da skoči na nas! :(
.....
Ziva istina, pogotovo u ova demokraCka vremena ;)
pozdrav
bogi
p.s. Ne smem puno da spamujem, nije se saliti sa bassystem-om;):p
bassystem
24-10-2006, 11:26 AM
haha, ?ta ti je boggy, pa ja jedva čekam da ljudi počnu da se opu?taju i ?ale!!! samo napred, smijeh liječi ka?u
@tiki: to je dio producentskog posla, ako ja ne produciram svoj bass, uvjek pitam producenta kakvu boju i karakter bassa ?eli. Jer u startu bar mora da se pogodi gruv, način svirke i karakter tona...poslije je to nemoguće promijeniti, a lako je manje ili vi?e komprimovati, ekvalizovati, katovati neke frekvencije...
Tiki the Boyler
25-10-2006, 11:13 AM
To za karakter tona je jasno, ali ima tu jedan problem...
Kada slušam gotov mix, zvuk bassa često nije moguće jasno izdefinisati, tj. ne zvuči onako kako zvuči sam! Na kraju krajeva, to je logično i otprilike važi i za ostale instrumente...
Ja sam dugo pokušavao za live svirke na pojačalu podesiti zvuk onako kako on zvuči na CD-u kad ga slušam na HiFi kutijama. I rezultat je uvijek bio tragičan! (ton je bio jako debeo i masan, ali nikako nije "izlazio")
Tek kad sam bio u situaciji da uživo (na 2m) čujem sirov ton nekih čika (Mike Porcaro, Stue Hamm, T.M. Stevens, Doug Wimbish...) shvatio sam da tu postoji kvaka...
Elem... postoji li mogućnost da nam okačiš neke sirove snimke (bar po 2-3 takta) za različite vrste muzike i objasniš setup za konkretne primjere (u smislu izbora instrumenta, pojačala, doziranja i podešavanja kompresora, EQ-a, efekata...)?
bassystem
25-10-2006, 11:24 AM
To za karakter tona je jasno, ali ima tu jedan problem...
Kada slu?am gotov mix, zvuk bassa često nije moguće jasno izdefinisati, tj. ne zvuči onako kako zvuči sam! Na kraju krajeva, to je logično i otprilike va?i i za ostale instrumente...
Ja sam dugo poku?avao za live svirke na pojačalu podesiti zvuk onako kako on zvuči na CD-u kad ga slu?am na HiFi kutijama. I rezultat je uvijek bio tragičan! (ton je bio jako debeo i masan, ali nikako nije "izlazio")
Tek kad sam bio u situaciji da u?ivo (na 2m) čujem sirov ton nekih čika (Mike Porcaro, Stue Hamm, T.M. Stevens, Doug Wimbish...) shvatio sam da tu postoji kvaka...
Elem... postoji li mogućnost da nam okači? neke sirove snimke (bar po 2-3 takta) za različite vrste muzike i objasni? setup za konkretne primjere (u smislu izbora instrumenta, pojačala, doziranja i pode?avanja kompresora, EQ-a, efekata...)?
vrlo rado, ali trebaće mi malo vremena...ti me samo napomeni ako slučajno zaboravim
Tiki the Boyler
22-11-2006, 09:30 AM
Evo... čisto da te podsjetim... :)
balthazaar
17-12-2006, 08:17 PM
nisi pricao o kompresiji i limitingu, kakva bi bila neka tvoja startna podešavnja kompresije kad hoćeš da fino "ulegeneš" bas u miks, mislim da izjednačiš sve tonove, iako si vrhunski basista, predopostavljam da ipak nisi kompjuter pa možeš da odsviraš čitavu liniju istom jačinom:)
bassystem
22-12-2006, 11:55 PM
nisi pricao o kompresiji i limitingu, kakva bi bila neka tvoja startna pode?avnja kompresije kad hoće? da fino "ulegene?" bas u miks, mislim da izjednači? sve tonove, iako si vrhunski basista, predopostavljam da ipak nisi kompjuter pa mo?e? da odsvira? čitavu liniju istom jačinom:)
naravno da uglavnom koristim kompresor, ali vrlo umjereno...ja volim dinamiku, a to se sa dana?njim aktivnim gitarama prilično elegantno posti?e bez mnogo intervencija...međutim, znam da sam u nekoj temi pričao o kompresorima, pa kad pronađem, stavljam link (ako ti prvi ne pronađe?)
balthazaar
06-01-2007, 04:15 PM
aj pogledaj ovo
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=141532#post141532
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.